Ciąża i dziecko 1 kwietnia 2023

Nie jesteś sama! Sprawdź, z jakimi trudnościami w karmieniu piersią mierzą się mamy

Karmienie piersią to najlepsze, co mama może dać dziecku. Choć matczyny pokarm to tzw. złoty standard w żywieniu niemowląt, zdarza się, że ta wyjątkowa podróż pełna jest zakrętów. Z badań wynika, że tylko 12% mam nie spotkało się z żadnymi wyzwaniami [1] związanymi z karmieniem piersią. Warto jednak pamiętać, że to zupełnie naturalne, że wiele kobiet mierzy się w tej kwestii z różnymi trudnościami. W artykule przedstawiamy dwie najczęściej występujące trudności w karmieniu piersią oraz sposoby na poradzenie sobie z nimi.

Dlaczego mamy chcą karmić piersią?

Specjaliści ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają, aby niemowlę było karmione wyłącznie piersią przez 6 pierwszych miesięcy jego życia, a następnie karmione mlekiem mamy nawet do ukończenia 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym wprowadzaniu pokarmów uzupełniających. Właśnie dlatego aż 96% kobiet deklaruje, że karmi lub wcześniej karmiło piersią (przynajmniej przez pewien okres lub w trybie mieszanym), a 83% kobiet w ciąży planuje karmić piersią po urodzeniu dziecka [2].
Eksperci potwierdzają, że mleko mamy to najlepsze, co może otrzymać niemowlę i z tym stwierdzeniem zgadza się 95% mam [3]. Głównym powodem, dla którego decydują się na karmienie piersią, jest harmonijny i prawidłowy rozwój dziecka – 77% kobiet deklaruje, że zaczęło karmić piersią, ponieważ chciało dostarczyć w ten sposób wszystkie składniki odżywcze młodemu organizmowi dziecka, a 66% badanych mam rozpoczęło karmienie piersią, ponieważ zależało im na budowaniu odporności maluszka [4].
I choć karmienie piersią jest wyjątkową przygodą dla mamy i dziecka, pozwala budować niezwykłą więź i dostarcza dziecku wszystko, co najlepsze, to nierzadko wiąże się z różnymi trudnościami.
Nie jesteś sama!

Karmienie piersią nie zawsze przychodzi z łatwością. Trudności mogą pojawić się na każdym jego etapie, a kobiety zmagają się z wieloma różnymi problemami – zarówno fizycznymi, jak i emocjonalnymi. Badania wskazują, że blisko 44% mam, kiedy jeszcze było w ciąży, spodziewało się, że podczas karmienia piersią nie pojawią się żadne trudności. W rzeczywistości po urodzeniu dziecka jedynie 12% karmiących kobiet nie spotkało się z żadnymi wyzwaniami [5].

Pamiętaj, nie tylko Ty tak masz!

Trudności w karmieniu piersią — z czym mierzą się mamy i jak sobie z nimi radzić?

Trudności, na jakie napotykają mamy karmiące piersią, to przede wszystkim obolałe lub pogryzione sutki (49%)[6]. Problem ten najczęściej wynika z uszkodzenia brodawki, sporadycznie jest skutkiem nadwrażliwości na hormony[7]. Do zranienia sutka może dojść m.in. w trakcie nieprawidłowego odstawiania dziecka od piersi, ząbkowania lub wtedy, kiedy brodawki mają specyficzny anatomicznie kształt. Jak mama może radzić sobie z obolałymi brodawkami?
  • Po karmieniu warto przy pomocy wacika nasączonego swoim mlekiem lub lanoliną delikatnie przetrzeć obolałe brodawki i jak najczęściej je wietrzyć [8].
  • Dobrze jest rozpoczynać karmienie dziecka od piersi, w której brodawka jest w lepszej kondycji. Na początku karmienia głodne niemowlę mocniej, a zatem sprawiając potencjalnie więcej bólu, chwyta pierś.
  • Dobrym rozwiązaniem mogą być także „,muszle ochronne”, które osłonią pierś przed dodatkowymi otarciami.
Innym, często wskazywanym przez mamy problemem, jest odpowiednie przystawienie dziecka do piersi (39%), a co trzecia mama deklaruje także, że dziecko nie umiało bądź nie chciało ssać piersi [9]. W takiej sytuacji kluczowa jest wygodna i prawidłowa pozycja do karmienia i upewnienie się, czy niemowlę prawidłowo chwyta pierś. Dziecko powinno obejmować ustami dużą część dolnej otoczki, a podtrzymywana od spodu językiem brodawka powinna dotykać jego podniebienia. Usta maluszka powinny być wywinięte, a czubek nosa i broda powinny dotykać piersi.
Prawidłowe pozycje do karmienia piersią

Jest ich kilka, jednak najbardziej popularna jest pozycja klasyczna. Jak wygląda?

– Mama powinna usiąść wygodnie, podeprzeć plecy, a stopy ułożyć płasko na podłodze lub podnóżku.
– Dziecko powinno być przytulone brzuszkiem do brzucha kobiety.
– Główka maluszka powinna opierać się na zgięciu łokciowym, a przedramieniem mama powinna podtrzymywać plecy i pośladki dziecka.

Innymi pozycjami do karmienia piersią są: krzyżowa, spod pachy, leżąca (na boku) i leżąca na plecach.

Co w sytuacji, gdy karmienie piersią jest niemożliwe?

Jeśli mimo podejmowania prób występują trudności w karmieniu piersią, warto, aby mama skonsultowała się z położną lub doradcą laktacyjnym. Pomogą oni zdiagnozować przyczynę i znajdą odpowiednie rozwiązanie, które pomoże utrzymać laktację.

Może jednak być tak, że mimo starań i konsultacji ze specjalistami kontynuowanie karmienia piersią z różnych przyczyn nie jest możliwe. Ważne, aby każda mama pamiętała, że ani sposób karmienia, ani rodzaj porodu nie definiują macierzyństwa, a najważniejsze jest dla niej, aby dziecko rozwijało się prawidłowo. Dlatego kiedy podawanie matczynego pokarmu jest niemożliwe, warto, aby rodzice zasięgnęli porady lekarza pediatry, który zna dziecko i jego potrzeby. Pomoże on wybrać rozwiązanie, które pozwoli zaspokoić potrzeby żywieniowe rozwijającego się organizmu dziecka – np. odpowiednie mleko następne.

Aby wspierać mamy w chwili, kiedy karmienie piersią nie jest możliwe lub wystarczające, zespół ekspertów Nutricia – zainspirowany odkryciami naukowymi – opracował naszą najbardziej zaawansowaną formułę[10] Bebilon PROfutura DUOBIOTIK 2 dla wsparcia rozwoju i układu odpornościowego dziecka[11]. To mleko następne dla niemowląt po 6. miesiącu życia ma w swoim składzie m.in. unikalną kompozycję GOS/FOS, która odwzorowuje kompozycję oligosacharydów mleka matki, oligosacharydy: HMO 3’GL, który pochodzi z naszego unikanego procesu, a także HMO 2’FL o budowanie identycznej jak w mleku matki. Ponadto produkt pomaga odpowiadać na potrzeby żywieniowe niemowlęcia, które nie jest karmione wyłącznie mlekiem mamy, ponieważ zawiera zaawansowaną kompozycję składników odżywczych, w tym[12]: 

  • immuno-kompozycję: witaminy A, C, D i cynk dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego,
  • ryboflawinę (witaminę B2) dla prawidłowego metabolizmu energetycznego,
  • cynk dla prawidłowego wzrostu,
  • wyjątkowy profil kwasów tłuszczowych, w tym:
– omega 3 (DHA i ALA) dla rozwoju mózgu,
– omega 6 (AA), naturalnie występujący w mleku matki,
– OPO – strukturę tłuszczu zawierającą β-palmitynian, naturalnie występujący w mleku matki.
Więcej informacji m.in. o tym, jak karmić niemowlę, można znaleźć na www.BebiProgram.pl. Do dyspozycji rodziców są także eksperci – lekarze i specjaliści zajmujący się żywieniem – którzy doradzą, w jaki sposób wspierać rozwój dziecka oraz zadbać o jego odpowiednie żywienie.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza. Trudności w karmieniu piersią 


[1] Badanie przeprowadzone dla programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia” na grupie 3461 mam i kobiet w ciąży w 2020 roku.

[2] Tamże.

[3] Tamże.

[4] Tamże.

[5] Tamże.

[6] Tamże.

[7] Żukowska-Rubik M. Bolesność brodawek. W: Nehring-Gugulska M, Żukowska-Rubik M, Pietkiewicz A (red.). Karmienie piersią w teorii i praktyce. Medycyna Praktyczna, Kraków 2017; 209-227.

[8] Poradnik karmienia piersią według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Warszawa 2021. Poradnik dostępny na stronie www.1000dni.pl

[9] Badanie przeprowadzone dla programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia” na grupie 3461 mam i kobiet w ciąży w 2020 roku.

[10] Wśród mlek następnych Nutricia.

[11] Zgodnie z przepisami prawa zawiera witaminy A, C, D i cynk dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz jod i żelazo dla prawidłowego rozwoju poznawczego.

[12] Bebilon Profutura 2 zgodnie z przepisami prawa zawiera witaminy A, C i D, ryboflawinę, DHA, ALA oraz żelazo, jod, i cynk.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kulinaria 1 kwietnia 2023

Wielkanoc w odświeżonym stylu – nowy sposób na świąteczne dania

Wielkanoc to święta bardzo tradycyjne: rodzinne święcenie koszyczka, wspólne śniadanie, na którym królują jajka, a potem świąteczny obiad z żurkiem i dodatkiem białej kiełbasy. Ze słodkości zabraknąć nie powinno też mazurka, babki czy paschy. A może by tak w tym roku odświeżyć tradycyjne przepisy i zaserwować świąteczne must have w nowej formie?

Świąteczne dania na Wielkanoc

Jajko musi być! Świąteczne dania na Wielkanoc

Nie ma Wielkanocy bez jajek: w koszyczku, w zupie, w cieście czy jako przekąska. Dwa dni Świąt z menu po brzegi wypełnionym tymi cennymi źródłami białka. Co zrobić, by jednak nie przejadły nam się jajka? W tym okresie królują na stole w wersji ugotowanej na twardo, czasem wypełnione farszem i okraszone majonezem. A co powiecie na to, żeby je upiec? Przygotuj tartę z jajkami i zaskocz rodzinę ich nowoczesną formą podania.

Tarta wielkanocna z jajkami

Składniki:

Ciasto:· 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej· 125 g zimnego masła ekstra Mazurski Smak· 1 duże jajko· 1-2 łyżki zimnej wody· duża szczypta soli· pół łyżeczki suszonego majeranku

Nadzienie:· 5 jajek ugotowanych na twardo· 3 surowe jajka· 2 cebule dymki· 2 łyżki majonezu· 2 łyżki chrzanu· 150 ml śmietanki UHT Łaciata 36 %· 50 ml śmietany 12 % Mazurski Smak· 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki· 0,3 łyżeczki mielonej pikantnej papryki· sól morska· świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: Z mąki, pokrojonego na kawałki masła, jajka, wody, majeranku i soli zagniatamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je, a następnie przekładamy do formy na tartę o średnicy 26 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni. W międzyczasie przygotowujemy farsz: kroimy dymkę w plasterki. Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, śmietanę, majonez oraz chrzan. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mieloną paprykę i pokrojona dymkę, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy masę jajeczno-śmietanową na podpieczone ciasto, na wierzchu układamy połówki lub ćwiartki ugotowanych jajek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190°C lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 35 minut. Przed podaniem kawałki tarty możemy udekorować łyżeczką majonezu i świeżo pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

 Słodkości do święconki

Co powinno znaleźć się w Wielkanocnym koszyczku? Oczywiście: chleb, sól i pieprz, baranek, wędlina, jajko i ciasto. To ostatnie to stosunkowo młody zwyczaj, który jest symbolem umiejętności i doskonałości. Dlatego najlepiej, by był to domowy wypiek. Zamiast tradycyjnej wielkanocnej baby, przygotujcie do święconki pyszne i efektowne mini serniczki. To bardzo proste!

Mini serniczki do koszyczka

Składniki:·

250 g herbatników· 50 g masła ekstra Łaciate· 500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %· 50 ml schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 36 %· 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g· 100 g białego cukru· 2 średnie jajka· kolorowe jajeczka czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie: Herbatniki kruszymy lub drobno mielimy i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy, studzimy i zagniatamy z herbatnikami. Przekładamy ciasto do formy na muffinki i ugniatamy za pomocą łyżeczki, wyrównując powierzchnię. Do miski przekładamy ser twarogowy, dodajemy budyń (proszek), cukier i wbijamy 2 jajka. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, a następnie mieszamy (już bez miksowania) z masą serową. Masę serową przekładamy na przygotowane wcześniej spody z herbatników. Wyrównujemy wierzch. Rozgrzewamy piekarnik do 165 °C (bez termoobiegu), na najniższą półkę wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą. Dzięki unoszącej się podczas pieczenia parze wodnej serniczki nie opadną i będą bardziej wilgotne. Serniczki wstawiamy na środkową półkę i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i nie wyjmujemy serniczków, póki piekarnik nie ostygnie. Zimne serniczki wyjmujemy z formy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować np. kolorowymi jajeczkami.

Tradycyjna kiełbaska, ale zapiekana

Zamiast całe Święta jeść gotowaną białą kiełbasę z żurku, spróbujcie przyrządzić ją w piekarniku i to zapiekane w cieście. To znakomita propozycja na świąteczny obiad lub kolację. Wasi goście będą z pewnością zaskoczeni!

Białe kiełbaski zapiekane w cieście

Składniki:· 190 ml mleka Łaciate 3,2% UHT· 80 g mąki pszennej· 4 małe białe surowe kiełbaski· 4 gałązki tymianku· 2 jajka· sól i pieprz· olej rzepakowy

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 240⁰C. Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy tyle oleju, żeby pokrył dno. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut (olej ma się dobrze rozgrzać). Kiełbaski smażymy lub grillujemy. W misce mieszamy mleko, mąkę i jajka. Solimy i pieprzymy. Z gałązek tymianku zdejmujemy listki. Wyjmujemy naczynie żaroodporne i ostrożnie wlewamy masę (uważamy na pryskający olej). Następnie na górze układamy kiełbaski. Całość posypujemy listkami tymianku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut, do zarumienienia. W międzyczasie nie otwieramy piekarnika, żeby ciasto nie opadło.

Więcej przepisów na nowoczesne, świąteczne dania na Wielkanoc znajdziecie na www.najlpszewkuchni.pl.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Desery 1 kwietnia 2023

Najciekawsze przepisy na wielkanocne desery

Bakalie to jedne z podstawowych składników wielkanocnych potraw. Dzięki mieszance intensywnych w smaku włoskich orzechów, słodko-kwaśnej żurawinie czy miękkiej suszonej moreli powstają nie tylko wytrawne dania, ale także pyszne, świąteczne desery. Spraw radość swoim bliskim i zaskocz ich najciekawszą odsłoną bakaliowych, kulinarnych kompozycji. Oto najciekawsze przepisy na wielkanocne desery.

Spotkania przy wielkanocnym stole to możliwość do długich rozmów z rodziną i próbowania smacznych potraw. Tradycją stało się, że po obiedzie podawany jest deser. To moment, w którym można sprawić wyjątkową przyjemność swoim gościom i poczęstować ich pysznymi słodkościami. W ich przygotowaniu zainspiruj się smakami innych kuchni.

Najciekawsze przepisy na wielkanocne desery

Deserowy Panforte

Dla wielbicieli bakalii polecamy kakaowy, włoski deser Panforte. Jego głównymi składnikami są orzechy, migdały i suszone morele oraz daktyle. Doskonale smakuje podawany z kawą latte.

Składniki:

  • 150 g miodu
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 30 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta białego pieprzu
  • 50 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
  • 50 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
  • 50 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
  • 50 g  suszonych daktyli Bakal Soft
  • 50 g suszonych moreli Bakal Naturalnie
  • 50 g suszonych fig Bakal Soft

Wykonanie:

Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Figi, morele oraz daktyle pokroić na  średniej wielkości kawałki, tak aby były wyczuwalne w cieście. Orzechy włoskie, orzechy laskowe i migdały posiekać. Bakalie przesypać do dużej miski. Następnie dodać mąkę, pieprz, gałkę muszkatołową oraz kakao. Starannie wymieszać. Na małym ogniu podgrzać miód, cukier oraz masło. Po połączeniu składników, gotować otrzymaną masę około 3 minuty. Następnie przelać ją do przygotowanych wcześniej bakalii i energicznie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i piec około 40 minut w 165 stopniach.

Przepisy na wielkanocne desery: Marchewkowy tort

Na zakończenie wizyty gości, poczęstuj ich wyśmienitym tortem marchewkowym. To smaczne ciasto
o wilgotnej konsystencji, pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jego niewątpliwą zaletą jest proste wykonanie. Dodatek bakalii sprawi, że tort nabierze wielkanocnego charakteru.

Składniki na ciasto:

  • 250 g startej na drobnych oczkach surowej marchewki
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 90 g drobnego cukru
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ mielonych goździków
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 40 g suszonych moreli Bakal Soft
  • 40 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
  • 40 g suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
  • 10 całych orzechów Chandler Bakal Naturalnie (do dekoracji)

Składniki na krem do przełożenia:

  • 200 g sera białego (może być sernikowy)
  • 70 g miękkiego masła
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Wykonanie:

W misce połączyć składniki suche: mąka, proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem aż do otrzymania gładkiej masy. Połączyć zawartość obu pojemników i dodać startą marchewkę oraz posiekane bakalie oprócz orzechów włoskich. Gotową masę przelać do tortownicy
o średnicy 20, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 170 stopni i piec ciasto do suchego patyczka, czyli około 50 minut. Ostudzić i podzielić na 2 blaty. Składniki na serowy krem zmiksować do uzyskania gładkiej masy, a następnie przełożyć nim blaty. Na koniec udekorować ciasto orzechami włoskimi.

Do wielkanocnych, słodkich wypieków warto podchodzić kreatywnie. Bakalie to doskonałe składniki, które pozwalają na odkrywanie bogactwa smaków, a przy tym wyśmienicie komponują się z wielkanocnymi potrawami. Co więcej, ich właściwości wpływają na lepszy nastrój. Czego chcieć więcej!


O Bakal:

Bakal to marka, która już ponad 29 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.

Motto firmy brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close