Mięso i ryby w menu maluszka
Troskliwa mama dba o swojego maluszka, jak tylko potrafi. Na początku, w okresie ciąży, zmienia swój sposób żywienia i rezygnuje z tego, co mogłoby zaszkodzić jej dziecku. Kiedy niemowlę pojawi się na świecie, mama starannie je pielęgnuje i troszczy się o właściwą dietę. Najlepszym pokarmem dla rosnącego jak na drożdżach maluszka jest oczywiście mleko mamy. Natura zadbała o to, aby w mleku kobiecym znalazło się to, czego potrzebuje dziecko w pierwszych miesiącach życia. A jakie znaczenie mają mięso i ryby w menu maluszka? Kiedy warto je wprowadzić?
Mięso i ryby w menu maluszka
Po porodzie czas biegnie szybko i przychodzi moment, że do dynamicznego wzrostu i rozwoju dziecka mleko mamy już nie wystarczy. Wtedy nadchodzi czas rozszerzania diety. Dla wielu mam i opiekunów rozpoczyna się okres rozterek, poszukiwań i nieustannych konsultacji z koleżankami, babciami, ciotkami, a nawet blogerkami na temat kolejności wprowadzania nowych pokarmów, ich ilości, konsystencji, jakości i bezpieczeństwa. Jednym z kluczowych produktów, jakie powinny zagościć w jadłospisie dziecka po ukończonym 6. miesiącu życia, są mięso oraz ryby, będące źródłem żelaza w diecie zarówno człowieka dorosłego, jak i dziecka. Dynamicznie rozwijający się mózg „jak powietrza” potrzebuje m.in. żelaza, jodu, DHA i kwasu arachidonowego[1]. Innymi cennymi składnikami, które znajdziemy w rybach i mięsie, są witaminy z grupy B, cynk, a przede wszystkim wyjątkowo wysokiej wartości biologicznej białko[2]. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby opiekunowie nie zapomnieli o obecności ryb i mięsa w posiłkach maluszka.
Pamiętaj!
Ewentualną decyzję o nieobecności mięsa i ryb w diecie niemowlęcia trzeba dobrze przemyśleć i przedyskutować ją z lekarzem pediatrą oraz dietetykiem, bowiem niedobory wymienionych składników mogą zaowocować gorszym rozwojem dziecka, czego w przyszłości nie da się nadrobić[3]. Warto wiedzieć, że Zalecenia Żywienia Niemowląt wg Ekspertów z Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci nie biorą takiej możliwości (wyeliminowanie mięsa i ryb z diety niemowlęcia) pod uwagę[4],[5].
Wybieramy produkty odpowiedniej jakości
Ile i jak często?
Półroczne niemowlę potrzebuje zjeść codziennie ok. 10 g mięsa, dwa razy w tygodniu powinno być to mięso ryby, w tym przynajmniej raz w tygodniu tłustej ryby morskiej. Z biegiem czasu dzienną porcję maluszka zwiększamy, aż do ok 20 g pod koniec pierwszego roku życia. Jednym z błędów opiekunów jest podawanie niemowlętom i małym dzieciom zbyt dużych porcji mięsa. Pamiętajmy, że dziecko nie jest małym dorosłym, stąd jego menu wygląda inaczej niż to mamy i taty. Jak pokazują wyniki badania prowadzonego pod kierownictwem prof. Haliny Weker z Instytutu Matki i Dziecka, opiekunowie małych dzieci w Polsce mają realne problemy z prawidłowym bilansowaniem diety swojego dziecka[6]. Produkty przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci są dla nich dobrą propozycją – oprócz wygody przygotowania i podania dają bowiem gwarancję, że taki posiłek dla maluszka zawiera odpowiednie ilości ważnych składników, a dodatkowo jest bezpieczny dla wrażliwego organizmu dziecka.
Photo by Stephen Andrews on Unsplash
[2] Kunachowicz H. 2001. Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. IŻŻ.
[4] Szajewska H i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne Pediatria 2014;11:321-336.
[5] Szajewska H i wsp. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii żywienia Dzieci. Standardy medyczne/Pediatria 2016;13:9-24.
[6] Weker, H. Socha P. Szajewska H. Raport z badania. Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5 do 36 miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok.