Cookie time
Do Świąt pozostało już niewiele czasu. Zapewne nie tylko u mnie przygotowania nabierają na sile. Jak już wiecie z innych moich tekstów, wychowałam się na Śląsku Cieszyńskim. Nieodzowną tradycją, już wielopokoleniową jest pieczenie drobnych ciasteczek – nie tam jakiś dwóch, trzech rodzajów – pamiętam, jak kiedyś doliczyłam się ok. 15 różnych wersji ciasteczek. Po prost ciasteczka muszą być, bez nich nie ma Świąt. Dziś moja kochana Mama, wybiera te najbardziej przez nas ulubione, a i tak w tym roku pewnie będzie ich ok 8-10 rodzajów. Pieczenie ciasteczek niejako wrosło we mnie, jest już tak silnie zakorzenione, że nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez talerza pełnego tych smakołyków. Jednakże co roku poszukuję czegoś nowego, oryginalnego i tymi przepisami dzielę się z Wami i dla uwiecznienia zapraszam do małej galerii z procesu pieczenia ciastek z 2,5 letnim potworem ciasteczkowym.
Ciasteczka marcepanowe
2 ½ kostki masła
pół szklanki cukru
2 żółtka
2,5 do 3 szklanek mąki
1 opakowanie(tutaj 16g) cukru wanilinowego
1 opakowanie surowej masy marcepanowej (200 g)
1. Miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtka, i marcepan ręcznie ugniatam, by dobrze wymieszać wszystkie składniki. Jeśli macie malakser możecie się nim wyręczyć.
2. Potem stopniowo dodaję mąkę. Kiedy ciasto jest gładkie i ładnie odchodzi od ręki odstawiam, go do lodówki na 30 min.
3. Dobrze umączonym wałkiem, rozwałkuję ⅓ ciasta na grubość ok 3-5 mm i wycinam foremkami ciasteczka.
4. Piekę przez 10-12 min, w uprzednio rozgrzanym piekarniku (180C)
5. Przed pieczeniem można posypać ciasteczka czekoladą, prażonymi orzeszkami laskowymi, itp.
Ciasteczka cynamonowe
1 szklanka mąki
pół kostki masła (czasem trzeba troszkę dodać masła)
trochę więcej niż połowa szklanki cukru pudru
pół szklanki mielonych migdałów
łyżeczka cynamonu
1 jajko
1. Wszystkie składniki dobrze ugniatam ręką i podobnie jak w poprzednim przepisie odstawiam do lodówki na ok. 30 min.
2. Następnie wałkuję ciasto, wycinam ciasteczka i i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
3. Piekę ciasteczka ok. 15 min w temperaturze 180 °C
Szwedzkie ciasteczka
pół kostki masła
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki miodu ciekłego
2,5 -3 szklanek mąki
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika
2 łyżki kakao
łyżeczka kardamonu
1. Wszystkie składniki dobrze ugniatam ręką i podobnie jak w poprzednich przepisach odstawiam do lodówki na ok. 30 min.
2. Następnie wałkuję ciasto, wycinam ciasteczka i i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
3. Piekę ciasteczka ok. 15 min w temperaturze 180 °C
4. Na końcu ozdabiam lukrem lub białą czekoladą.Można je także skleić po dwa np. dżemem truskawkowym.
Zdjęcia: Rachela
Pycha ja chyba spróbuje te marcepanowe w takim razie
Jutro się zabieram za wszystkie 3 rodzaje, dziekujemy za przepisy 😉
I jak wyszły?
Taak 🙂 Tylko u nas zazwyczaj jeden,może dwa rodzaje. Mamy już pierniczki,a jutro zabieramy się za te marcepanowe tylko zastanawiam się ile ich wyjdzie z tego przepisu.
Spokojnie zapelnią pudełko po butach 😉