Święta spędzone w kuchni? Absolutnie! Oto proste przepisy na pyszne i szybkie wielkanocne potrawy
Żurek, sałatka jarzynowa czy mazurek to tradycyjne dania wielkanocne, które goszczą na naszych stołach od pokoleń. Przygotowanie niektórych z nich zajmuje jednak sporo czasu, przez co zamiast wypoczywać, spędzamy święta w kuchni. Właśnie dlatego czasem warto, poza sprawdzonymi klasykami, wprowadzić do świątecznego menu coś nowego, czego jeszcze nie próbowaliśmy. Prezentujemy dania na pyszne i szybkie potrawy wielkanocne dla całej rodziny!
Zwłaszcza w przypadku większych rodzin lub spotkań w gronie przyjaciół przygotowanie potraw, które zasmakują każdemu może okazać się nie lada wyzwaniem. Coraz więcej osób decyduje się na diety wykluczające mięso, a pogodzenie potrzeb wszystkich gości może wydawać się problematyczne, jednak nic bardziej mylnego! W takiej sytuacji warto postawić na sprawdzone smaki i formę, ale w wersji roślinnej.
Pyszne i szybkie wielkanocne potrawy
Wielkanocne białe kiełbaski z duszoną cebulką
Biała kiełbasa to produkt bardzo silnie kojarzący się z Wielkanocą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w swojej kuchni postawić na jej roślinną wersję. Nie tylko świetnie sprawdzi się jako dodatek do żurku, ale także w wersji śniadaniowej – podsmażana z cebulką i podana z sosem chrzanowo-musztardowym. Proste i szybkie wielkanocne potrawy.
Składniki:
• białe kiełbaski OneDayMore – 1 opakowanie
• cebula – 2 szt.
• suszony majeranek – 1 łyżeczka
• sól i mielony pieprz czarny – do smaku
Sos chrzanowo-musztardowy:
• chrzan – 3 duże łyżki
• gęsty jogurt naturalny – 8 łyżek
• majonez – 4-5 łyżek
• musztarda dijon lub francuska – 2 łyżeczki
• gruby szczypior – 1 pęczek
Dodatkowo:
• świeży szczypiorek – do dekoracji
• kolorowy pieprz – 1 garść
• oliwa – do smażenia
• ugotowane jajka – 2 szt. (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Kiełbaski podsmażamy z dwóch stron ok. 7 minut na patelni na rozgrzanej oliwie tak, by się ładnie zarumieniły. Podsmażone kiełbaski zdejmujemy z patelni.
Następnie podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, aż się zeszkli. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy cebulę, aż zmięknie, a płyn odparuje. Cebula powinna się lekko wysuszyć i zarumienić. W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewamy cebulę niewielką ilością wody. Podsmażone wcześniej kiełbaski wykładamy na patelnię z cebulą. Doprawiamy kolorowym pieprzem. Odstawiamy.
Chrzan łączymy w miseczce z jogurtem naturalnym, musztardą i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i ponownie mieszamy. Z wierzchu oprószamy kolorowym pieprzem. Dekorujemy posiekanym świeżym szczypiorem.
Na talerz wykładamy porcję sosu i układamy na nim podsmażone białe kiełbaski. Na kiełbaski wykładamy duszoną cebulkę. Sos chrzanowo-musztardowy podajemy dodatkowo w osobnej kokilce. Na talerzu układamy również ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem i pieprzem.
Omlety z wiosenną sałatką szparagową
Kolejnym składnikiem charakterystycznym dla wielkanocnego okresu są oczywiście jaja. A co, gdyby tym razem podać je w formie omletu? W towarzystwie świeżej i pełnej witamin sałatki szparagowej stanowią one idealną odmianę od ciężkich potraw i sałatek.
Składniki:
• roślinne omlety OneDayMore o smaku jajecznym – 1 opakowanie
• zielone szparagi – 1 pęczek
• cytryna – ½ szt.
• rzodkiewki – 6 szt.
• czerwona cebula – 1 szt.
• ciecierzyca – 180 g
• pomidorki koktajlowe – 12 szt.
• sól – do smaku
• pieprz – do smaku
Dodatkowo:
• twaróg wędzony – 100 g
• oliwa – do smażenia
• szczypiorek – ½ pęczka
Sposób przygotowania:
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (w tym celu zginamy je – końcówka urwie się we właściwym miejscu), kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy ogień. Skrapiamy szparagi sokiem z cytryny.
Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Pokrojone warzywa i ciecierzycę łączymy w misce. Dodajemy szparagi razem z oliwą z patelni. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Omlety OneDayMore układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C ok. 15 minut, aż się zarumienią.
Na talerz nakładamy porcję sałatki szparagowej. Obok układamy podpieczone omlety. Na wierzch sałatki kruszymy wędzony twaróg. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Tak przygotowane świąteczne dania nie tylko trafią w gusta smakoszy, ale także pozwolą nam zaoszczędzić czas i w pełni skorzystać z czasu, który powinien być przeznaczony na odpoczynek i spotkania z bliskimi nam osobami.
OneDayMore to polski producent musli, owsianek, przekąsek, a także roślinnych alternatyw mięsa. Firma powstała w 2016 roku w Poznaniu i od tego czasu dynamicznie się rozwija, poszerzając portfolio produktów oraz grono kontrahentów polskich i zagranicznych. Obecnie posiada dwie fabryki oraz dwie linie produktowe typu convenience – szybkich i łatwych w przygotowaniu pozycji. Oferta jest skierowana do ludzi aktywnych zawodowo, zajętych, a jednocześnie chcących jeść zdrowo. Składy bazują na surowcach naturalnego pochodzenia, dzięki czemu pozytywnie wpływają na zdrowie, a tym samym wydłużają życie. Stąd nazwa – OneDayMore – czyli „jeden dzień więcej”. Produkty dostępne są w dużych sieciach handlowych w Polsce oraz na 16 rynkach zagranicznych. Firma posiada sklepy internetowe w Polsce, Niemczech i Francji.