Indyk — jak wykorzystać kulinarny potencjał każdej części mięsa? Przepisy, które warto wypróbować
![](https://wrolimamy.pl/wp-content/uploads/2021/02/celebration-315079_1280-1024x682.jpg)
Indyk to mięso, które, choć coraz częściej pojawia się w naszych kuchniach, wciąż traktowane jest nieco po macoszemu. Znacznie częściej sięgamy po kurczaka i dzieje się tak już chyba z nawyku oraz niedostatecznej wiedzy o innych rodzajach mięs. Warto to zmienić, ponieważ mięso z indyka jest smacznym i zdrowym wyborem na pożywny obiad.
Nie można porównywać do siebie kurczaka i indyka, ponieważ ich mięso różni się od siebie wartościami odżywczymi. Ale przy okazji kulinarnych odkryć, warto powiedzieć nieco więcej właśnie o indyku, ponieważ istnieje wiele powodów i sposobów, by gościł jeszcze częściej na naszych talerzach.
Indyk a ważne dla organizmu składniki odżywcze
Mięso białe jest coraz częściej wybierane, ze względu na aspekty zdrowotne. Z kolei delikatniejszy smak sprawia, że lubią je jeść zarówno starsi, jak i młodsi. Indyk to nie tylko mięso wszechstronne i proste w przygotowaniu, ale także zawierające substancje, bez których organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować.
Białko
Mięso indycze to doskonałe źródło białka, które przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Makro- i mikroelementy
![indyk](https://wrolimamy.pl/wp-content/uploads/2021/02/obrazy-z-gimpa-1-e1612458474237.jpg)
Fot. Indyk
Sięgając po mięso z indyka dostarczamy do organizmu cenne makro- i mikroelementy, takie jak potas, fosfor, cynk. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych, a także utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Cynk, który znajdziemy w indyczym udzie (bez skóry), bierze udział w procesie podziału komórek oraz pomaga w prawidłowej syntezie białka i DNA. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych i zdrowych kości, oraz pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę.
Witaminy
Mięso z indyka jest źródłem witaminy D, która pełni kilka ważnych funkcji, np. biorąc udział w procesie podziału komórek. Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu i wykorzystywaniu wapnia i fosforu oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Nie można również przemilczeć ważnej roli tej witaminy w funkcjonowaniu układu immunologicznego.
Witamina B3 (niacyna), którą znajdziemy w udzie indyczym, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz funkcjonowania układu nerwowego. Poza tym przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga zachować zdrową skórę. Naprawdę warto uwzględnić ją w swojej diecie.
Filet i udo bez skóry są również źródłem witaminy B6, która m.in. pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, oraz prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Witamina B6 pomaga również w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny, której wysokie stężenie w osoczu krwi może przyczynić się do rozwoju miażdżycy.
Witamina B12, podobnie jak B3 i B6, przyczynia się do utrzymywania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomaga w produkcji czerwonych krwinek. Umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego, oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Witamina B12 także pozwala pomaga w utrzymaniu odpowiedniego metabolizmu wspomnianej już wyżej homocysteiny.
Tłuszcze
Tłuszcze nasycone, spożywane w nadmiarze, mogą szkodzić zdrowiu. Filet i udo indyka, przygotowane bez skóry to dobry wybór, ze względu na niską zawartość tłuszczu, a szczególnie niekorzystnych tłuszczów nasyconych. Warto pamiętać, że ich ograniczenie w diecie jest konieczne dla utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. To z kolei jest niezbędne dla profilaktyki chorób układu krążenia.
Indyk w kuchni — przepisy warte spróbowania
Nie licząc wyżej wymienionych zalet dla zdrowia, indyk to mięso, które jest wyjątkowo wdzięczne w kuchni. Jako że nie posiada własnego, dominującego smaku, bez problemu można je wykorzystać w różnych potrawach. Pasują do niego zarówno wyraziste w smaku, a nawet pikantne warzywa i przyprawy, jak i delikatne, słodkie owoce. Można je upiec, usmażyć, lub przygotować w zupie. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do kasz, ryżu, ziemniaków, czy makaronu. Mięso z indyka można dowolnie przyrządzać, za każdym razem modyfikując jego smak. To dobra zachęta do tego, by na stałe wprowadzić je do jadłospisu i wyjść poza przepisy, które stały się już rutyną.
![indyk](https://wrolimamy.pl/wp-content/uploads/2021/02/bez-nazwy-e1612458955575.jpg)
Fot. Pierś z indyka
A co przygotować, by wykorzystać potencjał każdej części tego zdrowego mięsa? Jest wiele możliwości, które prezentuje szef kuchni i ekspert programu „Indyk z Europy — pod skrzydłami jakości” – Szymon Szlendak.
Pierś z indyka w delikatnym sosie szpinakowo-śmietanowym
Pierś z indyka może być opcją na szybki obiad, bez wcześniejszych zabiegów jak marynowanie, czy rozbijanie tłuczkiem. Najlepsze będzie krótkie smażenie lub pieczenie, gdy zależy nam na czasie. Jeśli czasu jest więcej, można przyrządzić pierś gotując ją dłużej, w temperaturze 65-70°C, w szczelnie zamkniętym woreczku. Propozycją na wykorzystanie piersi z indyka w smacznym daniu jest poniższy przepis.
Składniki dla 2 osób:
- 500 g piersi z indyka
- 300 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 200 g śmietany 30 proc.
- 5 suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
- Pierś z indyka pokrój w drobną kostkę. Następnie przeciśnij przez praskę czosnek. Jedną jego połowę wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem, a następnie dopraw mięso i odstaw na pół godziny.
- W międzyczasie rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż delikatnie mięso z każdej strony. Po paru minutach zdejmij je z patelni i pozostaw pod przykrywką.
- Szpinak dokładnie umyj, a następnie wrzuć na patelnię, na której smażyło się mięso. Do szpinaku dodaj pozostałą połowę czosnku, podlej trochę wodą i duś przez chwilę. Następnie dodaj pokrojone pomidory.
- Przełóż śmietanę do kubka i dolej do niej odrobinę wody z patelni. Całość dokładnie wymieszaj. Teraz możesz już stopniowo wlewać na patelnię całą śmietanę, jednocześnie mieszając ją z liśćmi szpinaku. Następnie dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku, a na sam koniec przesmażone mięso. Mięso dokładnie wymieszaj z sosem i duś przez kilka minut.
- Podawaj z dodatkiem lubianej kaszy lub ryżu.
Roladki z indyczego udźca z pesto z suszonych pomidorów i kaszotto z grzybami
Udziec z indyka to część mięsa, którego potencjał pozwoli odkryć poniższy przepis na roladki.
![indyk](https://wrolimamy.pl/wp-content/uploads/2021/02/obrazy-z-gimpa-e1612457766796.jpg)
Fot. Roladki z indyczego uda
Składniki dla 2 osób:
- 200 g udźca z indyka
- 25 g suszonych borowików/podgrzybków
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 g rukoli
- 50 g płatków migdałowych
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 200 g mrożonych borowików
- 200 ml śmietanki 34%
- olej rzepakowy
- 2 cebule białe
- 100 g parmezanu
- 250 ml wywaru warzywnego
Przygotowanie:
- Przygotuj wywar warzywny.
- Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie, a w blenderze przygotuj pesto: zmiksuj na jednolitą masę suszone pomidory, rukolę oraz uprażone płatki migdałowe.
- Udziec z indyka rozkrój na szerokie płaty, następnie delikatnie rozbij. Mięso obficie posmaruj pesto, a następnie przy pomocy folii aluminiowej zwiń roladki. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej wywarem warzywnym i duś w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni przez ok. 45 min.
- Ugotuj kaszę jęczmienną.
- Na suchej patelni wysusz pokrojone w plastry borowiki, następnie dodaj olej, posiekaną cebulę oraz pokrojone, namoczone wcześniej suszone grzyby. Smaż do uzyskania złotego koloru i dodaj je do kaszy pod koniec jej gotowania wraz ze śmietanką 34%.
- Gdy kasza będzie ugotowana, wyłącz źródło ciepła, dodaj zimne masło i tarty parmezan. Mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
- Wyjmij roladkę z piekarnika i odwiń z folii, pokrój na grube plastry i podawaj na kremowym kaszotto. Udekoruj łyżeczką pesto oraz świeżą rukolą.
Klasyczna zupa na indyczych skrzydłach
Zupa na indyczych skrzydłach to sposób na obiad przygotowany nieco inaczej, ale w sposób prosty i smaczny. Z tym przepisem poradzi sobie nawet osoba, która dopiero zbiera kulinarne doświadczenie.
Składniki dla 2 osób:
- 500 g mięsa z indyka (skrzydła)
- 2 łyżki mąki
- 7 szklanek wody
- 2 żółtka
- ½ szklanki śmietany 30 proc.
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ selera
- 1 marchew
- sól,
- pieprz,
- lubczyk do smaku.
Przygotowanie:
- Przygotuj wywar z włoszczyzny i skrzydeł z indyka.
- Kiedy mięso z indyka będzie miękkie, wyjmij je z garnka, oddziel mięso od kości i podziel na małe kawałki.
- Kiedy wywar będzie już gotowy, wyjmij z niego warzywa, a następnie pokrój w drobną kostkę i z powrotem dodaj do zupy wraz z kawałkami mięsa.
- Zupę zagęść odrobiną mąki i zagotuj.
- Żółtka połącz ze śmietaną i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj całość do zupy.
- Na zakończenie dopraw zupę do smaku lubczykiem, solą i pieprzem.
Więcej przepisów i kulinarnych inspiracji na www.wingsofquality.eu