Targi 6 listopada 2018

Targi Mamaville Wrocław vol. 7

Czas pędzi nieubłaganie i tak oto przed nami już siódma edycja Targów Mamaville we Wrocławiu. Kiedy to zleciało? Nie wiemy, ale wiemy, że i tym razem na gości czeka dużo atrakcji. Targi Mamaville to nie tylko możliwość zrobienia zakupów, to o wiele więcej.

Idea Targów Mamaville jest jednocześnie prosta i unikalna. Swoje towary oferują kreatywne mamy, które chcą czegoś więcej niż „siedzieć w domu z dzieckiem”. Stąd oryginalne projekty, unikatowe wzory i fasony, śmiało i odważnie dobierane kolory, nietypowe rozwiązania. Warto przy okazji zaznaczyć, że to, co można kupić na Targach, zostało wyprodukowane w Polsce. Nie znajdziemy tu taniej masówki z poślednich materiałów, ale produkty naprawdę wysokiej jakości. I, co ważne, wcale nie za wygórowane ceny. Targi Mamaville to okazja do skompletowania pełnej wyprawki dla noworodka (łóżeczko, wózek, pościel, ubranka, akcesoria), uzupełnienia garderoby i półek z zabawkami starszaka, a także kupna akcesoriów niezbędnych rodzicom.

W strefie edukacyjno-rozrywkowej zarówno rodzice, jak i dzieci mają szansę na dobrą zabawę i uczestnictwo w ciekawych warsztatach. Dla dzieci przygotowano zajęcia logopedyczne, dla dorosłych cykl warsztatów z dziedziny opieki nad noworodkiem i niemowlakiem. Udział w zajęciach jest bezpłatny, liczba miejsc ograniczona, obowiązują zapisy. Chęć udziału można zgłosić tutaj.

Ponadto poszczególne stoiska z zabawkami i artykułami kreatywnymi dla dzieci będą prowadziły swoje zajęcia. Wystarczy podejść i dołączyć. Przy strefie klocków Linden będzie można zostawić dziecko, które ukończyło trzy lata, pod opieką niani. To nowe i ciekawe rozwiązanie → rodzice na zakupach a dzieci się bawią 😉

Całodzienny pobyt na Targach nie byłby udany, gdyby nie było możliwości posilenia się. Stąd jak zwykle strefa kulinarna zadba o brzuchy małych i dużych głodomorów. Tradycyjnie nie zabraknie potraw wegetariańskich i wegańskich.

Do dyspozycji zmotoryzowanych gości będzie parking zdolny pomieścić aż 1000 samochodów. Wygodne wejście na halę umożliwi wprowadzenie wózków, a w razie konieczności mama będzie mogła skorzystać z pokoju dla mamy i dziecka. Organizatorzy pomyśleli naprawdę o wszystkim.

 

Miejsce: Stadion Wrocław, Aleja Śląska 1

Data: 10 listopada 2018

Otwarte: 10 – 17

Wstęp: Wolny

 

Więcej szczegółów na stronie wydarzenia na Facebooku.

 

Blog W Roli Mamy tradycyjnie obejmuje Targi Mamaville patronatem medialnym.

 

mamaville wrocław

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Poradnikowe poniedziałki 5 listopada 2018

Miód. Który wybrać?

Miód znany jest od tysięcy lat. Przez cały czas cieszy się niesłabnącym powodzeniem, bo nie brak mu smaku oraz aromatu, i nie sposób mu odmówić niezwykłych właściwości dla zdrowia i urody.

Miód, choć składa się głównie z naturalnych cukrów i wody, jest zdrową alternatywą dla rafinowanego cukru. Zwykły cukier to puste kalorie i zero składników odżywczych. Miód, poza cukrami, zawiera niewielką ilość białka, enzymy, kwasy organiczne: mlekowy, jabłkowy, bursztynowy, mrówkowy, cytrynowy, octowy, masłowy, p-aminobenzoesowy, piroglutaminowy oraz glukonowy. Znajdują się w nim flawonoidy, składniki olejków eterycznych, kwasy organiczne, garbniki. Miód obfituje w składniki mineralne takie jak: potas, żelazo, wapń, sód, mangan, fosfor, kobalt oraz miedź. Dostarcza także dostarcza śladowych ilości witamin, zwłaszcza C, H, PP, a także witamin z grupy B.  To sprawia, że miód jest dobrym paliwem dla organizmu, poprawia funkcje układu odpornościowego i pozwala szybciej wrócić do zdrowia.

Ta naturalna słodycz wykazuje skuteczne działanie antybakteryjne, ale pamiętajcie, że zbyt mocne podgrzewanie (powyżej 45 stopni) pozbawia tych cennych właściwości.

W zależności od pory roku oraz rodzaju i gatunku roślin, składy poszczególnych gatunków miodu mogą się od siebie różnić. Miody można podzielić na nektarowe i spadziowe. Miody nektarowe powstają z nektaru roślin kwitnących, miody spadziowe powstają ze spadzi (lepkiej wydzieliny wytwarzanej przez mszyce i czerwce) obecnej m.in. na świerkach, jodłach, sosnach, dębach, klonach, lipach, wierzbach. Różne gatunki miodów mogą pozytywnie wpływać na inne problemy zdrowotne.

Do dyspozycji mamy m.in polski miód:*

 

AKACJOWY
  • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
  • układ oddechowy (stany zapalne górnych i dolnych dróg oddechowych)
  • układ pokarmowy (zaburzenia trawienia, stany skurczowe i zapalne żołądka i jelit, nadkwasota)
  • układ moczowy (nerki)
FACELIOWY
  • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
  • układ pokarmowy (nieżyt żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby, trzustki i woreczka żółciowego)
  • układ krążenia (niewydolność mięśnia sercowego, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, niedokrwistość)
  • układ oddechowy (astma oskrzelowa)
GRYCZANY
  • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
  • układ krążenia (serce, miażdżyca, niedokrwistość, niedobór żelaza, po przebytych operacjach związanych z utratą krwi)
  • układ pokarmowy (wątroba)
KONICZYNOWY
  • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne, stres)
  • układ oddechowy (działanie wykrztuśne; zapalenie oskrzeli)
  • układ pokarmowy (żołądek, jelita)
LEŚNY (MALINOWY)
  • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne; działanie napotne, przeciwgorączkowe i antyseptyczne)
  • układ pokarmowy (stany zapalne gardła i żołądka, dystrofia – brak apetytu)
  • układ krążenia (niedokrwistość, miażdżyca)
LIPOWY
  • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
  • układ oddechowy (górne i dolne drogi oddechowe)
  • układ krążenia (serce)
  • układ nerwowy (stres, nerwice)
RZEPAKOWY
  • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
  • układ krążenia (serce, naczynia wieńcowe; miażdżyca)
  • układ pokarmowy (wrzody żołądka i dwunastnicy, wątroba, drogi żółciowe)
  • układ moczowy (nerki)
  • układ oddechowy (stany zapalne)
SŁONECZNIKOWY
  • układ immunologiczny (przeziębienia, gorączka, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
  • układ pokarmowy (dystrofia – brak apetytu)
  • układ krążenia (niedokrwistość, nadciśnienie)
  • układ oddechowy (stany zapalne górnych dróg oddechowych)
NEKTAROWO-SPADZIOWY
  • układ immunologiczny (przeziębienia, gorączka, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
  • układ pokarmowy (dystrofia, zaburzenia trawienia)
  • układ krążenia (serce, niedokrwistość, nadciśnienie)
SPADZIOWY IGLASTY
  • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
  • układ nerwowy (nerwice, stany napięcia)
  • układ pokarmowy (zaburzenia trawienia, zaparcia, biegunki)
  • układ krążenia (choroby serca, niedokrwistość, nadciśnienie)
  • układ oddechowy (stany zapalne górnych dróg oddechowych, zapalenie oskrzeli, astma oskrzelowa, zapalenie płuc, gruźlica)
SPADZIOWY LIŚCIASTY
  • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
  • układ pokarmowy (wątroba, drogi żółciowe, jelita, żołądek)
  • układ moczowy (drogi moczowe, nerki)
WIELOKWIATOWY
  • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
  • układ krążenia (serce, naczynia krwionośne)
  • układ pokarmowy (wątroba, drogi żółciowe)
  • układ oddechowy (alergie, astma oskrzelowa atopowa, katar sienny)
WIERZBOWY
  • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
  • układ krążenia (serce, naczynia krwionośne)
  • układ ruchu (reumatoidalne zapalenie stawów)
WRZOSOWY
  • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
  • układ moczowy (gruczoł krokowy, nerki, drogi moczowe)
  • układ pokarmowy (stany zapalne jamy ustnej i gardła, żołądek, jelita, zaburzenia trawienia, wątroba, drogi żółciowe)

wykaz miodów pochodzi ze strony  www.gpbartnik.pl

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Desery 4 listopada 2018

Beza Pavlova -idealny przepis

Tydzień temu ruszyliśmy z naszym nowym cyklem #ciastonaniedziele. Dziękuję za wszystkie Wasze komentarze i przepisy. Dziś beza Pavlova, to na nią padł wybór, bo od zawsze uwielbiam bezę w każdej postaci. Dotychczas nie miałam szczęścia w jej prawidłowym suszeniu, lecz tym razem wyszła idealna. Milena dziękuję za przepis!

Beza Pavlova to deser prosto z antypodów, a swą nazwę otrzymał po rosyjskiej primabalerinie- Annie Pawłowej, która w latach dwudziestych XX wieku odbywała swoje tournee w Australii i Nowej Zelandii.

Na sam początek mała rada. Warto upiec ją dzień wcześniej, lub bardzo wcześnie rano, choć nie wiem, czy mikser o 5 rano to dobra pobudka dla domowników i sąsiadów.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki octu

Składniki na krem:

  • 100 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki

Na wierzch owoce sezonowe i listki mięty

Przygotowanie:

  1. Na początku nagrzewam piekarnik do 180C.
  2. Białka ubijam przy pomocy miksera na sztywno. Można dodać szczyptę soli. Wtedy na pewno się ubiją.
  3. Potem stopniowo dodaję cukier cały czas mieszając mikserem.
  4. Następnie dodaję ocet i mąkę ziemniaczaną.
  5. Masę miksuję, aż będzie sztywna i błyszcząca.
  6. Na blachę wykładam papier do pieczenia, odrysowuję koło o średnicy ok. 22-25 cm.
  7. Na ten kształt wykładam masę białkową. Nie musi być idealnie równa z każdej strony.

8. Potem wstawiam do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 120C stopni (przy termoobiegu).
9. Bezę suszę około 80 minut, a potem studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
10. Na godzinę przed podaniem tortu bezowego ubijam śmietanę i dodaję do masy serek mascarpone.

Dekoracja bezy Pavlova to moim zdaniem indywidualna kwestia. Można bezę przekroić i przełożyć kremem wraz z sezonowymi owocami lub wyłożyć krem na bezę. Później pamiętać trzeba by schłodzić ją w lodówce. Cudnie smakuje z malinami, jagodami. O tej porze roku (jesień) nieco trudniej o takie owoce. Ja tym razem dodam kiwi, ciemne winogrona i figi.

P.S. Wasze komentarze i lajki są dla mnie jak darmowa ciepła czekolada w te jesienne dni. Zostawcie po sobie ślad i zainspirujcie do kolejnej cukierniczej przygody.

P.S.2. Dzieci zrezygnowały z kremu i prosiły tylko o same owoce 🙂

P.S.3. Bezy już nie ma =D

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close