Chleb zmieniający życie
Pieczywo to jeden ze składników pożywienia, który każdy z Was zjada przynajmniej raz dziennie pod różną postacią. Sama chętnie po nie sięgam a jeszcze chętniej bawię się w domowe wypieki. Niektórzy pytają, czemu tracę na to czas? Odpowiadam, bo wiem, co jem – pieczywo zdrowe, bogate w błonnik i cenne wartości odżywcze. Ponad to jego wykonanie jest szybkie i banalnie proste. Przepis na chleb „zmieniający życie” otrzymałam od mojej mamy i popchnięta ciekawością postanowiłam sprawdzić, co to za cudo. Zakochałam się, chleb jest wspaniały – zwarty, sycący, pełen nasion.
Składniki:
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych lub jaglanych
- 6 łyżek łuski nasion babki płesznika ( Plantago psyllium)*
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej (Chia seed)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 1/2 szklanki letniej wody
Przygotowanie:
- Wszystkie suche składniki mieszamw dużej misce. W szklance mieszam wodę, syrop klonowy i olej kokosowy. Olej kokosowy najlepiej rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie wlewam płynne składniki do suchych i dokładnie mieszam przez kilka minut. Gdyby ciasto było za gęste dodaję ze 3 łyżki wody. Odstawiam na minimum 1-2 godziny a najlepiej na 10 godz. lub całą noc, aż do wchłonięcia płynów.
- Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni C.
- Keksówkę smaruję cienko olejem kokosowym lub wykładam papierem do pieczenia i przeładam do środka masę z ziarenek. Piekę przez 20 minut, po tym czasie chleb wyjmuję z keksówki, kładę na kratce do pieczenia i piekę jeszcze 35 minut. Jeśli piekę na papierze do pieczenia nie odrywam go jeszcze – robię to później jak chleb ostygnie. Chleb jest gotowy, kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos.
- Wyjmuję pieczywo z piekarnika, do schłodzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroję cienkim i ostrym nożem.
Upieczony chleb przechowuję do około tygodnia w zamkniętym pojemniku
Voilà! Szybko, smacznie i zdrowo!
* Babkę płesznik można zastapić 10-12 czubatymi łyżkami mielonego siemienia lnianego
Piekę sama chleb „chleb życia”. Polecam. Niestety wiadomo, że pszenica, dzisiejsza – modyfikowana, wzdyma i powoduje rośnięcie brzuchola ( takiego piwnego)