Domowe mleko migdałowe
Lubię eksperymentować w kuchni i gdy tylko czas mi na to pozwala, robię to z ochotą. Ostatnio w swoich zapasach zauważyłam paczkę całych migdałów ze skórką. Szkoda by się zmarnowały, więc postanowiłam je wykorzystać w taki sposób, by przygotowany produkt pozwolił na „wyciśnięcie” z nich drogocennych atrybutów.
Migdały znane są ze swych zdrowotnych właściwości ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, wysokiej ilości wapnia oraz wit. E, która jest przeciwutleniaczem i chroni przed wpływem wolnych rodników. Mleczko migdałowe jest napojem wpływającym na odporność organizmu. Jest bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu, a także cynku, miedzi i manganu. Obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, a ponadto jako naturalny środek pomaga zwalczać zgagę, uciążliwą szczególnie w okresie ciąży.
Składniki:
- 150 g migdałów (1 szklanka)
- 2,4 szklanki przegotowanej zimnej wody (można dodać 4, wtedy będzie rzadsze)
- Opcjonalnie do smaku: sól i cukier/ miód
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej przed planowanym zrobieniem mleka migdały zalewam 1 szklanką zimnej przegotowanej wody i odstawiam na całą noc. Następnego dnia zlewam wodę do zlewu, a migdały przekładam do blendera. Dolewam 1,5 szklanki wody i dokładnie wszystko miksuję. Gotową papkę wlewam na uprzednio przygotowaną miseczkę z położoną na niej pieluchą tetrową (można użyć także gazy, bądź ściereczki kuchennej) i dobrze odciskam migdałową miazgę.
- Pulpę ponownie przekładam do blendera, zalewam kolejną szklanką wody, miksuję. Ponownie przelewam na tetrówkę i odciskam. Płyn który zostanie po wyciśnięciu w miseczce jest naszym migdałowym mleczkiem.
- Pozostałą migdałową pulpę można wykorzystać, jako składnik do wykonania serka. Wystarczy do niej dodać jogurt lub kilka łyżek mleka i dosłodzić do smaku. Idealnie nadaje się do naleśników.
- Do gotowego mleka dodaje szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Tak gotowe mleczko przelewam do szklanej butelki.
Pamiętajcie, by mleko przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku lub butelce do 3 dni. Przed użyciem należy butelkę wstrząsnąć i zamieszać.
Mleko migdałowe pasuje do kawy, do płatków śniadaniowych, znakomicie nadaje się na śniadanie dla dzieci.
Smacznego!
Mniam wygląda smakowicie