Instant Pot Duo 8 to multicooker, który podbił amerykański rynek i ma spore szanse, by zauroczyć także mieszkańców Polski. To jeden z tych sprzętów, które docenią zarówno zapracowane osoby niemające czasu na gotowanie, jak i kulinarni laicy.
Instant Pot Duo 8 a czas
Wieczorami, z racji etatowej pracy, dosłownie nie miałam już sił, by stać przy garach i coś tam zrobić na drugi dzień. Po pojawieniu się Instant Pot byłam początkowo w szoku. No bo doskonale wiemy, ile zajmuje zrobienie bigosu, ile garnków się nabrudzi, ile się człowiek nastoi w kuchni, mieszając zawartość naczynia, by nie przywarła. A tu, upraszczając, wrzucacie wszystko do garnka (wcześniej kiełbaskę i cebulkę trochę podsmażacie), dorzucacie kapustę, mięsko i co tam lubicie, zamykacie i tak circa za godzinę bigos gotowy. Nic przy nim więcej nie musicie robić, serio, wszystko się za Was wykonana. Byłam zaskoczona, bo zyskałam tyle wolnego czasu, że nie wiedziałam, co mam z nim robić!
Instant Pot Duo 8 sprawdza się idealnie jako wsparcie przygotowaniu czegoś na ostatnią chwilę, jak np. ugotowanie jarzyn na sałatkę jarzynową, czy zrobienie pikantnego leczo. Pozwala wyrwać się z kuchni, choć nie ukrywam, że początkowo zerkałam co chwilę, by się upewnić, ile minut pozostało, czy to już itd. Pomocne są tutaj dźwięki wydawane przez sprzęt, które informują o wykonanej pracy.
Instant Pot Duo 8 a oszczędność wody
Instant Pot Duo 8 to szybkowar z dodatkowymi funkcjami, który przyrządza dania, wykorzystując temperaturę i ciśnienie. To właśnie ta kombinacja sprawia, że ugotowanie ryżu zajmuje dosłownie parę minut, a mięso stanie się mięciutkie i kruche, jakby było poddane wielogodzinnemu duszeniu.
Fot. Instant Pot Duo 8
Skąd zatem oszczędność wody? Przede wszystkim potrzeba jej zdecydowanie mniej niż podczas tradycyjnego gotowania. Zamiast ulatywać, woda skrapla się na pokrywie naczynia i spływa do potrawy, przez co wywar jest bogaty w sole mineralne i witaminy. Po drugie, wszystko, od smażenia, gotowania na parze, duszenia, a nawet pieczenia, wykonujecie w tym samym garnku. Koniec końców, tylko ten jeden gar będzie do umycia.
Instant Pot Duo 8 a oszczędność energii
Czy wiecie, że upieczenie szarlotki w piekarniku elektrycznym pożera aż 0.993 kWh? To przekłada się na około 0,68 zł. Natomiast upieczenie tego samego ciasta w Instant Pot kosztuje nas 0,285 kWh, czyli ok 0,19 zł. Ten mały test ukazuje, jak mimo wszystko oszczędny jest multicooker. Możemy również porównać przygotowanie rosołu, który, czy to na kuchence gazowej, czy indukcyjnej, pichciłby się dobrze około trzech godzin. W Instant Pot, równie pyszny rosół zrobicie, uwaga, w czterdzieści minut.
Instant Pot Duo 8 a różnorodność funkcji
Instant Pot Duo 8 to urządzenie o mocy 1200 W, z garnkiem o pojemności 7,6 l, co przekłada się na możliwość przygotowania porcji nawet dla ośmiu osób. W naszej czteroosobowej rodzince sprawdza się doskonale. W tej wersji multicookera mamy kilkanaście opcji, które możemy wykorzystać w kuchni.
Najczęściej korzystałam z opcji Pressure cooking. Jest to proces gotowania pod wysokim ciśnieniem pary i wody. Dzięki temu można uzyskać wyższą temperaturę, co przyśpiesza cały proces. Co warto zaznaczyć, możemy decydować o natężeniu ciśnienia oraz o tym, jak długo ma ono działać na przygotowywane danie.
Oprócz opcji szybkowaru multicooker oferuje:
- możliwość wolnego gotowania, co pozwala zachować między innymi więcej wartości odżywczych i walorów smakowych dania,
- możliwość gotowania ryżu,
- smażenia,
- podgrzewania,
- pieczenia, co mnie zaskoczyło. Owszem, skórka od kurczaka nie zrobi się rumiana i chrupiąca jak w piekarniku, ale z powodzeniem można zrobić sernik czy szarlotkę. Natomiast jeśli bardzo nam zależy na chrupiącej skórce, wystarczy zainwestować trochę więcej kasy i zakupić urządzenie z opcją Air Fryer lub po obrobieniu dania, przełożyć je do piekarnika na kilka minut, by się przyrumieniło.
Fot. Instant Pot Duo 8
Miłośnikom zdrowej żywności i tym, którzy lubią mieć wszystko swojej produkcji, multicooker Instant Pot Duo 8 oferuje również możliwość przygotowania jogurtu. Choć to długotrwały proces, efekt jest co najmniej zadowalający.
Ciekawą opcją jest także możliwość przygotowania białego sera. Przyznam, że już nie kupuję twarogu w sklepie, tylko wolę wykonać swój.
Instant Pot Duo 8 a jakość i prostota
Instant Pot jest wykonany ze stali nierdzewnej i posiada trójwarstwowe dno, które świetnie sprawdzi się podczas smażenia. Wykonany jest bardzo solidnie, z wysokiej jakości komponentów, i nie należy do najlżejszych sprzętów. Za to prezentuje się bardzo elegancko. Pokrywa jest szczelnie dociskana do garnka specjalnym mechanizmem.
Zarówno pokrywę, uszczelkę, jak i główny gar można myć w zmywarce. Ponadto urządzenie zostało wyposażone w funkcje bezpieczeństwa, np. przed przegrzaniem czy przypadkowym otwarciem pokrywy.
Instant Pot Duo 8 nie wymaga od nas znajomości tajników kulinarnych. Wszystko jest jasno zaznaczone na panelu, a wszelkie wątpliwości tłumaczy instrukcja. W tej wersji Instant Pot kabel zasilający nie jest na stałe wbudowany w urządzenie, co umożliwia szybkie przestawienie garnka z daniem np. na stół.
Instant Pot Duo 8 – czego nie wolno robić
Najczęściej wykorzystywana jest opcja Pressure cooking i niektóre przepisy wymagają, by od razu po upływie czasu gotowania wypuścić parę z garnka. Pod żadnym pozorem nie nachylajcie się wtedy nad nim, nie przykrywajcie żadnymi ścierkami, a przede wszystkim nie stawiajcie garnka pod wiszącymi półkami, bo zniszczycie sobie meble.
Nie otwierajcie pokrywy, jeśli nie wypuściliście całej pary, inaczej gorąca buchnie Wam prosto w twarz, co może skończyć się wizytą na oddziale ratunkowym.
Nie szorujcie ostrą częścią gąbki waszego garnka, bo szybko go porysujecie. Podczas gotowania sięgajcie po drewniane łyżki, nigdy metalowe. Warto pamiętać, że po każdym smażeniu na funkcji Saute i przed dalszym gotowaniem, należy nalać odrobinę wody i delikatnie drewnianą łyżką oczyścić spód z przypaleń.
Z uszczelką czasami jest spory kłopot, bo jeśli robiliśmy bigos, a zaraz potem planujemy zrobić sernik, to trzeba ją zdjąć, dobrze umyć i ponownie nałożyć, by ciasto nie przeszło zapachem kapusty. Zdejmowanie i zakładanie uszczelki nie jest najłatwiejsze i można niechcący ją szybko zniszczyć, więc polecam zachować wszelkie środki ostrożności i dokupić zapasową uszczelkę na wszelki wypadek.
Kiedy chcecie przestawić sprzęt w inne miejsce, broń Boże, nie łapcie za górny uchwyt. Wystarczy, że nie będzie dobrze zamknięty, a całe danie wyląduje na podłodze. Po bokach garnka znajdziecie uchwyty, które wykorzystujcie do jego przenoszenia. Mają jeszcze jedną ważną funkcję, wręcz genialną. O jeden z nich można zahaczyć pokrywkę i voila, pięknie się to trzyma, prezentuje i mamy nieco więcej miejsca na blacie.
Fot. Instant Pot Duo 8
Nie stawiajcie też swojego Instant Potu na kuchence gazowej. Niewiele brakuje do nieszczęścia. Wybierzcie dla niego stabilne podłoże i upewnijcie się, że nad nim także jest wolna przestrzeń.
Dla kogo Instant Pot Duo 8?
- Dla wszystkich zapracowanych osób, które cierpią na chroniczny brak czasu.
- Dla wszystkich kulinarnych laików, którzy omijają kuchnię szerokim łukiem, bo albo coś przypalą, albo nie dogotują. Z tym multicookerem mogą stać się prawdziwymi szefami kuchni.
- Dla rodziców dzieci małych i dużych, kiedy każda chwila się liczy, a przygotowanie posiłków można skrócić do minimum.
- Dla starszych osób, dla których stanie nad garami jest ponad siły, czy tych, co potrafią zdrzemnąć się na krześle w oczekiwaniu, aż danie się podgrzeje.
- Dla wszystkich, którzy lubią smacznie i zdrowo jeść.
Wpis powstał we współpracy z Instant Pot Polska