Desery 1 kwietnia 2023

Najciekawsze przepisy na wielkanocne desery

Bakalie to jedne z podstawowych składników wielkanocnych potraw. Dzięki mieszance intensywnych w smaku włoskich orzechów, słodko-kwaśnej żurawinie czy miękkiej suszonej moreli powstają nie tylko wytrawne dania, ale także pyszne, świąteczne desery. Spraw radość swoim bliskim i zaskocz ich najciekawszą odsłoną bakaliowych, kulinarnych kompozycji. Oto najciekawsze przepisy na wielkanocne desery.

Spotkania przy wielkanocnym stole to możliwość do długich rozmów z rodziną i próbowania smacznych potraw. Tradycją stało się, że po obiedzie podawany jest deser. To moment, w którym można sprawić wyjątkową przyjemność swoim gościom i poczęstować ich pysznymi słodkościami. W ich przygotowaniu zainspiruj się smakami innych kuchni.

Najciekawsze przepisy na wielkanocne desery

Deserowy Panforte

Dla wielbicieli bakalii polecamy kakaowy, włoski deser Panforte. Jego głównymi składnikami są orzechy, migdały i suszone morele oraz daktyle. Doskonale smakuje podawany z kawą latte.

Składniki:

  • 150 g miodu
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 30 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta białego pieprzu
  • 50 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
  • 50 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
  • 50 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
  • 50 g  suszonych daktyli Bakal Soft
  • 50 g suszonych moreli Bakal Naturalnie
  • 50 g suszonych fig Bakal Soft

Wykonanie:

Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Figi, morele oraz daktyle pokroić na  średniej wielkości kawałki, tak aby były wyczuwalne w cieście. Orzechy włoskie, orzechy laskowe i migdały posiekać. Bakalie przesypać do dużej miski. Następnie dodać mąkę, pieprz, gałkę muszkatołową oraz kakao. Starannie wymieszać. Na małym ogniu podgrzać miód, cukier oraz masło. Po połączeniu składników, gotować otrzymaną masę około 3 minuty. Następnie przelać ją do przygotowanych wcześniej bakalii i energicznie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i piec około 40 minut w 165 stopniach.

Przepisy na wielkanocne desery: Marchewkowy tort

Na zakończenie wizyty gości, poczęstuj ich wyśmienitym tortem marchewkowym. To smaczne ciasto
o wilgotnej konsystencji, pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jego niewątpliwą zaletą jest proste wykonanie. Dodatek bakalii sprawi, że tort nabierze wielkanocnego charakteru.

Składniki na ciasto:

  • 250 g startej na drobnych oczkach surowej marchewki
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 90 g drobnego cukru
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ mielonych goździków
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 40 g suszonych moreli Bakal Soft
  • 40 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
  • 40 g suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
  • 10 całych orzechów Chandler Bakal Naturalnie (do dekoracji)

Składniki na krem do przełożenia:

  • 200 g sera białego (może być sernikowy)
  • 70 g miękkiego masła
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Wykonanie:

W misce połączyć składniki suche: mąka, proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem aż do otrzymania gładkiej masy. Połączyć zawartość obu pojemników i dodać startą marchewkę oraz posiekane bakalie oprócz orzechów włoskich. Gotową masę przelać do tortownicy
o średnicy 20, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 170 stopni i piec ciasto do suchego patyczka, czyli około 50 minut. Ostudzić i podzielić na 2 blaty. Składniki na serowy krem zmiksować do uzyskania gładkiej masy, a następnie przełożyć nim blaty. Na koniec udekorować ciasto orzechami włoskimi.

Do wielkanocnych, słodkich wypieków warto podchodzić kreatywnie. Bakalie to doskonałe składniki, które pozwalają na odkrywanie bogactwa smaków, a przy tym wyśmienicie komponują się z wielkanocnymi potrawami. Co więcej, ich właściwości wpływają na lepszy nastrój. Czego chcieć więcej!


O Bakal:

Bakal to marka, która już ponad 29 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.

Motto firmy brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Wielkanoc 1 kwietnia 2023

Sernik na makowym cieście

Sernik to prawdziwy król wśród wypieków – dzisiaj proponujemy tradycyjny wypiek, lecz z zaskakującym twistem! Makowy biszkopt i czekoladowe akcenty tworzą razem doskonałą i niebanalną kompozycję, która idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole.

Sernik na makowym cieście

Sernik na makowym cieście

Fot. Materiały prasowe/Sernik na makowym cieście

Składniki:

Biszkopt z makiem:

• 8 jajek – rozmiar L

• 200 g cukru – 1 szklanka

• 150 g mąki pszennej – 1 szklanka

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 200 g mielonego maku BackMit

• aromat migdałowy lub pomarańczowy – opcjonalnie

Sernik gotowany:

• 200 g masła

• 200 g cukru

• 1 kg twarogu na sernik

• 4 jajka – rozmiar L

• 2 opakowania budyniu waniliowego — na pół litra mleka bez cukru

• 200 ml mleka

Polewa czekoladowa:

• 200 ml śmietany kremówki 30%

• 200 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Biszkopt z makiem:

1. Jajka zmiksuj razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.

2. W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia.

3. Dodaj do mąki mielony mak i zmieszaj do połączenia.

4. Do ubitych jajek dodaj aromat (jeśli używasz).

5. Zmniejsz obroty miksera i dosypuj mąkę z makiem, ciągle miksując.

6. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

7. Przelej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.

8. Po upieczeniu biszkopt ostudź i przekrój na 3 blaty.

Sernik gotowany:

1. W większym garnku rozpuść masło.

2. Dodaj cukier i wymieszaj.

3. Dodaj twaróg, zmieszaj i dodaj pojedynczo jajka – dokładnie wymieszaj masę.

4. Gotuj twaróg aż zaczną się pojawiać lekkie bąbelki.

5. Dodaj do twarogu budynie zmieszane z mlekiem i dokładnie wymieszaj.

6. Gotuj, aż masa zgęstnieje – możesz na koniec zmiksować sernik blenderem, aby masa była bardziej jednolita.

Wykończenie:

1. Do foremki włóż spodni blat ciasta z makiem i wyłóż na niego mniej więcej połowę masy sernikowej (możesz wylać ją gorącą).

2. Połóż drugi blat ciasta i wyłóż resztę sernika.

3. Przykryj wierzch ostatnim blatem ciasta.

4. Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie bardzo ciepła dodaj do niej połamaną czekoladę – mieszaj aż się rozpuści.

5. Posmaruj polewą wierzch sernika.

6. Schłodź sernik w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Przekąski 1 kwietnia 2023

Pięć sposobów na wielkanocne jajko

Ugotowane na twardo połówki posmarowane majonezem i posypane szczypiorkiem – któż z nas nie zajadał się takimi jajkami? Pod taką postacią są najczęściej spożywane w czasie Wielkanocy i często wprost kojarzą się nam ze świętami. Jeżeli jednak zdecydujecie się urozmaicić jajeczny jadłospis to mamy dla was pięć propozycji.

Przepisy na wielkanocne jajko

Wielkanocne jajko w koszulce

Fot. Materiały prasowe/Przepisy na wielkanocne jajko

Przygotowanie tego przysmaku nie zajmuje dużo czasu (tylko 10 minut), jednak musimy postępować z dużą precyzją.

– Podstawowa sprawa – jaja muszą być świeże – podkreśla Tomasz Jokiel, specjalista z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Łatwo stwierdzimy, czy takie są, wbijając jedno do miseczki. W świeżym jajku białko ma stabilną, gęstą konsystencję i dobrze trzyma się żółtka.

Przepis

W rondlu zagotowujemy litr wody i do gotującej dodajemy dwie łyżki octu spirytusowego (można też sok z cytryny lub szczyptę soli). Następnie zmniejszamy moc palnika na minimum i zaczynamy mieszać, aby w wodzie powstał wir. Kiedy utworzy się wir, przestajemy mieszać i w środek wlewamy jajko (nie wbijamy bezpośrednio, lepiej użyć do tego miseczkę). Po mniej więcej 3 minutach wyławiamy je łyżką lub sitkiem. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Podajemy na opieczonych grzankach z dodatkiem np. pasty z awokado.

Wielkanocne jajko faszerowane na ostro

Fot. Materiały prasowe/Przepisy na wielkanocne jajko

Kontrpropozycją dla jajek z majonezem mogą być też, trochę podobne, jajka z ostrym farszem. Ich przyrządzenie jest bardzo proste, a otrzymujemy przekąskę o wyrazistym smaku.

– Czas gotowania jajek na twardo zależy przede wszystkim od wielkości – wyjaśnia ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Można przyjąć, że jaja w rozmiarze S gotujemy przez około 8 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, rozmiar M potrzebuje ok. 9 minut, a rozmiar L do 10 minut. Pamiętajmy, żeby jajek nie gotować zbyt długo, ponieważ wokół żółtka może pojawić się ciemna obwódka.

Przepis

Jajka ugotowane na twardo przecinamy na pół i wyjmujemy żółtka. Rozgniatamy je i mieszamy z chrzanem, odrobiną ostrej papryki oraz bryndzą. Białka napełniamy farszem i dekorujemy szczypiorkiem lub rzeżuchą.

Schotch egg

Fot. Materiały prasowe/Przepisy na wielkanocne jajko

Jajka po szkocku to popularna przekąska w Wielkiej Brytanii, jadana zwykle na zimno. Nad Wisłą może znaleźć zwolenników, bo jest to wariacja na temat… kotleta mielonego.

Przepis

Przygotuj: 5 jaj (rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel), ok. 500 g wieprzowego mięsa mielonego, bułkę tartą, cebulę, czosnek, przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy), olej do smażenia.

Mięso przygotowujemy podobnie jak na kotlety mielone – dodajemy do niego cebulę, czosnek, przyprawy. Wyrabiamy, a jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy trochę bułki tartej lub namoczoną i rozdrobnioną kajzerkę. 4 jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Następnie oblepiamy je dookoła mięsem, nadając całości kształt kulki. Tak przygotowane, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Tostowe koszyczki

Przygotowanie tego dania (o bardzo wielkanocnie kojarzącej się nazwie) również nie powinno nastręczać trudności, wymaga jednak wykorzystania formy do pieczenia muffinek. Tę trzeba na początek dokładnie posmarować masłem. Następnie bierzemy tyle kromek chleba tostowego, ile chcemy zrobić koszyczków. Odkrawamy skórki i lekko spłaszczonymi kromkami wykładamy foremki. Potem kroimy pieczarki, smażymy i doprawiamy. Do każdej foremki wkładamy kolejno plasterek boczku, usmażone pieczarki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i wbijamy po jednym jajku (może być samo żółtko). Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C, pieczemy 15-20 minut.

Sałatka żydowska

Na koniec nieśmiertelna klasyka, czyli sałatka, której podstawowymi składnikami są ziemniaki, jajka i cebula. Najważniejsza jest jakość ziemniaków, które po ugotowaniu powinny być suche, co ułatwi pokrojenie ich w kostkę. Jeżeli możemy wybierać to idealne będą odmiany typu A, tzw. sałatkowego, np. Agata czy Denar.

Przepis

Na 8 porcji musimy przygotować 1 kilogram ziemniaków, 6 jajek (rozmiar M lub L Ferm Drobiu Jokiel) i 1 cebulę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy je i kroimy w kostkę. Pozostałe składniki również kroimy, a następnie mieszamy z 300 ml majonezu (najlepiej domowego) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Po przygotowaniu należy wstawić sałatkę do lodówki na 30 minut – na zimno jest bowiem bardziej aromatyczna i smaczniejsza. Przed podaniem można posypać posiekanym świeżym szczypiorem.


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close