Podróże 8 stycznia 2025

Wystartowała styczniowa Wielka Promocja w PLL LOT. Rozwiń skrzydła w nowym roku

8 stycznia ruszyła Wielka Promocja Polskich Linii Lotniczych LOT. Przez kilka kolejnych dni miłośnicy podróży będą mogli kupić bilety w specjalnych cenach na rejsy krajowe, krótko-, średnio- i dalekodystansowe. W ofercie są zarówno dobrze znane i lubiane przez pasażerów trasy, jak i ostatnie nowości przewoźnika – Ateny, Taszkent, Rijad, Oradea, Lyon, Larnaka, Teneryfa, Innsbruck czy Lizbona.

Nowe hobby, więcej czasu dla siebie i odkrywanie nowych miejsc są wciąż jednymi z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Zaplanowanie podróży na nowy rok to nie tylko inwestycja w niezapomniane przeżycia, ale także w siebie – w dobre samopoczucie, rozwój i równowagę. To jeden z najlepszych sposobów, by wejść w nowy rok pełnym energii i inspiracji. Teraz, dzięki Wielkiej Promocji w Polskich Liniach Lotniczych LOT, zakup biletów na wymarzony wyjazd jest możliwy w jeszcze bardziej korzystnych cenach.

W Wielkiej Promocji, która potrwa od 8 do 15 stycznia, dostępne są niemal wszystkie połączenia w siatce PLL LOT, w tym połączenia krajowe, trasy europejskie oraz rejsy do Ameryki Północnej i Azji (w obie strony). Oferta dotyczy podróży w obie strony. Dodatkowo narodowy przewoźnik przygotował niższe ceny na rejsy w jedną stronę na trasach krajowych oraz do Indii.

Wielką Promocją objęte są ostatnie nowości w siatce Polskich Linii Lotniczych LOT, np. idealne na city break Ateny, Oradea czy Lyon. Poszukujący słońca i wyspiarskiego klimatu znajdą atrakcyjne oferty lotów na Cypr czy Teneryfę, miłośnicy orientu i nieszablonowych kierunków mają okazję odkryć Taszkent i Rijad, z kolei amatorzy zimowych aktywności – uchwycić promienie słońca na stokach w Innsbrucku. Promocyjne ceny dotyczą także najbliższej nowości, która wejdzie do siatki PLL LOT już 3 lutego, czyli barwnej i tętniącej życiem Lizbony.

Wielka promocja w Polskich Liniach Lotniczych LOT dotyczy biletów na podróże w terminach:

• 1 lutego-30 kwietnia – rejsy krajowe i krótkodystansowe

• 1 lutego-23 kwietnia – rejsy do Ameryki Północnej*

• 1 lutego-31 maja – kierunki azjatyckie*

*Promocja nie dotyczy wylotów do Ameryki Północnej i Tokio między 18 marca i 19 kwietnia oraz rejsów powrotnych między 11 kwietnia i 5 maja.

Więcej szczegółów promocji na stronie: Wielka Promocja

Polskie Linie Lotnicze LOT S.A. to nowoczesny przewoźnik łączący Europę Środkową i Wschodnią ze światem. W ofercie LOT-u są bezpośrednie rejsy dalekodystansowe do portów w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Indiach, Japonii i Korei Południowej. Polski przewoźnik konsekwentnie zwiększa częstotliwość i poprawia ofertę na tych kierunkach, wzmacniając tym samym swoją pozycję na rynku Europy Środkowo-Wschodniej. Połączenia dalekiego zasięgu obsługuje Boeingami 787 Dreamliner, jednymi z najnowocześniejszych szerokokadłubowych samolotów świata. Obecny na niebie od 1929 roku, polski przewoźnik jest 12 najstarszą linią lotniczą na świecie, będąc jedną z najbardziej międzynarodowych i rozpoznawalnych polskich marek.

 

 

Źródło informacji: PLL LOT

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zdrowie 5 stycznia 2025

Kto szybciej chodzi, jest zdrowszy metabolicznie

Subiektywnie oceniana prędkość chodu może być łatwym i szybkim w użyciu wskaźnikiem zdrowia metabolicznego u osób otyłych – informuje pismo „Scientific Reports”.

Zdolność do szybkiego poruszania się wskazuje, że dana osoba ma sprawne mięśnie i stawy, układ oddechowy i sercowo-naczyniowy, nie ma większych problemów z zachowaniem równowagi i na ogół wie, dokąd zmierza.

Wcześniejsze badania sugerowały, że powolny chód ma związek z rozwojem chorób sercowo-naczyniowych oraz zwiększonym ryzykiem śmiertelności u osób starszych.

Jak wykazali naukowcy z zespołu prof. Kojiro Ishii z Doshisha University w Kioto (Japonia), u osób z otyłością, które postrzegały swoją subiektywną prędkość chodu jako szybką, występowało mniejsze prawdopodobieństwo chorób metabolicznych. Zatem ocena prędkości chodu może być szybkim, niewymagającym użycia kosztownego sprzętu narzędziem do identyfikacji zagrożeń metabolicznych dla zdrowia.

W badaniu wzięło udział 8578 osób z otyłością (zdefiniowaną na podstawie wskaźnika masy ciała), 9626 osób z dużym obwodem talii i 6742 osoby spełniające oba kryteria. Uczestnikom zadano jedno pytanie: „Czy Twoja prędkość chodzenia jest szybsza niż odpowiadająca Twojej płci i wiekowi?”. Na podstawie odpowiedzi uczestnicy zostali sklasyfikowani jako chodzący „szybko” lub „wolno”. Osoby, które identyfikowały się jako chodzące szybciej, miały znacznie (o 30 proc.) niższe ryzyko cukrzycy oraz mniejsze (ale zauważalnie zmniejszone) ryzyko nadciśnienia i dyslipidemii.

„Kwestionariusz ten jest zawarty w standaryzowanym protokole Ministerstwa Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej w Japonii” – wyjaśnił prof. Ishii. Jak zaznaczył, umożliwił on szybką i łatwą ocenę bez konieczności używania specjalistycznego sprzętu.

Prostota i dostępność sprawia, że metoda idealnie nadaje się do stosowania w warunkach klinicznych i zdrowia publicznego. Subiektywna prędkość chodzenia jest zgłaszana przez samego pacjenta i łatwo włączana do standardowych badań, w przeciwieństwie do obiektywnej prędkości chodzenia, która wymaga zasobów, czasu i przestrzeni do oceny. Jest to zgodne z japońskimi wytycznymi dotyczącymi badań lekarskich, które kładą nacisk na badania przesiewowe w kierunku zespołu metabolicznego i otyłości.

„Badanie to wyjaśniło, że nawet osoby z otyłością, które są bardziej narażone na choroby metaboliczne, rzadziej zapadają na nadciśnienie, cukrzycę i dyslipidemię, jeśli zgłaszają większą subiektywną prędkość chodzenia” – zauważył prof. Ishii.

Naukowcy przypisali swoje odkrycie związkowi między prędkością chodzenia a ogólnym stanem zdrowia. Osoby chodzące szybciej często wykazują lepszą wydolność krążeniowo-oddechową, co wiąże się z niższym poziomem stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego – dwóch głównych czynników chorób metabolicznych.

Autorzy zaznaczają, że ocena prędkości chodu daje możliwość zapobiegania kaskadzie chorób związanych z otyłością dzięki wcześniejszej interwencji. Zachęcanie do szybszego chodzenia może pomóc zapobiec „metabolicznemu efektowi domina”, w którym otyłość prowadzi do chorób związanych ze stylem życia, w tym demencji i chorób układu krążenia.

 

Źródło informacji: Nauka w Polsce

Obraz 🌸♡💙♡🌸 Julita 🌸♡💙♡🌸 z Pixabay

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kulinaria 4 stycznia 2025

Trend na 2025 rok: polskie produkty mleczne królują na stole

Polskie produkty mleczne – mleko, jogurty, kefiry, masło, śmietana czy sery – to podstawowe składniki wielu codziennych potraw. Ich wszechstronność oraz wartości odżywcze sprawiają, że stanowią fundament smacznej i zdrowej kuchni, zarówno w tradycyjnym, jak i nowoczesnym wydaniu. Kampania „Polskie produkty mleczne królują na stole” przypomina, jak dużą rolę odgrywają produkty mleczne w polskich posiłkach oraz wprowadza nas w świat najnowszych trendów kulinarnych, które stawiają na lokalne, naturalne składniki.

Śniadanie pełne energii

Większości ludzi śniadanie zawsze kojarzy się z wyrobami mlecznymi. Mleko dodawane do kawy, owsianka gotowana na mleku, jogurt z dodatkiem świeżych owoców czy twarożek na pełnoziarnistym pieczywie – to tylko kilka przykładów dań, które szybko i zdrowo pozwolą rozpocząć dzień.

Owsianka na mleku, często z dodatkiem owoców, orzechów i odrobiny miodu, stała się symbolem pożywnego śniadania. Dzięki zawartości białka i tłuszczów z mleka oraz błonnika z płatków zapewnia energię i wartości odżywcze na wiele godzin. Coraz popularniejsze są też warianty z jogurtem naturalnym, który można wymieszać z nasionami chia lub siemieniem lnianym, otrębami i sezonowymi owocami, tworząc zdrową, kremową bazę do śniadaniowych potraw.

„Polskie produkty mleczne dają ogromne możliwości w kuchni. Często wracam do prostych dań z jogurtem czy twarożkiem, które można przygotować w różnych wersjach i dopasować do własnych upodobań” – mówi Arkadiusz Pisarek, prezes zarządu KZSM Zw. Rew., organizator kampanii „Polskie produkty mleczne królują na stole”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka.

Produkty mleczne na obiad – od zup po sosy

Obiady to kolejny posiłek, w którym produkty mleczne odgrywają kluczową rolę. Tradycyjny polski obiad rozpoczyna się od zupy, z których wiele jest zabielanych mlekiem, śmietaną lub jogurtem. Popularna zupa pomidorowa z ryżem czy makaronem – najsmaczniejsza tylko z dodatkiem śmietany; chłodnik – oczywiście na bazie kefiru; żurek – tylko ze śmietaną, a każda zupa krem – np. dyniowa czy kalafiorowa – bez dodatku śmietany czy jogurtu traci swój charakter. To właśnie produkty mleczne podkreślają smak i nadają kremową konsystencję zupom i sosom na polskich stołach.

Dania główne, takie jak kotlety schabowe z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty, również zawierają produkty mleczne. Masło dodane do ziemniaków sprawia, że puree staje się bardziej aksamitne, a mleko nadaje mu delikatniejszą konsystencję i mleczny smak. Na uwagę zasługuje także beszamel, klasyczny sos na bazie masła, mąki i mleka, który stanowi idealny dodatek do zapiekanek makaronowych, ryb czy warzyw.

„Masło i śmietana to tradycyjne składniki, które dodają potrawom głębi i aromatu. W połączeniu z polskimi warzywami, mięsem czy rybami, tworzą dania, które nie tylko smakują, ale i odżywiają” – dodaje Wiesław Żebrowski, zastępca prezesa zarządu KZSM Zw. Rew.

Nowoczesne trendy kulinarne z polskimi produktami mlecznymi

W kuchni współczesnej coraz większą rolę odgrywają składniki odżywcze i naturalnego pochodzenia, a produkty mleczne doskonale wpisują się w ten trend. Coraz więcej kucharzy, blogerów kulinarnych i dietetyków odkrywa produkty mleczne na nowo, wykorzystując je do tworzenia potraw w stylu kuchni fusion, które łączą tradycyjne smaki z nowoczesnymi technikami kulinarnymi.

Jogurt naturalny i kefir zyskały popularność jako składniki zdrowych sosów, dressingów do sałatek czy jako baza do marynat do mięs. Ich lekkie kwasowe nuty świetnie kontrastują z pozostałymi składnikami potraw, nadając daniom świeżości. Popularny stał się tzw. budyń chia – deser na bazie jogurtu i nasion chia, który można wzbogacić owocami, miodem lub orzechami. Ten modny deser można przygotować na wiele sposobów, a jogurt z polskich mleczarni jest jego idealnym składnikiem, nadając mu kremową konsystencję i delikatny smak.

Twaróg zawsze był i jest obecny na polskich stołach, ale dziś, ze względu na wysoką zawartość białka, przeżywa prawdziwy renesans. W najnowszych trendach kulinarnych twaróg jest dodawany do warzyw, owoców, jako białkowy składnik sałatek. Jest idealnym komponentem kanapek, wrapów, w wersji pokrojonej czy do smarowania, po wymieszaniu z jogurtem lub śmietaną.

Ser żółty, znany z tostów i zapiekanek, również ma nowe zastosowania w kuchni. Cienko krojony ser czy kawałki sera solankowego, również ser pleśniowy, pieczony, podgrzewany na patelni lub grillowany stanowi nie tylko pyszną przekąskę, ale i świetny dodatek do warzyw pieczonych lub surowych.

Polskie desery z nutą mlecznych smaków

Polska kuchnia słynie z deserów na bazie produktów mlecznych. Tradycyjny sernik, naleśniki z twarogiem, kremówki, lody na bazie śmietanki – to tylko niektóre ze słodkich propozycji, które cieszą się uznaniem od lat.

Polski sernik, którego głównym składnikiem jest twaróg, jest przykładem deseru, który można przyrządzić na różne sposoby – na zimno, na ciepło, z dodatkiem bakalii, polewą czekoladową lub owocami. Dodatkowo w każdej rodzinie króluje inny przepis na sernik – ile domów, tyle wersji tego ciasta. Twaróg, który jest podstawą każdego przepisu, sprawia, że sernik ma charakterystyczną, delikatnie kwaśną nutę, a dodatek masła nadaje mu kremową konsystencję.

Innym znanym deserem jest budyń czy też kisiel mleczny, czyli klasyka polskiej kuchni, w której połączenie mleka, cukru i skrobi ziemniaczanej tworzy prosty, ale pyszny deser. Jest to przykład na to, że tradycyjne przepisy na bazie mleka są wciąż atrakcyjne, a ich smak jest ponadczasowy.

Współczesne trendy, w które idealnie wpisują się desery bez dodatku cukru, to także mleczne koktajle z dodatkiem świeżych owoców, miodu, w kompozycji np. ze szpinakiem, stanowiące zdrową, sycącą przekąskę. Można je przygotować na bazie mleka, kefiru czy jogurtu, co sprawia, że są lekkie, a jednocześnie bogate w witaminy i minerały.

Mleko i jego przetwory jako niezbędny element zdrowej diety

Produkty mleczne są źródłem m.in. białka, wapnia oraz witamin z grupy B, które wspierają i odżywiają organizm człowieka. Regularne spożywanie produktów mlecznych sprzyja zdrowiu kości, co jest szczególnie istotne w przypadku dzieci i osób starszych. Dietetycy polecają codzienne spożycie mleka lub jego przetworów, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Kampania „Polskie produkty mleczne królują na stole” zachęca do włączenia polskich produktów mlecznych do codziennych posiłków. Wybierając polskie mleko, masło, sery czy jogurty, wspieramy lokalnych producentów, a jednocześnie mamy pewność, że sięgamy po produkty wysokiej jakości.

Polskie produkty mleczne – tradycja i innowacja

Polskie produkty mleczne mają trwałe miejsce w naszej kuchni i kulturze kulinarnej. Są symbolem jakości, dbałości o tradycję, ale również gotowości do adaptacji do nowych trendów. Od tradycyjnych śniadań po nowoczesne dania fusion – polskie mleko, masło, twaróg, jogurt i ser żółty sprawiają, że nasze posiłki są pełne smaku i wartości odżywczych.

„Chcemy, aby kampania przypomniała Polakom, że produkty mleczne to nie tylko tradycja, ale także nowoczesne, zdrowe i inspirujące składniki, które mogą być wykorzystywane na wiele sposobów w codziennej kuchni” – podkreśla Arkadiusz Pisarek, prezes zarządu KZSM Zw. Rew.

Polskie produkty mleczne zasługują na szczególne miejsce na stołach – każdego dnia, w różnych odsłonach i smakach, które cieszą podniebienia i wspierają zdrowie.

#Fundusze Promocji

 

Źródło informacji: KZSM Zw. Rew.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close