Rozszerzasz dietę malucha? Oto wskazówki, jakie posiłki podawać, a jakich unikać w jadłospisie niemowlęcia
1000 pierwszych dni to okres, w którym rodzice mogą wspierać prawidłowy rozwój dziecka – m.in. poprzez sposób żywienia dopasowany do jego potrzeb. Skąd jednak mieć pewność, że to, co wybierasz dla malucha, jest dla niego bezpieczne? Jak w gąszczu informacji i porad ekspertów zadbać o właściwy jadłospis najmłodszych? Dowiedz się, co możesz zrobić, aby codzienna dieta wspierała prawidłowy rozwój Twojego dziecka.
Rozszerzanie diety niemowlęcia. Kiedy niemowlę jest gotowe na posiłki inne niż mleko mamy?
Pamiętaj, że:
-
Rozszerzanie jadłospisu powinno nastąpić nie wcześniej niż w 17. tygodniu życia (początek 5. miesiąca) i nie później niż w 26. tygodniu (początek 7. miesiąca)[1].
-
Jako pierwsze w jadłospisie maluszka powinny pojawić się warzywa (najlepiej na początek zielone), po około 2 tygodniach – owoce, a w następnej kolejności – produkty zbożowe i inne, tj. mięso, ryby, jaja czy przetwory mleczne.
-
Po skończeniu 6. miesiąca życia mleko mamy lub następne wciąż powinno stanowić podstawę jadłospisu dziecka, a rozszerzanie diety ma na celu zapewnienie odpowiedniej podaży energii i składników odżywczych, na które zapotrzebowanie wzrasta wraz z rozwojem niemowlęcia. Rozszerzanie diety niemowlęcia to czas zapoznawania malucha z nowymi smakami i konsystencjami.
-
To rodzic decyduje, co i kiedy dziecko zje, ale to dziecko decyduje, czy posiłek zje i w jakiej ilości.
Malutki żołądek, a tak duże potrzeby
Czy wiesz, że żołądek niemowlęcia jest 11 razy mniejszy, a małego dziecka 8 razy mniejszy niż żołądek dorosłego? Mimo to w przeliczeniu na kilogram masy ciała zapotrzebowanie najmłodszych na energię i składniki odżywcze jest kilkakrotnie wyższe niż u mamy czy taty. Wszystko za sprawą intensywnego rozwoju i dojrzewania narządów. |
Na schabowego z „dorosłego” talerza przyjdzie jeszcze czas
Tego nie podawaj swojemu dziecku
Komponując dietę niemowlęcia, należy unikać posiłków smażonych, zawierających dużą ilość tłuszczów nasyconych (np. zawierających tłuste mięso, pełnotłusty nabiał, duże ilości masła czy smalcu), dań dosalanych, z dodatkiem cukru oraz przypraw, zwłaszcza tych ostrych. Pamiętaj, że w wielu na pozór nieszkodliwych produktach, np. bułkach maślanych, wędlinie, serku czy krakersach z kolorowym misiem na opakowaniu, mogą znajdować się duże ilości niewskazanych w jadłospisie najmłodszych dodatków. |
Rozszerzanie diety niemowlęcia. O czym należy wiedzieć, wybierając produkty dla niemowlęcia?
Jakość potwierdzona na 100%
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
* Zgodnie z limitami i zakazami określonymi prawem.
** Zgodnie z przepisami prawa żywność dla niemowląt i małych dzieci nie zawiera konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.
[1] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci , Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.
[2] „Raport: bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”. Pod redakcją: prof. dr hab. n. med. Piotra Sochy oraz dr hab. inż. Anny Harton, 2022 RAPORT Bezpieczeństwo żywności, a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci (1000dni.pl). Dokument ten stanowi kompendium wiedzy na temat wpływu bezpieczeństwa żywności na stan zdrowia dziecka teraz i w przyszłości.
[3] Tamże.