Kulinaria 16 maja 2016

Odrywany chlebek ziołowy idealny na grilla

Razem z nadejściem ciepłych wieczorów zasiadamy w ogródkach i na tarasach by grillować.  Zaraz po weekendzie – na gorąco! –  dzielę się więc z Wami moim nowym odkryciem kulinarnym w sam raz na grilla (ale nie tylko). Obojętnie co skwierczy na ruszcie, na stole na pewno furorę zrobi ziołowy chlebek. Przygotowanie jest bardzo proste i niewspółmierne do efektu – na pewno zasmakuje Wam i Waszym gościom.

Składniki na ciasto:

300 g ciepłej wody
600 g mąki pszennej
40 g drożdży
1\2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
40 g oleju

Składniki na masło ziołowe (w zasadzie to tylko propozycja, śmiało można eksperymentować z dodatkami):

5 gałązek pietruszki
2 ząbki czosnku
zioła suszone np. bazylia
pół cebuli (ok 80 g)
120 g masła
1 łyżeczki soli

Przygotowanie chleba:

  1. Ze wszystkich składników zagniatam elastyczne ciasto – ja akurat ciasto wygniatam w maszynie, ale śmiało można zrobić to ręcznie.
  2. Rozwałkowuję ciasto na prostokąt grubości ok 1\2 cm.
  3. Przygotowuję masło ziołowe – kroję pietruszkę, cebulę, czosnek przepuszczam przez praskę i wszystkie składniki łączę z miękkim masłem dodając sól.
  4. Prostokąt obficie smaruję masłem ziołowym i tnę nożem w paski szerokie na ok 4 – 5 cm.
  5. Paski składam w harmonijkę i układam luźno w tortownicy wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Pozostawiam do wyrośnięcia – wystarczy pół godziny, po tym czasie ciasto powinno wypełnić okrągłą formę.
  6. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piekę przez ok. 30 min – pieczywo powinno być zarumienione.

Podczas pieczenia nieziemski zapach unosi się w całym domu. Aromatyczny i czosnkowy chleb smakuje zarówno ciepły jak i zimny. Pulchny, miękki, łatwo się dzieli – więc najciekawiej jest podać go w całości i częstować się odrywając po kawałku. Polecam!

chlebek-ziolowy-1

chlebek-ziolowy-2Zdjęcia: Basia

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
BasiaBernadeta Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Bernadeta
Gość
Bernadeta

Czy ciasto powinno najpierw wyrosnac?

Basia
Gość
Basia

Tak, patrz punkt 5 ☺️

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close