Spaghetti z cukinii i ryba a`la po grecku na szybko — przepisy, które się sprawdzą, gdy musisz zrobić obiad, a nie masz zbyt wiele czasu
Spaghetti z cukinii i ryba a`la po grecku na szybko to przepisy, które mogą się przydać. Ponieważ większość nas w tygodniu goni na złamanie karku, by zdążyć ze wszystkimi zadaniami, nie powinno dziwić, że szukamy różnych ułatwień w codzienności.
Szczególnie kłopotliwe może okazać się przygotowanie obiadu, gdy pracujemy do późnych, popołudniowych godzin. Jeśli wcześniej nie ma możliwości przygotowania posiłku do odgrzania, zawsze można skorzystać z przepisów na dania przyrządzone z zaoszczędzeniem czasu, nieco na skróty. Takim ułatwieniem może być np. gotowy sos najwyższej jakości, który nie tylko podkreśli smak dania, ale będzie do niego wartościowym dodatkiem. Dzięki temu można szybko stworzyć obiad lub kolację, które będą zdecydowanie zdrowsze od większości szybkich dań typu zupki chińskie, czy typowych fast foodów.
Spaghetti z cukinii i marchewki z sosem
Spaghetti z cukinii to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Cukinia to niskokaloryczne warzywo (15 kcal w 100 g), bogate w witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę K i kwas foliowy. Zawiera także minerały: potas, sód, fosfor, wapń, miedź oraz mangan. Warto po nią jak najczęściej sięgać w sezonie, gdy jest najsmaczniejsza i najzdrowsza.
Składniki:
- 1 opakowanie sosu spaghetti Łowicz
- 3 duże marchewki
- 1 cukinia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Marchewki obierz i pokrój wzdłuż w bardzo cienkie paseczki – najlepiej obieraczką do warzyw.
- Cukinię umyj, usuń nasiona i pokrój w długie cienkie paski.
- Na patelnię wlej olej i wrzuć pokrojoną marchewkę. Podsmaż ją powoli, aż zmięknie. Dodaj pokrojoną cukinię.
- W osobnym naczyniu podgrzej sos i nałóż go na miękkie spaghetti warzywne. Podawaj na gorąco.
Ryba a ‘la po grecku w sosie słodko-kwaśnym
Ryba a`la po grecku to propozycję dania z rybą w roli głównej. Warto sięgać po ryby morskie nie tylko dla smaku. Proponowany w przepisie dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, witaminy D, A, oraz B12. Nie brakuje w jego delikatnym mięsie składników mineralnych, takich jak potas, fosfor czy selen.
Składniki:
- 1 opakowanie sosu słodko-kwaśnego Łowicz
- 500 g fileta z dorsza
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Rybę ułóż w naczyniu do zapiekania. Polej sosem słodko-kwaśnym Łowicz.
- W międzyczasie ugotuj soczewicę, tak aby była sypka (gotuj przez ok. 25 minut). Sól dodaj pod koniec gotowania.
- Rybę zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotową rybę podawaj z soczewicą, całość posyp posiekaną natką.
Wpis powstał z wykorzystaniem przepisów z sosem Łowicz, które znajdziesz na stronie: https://mojlowicz.pl/