Podróże 29 lipca 2022

Ceny nad morzem – raport z Władysławowa

Ceny nad morzem w tym roku może nie zaskakują, bo do inflacji wszyscy zdążyli się przyzwyczaić, niemniej niestety każą trzymać się za kieszeń. Z drugiej strony – paragony grozy, jakie pojawiają się od czasu do czasu w internecie, nie oddają w pełni rzeczywistości. Jak zatem jest naprawdę? Sprawdziłam, za ile się odpoczywa we Władysławowie. 

Ile kosztuje nocleg nad Bałtykiem?

Ceny noclegów nad morzem poszły w górę, ale nie tak bardzo, jak można by się spodziewać. We Władysławowie da się upolować nocleg za 50 zł od osoby, ale trzeba przyjechać na tydzień. Podobnie jest w Karwi, więc pewnie i na całym wschodnim wybrzeżu. Jeśli ktoś przyjeżdża na dzień lub dwa, zapłaci więcej, nawet 70 zł. To zrozumiałe, bo generuje większe koszty, np. częstszego prania. Może też powodować puste przestoje. 

Oczywiście powyższe ceny dotyczą noclegów w pensjonatach i kwaterach prywatnych. Hotele i apartamenty są dużo droższe. No ale co kto lubi. Ja nigdy nie poluję na drogie noclegi, bo nie wykorzystałabym ich potencjału. Ot, rano wychodzimy, wieczorem wracamy. Byle łóżko było wygodne. 

 

Tanie obiady nad morzem – czy da się nie zbankrutować? 

Ceny obiadów nad morzem zdrożały i to mocno. Zdecydowanie więcej, niż wynosi inflacja. Nie kłócę się z tym, bo rozumiem, że ostateczna cena jest składową wielu czynników. Niemniej takie są fakty. O zestawie z rybą za 25 zł można zapomnieć, a jeszcze dwa lata temu (tak, nawet na początku pandemii) nie było z tym problemu. W tej chwili trzeba raczej spodziewać się ceny w okolicach 35 – 40 zł. Ryby grillowane są droższe. 

Oczywiście nie samą rybą człowiek żyje. Można jeść mięso. Jednak tu też nie jest różowo. Jeszcze rok, dwa lata temu, zestaw obiadowy (zupa, drugie, kompot) z mięsem kosztował średnio 20 zł. Dziś takie same zestawy kosztują minimum 30 zł, a potrafią dojść i do 40 zł. Zależy od miejsca i tego, co sobie zażyczymy zjeść. 

Trochę tańsze są opcje typu placki ziemniaczane lub naleśniki. Tu ceny nie dochodzą do 20 zł, ale dużo im nie brakuje. Podobnie rzecz ma się z zapiekankami. Mam wrażenie, że one zdrożały dwukrotnie, ale mogę się mylić. 

 

Mamo kup mi, czyli ile kosztują lody i gofry 

Za dużego świderka i to wcale nie przy plaży zapłaciłam 10 zł. I na tym moja wiedza na temat cen lodów się kończy, bo jakoś nie mieliśmy na nie ochoty. I nie ze względu na ceny, bo te nie miały szans nas odstraszyć. Ot, nie było specjalnie gorąco i nie rozglądaliśmy się za lodami, więc ich cena była nam obojętna. 

Moja redakcyjna koleżanka, Żaklina, twierdzi, że te świderki to lody typu Americana (bardzo być może) i one są droższe, kosztują nawet 12,50 zł. Tyle, że Żaklina porusza się po Pomorzu Zachodnim, może tam faktycznie ceny są wyższe, nie sprawdzałam. Za to ja na pewno dałam 10 zł, a Duśka upiera się, że to był duży lód.

Gofry niestety nie są tanie. Zdrożały i to bardzo. Rok temu za wypasionego gofra z bitą śmietaną i owocami płaciło się około  12 – 15 zł. Dziś to już 20 zł, a ponoć są i takie miejsca, gdzie płaci się jeszcze więcej. Za gofra z bitą śmietaną i polewą trzeba dać 15 zł. Suchy gofr bez dodatków to wydatek rzędu 6 –7 zł. 

 

Czy warto kupować jedzenie na plaży?

Nigdy nie byłam fanką takich zachowań, bo to nigdy nie było tanie, a i ilość nie powala. Za sałatkę, która składała się głównie z arbuza, trzeba było dać 20 zł. Nie jestem pewna, ale podejrzewam, że na całego arbuza by wystarczyło. No, powiedzmy, że takiego mniejszego. 

Za worek popcornu na plaży trzeba zapłacić 12 zł. Tyle samo za małą kawę w puszce. Szału nie ma. Zdecydowanie lepiej przynieść coś ze sobą, bo jadłodajnie w pobliżu morza także liczą sobie więcej, niż te w głębi miasta. Szczególnie za gofry, zapiekanki i kebaby. 

 

Ceny pamiątek nad morzem, czyli czy faktycznie trzeba je kupować?

Powiem szczerze – ich jakość z roku na rok wydaje mi się coraz gorsza. Jeszcze kilkanaście lat temu naprawdę można było sobie przywieźć coś fajnego i do tego kupionego w przystępnej cenie. Teraz coraz więcej chińskiej, masowej tandety, niekoniecznie z morzem powiązanej. 

Rokrocznie kupujemy magnesy i w tym roku ich ceny skoczyły średnio do 10 zł. Niegdyś kupowaliśmy za połowę tego. Za magnes ręcznie malowany zapłaciliśmy 16 zł, no ale powiedzmy, że to unikat, więc ma prawo być droższy. Podobnie sporo więcej płaci się za bransoletki. To akurat wiem, bo co roku kupuję. 

Im młodsze dziecko zabierzemy w podróż, tym bardziej trzeba się za kieszeń trzymać, nie ma się co oszukiwać. Na najmłodszych czekają naprawdę spore pułapki, i to na każdym kroku. Szczególnie dużo jest automatów z tymi kulkami, co to kryją w sobie prezenty. Ceny od 1 do 5 zł. 

Ceny zabawek tez poszybowały w górę. Duża łopatka do piachu kosztuje już 20 zł. Mała plastikowa figurka z ruchomą głową, przedstawiająca trudno zgadnąć co, to wydatek rzędu 30 zł. 

 

Nie wszystko drożeje w ekspresowym tempie

Jest i dobra wiadomość w natłoku tych złych. Przejażdżki meleksami zdrożały bardzo symbolicznie, bo tylko o złotówkę, przynajmniej we Władysławowie. Po mieście zapłacimy 7 zł, do Chłapowa 8 zł. Co w sumie trochę mnie dziwi, bo prąd zdrożał, i to bardzo. 

 

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
12 dni temu

Jestem kilka kilometrów za Władysławowem ceny lodów świderków duzych 8zl gofry z bitą śmietana i owocami za 13.50 juz można dostać najdrożej zapłaciłam 16 zł za takiego gofra jeśli chodzi o obiady to ceny zup Ok 10-12zl drugie danie między 25 a 29zl tyle płaciłam za dorsza z ziemniakami i surowka. Nie widzę jakoś strasznej drożyzny w jedzeniu niż 3 lata temu w Jantarze. Jednak zakupy spożywcze to jest prawdziwy szok cenowy. Pozdrawiam z Ostrowa

Magda
Magda
12 dni temu

Łukęcin – suchy gofr 5 zł, z pudrem +1zl, z bitą śmietaną i polewą 14 zł. Duże lody włoskie 9 zł, gałka 5-6zl.
Zestaw dorsz z dodatkami 42 zł, sola nieco ponad 30 zł. Tyle płaciliśmy co roku np w Niechorzu. Ale już w Pobierowie ceny wyższe o około 2 zł. I tłumy..

Kulinaria 28 lipca 2022

Przetwory z cukinii. Jak wykorzystać letni urodzaj tego warzywa?

Cukinia jest warzywem, które możemy kupić właściwie przez cały rok. Jednak to właśnie latem jest najtańsze i najsmaczniejsze. Urodzaj cukinii z kolei warto wykorzystać nie tylko używając jej do zapiekanek, sałatek czy na grilla. Koniecznie zrób z niej także przepyszne przetwory, które przetrwają do zimy i jeszcze dłużej.

Przetwory z cukinii – dlaczego warto?

Przetwory z cukinii na zimę do słoików, to nie tylko sposób na przywołanie lata w grudniu, czy też posiadanie zapasowej surówki, w razie gdyby nie udało Ci się przygotować nic dodatkowego na obiad. Proste przetwory z cukinii to przede wszystkim doskonała metoda na to, by zajadać ze smakiem warzywo, które jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. W miąższu cukinii znaleźć można witaminy z grupy B, a także witaminę A, C i K. Dodatkowo obfituje w magnez i potas, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Potas dodatkowo wpływa na obniżenie ciśnienia. Cukinia jest warzywem ekologicznym, gdyż nie zbiera w sobie żadnych metali ciężkich czy azotanów, niezależnie od sposobu uprawy. Dlatego spokojnie możesz podać ją swoim najmłodszym pociechom. Co zrobić z cukinii? Przetwory z tego warzywa są naprawdę różnorodne i z pewnością znajdziesz wśród przepisów coś dla siebie i najbliższych. Najpierw jednak koniecznie zaopatrz się w niezbędne akcesoria, których potrzebujesz do robienia przetworów.

Przetwory z cukinii do słoików – czego potrzebujesz?

Przepis na przetwory z cukinii to nie wszystko. Aby zrobić doskonałe weki, musisz mieć też odpowiednie akcesoria. Co będzie niezbędne?

  • Garnek z grubym dnem – zwykle właśnie w takim garnku przygotowuje się zalewy na przetwory. Możesz w nim także zrobić dżem z cukinii z galaretką pomarańczową, o której będziemy mówić później.
  • Ostry nóż – do krojenia cukinii na kawałeczki, by zmieścić je wszystkie do słoików.
  • Obieraczka – nie jest konieczna, jednak dobrze mieć ją pod ręką. Zwłaszcza gdy robi się przetwory z dużej cukinii, która ma grubszą skórę. Wtedy warto ją obrać, korzystając z obieraczki, by nie marnować zbyt wiele dobrego miąższu.
  • Słoiki – mogą to być słoiki typu wek lub też innego rodzaju. Wybór należy do Ciebie. Warto jednak pamiętać, że zarówno słoiki na przetwory prosto ze sklepu, jak i te wcześniej już używane, które mamy w domu, zawsze należy sparzyć przed użyciem. Dzięki temu możesz mieć pewność, że nie ma w nich żadnych zabrudzeń. To z kolei zwiększa szansę na udane przetwory. Jeśli potrzebujesz zaopatrzyć się w nowe słoiki, polecamy Ci słoiki na przetwory ze sklepu florina.pl.

Akcesoriów do przetworów wcale nie jest tak dużo, jak mogłoby się wydawać. Prawdopodobnie większość z nich masz w swoim domu. Jeśli już masz je pod ręką, zabierzmy się za robienie przetworów!

Sok z cukinii – właściwości, które warto mieć na uwadze

Od soku z cukinii zacznijmy. To przepis, który możesz wykorzystać latem i zimą, gdy tylko masz pod ręką dobre warzywa. Sok możesz przelać do słoików i poddać pasteryzacji, by cieszyć się nim, już gotowym, od razu po otwarciu słoika. Czego potrzebujesz? Wystarczy pół kilograma cukinii, dwa jabłka, cytryna i pietruszka. Wszystkie składniki musisz tylko pokroić i włożyć do wyciskarki, a następnie przelać do słoika, zamknąć go i rozpocząć pasteryzację, by sok był dobry za kilka miesięcy. Najlepiej jednak smakuje na świeżo. Warto też wspomnieć, że właściwości surowej cukinii są naprawdę warte uwagi. Pamiętaj, że wszystkie witaminy i minerały, o których wspominaliśmy, są dostępne także w gotowanej cukinii. Jednak to właśnie ta surowa ma ich więcej.

Jakie przetwory z cukinii zrobić? Prosta marynowana cukinia

Jakie przetwory można zrobić z cukinii? Jest ich sporo, jednak warto zacząć od tego najprostszego, czyli zwykłej cukinii marynowanej. Będzie pyszna, lekko kwaskowata od octu, a także pełna smaku dzięki czosnkowi. Czego do niej potrzebujesz?

  • oczywiście cukinii – 2 kilogramy wystarczą na około 6 słoików,
  • 1250 mililitrów wody,
  • 200 mililitrów octu,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżkę soli, kilka ząbków czosnku (im więcej, tym mocniejszy będzie smak),
  • ziarna gorczycy.

Zacznij od pokrojenia cukinii na talarki. Powinny mieć około centymetr grubości. Przygotuj czyste słoiki i ułóż w nich cukinię, ciasno. Do słoiczków włóż także czosnek oraz po pół łyżeczki ziaren gorczycy. Teraz czas na zalewę. Zagotuj w garnku wodę i dodaj do niej cukier i sól. Mieszaj dokładnie, aż sól i cukier się rozpuszczą. Woda powinna się zagotować. Następnie dolej ocet i znów doprowadź zalewę do wrzenia. Możesz już zalać nią cukinię bądź odczekać chwilę, aż ostygnie. Po tym zamknij słoiki i poddaj je pasteryzacji. Po 5 dniach możesz otworzyć swoją cukinię, gdyż już będzie gotowa. Jednak najlepiej poczekać do zimy, by wtedy cieszyć się jej pysznym smakiem. Pamiętaj, że przepisy na przetwory z cukinii na zimę możesz dowolnie zmieniać. To tylko baza. Do zalewy możesz na przykład dodać ostrą paprykę lub curry, by nadać warzywu inny smak.

Dżem z cukinii z galaretką pomarańczową

Przetwory z cukinii na słodko nie są tak popularne, jak te wytrawne. Wielka szkoda! Cukinia, ze względu na delikatny smak, może być naprawdę idealną podstawą zdrowych dżemów dla najmłodszych. Jak przygotować jeden z nich? Potrzebujesz cukinii – zacznij od dwóch kilogramów – kandyzowanej skórki pomarańczowej, soku z połowy cytryny, cukru i gotowej galaretki pomarańczowej. Obierz cukinię i przekrój ją na pół, a następnie pozbądź się nasion. Pokrój pozostały miąższ w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach – w zależności od tego, co jest dla Ciebie wygodniejsze. Zacznij smażyć cukinię w garnku z grubym dnem. Warzywo szybko wypuści wodę, mimo wszystko jednak uważaj, by cukinii nie przypalić. Na koniec cukinia powinna mieć konsystencję dżemu – gęstą, klejącą się, jednolitą. Teraz przyszedł czas na kolejne składniki. Dodaj do dżemu szklankę cukru (bądź mniej, według własnych preferencji), sok z cytryny, 50 gramów kandyzowanej skórki i jedną galaretkę pomarańczową. Wymieszaj całość z masą z cukinii i smaż jeszcze przez chwilę. Cukier musi się rozpuścić, a całość nabrać pięknego, pomarańczowego koloru. Dzięki galaretce dżem będzie naprawdę gęsty. Przełóż go do słoika i zamknij. Najlepiej zjeść ten przysmak od razu, jednak możesz go również zapasteryzować na zimę.

Przetwory z cukinii i ogórków na zimę

Nie warto się ograniczać, jeśli chodzi o przetwory z cukinii. Przepisy powinny uwzględniać nie tylko cukinię, ale również inne warzywa, dzięki którym smak takiej mieszanki jest naprawdę doskonały. Sałatka z cukinii i ogórków na zimę to idealna surówka do obiadów czy też warzywna przekąska. Czego do niej potrzebujesz? Ogórków, cukinii, marchwi, papryki i cebuli – to tyle z warzyw. A zalewa powinna składać się z 1250 mililitrów wody, 200 mililitrów octu, łyżki soli i 200 gramów cukru. Możesz do każdego słoika wrzucić także ząbek czosnku i ziele angielskie. W przepisie przeważają ogórki i cukinia – powinno ich być razem około 3 kilogramów. Reszta warzyw jest już zależna od Ciebie i Twoich preferencji smakowych. Pokrój wszystkie składniki w talarki i paprykę w paseczki. Następnie przygotuj zalewę tak samo, jak w pierwszym przepisie. Warzywa włóż do słoików i zalej je przygotowaną zalewą. Zakręć słoiki i rozpocznij pasteryzację. To by było na tyle!

Przetwory z cukinii to łatwizna! Możesz zrobić je bez większego problemu. A jakie są pyszne! Warto, zwłaszcza latem, gdy mnóstwo tych warzyw znajdziesz na ryneczkach.

Zdjęcie: Alla Rudenko

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ciąża i dziecko 28 lipca 2022

Na czym polega poród vacuum (przy pomocy próżnociągu)?

Poród zawsze jest dla kobiety bardzo emocjonującym, a często i stresującym wydarzeniem. Wydanie dziecka na świat siłami natury wiąże się z ogromnym wysiłkiem rodzącej. Czasem ten wysiłek jest niewystarczający, by maluch się urodził. Gdy tak się dzieje, a jest już za późno na wykonanie cesarskiego cięcia, lekarz może posłużyć się próżnociągiem, aby wydostać dziecko. Na czym polega poród vacuum?

Jak działa vacuum?

Vacuum, czyli próżnociąg położniczy, to narzędzie służące do szybkiego wyciągania dziecka z kanału rodnego, gdy główka znajduje się w nim jeszcze stosunkowo wysoko. Urządzenie zbudowane jest z przyssawki (peloty) i uchwytu, do tego konieczne są  przewody połączone z pompą próżniową. 

Przed jego zastosowaniem znieczula się rodzącą, następnie nacina się jej krocze. Lekarz między skurczami przykłada pelotę do główki dziecka i w sposób kontrolowany wytwarza ciśnienie. Gdy główka jest przyssana do peloty, lekarz ostrożnie ciągnie dziecko w momencie skurczu. Po urodzeniu dziecka zdejmuje pelotę, a reszta porodu przebiega naturalnie.

Kiedy odbywa się poród z użyciem vacuum?

Vacuum stosuje się wyłącznie wtedy, gdy zachodzi taka konieczność. Dzieje się tak, gdy skurcze są nieefektywnie, drugi okres porodu znacznie się przedłuża, a dziecko nie może się urodzić i jest już zbyt nisko, by wykonać cesarskie cięcie. Użycie vacuum zalecane jest w przypadku istnienia ryzyka niedotlenienia dziecka. 

Wskazaniem do użycia vacuum może być również istnienie u matki wady serca, nadciśnienia tętniczego lub zagrożenia odklejenia siatkówki. W takich przypadkach ważne jest, by oszczędzić rodzącej zbyt obciążającego wysiłku.

Z kolei do przeciwwskazań można zaliczyć:

  • niedostateczne rozwarcie,
  • położenie miednicowe lub poprzeczne dziecka.
  • przewidywaną dużą masę urodzeniową dziecka,
  • brak skurczów macicy.

Konsekwencje porodu vacuum

Prawidłowe użycie próżnociągu uważane jest za bezpieczną metodę wsparcia porodu. Jednak nie można zapominać o tym, że poród vacuum to poród zabiegowy, który niesie pewne ryzyko dla rodzącej jak i dziecka. W przypadku matki, po użyciu próżnociągu, najczęściej dochodzi do urazów szyjki macicy i pochwy, pęknięcia krocza.  

Bardziej obciążone ryzykiem powikłań jest dziecko. U maluchów, które przychodzą na świat przy pomocy vacuum, mogą wystąpić:

  • krwiaki,
  • otarcia naskórka,
  • krwawienia wewnątrzczaszkowe,
  • wybroczyny krwotoczne na skórze.

Z racji większych urazów krocza i pochwy po porodzie z wykorzystaniem vacuum, świeżo upieczona mama może potrzebować więcej czasu na dojście do formy po porodzie.   

 

Źródło zdjęcia:  www.pexels.com 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close