Ciąża i dziecko 1 kwietnia 2023

Rozszerzasz dietę malucha? Oto wskazówki, jakie posiłki podawać, a jakich unikać w jadłospisie niemowlęcia

1000 pierwszych dni to okres, w którym rodzice mogą wspierać prawidłowy rozwój dziecka – m.in. poprzez sposób żywienia dopasowany do jego potrzeb. Skąd jednak mieć pewność, że to, co wybierasz dla malucha, jest dla niego bezpieczne? Jak w gąszczu informacji i porad ekspertów zadbać o właściwy jadłospis najmłodszych? Dowiedz się, co możesz zrobić, aby codzienna dieta wspierała prawidłowy rozwój Twojego dziecka.

Rozszerzanie diety niemowlęcia. Kiedy niemowlę jest gotowe na posiłki inne niż mleko mamy?

Młody organizm jest bardzo delikatny i intensywnie się rozwija, dlatego prawidłowy przebieg rozszerzania diety jest kluczowy. Od momentu narodzin przez pierwsze pół roku najlepszym pokarmem dla niemowlęcia, w pełni odpowiadającym na potrzeby młodego organizmu, jest mleko mamy. Z czasem, gdy zapotrzebowanie malucha na różne składniki pokarmowe i energię się zwiększa, do jego diety należy stopniowo wprowadzać posiłki uzupełniające (przy jednoczesnym kontynuowaniu karmienia piersią bądź mlekiem modyfikowanym).

Pamiętaj, że:

  • Rozszerzanie jadłospisu powinno nastąpić nie wcześniej niż w 17. tygodniu życia (początek 5. miesiąca) i nie później niż w 26. tygodniu (początek 7. miesiąca)[1].
  • Jako pierwsze w jadłospisie maluszka powinny pojawić się warzywa (najlepiej na początek zielone), po około 2 tygodniach – owoce, a w następnej kolejności – produkty zbożowe i inne, tj. mięso, ryby, jaja czy przetwory mleczne.
  • Po skończeniu 6. miesiąca życia mleko mamy lub następne wciąż powinno stanowić podstawę jadłospisu dziecka, a rozszerzanie diety ma na celu zapewnienie odpowiedniej podaży energii i składników odżywczych, na które zapotrzebowanie wzrasta wraz z rozwojem niemowlęcia. Rozszerzanie diety niemowlęcia to czas zapoznawania malucha z nowymi smakami i konsystencjami.
  • To rodzic decyduje, co i kiedy dziecko zje, ale to dziecko decyduje, czy posiłek zje i w jakiej ilości.
Malutki żołądek, a tak duże potrzeby

Czy wiesz, że żołądek niemowlęcia jest 11 razy mniejszy, a małego dziecka 8 razy mniejszy niż żołądek dorosłego? Mimo to w przeliczeniu na kilogram masy ciała zapotrzebowanie najmłodszych na energię i składniki odżywcze jest kilkakrotnie wyższe niż u mamy czy taty. Wszystko za sprawą intensywnego rozwoju i dojrzewania narządów.

Na schabowego z „dorosłego” talerza przyjdzie jeszcze czas

1000 pierwszych dni życia to czas intensywnego wzrastania oraz dojrzewania wielu układów ustroju człowieka. W tym okresie narządy nie funkcjonują tak wydajnie, jak u osób dorosłych. Intensywnie rozwija się mózg, układ nerwowy i odpornościowy, które są wyjątkowo wrażliwe na różnego rodzaju zanieczyszczenia[1]. Ze względu na wrażliwość narządów oraz dojrzewanie funkcji organizmu maluchy dopiero przygotowują się na posiłki z rodzinnego stołu i wymagają szczególnego sposobu żywienia.
Tego nie podawaj swojemu dziecku

Komponując dietę niemowlęcia, należy unikać posiłków smażonych, zawierających dużą ilość tłuszczów nasyconych (np. zawierających tłuste mięso, pełnotłusty nabiał, duże ilości masła czy smalcu), dań dosalanych, z dodatkiem cukru oraz przypraw, zwłaszcza tych ostrych. Pamiętaj, że w wielu na pozór nieszkodliwych produktach, np. bułkach maślanych, wędlinie, serku czy krakersach z kolorowym misiem na opakowaniu, mogą znajdować się duże ilości niewskazanych w jadłospisie najmłodszych dodatków.

Rozszerzanie diety niemowlęcia. O czym należy wiedzieć, wybierając produkty dla niemowlęcia?

W komponowaniu diety niemowlęcia istotny jest nie tylko dobrze zbilansowany jadłospis, niepodawanie produktów z dodatkiem cukru, soli czy dodatków do żywności niedozwolonych w żywieniu najmłodszych, ale przede wszystkim wysoka jakość i bezpieczeństwo posiłków. Tego, czy warzywa, owoce, zboża, ryby lub mięso są bezpieczne dla niemowlęcia, nie da się ocenić za pomocą zmysłów. Warto sięgać po żywność stworzoną specjalnie dla najmłodszych, ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Takie produkty można z łatwością rozpoznać. Na etykiecie zawierają informację, po 6. czy 9. miesiącu życia, co jest gwarancją dopasowania zarówno składu, jak i konsystencji do potrzeb dziecka na określonym etapie rozwoju.
Ciekawostka

Produkty przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci spełniają o wiele bardziej restrykcyjne normy jakości niż te określone dla żywności ogólnego przeznaczenia, spożywanej przez dorosłych. Na przykład dla pestycydów w owocach są 3000 razy bardziej restrykcyjne, a dla pestycydów w warzywach – do 5000 razy bardziej restrykcyjne[3].

Jakość potwierdzona na 100%

Warzywa czy owoce z gospodarstw przeznaczonych pod uprawę z myślą o najmłodszych są kontrolowane na każdym etapie produkcji – po to, aby cały proces – już od momentu zasiewu – pozwalał na uzyskanie odpowiedniej jakości produktów. Czy wiesz, że przykładem produktów, które zawierają 100% warzyw i owoców z kontrolowanych upraw, są posiłki BoboVita? To, co je charakteryzuje, to również 100% mięsa bez pozostałości antybiotyków, które pochodzi wyłącznie od sprawdzonych dostawców*, 100% dziko żyjących ryb z certyfikowanych połowów oraz 0% konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku**. Wybierając te produkty, rodzic podaje swojemu dziecku posiłki dostosowane do jego potrzeb, które powstały ze szczególną dbałością o jakość i bezpieczeństwo. W dodatku ich wygodny sposób przygotowania sprawia, że podanie posiłku niemowlęciu to dla rodzica duże ułatwienie.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

* Zgodnie z limitami i zakazami określonymi prawem.

** Zgodnie z przepisami prawa żywność dla niemowląt i małych dzieci nie zawiera konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.


[1] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci , Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.

[2] „Raport: bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”. Pod redakcją: prof. dr hab. n. med. Piotra Sochy oraz  dr hab. inż. Anny Harton, 2022 RAPORT Bezpieczeństwo żywności, a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci (1000dni.pl). Dokument ten stanowi kompendium wiedzy na temat wpływu bezpieczeństwa żywności na stan zdrowia dziecka teraz i w przyszłości.

[3] Tamże.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Przetwory 1 kwietnia 2023

Niezawodny przepis na domowy majonez w kilka minut

Zbliżająca się Wielkanoc to czas, w którym niepodzielnie królują jaja. Ich tradycyjną oprawę stanowi majonez. Aby mieć pewność, że będzie nie tylko smaczny, ale też pozbawiony konserwantów, zagęstników i stabilizatorów, możemy wykonać go samodzielnie. Wystarczy przepis na domowy majonez, kilka prostych składników i zaledwie kilka minut. Wykonanie nie jest trudne, a trzymając się pewnych reguł, mamy pewność, że majonez za każdym razem się uda. W czym tkwi sekret?

Majonez to jeden z najpopularniejszych sosów pojawiających się na naszych stołach. Nie może go zabraknąć szczególnie na Wielkanoc. Dodajemy go do jaj, sałatek, a nawet ciast. Zamiast sięgać po ten ze sklepowej półki, możemy bez trudu przygotować go sami w domu. Wystarczy niezawodny przepis na domowy majonez.

– Podstawą smacznego domowego majonezu są świeże jaja i dobrej jakości olej – mówi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Dodajemy do tego musztardę, sól i pieprz. Ocet możemy zastąpić sokiem z cytryny lub limonki. Taki majonez będzie subtelniejszy w smaku i bardziej aromatyczny.

Przygotowanie majonezu wydaje się banalnie proste – w zasadzie wystarczy wrzucić do naczynia wszystkie składniki i zmiksować. Dlaczego zatem nie każdemu się udaje, czasem się warzy lub nie uzyskuje właściwej konsystencji?

– Cała tajemnica tkwi w sprawdzonych proporcjach składników, a przede wszystkim w sposobie, w jaki je ze sobą łączymy – wyjaśnia Tomasz Jokiel. – Najlepiej użyć ręcznego blendera typu żyrafa. I tu pierwsza ważna zasada. Po umieszczeniu w wysokim naczyniu wszystkich składników umieszamy końcówkę blendera na samym dnie, uruchamiamy urządzenie i w początkowej fazie trzymamy je całkowicie nieruchomo. Zaledwie po kilkudziesięciu sekundach składniki się połączą i masa zacznie uzyskiwać konsystencję majonezu. Dopiero wówczas zaczynamy wykonywać powolne ruchy, delikatnie przechylając końcówkę blendera, tak  żeby pozostały na górze olej spłynął na dół i połączył się z już „ukręconym” majonezem. Kiedy tylko osiągnie on jednolitą strukturę, wyłączamy blender i ostrożnie wyjmujemy końcówkę. I gotowe!

Pamiętajmy też, że nie wolno przerywać procesu miksowania, ani nadmiernie go przedłużać. Całość trwa dosłownie chwilę. Nie zrażajmy się też od razu, nawet jeśli wydaje nam się, że majonez nie uzyskuje właściwej konsystencji. Nie można w takiej sytuacji wyłączać blendera i włączać go ponownie. Warto cierpliwie poczekać, nie przerywając blendowania, a masa z pewnością zacznie gęstnieć.

– Do majonezu używamy surowego jaja, trzeba więc sparzyć jego skorupkę – podkreśla specjalista marki Fermy Drobiu Jokiel. – Pamiętajmy też, że w przeciwieństwie do produktów dostępnych w sklepie, domowy majonez pozbawiony jest konserwantów. Nie można więc go długo przechowywać, najlepiej wykorzystać go w ciągu kilku dni.

PRZEPIS NA DOMOWY MAJONEZ W TRZECH KOLORACH

Składniki

Wersja klasyczna:

  • 1 jajo rozmiar L  (Fermy Drobiu Jokiel)
  • 250g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 szczypty mielonego pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki soli

Wersja zielona (dodatkowo do składników z wersji klasycznej):

  • pęczek świeżej bazylii (same listki, bez łodyg)

Wersja różowa (dodatkowo do składników z wersji klasycznej):

  • 1 łyżeczka koncentratu z buraków

Jajo przed użyciem myjemy, a następnie zalewamy w miseczce na chwilę wrzątkiem, po czym schładzamy pod bieżącą wodą. Wbijamy je do wysokiego naczynia. Dodajemy pozostałe składniki: musztardę, sól i pieprz oraz olej. Do pojemnika wkładamy blender ręczny, jego końcówkę opierając na samym dnie. Ważne jest, aby nie odrywać ani nie poruszać blenderem, dopóki masa nie zacznie gęstnieć. Kiedy składniki zaczną się łączyć, powoli przechylamy końcówkę blendera, żeby olej z górnej warstwy został zassany. Po całkowitym „wchłonięciu” oleju i uzyskaniu pożądanej konsystencji przestajemy miksować i powoli wyjmujemy końcówkę blendującą. I gotowe!

Chcąc przygotować majonez kolorowy, postępujemy podobnie jak w przypadku majonezu w wersji klasycznej. Różowy majonez uzyskamy, dodając do składników w naczyniu łyżeczkę koncentratu z barszczu czerwonego. Przyrządzając wersję w kolorze zielonym, rozdrabniamy liście bazylii (bez łodyg). Siekamy je na drobno, następnie rozgniatamy w moździerzu i miksujemy z olejem przed wlaniem go do pojemnika z pozostałymi składnikami.

Smacznego!


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl

Photo by Sara Cervera on Unsplash

Subscribe
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jacek
Jacek
9 miesięcy temu

Wybornie!
Teraz musi się udać. Dzięki Jacek

Kulinaria 1 kwietnia 2023

Święta spędzone w kuchni? Absolutnie! Oto proste przepisy na pyszne i szybkie wielkanocne potrawy

Żurek, sałatka jarzynowa czy mazurek to tradycyjne dania wielkanocne, które goszczą na naszych stołach od pokoleń. Przygotowanie niektórych z nich zajmuje jednak sporo czasu, przez co zamiast wypoczywać, spędzamy święta w kuchni. Właśnie dlatego czasem warto, poza sprawdzonymi klasykami, wprowadzić do świątecznego menu coś nowego, czego jeszcze nie próbowaliśmy. Prezentujemy dania na pyszne i szybkie potrawy wielkanocne dla całej rodziny!

Zwłaszcza w przypadku większych rodzin lub spotkań w gronie przyjaciół przygotowanie potraw, które zasmakują każdemu może okazać się nie lada wyzwaniem. Coraz więcej osób decyduje się na diety wykluczające mięso, a pogodzenie potrzeb wszystkich gości może wydawać się problematyczne, jednak nic bardziej mylnego! W takiej sytuacji warto postawić na sprawdzone smaki i formę, ale w wersji roślinnej.

Pyszne i szybkie wielkanocne potrawy

Wielkanocne białe kiełbaski z duszoną cebulką

Biała kiełbasa to produkt bardzo silnie kojarzący się z Wielkanocą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w swojej kuchni postawić na jej roślinną wersję. Nie tylko świetnie sprawdzi się jako dodatek do żurku, ale także w wersji śniadaniowej – podsmażana z cebulką i podana z sosem chrzanowo-musztardowym. Proste i szybkie wielkanocne potrawy.

Składniki:
• białe kiełbaski OneDayMore – 1 opakowanie

• cebula – 2 szt.

• suszony majeranek – 1 łyżeczka

• sól i mielony pieprz czarny – do smaku

Sos chrzanowo-musztardowy:

• chrzan – 3 duże łyżki

• gęsty jogurt naturalny – 8 łyżek

• majonez – 4-5 łyżek

• musztarda dijon lub francuska – 2 łyżeczki

• gruby szczypior – 1 pęczek

• sól i mielony pieprz czarny – do smaku
Dodatkowo:
• świeży szczypiorek – do dekoracji
• kolorowy pieprz – 1 garść
• oliwa – do smażenia
• ugotowane jajka – 2 szt. (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kiełbaski podsmażamy z dwóch stron ok. 7 minut na patelni na rozgrzanej oliwie tak, by się ładnie zarumieniły. Podsmażone kiełbaski zdejmujemy z patelni.

Następnie podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, aż się zeszkli. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy cebulę, aż zmięknie, a płyn odparuje. Cebula powinna się lekko wysuszyć i zarumienić. W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewamy cebulę niewielką ilością wody. Podsmażone wcześniej kiełbaski wykładamy na patelnię z cebulą. Doprawiamy kolorowym pieprzem. Odstawiamy.

Chrzan łączymy w miseczce z jogurtem naturalnym, musztardą i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i ponownie mieszamy. Z wierzchu oprószamy kolorowym pieprzem. Dekorujemy posiekanym świeżym szczypiorem.

Na talerz wykładamy porcję sosu i układamy na nim podsmażone białe kiełbaski. Na kiełbaski wykładamy duszoną cebulkę. Sos chrzanowo-musztardowy podajemy dodatkowo w osobnej kokilce. Na talerzu układamy również ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem i pieprzem.

Fot. Materiały prasowe/Pyszne i szybkie wielkanocne potrawy

Omlety z wiosenną sałatką szparagową

Kolejnym składnikiem charakterystycznym dla wielkanocnego okresu są oczywiście jaja. A co, gdyby tym razem podać je w formie omletu? W towarzystwie świeżej i pełnej witamin sałatki szparagowej stanowią one idealną odmianę od ciężkich potraw i sałatek.

Składniki:

• roślinne omlety OneDayMore o smaku jajecznym – 1 opakowanie

• zielone szparagi – 1 pęczek

• cytryna – ½ szt.

• rzodkiewki – 6 szt.

• czerwona cebula – 1 szt.

• ciecierzyca – 180 g

• pomidorki koktajlowe – 12 szt.

• sól – do smaku

• pieprz – do smaku

Dodatkowo:

• twaróg wędzony – 100 g

• oliwa – do smażenia

• szczypiorek – ½ pęczka

Sposób przygotowania:

Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (w tym celu zginamy je – końcówka urwie się we właściwym miejscu), kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy ogień. Skrapiamy szparagi sokiem z cytryny.

Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Pokrojone warzywa i ciecierzycę łączymy w misce. Dodajemy szparagi razem z oliwą z patelni. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Omlety OneDayMore układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C ok. 15 minut, aż się zarumienią.

Na talerz nakładamy porcję sałatki szparagowej. Obok układamy podpieczone omlety. Na wierzch sałatki kruszymy wędzony twaróg. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Tak przygotowane świąteczne dania nie tylko trafią w gusta smakoszy, ale także pozwolą nam zaoszczędzić czas i w pełni skorzystać z czasu, który powinien być przeznaczony na odpoczynek i spotkania z bliskimi nam osobami.


OneDayMore to polski producent musli, owsianek, przekąsek, a także roślinnych alternatyw mięsa. Firma powstała w 2016 roku w Poznaniu i od tego czasu dynamicznie się rozwija, poszerzając portfolio produktów oraz grono kontrahentów polskich i zagranicznych. Obecnie posiada dwie fabryki oraz dwie linie produktowe typu convenience – szybkich i łatwych w przygotowaniu pozycji. Oferta jest skierowana do ludzi aktywnych zawodowo, zajętych, a jednocześnie chcących jeść zdrowo. Składy bazują na surowcach naturalnego pochodzenia, dzięki czemu pozytywnie wpływają na zdrowie, a tym samym wydłużają życie. Stąd nazwa – OneDayMore – czyli „jeden dzień więcej”. Produkty dostępne są w dużych sieciach handlowych w Polsce oraz na 16 rynkach zagranicznych. Firma posiada sklepy internetowe w Polsce, Niemczech i Francji.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close