Kulinaria 7 maja 2015

Domowe mleko migdałowe

Lubię eksperymentować w kuchni i gdy tylko czas mi na to pozwala, robię to z ochotą. Ostatnio w swoich zapasach zauważyłam paczkę całych migdałów ze skórką. Szkoda by się zmarnowały, więc postanowiłam je wykorzystać w taki sposób, by przygotowany produkt pozwolił na „wyciśnięcie” z nich drogocennych atrybutów.

Migdały znane są ze swych zdrowotnych właściwości ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, wysokiej ilości wapnia oraz wit. E, która jest przeciwutleniaczem i chroni przed wpływem wolnych rodników. Mleczko migdałowe jest napojem wpływającym na odporność organizmu. Jest bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu, a także cynku, miedzi i manganu. Obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, a ponadto jako naturalny środek pomaga zwalczać zgagę, uciążliwą szczególnie w okresie ciąży.

Składniki:

  • 150 g migdałów (1 szklanka)
  • 2,4 szklanki przegotowanej zimnej wody (można dodać 4, wtedy będzie rzadsze)
  • Opcjonalnie do smaku: sól i cukier/ miód

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej przed planowanym zrobieniem mleka migdały zalewam 1 szklanką zimnej przegotowanej wody i odstawiam na całą noc. Następnego dnia zlewam wodę do zlewu, a migdały przekładam do blendera. Dolewam 1,5 szklanki wody i dokładnie wszystko miksuję. Gotową papkę wlewam na uprzednio przygotowaną miseczkę z położoną na niej pieluchą tetrową (można użyć także gazy, bądź ściereczki kuchennej) i dobrze odciskam migdałową miazgę.
  2. Pulpę ponownie przekładam do blendera, zalewam kolejną szklanką wody, miksuję. Ponownie przelewam na tetrówkę i odciskam. Płyn który zostanie po wyciśnięciu w miseczce jest naszym migdałowym mleczkiem.
  3. Pozostałą migdałową pulpę można wykorzystać, jako składnik do wykonania serka. Wystarczy do niej dodać jogurt lub kilka łyżek mleka i dosłodzić do smaku. Idealnie nadaje się do naleśników.
  4. Do gotowego mleka dodaje szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Tak gotowe mleczko przelewam do szklanej butelki.

Pamiętajcie, by mleko przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku lub butelce do 3 dni. Przed użyciem należy butelkę wstrząsnąć i zamieszać.

Mleko migdałowe pasuje do kawy, do płatków śniadaniowych, znakomicie nadaje się na śniadanie dla dzieci.

Smacznego!

mleko

 

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Milena kamińska
Milena kamińska
5 lat temu

Mniam wygląda smakowicie

Ciąża 5 maja 2015

Czas kiedy dbasz nie tylko o siebie

Przychodzi taki dzień, w którym zaczynasz marzyć o dziecku. Najpierw widzisz w głowie beztroskie obrazki, Twoje dziecko w łóżeczku, w wózku, na rękach u taty, pierwsze słowa, pierwsze uśmiechy, pierwsze kroki, pierwsze „dorosłe” ubranka… Zastanawiasz się czy wolisz córeczkę czy synka.

Zaraz potem przypominasz sobie starą mądrość ludową, nieważna płeć, ważne żeby dziecko było zdrowe. No właśnie, a czy Ty jesteś zdrowa? Zaczynasz się zastanawiać czy jesteś gotowa na ciążę. Czy Twój organizm podoła dodatkowemu wysiłkowi? W myślach robisz rachunek sumienia, analizujesz swoją dietę, rozważasz czego może Ci brakować.

Właśnie wtedy po raz pierwszy sięgasz po Prenalen Magnez-Fol – preparat dedykowany między innymi kobietom planującym ciążę. Uzupełniasz niedobory kwasu foliowego, przecież chcesz mieć zdrowe dziecko, chronisz je przed wadami cewy nerwowej. Ale Prenalen Magnez-Fol dba nie tylko o Twoje dziecko, o Ciebie też. Sięgasz po niego również w ciąży, zbawienny magnez pomaga Ci pokonać zmęczenie, zapobiega skurczom, dba o Twoje zęby. Witamina B6 reguluje aktywność hormonalną, tak ważną u kobiety spodziewającej się dziecka. Jeśli pomyślisz, że potrzebujesz więcej witamin i minerałów sięgasz po Prenalen Multivit zawierający prawie całą tablicę Mendelejewa. Teraz jesteś spokojna – Twój organizm jest gotowy na przyjęcie lokatora. Pozostaje tylko czekać.

DSC_0557

Przychodzi w końcu ten dzień, kiedy na teście ciążowym widzisz upragnione dwie tłuściutkie czerwone krechy. Jeszcze nie do końca w to wierzysz, ale już wiesz – jesteś w ciąży, pod Twoim sercem rozwija się malutkie nowe życie – życie Twojego dziecka. Od tej pory dbasz jeszcze bardziej o odpowiednią ilość snu, zbilansowaną dietę, codzienny wypoczynek. Unikasz alkoholu, kawy i papierosów. Uciekasz od tłumu i hałasu. Nadal towarzyszy Ci Prenalen Magnez-Fol i Prenalen Multivit. Ten ostatni w trakcie ciąży zamieniasz na Prenalen Multivit + DHA. Dlaczego? Twoje dziecko potrzebuje kwasów Omega-3 dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu i siatkówki oka, a Ty przecież chcesz dać dziecku wszystko co najlepsze.

DSC_0559

Minęło dziewięć miesięcy i doczekałaś się, tulisz w ramionach swoje małe Wielkie Szczęście. Nagle cały świat przestaje istnieć, liczy się tylko ta Kruszynka, którą trzymasz w ramionach. Patrzysz w małe oczka, całujesz zadarty nosek i… przystawiasz do piersi. Patrzysz jak słodko i spokojnie ssie. Skąd wie jak to się robi? Instynktownie. A Ty instynktownie sięgasz po Prenalen Laktacja – tabletki dla kobiet po porodzie i karmiących piersią. Robisz to po to by uzupełnić niedobory witamin, minerałów i probiotyków, tak bardzo potrzebnych Twojemu dziecku ale i Tobie, przecież chcesz jak najszybciej wrócić do formy sprzed ciąży, by móc w pełni opiekować się Twoim maluchem.

DSC_0566


Prenalen został stworzony specjalnie dla kobiet oczekujących narodzin dziecka i matek karmiących, aby bezpiecznie przeprowadzić je przez okres ciąży i karmienia piersią dając to co najlepsze im i ich dzieciom.

Chcesz otrzymać preparaty Prenalen i inne nagrody dla Twojego dziecka – weź udział z w naszym konkursie.

DSC_0556

Zdjęcia: Basia

Wpis jest elementem współpracy z firmą Polski Lek S.A producenta preparatów Prenalen.

Subscribe
Powiadom o
guest
29 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Edyta Skrzydło
5 lat temu

Brałam Prenalen w jednej i drugiej ciąży… :-)

Paulina Staszewski
Paulina Staszewski
5 lat temu

Prenalen Multivit towarzyszył mi w okresie ciąży, ale jakby przebieg zdrowej ciąży zależał tylko od takich ,,specyfikòw” byłoby cudownie.
Swój organizm stopniowo przygotowywała do bycia domkiem dla mojego Henia;-) Najpierw było stanowcze odstawienie alkoholu, aby organizm nabierał siły ;-) Uzupełniałam kwas foliowy. Jak w ,, domku” pojawiła się Fasolka to pojawiła się zdrowa dieta. Dzięki temu znów polubiłem owoce. Kurczak na parze i warzywa na parze to teraz jedno z ulubionych dań obiadow
Henio urodził się zdrów jak ryba. Na diete nadal nie narzeka, karmiony moim mlekiem rosnie w oczach, nie ma kolek;-)

Paulina Staszewska
5 lat temu

Prenalen Multivit towarzyszył mi w okresie ciąży, ale jakby przebieg zdrowej ciąży zależał tylko od takich ,,specyfików” byłoby cudownie. Swój organizm stopniowo przygotowywałam do bycia ,,domkiem” dla mojego Henia :) Sporo przed poczęciem odstawiłam stanowczo alkohol, aby organizm nabrał siły. Uzupełniałam kwas foliowy. Jak w domku pojawiła się Fasolka to pojawiła się także zdrowa dieta. Dzięki temu polubiłam owoce na nowo. Kurczak i warzywa na parze to teraz jedno z ulubionych dań obiadowych. Henio urodził się zdrów jak ryba. Na moją dietę nie narzeka, a jest karmiony moim mlekiem. Rośnie w oczach i nie ma kolek:) Także polecam zdrową dietę… Czytaj więcej »

Paulina Staszewska
5 lat temu

Myślałam, że ten pierwszy komentarz się nie dodał, bo nie pokazywało mi go w telefonie. Stąd drugi komentarz, który jest tym odpowiednim :)

Edyta Skrzydło
5 lat temu

Przy pierwszym synku 4 lata, a przy drugim 6 miesięcy <3

Patty Patty
5 lat temu

Baaaaardzo!

Patty Patty
5 lat temu

Rok starania sie…. ❤

W roli mamy - wrolimamy.pl
Reply to  Patty Patty

To radość była WIELKA :)

Patty Patty
5 lat temu

Bo juz mi sie wydawalo ze nie mozemy i zaczelismy myslec o adopcji a tu nagle…..

W roli mamy - wrolimamy.pl
Reply to  Patty Patty

Pięknie, myśli powędrowały gdzie indziej i może się odblokowaliście i pyk, zaskoczyło. Pięknie.

Katarzyna Kuboszek
5 lat temu

Przy 1 synku 3 miesiące zanim anty przestały działać a przy drugim miesiąc w listopadzie zaczęliśmy starania a e grudniu juz były krechy wiec express aż mnie max przeraził ze tak szybko poszło i ma tym koniec ;-)

W roli mamy - wrolimamy.pl

:) nie mów chop:) Skoro tak łatwo idzie, może się zdarzyć niespodzianka:)

Katarzyna Kuboszek
5 lat temu

Oj to na pewno nie potem będzie anty co mnie nie zawiodło nigdy wiec mam nadzieje ze tak będzie dalej choć nie powiem 3 zawsze mi się marzyła ale nie na nasze realia

Katarzyna Kuboszek
5 lat temu

To i tak ponad norma bo nowy model to 2+ pies i kredyt wiec i tak jesteś do przodu o 2 maluchów

Karolina Poręba
5 lat temu

Przy pierwszym synku 9m staran, przy drugim 12m i jak narazie jestem w 8tc wiec troche przede mna:)

Sylwia Similska
5 lat temu

Planowana i wyczekana. Pół roku się staraliśmy i synek ma już prawie 6 lat ;-)

Ula Wieczorek
5 lat temu

Synek niespodzianka :-) córcia 4 miesiące starań, Terez 22 tc niespodzianka :-)

Karolina Sardyko
5 lat temu

Pierwsza ciaza wpadka :) potem przez 14 lat nic nie wychodzilo badania ok i jak powiedzialam sobie ze do konca roku nie zajde to odpuszczam i trach stalo sie 1 wrzesnia zaszlam i tak mam syna i corcie z roznica 15 lat :)

Karolina Sardyko
5 lat temu

Super jakbys miala jedenakow …a tak serio to nawet sie jakos dogaduja starszy nie jest zazdrosny, duzo pomaga, chetnie zabiera mala na spacery i wogole jest super ;)

Karolina Sardyko
5 lat temu

Nie odczowam tego ze mam dwojke :)

Regina Adamiec Babula

Obie ciąże planowane. Zarówno przed pierwszą jak i przed drugą brałam kwas foliowy. Przed pierwszą robiłam badania by sprawdzić czy mam przeciwdziała na niektóre zakaźne choroby czy powinnam się zaszczepić. Po zrobieniu kompletu badań i 3 miesiącach brania kwasu podjęliśmy decyzję o pierwszej próbie – kolejne nie były potrzebne :-) synek ma 14,5 m-ca. Przy drugiej ciąży po 3 miesiącach prób ujrzelismy upragnione kreski na teście. Drugi synek dołączy do nas we wrześniu :-)

Milena Kamińska
5 lat temu

wszystko zgodnie z planem :-)

Adrianna Mizgiert
5 lat temu

Raz wpadka, drugie planowe, trzecie z rozsądku wyczekane czwarte szczęśliwy traf :-)

Ania Cepielik
5 lat temu

Pierwsze wpadka drugie planowane trzecie totalna wpadka…

Krystyna Potępa
5 lat temu

2x planowana , 1ciaza za pierwszym strzałem , druga po 2mc starań.

Kaja Stenimi
5 lat temu

U mnie tez planowane i już po :) Kochana córeczka, obecnie 4mc i karmie piersią. Witaminki, dieta, zdrowe odżywianie jak najbardziej na tak :)

Agnieszka Wójcik
Agnieszka Wójcik
5 lat temu

Prenalen nie tylko towarzyszył mi cała ciążę, ale i ratował w trakcie przeziębienia, kiedy „nic nie wolno” ;) I chwała mu za to, polecam gorąco :)

Dom 3 maja 2015

6 sposobów na zdrową kuchnię

Przypomnijcie sobie reklamy telewizyjne, w których można zobaczyć obrzydliwe bakterie wokół muszli klozetowej. Okropne, prawda? Tymczasem w naszych domach największe siedlisko drobnoustrojów wcale nie znajduje się w obrębie toalety – większym zagrożeniem jest kuchnia!

Jestem pewna, że większość z Was po urodzeniu dziecka, zwracała szczególną uwagę na higienę i wyparzała, sterylizowała butelki, łyżeczki i naczynia, z którymi stykało się niemowlę. A co z resztą sprzętów kuchennych – zlew, ścierki, lodówka, deski do krojenia? Jesteście pewni, że Wasza kuchnia przeszłaby pozytywnie kontrolę Sanepidu w zakresie higieny i bezpieczeństwa?

Wyniki badań pokazują, że przyczyną ponad połowy zatruć pokarmowych jest nieprawidłowe obchodzenie się w domu z żywnością, a nasza wiedza o higienie w kuchni jest zdecydowanie za mała – mówi Aleksandra Koper, Ekspert ds. żywienia z Fundacji BOŚ, która rozpoczęła kampanię edukacyjną „Higieniczna Kuchnia”.

Jeśli macie sobie coś do zarzucenia, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem i od dziś wcielić w życie kilka higienicznych nawyków – dla zdrowia Waszego i Waszej rodziny!

  1.   Mycie rąk.

Na 1 cm² naszej dłoni może znajdować się nawet 5 milionów bakterii, które – jeśli nie umyjemy rąk – przeniosą się na jedzenie.

Myjmy ręce dokładnie (nie tylko przed przygotowywaniem posiłku, ale i w jego trakcie) przez minimum 20 sekund pod bieżącą ciepłą wodą, a następnie dobrze je wysuszmy.

woman washing hand under running water

  1.   Czyste ścierki i gąbki.

Największe nagromadzenie mikrobów jest w wilgotnych ścierkach kuchennych – milion razy więcej niż na obrzeżach muszli klozetowej! Wilgoć, ciepło i resztki jedzenia to „wymarzone” warunki do życia i rozmnażania się bakterii.

Pamiętajmy o regularnym praniu ścierek i wymianie co pewien czas kuchennych gąbek. Po każdym użyciu gąbki należy wypłukać ją i wycisnąć z niej nadmiar wody. A dobrym sposobem na dezynfekcję jest namoczenie gąbki we wrzątku z dodatkiem octu lub soku z cytryny lub podgrzewanie tak namoczonej gąbki w kuchence mikrofalowej (w wysokiej temperaturze przez ok. dwie minuty).

  1.   Mycie żywności.

Czasem wystarczy umycie żywności pod gorącą, bieżącą wodą, ale w przypadku jajek i  owoców cytrusowych konieczne jest umycie ich płynem do mycia naczyń, gdyż tylko on może usunąć pestycydy, wosk, bakterie Salmonelli.

Gruba skóra cytrusów, bananów, melonów nie daje nam zabezpieczenia, bo gdy obieramy owoce rękami zarazki trafiają do naszych ust. A im ładniejszy, bardziej błyszczący i smakowiciej wyglądający owoc, tym większe prawdopodobieństwo, że pokryty jest woskiem.

Lady washing fresh lettuce

  1.   Porządek w kuchni.

Kłębiskiem bakterii jest zlewozmywak i kosz na śmieci, ale także blat kuchenny oraz płyta kuchenki. Zlew i krany zaleca się czyścić codziennie. Blat myjmy przed i po przygotowaniu posiłku. Piekarnik i okap warto myć z pomocą specjalnego detergentu odtłuszczającego. Kosz na śmieci powinien mieć przykrycie i stać w osobnej szafce, którą wraz z koszem należy myć przynajmniej raz w tygodniu, a idealnie byłoby przy każdym wyrzucaniu śmieci.

  1.   Porządek w  lodówce.

Przynajmniej raz w tygodniu, najwygodniej przed większymi zakupami, warto zrobić generalny przegląd lodówki. Usunąć z niej nieświeże, przeterminowane produkty, a te o krótkiej dacie ważności ułożyć tak, by były bardziej pod ręką.

Wtedy też myjemy półki, drzwi i szuflady chłodziarki. Do czyszczenia doskonale sprawdza się woda z octem (w proporcjach 1:1), której nie trzeba spłukiwać, a zapach octu wywietrzeje.

lodowka

  1.   Higieniczne przygotowanie mięsa.

Pamiętajmy, że po myciu mięsa część drobnoustrojów pozostanie w zlewie i wokół niego. Zawsze krójmy mięso na przeznaczonej do tego desce do krojenia. Badania wykazują, że na deskach do krojenia jest średnio trzy razy więcej drobnoustrojów niż na deskach klozetowych. I choć deski drewniane przez pewien czas posiadają właściwości antybakteryjne, to powierzchnia zużytych desek, staje się już  miejscem do rozwoju bakterii.

Zachęcam do odwiedzenia strony www.aktywniepozdrowie.pl, gdzie znajdziecie wiele ważnych i ciekawych informacji oraz mnóstwo wskazówek, jak poruszać się po świecie kuchni. Wystarczy kliknąć w wybrane miejsce grafiki i dowiecie się, jakie zagrożenia mogą jeszcze na Was i Waszych najbliższych czyhać w kuchni i jak się przed nimi bronić. Kampania edukacyjna „Higieniczna Kuchnia” ma uświadamiać skalę zagrożeń i edukować w jaki sposób gotować i dbać o kuchnię, by była zdrowa.

Źródło zdjęć: Fundacja BOŚ

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Motokobiety.pl
5 lat temu

Porządek w kuchni… cóż bywa różnie :)

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close