Poradnikowe poniedziałki 1 kwietnia 2019

Jak sprawdzić świeżość jajka oraz jak je przechowywać?

Tylko raz zdarzyła mi się przykra historia, gdy prościutko do żółtek wbijanych do ciasta, wbiłam jedno już bardzo nieświeże. Trudno jest wydobyć takie żółtko i cała masa musiała pójść weg. Dopiero po tej przykrej niespodziance wiem, jak sprawdzić świeżość jajka.

Aby Wam oszczędzić podobnych przeżyć, podpowiadam, jak sprawdzić świeżość jajka, oraz w jaki sposób je przechowywać, aby pozostały jak najdłużej zdatne do spożycia.

Jak sprawdzić świeżość jajka?

  1. Jajo w wodzie

Kładziemy jajo poziomo na dnie naczynia wypełnionego wodą. Jeśli jajko po chwili obróci się pionowo i wypłynie – jest stare. Jeśli pozostanie na dnie poziomo, nie unosząc się – jest świeże. Jeżeli jajko uniesie się trochę, to znaczy, że nie jest pierwszej świeżości. Taka reakcja wynika z faktu, że  pod skorupą jaja znajduje się pęcherzyk gazu z rozkładu białek. Im starsze jajko, tym więcej gazu pod skorupką i mocniej się uniesie.

  1. Wygląd jajka

Jeśli rozbijemy jajko, zarówno żółtko jak i białko nie powinny się bezkształtne rozpływać. Jeśli białko nie jest przejrzyste, to również nie świadczy na jego korzyść. Zwarte struktury jajka wskazują na jego świeżość.

  1. Dźwięk, jaki wydaje

To prosty sposób mojej babci na to, jak sprawdzić świeżość jajka. Świeże jajko przy potrząśnięciu nie powinno się “przelewać” w skorupce. Stare jajko wyda z siebie odgłos chlupotania.

  1. Termin przydatności na opakowaniu

Jajka najlepiej przechowywać w tekturowym pojemniku, w którym je zakupiliśmy i na którym wybito termin przydatności do spożycia. Można przyjąć, że prawidłowo przechowywane jaja są świeże maksymalnie dwa tygodnie od tego terminu, lub przyniesienia ich prosto od kurki.

Poza tym, dla pełni bezpieczeństwa, jajka najpierw osobno wbijam na talerzyk i gdy jest wszystko ok, z talerzyka przelewam do ciasta czy na patelnię.

Jak przechowywać jajka, by były dłużej świeże?

Jajka najlepiej przechowywać w lodówce, w tekturowym opakowaniu chroniącym je przed wilgocią i zapachami z zewnątrz, które jajka przejmują. Niska temperatura ogranicza przyrost szkodliwych drobnoustrojów. Jaj nie należy myć przed włożeniem do lodówki, aby nie zmywać z nich naturalnej warstwy ochronnej. Dobrze jest również ustawić je węższą końcówką do dołu, ponieważ gazy powstające z upływem czasu wolniej przedostają się przez strukturę jajka, przez co jest dłużej świeże.

Wiecie już, jak sprawdzić świeżość jajka i w jaki sposób je przechowywać. Pamiętajcie tylko jeszcze, że z upływem czasu jajo traci swoje cenne wartości dla organizmu (witamina A, K, E, D, B12, H, kwas foliowy, potas, siarka, cynk, żelazo, lecytyna, cholina). Najlepiej jeść je jak najświeższe.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close