Kulinaria 4 kwietnia 2015

Sernik gotowany – ciasto last minute

Padasz ze zmęczenia, a czeka cię jeszcze upieczenie sernika, który jak zwykle pięknie wyrośnie by później opaść. Czy zawsze tak musi być, czy zawsze musisz się tłumaczyć, że opadł ci sernik. Otóż nie, bo przed tobą przepis na szybki sernik gotowany, który nie opadnie – opcja gwarantowana!

By sprostać temu zadaniu będziesz potrzebować następujące składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 margaryna (250 g)
  • 2 całe jajka
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Na serową masę:

  • 1kg sera twarogowego (kubełek sera)
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 2 budynie waniliowe rozmieszane w 0,5 szklance mleka
  • 1 cukier wanilinowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 całych jajek
  • oraz ewentualnie rodzynki

Ponadto będziesz potrzebować: tradycyjną prostokątną blachę, papier do pieczenia, cukier puder do oprószenia ciasta.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiam w dużej misce na gładką elastyczną masę.
  2. Wyrobione ciasto dzielę na pół – jedna cześć będzie podstawą naszego sernika, a druga jego przykryciem.
  3. Pierwszą połowę rozwałkowuję na przygotowanym papierze do pieczenia i piekę w nagrzanym piekarniku (200 stopni) przez około 10-15 minut, aż ciasto uzyska piękny złoty kolor. Wyjmuję z blachy, ale pozostawiam na papierze.
  4. Następnie przygotowuję drugą część ciasta, tak samo jak pierwszą na nowym papierze do pieczenia.
  5. Kiedy pierwsza część ciasta piecze się w piekarniku w dużym garnku topię margarynę, dodaję cukier, cukier wanilinowy lub ekstrakt.
  6. Po wymieszaniu się tych składników dodaję cały ser z kubełka i dokładnie mieszam.
  7. Następnie dodaję pięć jajek, wcześniej roztrzepanych i doprowadzam prawie do zagotowania masy – podgrzewam przez około 10 min.
  8. W między czasie wyjmuję upieczoną jedną część ciasta z piekarnika i blachy i wkładam blachę z drugą częścią ciasta do piekarnika.
  9. Na koniec dodaję do serowej masy dwa budynie rozmieszane w połowie szklanki zimnego mleka i dokładnie mieszam masę.
  10. Masa serowa będzie powoli gęstnięć, nie bójcie się tego – to wszystko przez dodany budyń – kiedy masa będzie przypominać budyń wyłączcie gaz.
  11. Do tego czasu druga część ciasta powinna się już upiec.
  12. Na drugi upieczony placek wylewacie masę serową i na nią nakładacie pierwszy placek – który zdążył już ostygnąć. Róbcie to powoli bo lubi się kruszyć.

Voila! Ciasto gotowe. Kiedy ostygnie poprószcie go cukrem pudrem. Najlepiej smakuje, jak przeleży przez noc, bo wtedy upieczone placki zmiękną.

sernik gotowany 1

sernik gotowany 2

Zdjęcia: Rachela

9
Dodaj komentarz

avatar
5 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Ola PańtakAnia Król MalcherekAgata LipkeRachelaJoanna Pawlińska Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Milena Kamińska
Gość

Nie ale skuszę się już po świętach. Ja nie pojadłam stwierdzam że mam silną wolę bo po zdiagnozowaniu moich dolegliwości oszczędzam się odstawiłam całkowicie gazowane napoje i jem łagodnie.

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

a ja uległam, a na dodatek w te święta nie piekłam za wiele, bo zawsze zostaje no i tym razem brakuje :P jak na złość heheh

Joanna Pawlińska
Użytkownik

Kiedy pierwsza część ciasta piecze się w piekarniku w dużym garnku topię margarynę, dodaję cukier, cukier wanilinowy lub ekstrakt.

Skąd ta margaryna i ile jej?

Rachela
Gość
Rachela

Cała kostka margaryny (250g) – umknęło w przepisie. Zaraz poprawię. :)

Joanna Pawlińska
Użytkownik

dzięki :)

Agata Lipke
Gość

Sernik zebra z nutella ( mega pyszny) albo sernik z 3 składników :) Ewentualnie naleśniki z serem na śniadanko lub racuchy z jabłkami i serem ;)

Ania Król Malcherek
Gość

pierogi/ naleśniki zrób ze szpinakiem :) resztę wrzuć do zamrażary :)

Ola Pańtak
Gość

Sernik na zimno, do sera galaretka, na wierzch druga, na dnie herbatniki lub biszkopty i do lodowki, szybko, prosto bez balaganu ;) mozna dodac rowniez owoce!

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close