Mięso z indyka - 2 genialne przepisy wprost od szefa kuchni!
Mięso z indyka dotychczas robiłam na dwa bardzo ogólne sposoby. Pierwszy to pieczeń z włoszczyzną, a drugi jako składnik spaghetti. Dopiero szef kuchni, Szymon Szlendak, ukazał przede mną prawdziwe i smakowite oblicze potraw z indykiem.
Niedawno brałam udział w warsztatach kulinarnych, gdzie właśnie pod okiem Szymona Szlendaka (w roku 2012 zdobył prestiżowy tytuł „Kucharz – Odkrycie Roku”) miałam możliwość wykonać dwa dania z wykorzystaniem mięsa indyczego, którymi poniżej się Wami podzielę. Są szybkie i proste, więc idealnie nadają się dla wszystkich, którym czas ucieka przez palce.
Makaron rigatoni z indyczym Ragu Bianco
Czas przygotowania: 40-50 min
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu rigatoni
- 300 g mielonego udźca indyczego
- 80 ml wytrawnego białego wina
- 40 g masła extra
- 20 g selera naciowego
- 20 g marchewki
- 20 g białej cebuli
- 20 g zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 10 g suszonych pomidorów w oleju
- 40 g sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
- do duszenia: ok. 800 ml wywaru z szyi indyczej i włoszczyzny
- do smaku: sól, pieprz, świeże zioła (tymianek, rozmaryn, szałwia)
- oliwa z wytłoczyn z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
- Na samym początku przygotowuję wywar z włoszczyzny i szyi indyczej, który będzie potrzebny później.
- Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażę mielone mięso indycze, aż uzyska rumiany kolor.
- W międzyczasie kroję w drobną kostkę: seler, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory.
- Pokrojone warzywa dodaję po kolei na patelnię do mięsa i smażę dalej na dużym ogniu.
- Następnie dodaję odrobinę białego wina, zmniejszam źródło ciepła i stopniowo dolewam uprzednio przygotowany wywar. Mięso duszę do miękkości.
- Następnie dodaję przyprawy, świeże zioła, groszek zielony oraz masło.
- W osobnym garnku gotuję makaron w delikatnie osolonej wodzie. Gdy będzie już prawie gotowy, ale jeszcze lekko twardy, dodaję go do sosu mięsnego wraz z odrobiną wody z gotowania.
- Całość gotuję tak długo, aż makaron będzie al dente, a sos zrobi się kremowy.
- Po wyłożeniu na talerz podaję z tartym parmezanem.
Eskalopki indycze w sosie cytrynowym z kaszą bulgur w stylu greckim
Czas przygotowania: 40-50 min
Składniki na 2 porcje:
- 200 g fileta z indyka
- 60 g mąki pszennej
- 1 cytryna – skórka i sok
- 150 g kaszy bulgur
- 20 g marchwi
- 20 g selera naciowego
- 20 g cukinii
- 20 g cebuli czerwonej
- 1 gwiazdka anyżu
- 50 g masła (po 25 g do kaszy i eskalopek)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- oliwa z wytłoczyn z oliwek do smażenia
- do gotowania: wywar z szyi indyczej i włoszczyzny (ok. 800 ml)
- do smaku: sól, pieprz, świeże zioła (tymianek, szałwia)
Dodatkowo do greckiej sałatki „wiejskiej”:
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- 1 papryka zielona
- ½ czerwonej cebuli
- 10 greckich oliwek z pestką
- 150 g sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu winnego czerwonego
- ½ łyżeczki oregano suszonego
Przygotowanie:
- Podobnie jak w pierwszym przepisie przygotowuję wywar z szyi indyczej i warzyw.
- W drobną kostkę kroję cebulę, marchew, seler naciowy, cukinię, a następnie smażę na patelni z odrobiną oliwy (oprócz cukinii).
- Pod koniec smażenia dodaję 25 g masła, surową kaszę bulgur oraz dwukrotnie większą od kaszy ilość wywaru (w ostateczności można zastąpić go osoloną wodą). Naczynie przykrywam i pozostawiam na najmniejszym ogniu do wchłonięcia płynu przez kaszę.
- W międzyczasie kroję filet z indyka na cienkie plastry i lekko rozbijam je tłuczkiem do mięsa.
- Mięso przyprawiam solą i pieprzem, a następnie obtaczam w mące.
- Smażę mięso na mocno rozgrzanej patelni używając oliwy z wytłoczyn z oliwek. Gdy mięso będzie rumiane, dodaję sok i skórkę z cytryny, pozostałe 25 g masła oraz odrobinę wywaru. Przyprawiam całość solą, pieprzem i świeżymi ziołami: tymiankiem i szałwią. Gotuję do czasu zgęstnienia sosu, a następnie wyłączam ogień, aby mięso wchłonęło aromaty.
- Gdy kasza będzie już miękka i wchłonie większość płynów, dodaję cukinię. Pamiętajcie aby cukinia nie gotowała się zbyt długo, dzięki temu pozostanie chrupiąca.
- Na sam koniec doprawiam danie do smaku oraz dodaję posiekaną natkę pietruszki.
- Do tak przygotowanego dania najlepiej podać sałatkę grecką.
Mięso z indyka – właściwości
Na koniec chciałabym dodać, że mięso z indyka jest źródłem takich witamin jak D, B2 (udo indycząt bez skóry), B3, B6, B12, potasu, cynku i fosforu. Ponadto indyk ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, oraz niską zawartość sodu. Ponadto mięso z indyka jest źródłem białka.
Wspomniane przeze mnie warsztaty odbywały się w ramach projektu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”. O projekcie możecie więcej przeczytać tutaj.
Zdjęcia: Paweł Bruczkowski
Fajny przepis, ale ja zamiast gotować kaszę bulgur to wybieram pół gotowe mieszanki Rice&More. I smak jest super! Dzięki za inspirację na dzisiaj!