Dania główne 4 lutego 2021

Indyk — jak wykorzystać kulinarny potencjał każdej części mięsa? Przepisy, które warto wypróbować

Indyk to mięso, które, choć coraz częściej pojawia się w naszych kuchniach, wciąż traktowane jest nieco po macoszemu. Znacznie częściej sięgamy po kurczaka i dzieje się tak już chyba z nawyku oraz niedostatecznej wiedzy o innych rodzajach mięs. Warto to zmienić, ponieważ mięso z indyka jest smacznym i zdrowym wyborem na pożywny obiad.

Nie można porównywać do siebie kurczaka i indyka, ponieważ ich mięso różni się od siebie wartościami odżywczymi. Ale przy okazji kulinarnych odkryć, warto powiedzieć nieco więcej właśnie o indyku, ponieważ istnieje wiele powodów i sposobów, by gościł jeszcze częściej na naszych talerzach.

Indyk a ważne dla organizmu składniki odżywcze

Mięso białe jest coraz częściej wybierane, ze względu na aspekty zdrowotne. Z kolei delikatniejszy smak sprawia, że lubią je jeść zarówno starsi, jak i młodsi. Indyk to nie tylko mięso wszechstronne i proste w przygotowaniu, ale także zawierające substancje, bez których organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować.

Białko

Mięso indycze to doskonałe źródło białka, które przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

Makro- i mikroelementy

indyk

Fot. Indyk

Sięgając po mięso z indyka dostarczamy do organizmu cenne makro- i mikroelementy, takie jak potas, fosfor, cynk. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych, a także utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Cynk, który znajdziemy w indyczym udzie (bez skóry), bierze udział w procesie podziału komórek oraz pomaga w prawidłowej syntezie białka i DNA. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych i zdrowych kości, oraz pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę.

Witaminy

Mięso z indyka jest źródłem witaminy D, która pełni kilka ważnych funkcji, np. biorąc udział w procesie podziału komórek. Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu i wykorzystywaniu wapnia i fosforu oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Nie można również przemilczeć ważnej roli tej witaminy w funkcjonowaniu układu immunologicznego.

Witamina B3 (niacyna), którą znajdziemy w udzie indyczym, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz funkcjonowania układu nerwowego. Poza tym przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga zachować zdrową skórę. Naprawdę warto uwzględnić ją w swojej diecie.

Filet i udo bez skóry są również źródłem witaminy B6, która m.in. pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, oraz prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Witamina B6 pomaga również w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny, której wysokie stężenie w osoczu krwi może przyczynić się do rozwoju miażdżycy.

Witamina B12, podobnie jak B3 i B6, przyczynia się do utrzymywania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomaga w produkcji czerwonych krwinek. Umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego, oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Witamina B12 także pozwala pomaga w utrzymaniu odpowiedniego metabolizmu wspomnianej już wyżej homocysteiny.

Tłuszcze

Tłuszcze nasycone, spożywane w nadmiarze, mogą szkodzić zdrowiu. Filet i udo indyka, przygotowane bez skóry to dobry wybór, ze względu na niską zawartość tłuszczu, a szczególnie niekorzystnych tłuszczów nasyconych. Warto pamiętać, że ich ograniczenie w diecie jest konieczne dla utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. To z kolei jest niezbędne dla profilaktyki chorób układu krążenia.

Indyk w kuchni — przepisy warte spróbowania

Nie licząc wyżej wymienionych zalet dla zdrowia, indyk to mięso, które jest wyjątkowo wdzięczne w kuchni. Jako że nie posiada własnego, dominującego smaku, bez problemu można je wykorzystać w różnych potrawach. Pasują do niego zarówno wyraziste w smaku, a nawet pikantne warzywa i przyprawy, jak i delikatne, słodkie owoce. Można je upiec, usmażyć, lub przygotować w zupie. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do kasz, ryżu, ziemniaków, czy makaronu. Mięso z indyka można dowolnie przyrządzać, za każdym razem modyfikując jego smak. To dobra zachęta do tego, by na stałe wprowadzić je do jadłospisu i wyjść poza przepisy, które stały się już rutyną.

indyk

Fot. Pierś z indyka

A co przygotować, by wykorzystać potencjał każdej części tego zdrowego mięsa? Jest wiele możliwości, które prezentuje szef kuchni i ekspert programu „Indyk z Europy — pod skrzydłami jakości” – Szymon Szlendak.

Pierś z indyka w delikatnym sosie szpinakowo-śmietanowym

Pierś z indyka może być opcją na szybki obiad, bez wcześniejszych zabiegów jak marynowanie, czy rozbijanie tłuczkiem. Najlepsze będzie krótkie smażenie lub pieczenie, gdy zależy nam na czasie. Jeśli czasu jest więcej, można przyrządzić pierś gotując ją dłużej, w temperaturze 65-70°C, w szczelnie zamkniętym woreczku. Propozycją na wykorzystanie piersi z indyka w smacznym daniu jest poniższy przepis.

Składniki dla 2 osób:

  • 500 g piersi z indyka
  • 300 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 200 g śmietany 30 proc.
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pierś z indyka pokrój w drobną kostkę. Następnie przeciśnij przez praskę czosnek. Jedną jego połowę wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem, a następnie dopraw mięso i odstaw na pół godziny.
  2. W międzyczasie rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż delikatnie mięso z każdej strony. Po paru minutach zdejmij je z patelni i pozostaw pod przykrywką.
  3. Szpinak dokładnie umyj, a następnie wrzuć na patelnię, na której smażyło się mięso. Do szpinaku dodaj pozostałą połowę czosnku, podlej trochę wodą i duś przez chwilę. Następnie dodaj pokrojone pomidory.
  4. Przełóż śmietanę do kubka i dolej do niej odrobinę wody z patelni. Całość dokładnie wymieszaj. Teraz możesz już stopniowo wlewać na patelnię całą śmietanę, jednocześnie mieszając ją z liśćmi szpinaku. Następnie dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku, a na sam koniec przesmażone mięso. Mięso dokładnie wymieszaj z sosem i duś przez kilka minut.
  5. Podawaj z dodatkiem lubianej kaszy lub ryżu.

Roladki z indyczego udźca z pesto z suszonych pomidorów i kaszotto z grzybami

Udziec z indyka to część mięsa, którego potencjał pozwoli odkryć poniższy przepis na roladki.

indyk

Fot. Roladki z indyczego uda

Składniki dla 2 osób:

  • 200 g udźca z indyka
  • 25 g suszonych borowików/podgrzybków
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 100 g rukoli
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 200 g mrożonych borowików
  • 200 ml śmietanki 34%
  • olej rzepakowy
  • 2 cebule białe
  • 100 g parmezanu
  • 250 ml wywaru warzywnego

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wywar warzywny.
  2. Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie, a w blenderze przygotuj pesto: zmiksuj na jednolitą masę suszone pomidory, rukolę oraz uprażone płatki migdałowe.
  3. Udziec z indyka rozkrój na szerokie płaty, następnie delikatnie rozbij. Mięso obficie posmaruj pesto, a następnie przy pomocy folii aluminiowej zwiń roladki. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej wywarem warzywnym i duś w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni przez ok. 45 min.
  4. Ugotuj kaszę jęczmienną.
  5. Na suchej patelni wysusz pokrojone w plastry borowiki, następnie dodaj olej, posiekaną cebulę oraz pokrojone, namoczone wcześniej suszone grzyby. Smaż do uzyskania złotego koloru i dodaj je do kaszy pod koniec jej gotowania wraz ze śmietanką 34%.
  6. Gdy kasza będzie ugotowana, wyłącz źródło ciepła, dodaj zimne masło i tarty parmezan. Mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
  7. Wyjmij roladkę z piekarnika i odwiń z folii, pokrój na grube plastry i podawaj na kremowym kaszotto. Udekoruj łyżeczką pesto oraz świeżą rukolą.

Klasyczna zupa na indyczych skrzydłach

Zupa na indyczych skrzydłach to sposób na obiad przygotowany nieco inaczej, ale w sposób prosty i smaczny. Z tym przepisem poradzi sobie nawet osoba, która dopiero zbiera kulinarne doświadczenie.

Składniki dla 2 osób:

  • 500 g mięsa z indyka (skrzydła)
  • 2 łyżki mąki
  • 7 szklanek wody
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki śmietany 30 proc.
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ selera
  • 1 marchew
  • sól,
  • pieprz,
  • lubczyk do smaku.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wywar z włoszczyzny i skrzydeł z indyka.
  2. Kiedy mięso z indyka będzie miękkie, wyjmij je z garnka, oddziel mięso od kości i podziel na małe kawałki.
  3. Kiedy wywar będzie już gotowy, wyjmij z niego warzywa, a następnie pokrój w drobną kostkę i z powrotem dodaj do zupy wraz z kawałkami mięsa.
  4. Zupę zagęść odrobiną mąki i zagotuj.
  5. Żółtka połącz ze śmietaną i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj całość do zupy.
  6. Na zakończenie dopraw zupę do smaku lubczykiem, solą i pieprzem.

Więcej przepisów i kulinarnych inspiracji na www.wingsofquality.eu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Uroda 3 lutego 2021

Nawilżanie skóry (zimą) – jakich składników szukać w kosmetykach

Zima to bardzo trudny okres dla naszej skóry, szczególnie twarzy, która jest cały czas odsłonięta i wystawiona na różne czynniki zewnętrzne.  Przebywanie w ciepłych pomieszczeniach, gdzie ogrzane powietrze jest suche, wychodzenie na dwór, gdzie są niskie temperatury, powoduje, iż nasze naczynia krwionośne pracują intensywniej niż zwykle – częściej się kurczą i rozszerzają. Wpływa to niestety na uwrażliwienie cery i jej przesuszenie.

To właśnie o tej porze roku, częściej niż latem, borykamy się z suchą skórą, na której nierzadko widoczny jest łuszczący się naskórek, czujemy nieprzyjemne napięcie, ściąganie, czasem swędzenie, a do tego pojawia się zaczerwienienie. U osób z wrażliwą cerą i tendencją do powstawania tzw. pajączków, mogą uwydatnić się rozszerzone naczynka.

W okresie zimowym skóra potrzebuje więc szczególnej troski, tzn. kosmetyków silnie nawilżających, odżywczych oraz ochronnych, które zabezpieczą, a także zregenerują uszkodzony płaszcz hydrolipidowy skóry. Mogą to być kremy, maski, serum, a nawet peelingi np. te na bazie mocznika i kwasu mlekowego, szczególnie polecane do skóry odwodnionej oraz po zimowych zabiegach z kwasami i retinolem. Serum warto „przykryć” kremem – na noc może być odżywczy, na dzień lżejsza wersja, jednak o właściwościach nawilżających, by wzmocnić efekt serum i dodatkowo zabezpieczyć skórę przed „wyciąganiem” wody z naskórka, jeśli przebywamy/pracujemy w klimatyzowanym pomieszczeniu. 

Nawilżanie skóry (zimą) – jakich składników szukać w kosmetykach?

Składników nawilżających jest bardzo dużo, jednak te najpopularniejsze, których warto szukać w kosmetykach, to między innymi:

– witaminy C, K2, PP,

– ektoina – posiada silne właściwości nawilżające, przeciwstarzeniowe, ochronne przed czynnikami zewnętrznymi i wewnętrznymi oraz kojące i regenerujące stany zapalne. Poprawia również elastyczność skóry.

– trehaloza – ma zdolność wiązania wody, dlatego wykazuje właściwości nawilżające, a do tego ochronne i przeciwutleniające (zwalcza wolne rodniki).  

– estry cholesterolu – wpływają na poprawę nawilżenia i odżywienia skóry, pomagają także w utrzymaniu funkcji jej bariery ochronnej.

– gliceryna,

– wyciągi roślinne np. z kasztanowca lub ogórka,

– mocznik (w niskich stężeniach),

– alantoina,

– pantenol,

– kwas mlekowy (w niskich stężeniach – około 10%),

– aloes,

– jedwab,

– kolagen,

– beta-glukan – oprócz poprawy nawilżenia, stymuluje odnowę kolagenu, pobudza system obronny skóry i łagodzi podrażnienia.

Im więcej takich składników znajdzie się w kosmetyku, tym lepiej będzie on nawilżał i posiadał większe możliwości do zatrzymania wody w naskórku. Trzeba bowiem pamiętać o tym, że aby nawilżanie miało sens, konieczne jest zatrzymanie wody i zapobieganie jej transepidermalnej (przeznaskórkowej) utracie.

To z kolei oznacza, że podczas nawilżania trzeba zadbać o barierę hydrolipidową skóry. W tym celu należy dostarczyć jej składników odżywczych, takich jak: emolienty i oleje bogate w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), szczególnie kwasy Omega 3. Co ważne oleje te możemy położyć bezpośrednio na skórę i dla zwiększenia efektu przykryć warstwą kremu. Jeśli mamy do czynienia ze skórą odwodnioną dobrze, aby krem był tłusty i stworzył tzw. warstwę okluzyjną, czyli ochronną, zapobiegającą parowaniu wody, a także zabezpieczającą przed czynnikami zewnętrznymi.  

Odpowiednie nawilżanie to jeden z elementów zapobiegających przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek i starzeniu skóry. Warto więc pamiętać o właściwej pielęgnacji i nawadnianiu całego organizmu. 

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Na zakupach 1 lutego 2021

Modne stylizacje młodzieżowe – wygodne ubrania dla dziewczynek

W młodzieżowej modzie nie ma miejsca na nudę. To, co jeszcze kilka miesięcy temu nosiły prawie wszystkie nastolatki, dziś okazuje się już passé. Sprawdź, co jest teraz trendy i stwórz swoje stylizacje z ubraniami Pepco.

Zabawa różnymi stylami

Rzadko która nastolatka ma już sprecyzowany swój styl ubierania się. Raz nosi obcisłe jeansy z krótkimi bluzkami, innym razem ubiera się cała na czarno w za luźne bluzy i rozkloszowane spodnie. Wszystko zależy od nastroju i tego, co zakładają na siebie rówieśnicy. Czas dojrzewania to okres kształtowania się osobowości, a na nią mocno wpływa grupa koleżanek. Jeśli któraś uzna, że „to już niemodne”, przestaje się to nosić. Nawet jeśli jeszcze tydzień temu było to modowym hitem.

Nastolatki bawią się stylizacjami, a ubrania młodzieżowe bywają bardzo odważne. Czy to kolorystycznie, czy pod względem kroju. To, co nie przystoi już kobiecie 30- czy 40-letniej, młoda dziewczyna może bez problemu na siebie włożyć. Co jest modne w tym roku?

Moda na rok 2021

Trudno dokładnie przewidzieć, co będzie hitem w połowie lub pod koniec roku. Wiemy jednak, jakie ubrania dla dziewczynek są teraz na topie. W szafie przyda się na pewno kilka par spodni i legginsów, które można połączyć z każdym rodzajem bluzki: czy to obcisłą i krótką, czy bluzą oversize.

Spodnie z wysokim stanem i obcisłe legginsy

Spodnie z wysokim stanem modne są już od jakiegoś czasu i to nie tylko wśród nastolatek. Chętnie noszone też przez dojrzałe kobiety, które wpuszczają w nie eleganckie koszule lub noszą ze swetrami. Wśród nastolatek panuje trend: wysoki stan – krótka bluzka. Takie zestawienie noszą te dziewczyny, które chcą zaprezentować swoją smukłą figurę. Wysokie spodnie można połączyć też z dużymi bluzami czy swetrami (taka odzież młodzieżowa sprawdzi się lepiej zimą niż przykrótka bluzeczka).

Równie modne co jeansy, są teraz dopasowane legginsy z elastycznego materiału, takie jak te dostępne w aktualnej ofercie Pepco. Bawełniane legginsy dobrze się układają, są wygodne i można je łączyć z gładkimi T-shirtami, bluzami oversize czy tiulowymi krótkimi lub długimi spódnicami.

Sprawdź aktualną ofertę Pepco z ubraniami młodzieżowymi na pepco.pl.

Spodnie cargo z ozdobnymi kieszeniami dostępne w aktualnej ofercie Pepco to jeden z hitów mody młodzieżowej. Te w kolorze różu prezentują się bardzo dziewczęco, a jednocześnie dodają chłopięcego pazura. Świetnie wyglądają, zwłaszcza w połączeniu z dresowymi bluzami oversize i z dopasowanymi gładkimi bluzkami lub T-shirtami z nadrukiem.

Wygoda rządzi, czyli dresowe inspiracje

Dorosłym dres kojarzy się raczej ze strojem zarezerwowanym na leniwe weekendy czy do założenia tylko na spacer lub na siłownię. Wśród nastolatek luźne dresowe stroje to obecnie modne ubrania dla dziewczynek. Całe spójne komplety można nosić zarówno w domu, jak i zakładać go do szkoły czy na spotkania ze znajomymi. W szafie warto mieć 2-3 pary dresowych spodni i bluzy, które można z nimi łączyć. Do wygodnych dresowych spodni pasują bluzy ze śmiesznymi nadrukami, bluzy z kapturem, ale też gładkie i dopasowane T-shirty. Bluza z modnym nadrukiem w kwiaty dostępna w Pepco dobrze wygląda i w zestawieniu z dzianinowymi bawełnianymi spodniami, jak i z dopasowanymi jeansami. Sukienka o prostym sportowym kroju przypadnie do gustu tym nastolatkom, które chcą zawsze czuć się swobodnie, a jednocześnie bardzo dziewczęco. Założona do kolorowych albo czarnych rajstop lub dopasowanych legginsów będzie elegantszą wersją wygodnych dresów.

Zabawa kolorami – w modzie młodzieżowej wszystko dozwolone

Już teraz w modzie młodzieżowej zarysowują się główne trendy na rok 2021. Jednym z nich są ubrania dla dziewczynek w kolorze czerni. Cieszą się dużą popularnością, ale trudno się temu dziwić. Czarne i dopasowane legginsy czy jeansowe spodnie, a do tego dopasowana bluzka to idealne połączenie zawsze w modzie. Żeby czarny kolor nie był zbyt przytłaczający i nudny, można przełamać go odważnymi dodatkami. W sezonie wiosennym dziewczyny chętnie będą nosić płaszcze w kratę, które dodadzą całej stylizacji wesołego akcentu.

Żywe kolory i zabawne nadruki

Czerń to klasyka, jednak jako nastolatka można bawić się kolorami i żyć z jeszcze większą energią. Szczególnie w okresie zimowym warto założyć na siebie niestandardowe barwy, żeby przełamać szarość na oknem. Kolory wpływają na nastrój, więc lepiej czuje się nie tylko nastolatka, która je nosi, ale i jej otoczenie. Żywe barwy są na topie i można je nosić dowolnie. Albo w połączeniu ze stonowanymi spodniami lub jeansowymi spódnicami. To tylko propozycja, bo tak naprawdę ożywić można całą stylizację, zakładając bluzkę z nadrukiem ulubionego bohatera z bajki (tak, kreskówki Disneya to teraz hit również w modzie damskiej). T-shirty z takimi nadrukami dostępne są też w Pepco.

Popularne wśród ubrań młodzieżowych dla dziewczyn są bluzy ze śmiesznymi napisami lub napisami nawiązującymi do akcji społecznych. Na topie znajdują się stroje przypominające o ochronie środowiska i trosce o naszą planetę (w Pepco dostępna jest bluza z napisem „Be the change”, T-shirt „Help more bees, clean the seas, plant more tress” czy T-shirt „Save the planet”). Wszystko po to, żeby jeszcze bardziej zwiększać świadomość tego, jak ważna jest obecnie ochrona naturalnych zasobów, zwierząt i roślin.

Ubrania młodzieżowe – jeden stój dla dziewczyn i chłopaków

Widoczny trend wśród nastolatków to odzież młodzieżowa unisex. Te same ubrania mogą nosić i dziewczynki, i chłopcy, nawiązując tym samym do stylu bohaterów swoich ulubionych seriali (w tym przypadku chodzi o serial Stranger Things bardzo popularny wśród młodych widzów). Nawiązanie do lat 80. bardzo wskazane. Modne są więc spodnie z wysokim stanem (jeśli mają dziury, to tym lepiej) wykończone lamówkami w zestawieniu z jeansową kurtką (może być oversize lub taka o chłopięcym kroju). Uzupełnieniem całej stylizacji jest czapka z daszkiem, sportowe buty i plecak. Dla bardziej dziewczęcego wyglądu, nastolatki zamiast spodni, mogą nosić jeansowe spódnice.

Dodatki, które pasują do wszystkiego

Dodatki sprawiają, że strój nabiera swojego charakteru. Nie warto gromadzić w szafie mnóstwa ubrań, bo wystarczą tak naprawdę 3-4 komplety, żeby stworzyć swój modny look. A kiedy stroje się znudzą, wymienić je na kolejne, jeszcze bardziej trendy. Dzięki dodatkom można bawić się stylizacjami i za każdym razem wyglądać trochę inaczej, nawet nosząc te same komplety ubrań. Co się przyda? Modnym hitem są kolorowe trampki i sneakersy, które pasują nie tylko do strojów sportowych, ale też do prostych jeansów, a nawet długich zwiewnych spódnic. Uzupełnieniem dziewczęcego stroju będą okulary przeciwsłoneczne (można mieć kilka par i zmieniać je w zależności od nastroju) i różnego rodzaju biżuteria. Kolczyki, wisiorki i bransoletki można nosić na co dzień i w ten sposób „podkręcać” swoje stylizacje.

Jak wybierać ubrania?

Ubrania młodzieżowe powinny być jak najbardziej praktyczne. Jednak to, co może podobać się rodzicom nastolatek, niekoniecznie przypadnie do gustu samym dziewczynkom. Indywidualizm w dobieraniu strojów to ważny element kształtowania osobowości. Niektóre połączenia kolorów czy wzorów, a nawet różnych stylów mogą wydawać się dorosłym dziwaczne. Pamiętajmy, że to nastolatki decydują, w czym czują się najlepiej. Jak wybierać ubrania? Na co zwracać uwagę? Pomijając modę i panujące trendy, warto sięgać po ubrania młodzieżowe dla dziewczyn zrobione z bawełny lub innych naturalnych materiałów. Takie ciuszki są wygodne i oddychające, dlatego też dobrze nosi się je i zimą, i w cieplejsze dni. Naturalne materiały nie uczulają ani nie powodują podrażnień. Są też przyjemne w dotyku. Szczególnie zimą, kiedy skóra staje się przesuszona z powodu zmniejszonej wilgotności powietrza, odzież powinna otulać ciało, być miękka i oddychająca.

W trosce o środowisko warto wybierać ubrania dla dziewczynek zrobione z bawełny pochodzącej z ekologicznych upraw, gdzie ogranicza się zużycie wody i stosuje tylko naturalne barwniki. Bycie eko też jest w modzie!

Źródła zdjęć: https://pepco.pl/

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close