Miód. Który wybrać?

Miód znany jest od tysięcy lat. Przez cały czas cieszy się niesłabnącym powodzeniem, bo nie brak mu smaku oraz aromatu, i nie sposób mu odmówić niezwykłych właściwości dla zdrowia i urody.
Miód, choć składa się głównie z naturalnych cukrów i wody, jest zdrową alternatywą dla rafinowanego cukru. Zwykły cukier to puste kalorie i zero składników odżywczych. Miód, poza cukrami, zawiera niewielką ilość białka, enzymy, kwasy organiczne: mlekowy, jabłkowy, bursztynowy, mrówkowy, cytrynowy, octowy, masłowy, p-aminobenzoesowy, piroglutaminowy oraz glukonowy. Znajdują się w nim flawonoidy, składniki olejków eterycznych, kwasy organiczne, garbniki. Miód obfituje w składniki mineralne takie jak: potas, żelazo, wapń, sód, mangan, fosfor, kobalt oraz miedź. Dostarcza także dostarcza śladowych ilości witamin, zwłaszcza C, H, PP, a także witamin z grupy B. To sprawia, że miód jest dobrym paliwem dla organizmu, poprawia funkcje układu odpornościowego i pozwala szybciej wrócić do zdrowia.
Ta naturalna słodycz wykazuje skuteczne działanie antybakteryjne, ale pamiętajcie, że zbyt mocne podgrzewanie (powyżej 45 stopni) pozbawia tych cennych właściwości.
W zależności od pory roku oraz rodzaju i gatunku roślin, składy poszczególnych gatunków miodu mogą się od siebie różnić. Miody można podzielić na nektarowe i spadziowe. Miody nektarowe powstają z nektaru roślin kwitnących, miody spadziowe powstają ze spadzi (lepkiej wydzieliny wytwarzanej przez mszyce i czerwce) obecnej m.in. na świerkach, jodłach, sosnach, dębach, klonach, lipach, wierzbach. Różne gatunki miodów mogą pozytywnie wpływać na inne problemy zdrowotne.
Do dyspozycji mamy m.in polski miód:*
AKACJOWY |
|
FACELIOWY |
|
GRYCZANY |
|
KONICZYNOWY |
|
LEŚNY (MALINOWY) |
|
LIPOWY |
|
RZEPAKOWY |
|
SŁONECZNIKOWY |
|
NEKTAROWO-SPADZIOWY |
|
SPADZIOWY IGLASTY |
|
SPADZIOWY LIŚCIASTY |
|
WIELOKWIATOWY |
|
WIERZBOWY |
|
WRZOSOWY |
|
wykaz miodów pochodzi ze strony www.gpbartnik.pl