Dania główne 1 kwietnia 2023

Nowe oblicze świątecznego żurku

Świąteczny żurek ma tradycyjny, charakterystyczny smak i często pojawia się na wielkanocnym stole, chociaż przez wiele osób jadany jest nie tylko od święta. Jednym z kulinarnych trendów nadchodzącego sezonu będzie poszukiwanie nowych smaków, ale też urozmaicanie tych dobrze znanych. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować trochę ze składem tej tradycyjnej zupy i zaserwować ją z okazji Wielkiej Nocy w formie odmienionej. Tak, aby polubili ją i wielbiciele tradycyjnych smaków, i kulinarni innowatorzy…

Dla każdego coś dobrego

Powtarzalność smaku określonych dań jest dla wielu smakoszy czymś niezwykle istotnym. Źródła kulinarnych przyjemności dopatrują się oni przede wszystkim w tradycji, a więc nie modyfikowaniu składników ulubionych potraw. Z kolei dla młodszych amatorów kuchni, żyjących w czasach łatwej dostępności wszelkich produktów i możliwości podróżowania po całym świecie, o satysfakcjonującym posiłku często decyduje eksperyment, polegający na naginaniu utrwalonych zasad. Nasz przepis na żurek scala oba te podejścia – proponujemy zupę, która łączy pokolenia!

Świąteczny żurek pod znakiem wędzonki

Tradycyjny żurek gotuje się z zakwasu mącznego na wędzonce lub białej kiełbasie. My proponujemy wykorzystać do tego pół na pół kiełbasę wędzoną i polędwicę wędzoną marki Dobrowolscy. Dzięki takiemu wyborowi mięsa smak staje się bardziej charakterystyczny i urozmaicony, a aromat wędzenia jest wyczuwalny już z daleka. Dla podkreślenia smaku żuru proponujemy też dodać więcej śmietany, uważając jednak, aby nie przesadzić. Zabielanie intensyfikuje bowiem doznania smakowe, a dodatkowo stanowi popularny trend w przepisach wielu znanych kucharzy i kulinarnych influencerów. Ostatnim novum w naszej wersji są smażone chrusty z wędzonego boczku, stanowiące niecodzienny, ale ciekawy dodatek, wprowadzający do żurku niespotykaną w nim zwykle strukturę. A zatem przed wami przepis na trochę odmieniony żurek, który jednak na pewno przypadnie do gustu waszym podniebieniom…

Przepis na świąteczny żurek z Wędzonkami Dobrowolscy

Składniki:

– ok. ½ kg Polędwicy z Wadowic Dobrowolscy Tradycyjnie Wędzone

– ½ kg Kiełbasy wiejskiej z Wadowic Dobrowolscy Tradycyjnie Wędzone

– ok. ½ kg Boczku extra wędzonego surowego Dobrowolscy

– żur w butelce, tzw. zakwas (w ilości zgodnej z opisem na etykiecie),

– ziemniaki 1 kg,

– ½ kg pieczarek,

– jajka ugotowane na twardo (do każdego podanego talerza 1 jajko przecięte na pół),

– dwie średnie cebule,

– dwie marchewki,

– dwa ząbki czosnku,

– ok. 3 litry bulionu,

– 100 ml śmietany 18%,

– 50 g masła,

– oliwa lub dowolny nadający się do smażenia olej,

– sól, pieprz, majeranek, 4 suszone liście laurowe, gałązka kopru,

– kiełki zielonego groszku i kilka gałązek kopru ogrodowego do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Polędwicę i pieczarki kroimy w wąskie paski, a kiełbasę w półksiężyce. Delikatnie podsmażamy wędliny. Wrzucamy je razem z pieczarkami do 5-litrowego garnka na rozgrzaną oliwę. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni i też wsypujemy do garnka.

Wszystko razem delikatnie podsmażamy, zalewamy niewielką ilością bulionu i dusimy przez 30 minut. Dolewamy zakwas z butelki, a potem bulion, aby wypełnić garnek. Zostawiamy na wolnym ogniu w międzyczasie dorzucając marchew pokrojoną w talarki i mieszając porządnie łyżką do samego dna, aż żur zacznie się gotować. Podczas gotowania ściągamy pianę powstającą z zakwasu. Dodajemy liście laurowe, wyciśnięte ząbki czosnku i majeranek. Gotujemy, aż zmięknie marchew jednak nie za bardzo – powinna być lekko twarda. Pod koniec gotowania dolewamy śmietanę, a następnie wyłączamy kuchenkę. Żurek solimy i pieprzymy do smaku. Kroimy boczek na cienkie plastry i smażymy na oleju do momentu, aż powstaną chrupiące chipsy boczkowe. Obieramy ziemniaki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Kroimy w kostkę lub tłuczemy z dodatkiem smażonego boczku.

Żurek podajemy z ziemniakami, ugotowanym na twardo jajkiem, boczkowym chipsem i ozdabiamy kiełkami zielonego groszku oraz gałązką kopru ogrodowego.


Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem
„Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”. www.dobrowolscy.pl

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Wielkanoc 1 kwietnia 2023

Barwne symbole świąt

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez stołu udekorowanego kolorowymi jajami, które są uważane za symbole świąt Wielkiej Nocy. Warto jednak wiedzieć, że ich barwienie i zdobienie to tradycja bardzo stara i wcale nie przynależna tylko do naszego kręgu kulturowego. Przeczytajcie o tym, gdzie jajka malowano i w jaki sposób to robiono.

Trochę historii

Zwyczaj malowania jaj był rozpowszechniony w wielu częściach świata i miał najczęściej podłoże religijne. Najstarsze pisanki (bo tak zwyczajowo określa się zdobione jajo) pochodzą ze starożytnej Mezopotamii. Powstawały też w Egipcie i często pojawiały się na nich rysunki świętych chrząszczy, czyli skarabeuszy. Wiele zdobionych jaj odkryto w egipskich grobowcach, a umieszczanie ich tam miało pomóc zmarłemu w osiągnięciu nieśmiertelności. Jaja zdobiono też w Chinach (często w ptaki, kwiaty wiśni i chryzantemy), Sudanie i Starożytnym Rzymie. W Polsce pierwsze pisanki powstały w X wieku, a ich pozostałości archeolodzy odnaleźli na opolskiej wyspie Ostrówek.

Barwnik? Naturalnie!

Pierwsza technika zdobienia jaj stosowana na terenie Polski polegała na rysowaniu geometrycznych wzorów za pomocą wosku, a następnie zanurzeniu w naturalnym barwniku. – Obecnie większość z nas wie przede wszystkim jak w naturalny sposób uzyskać brązowy/rudy kolor skorupki, pomaga w tym wywar z łusek cebuli – stwierdza Tomasz Jokiel, specjalista firmy Fermy Drobiu Jokiel. –  A inne kolory? Czarny uzyskiwało się z kory dębu lub łupiny orzecha włoskiego, żółto-złocisty z kwiatów nagietka, niebieski z płatków bławatka, fioletowy z płatków ciemnej malwy, zielony z pędów młodego żyta a różowy z buraczanego soku.

Czerwone jak… jajko

Pisanki kojarzą się nam przede wszystkim z Wielkanocą. Ustawione na świątecznych stołach cieszą oko i przypominają o życiu rodzącym się w związku z nadchodzącą wiosną oraz zmartwychwstaniu Jezusa. Co ciekawe początkowo katolicy malowali jajka tylko na czerwono, bo kolor ten kojarzony był ze zwycięstwem Chrystusa. Dzisiaj, jak wiemy jajka są już wielokolorowe, ale czerwień na pisankach wciąż uznawana jest za najważniejszy kolor przez wyznawców religii prawosławnej. W tradycji chrześcijańskiej pisanki nosi się w koszyczku do święcenia, a przed świątecznym śniadaniem dzieli ugotowane jajko między członków rodziny i składa życzenia.

Barwne symbole świąt. Rodzaje pisanek

W zależności od techniki zdobienia artystyczne jaja mają swoje indywidualne nazwy.

– Dzisiaj mianem pisanki określamy każde zdobione jajo, ale pierwotnie były to takie z wzorami narysowanymi gorącym woskiem i następnie zabarwione – tłumaczy Tomasz Jokiel. – A ponieważ dawniej nie mówiło się o rysowaniu po skorupce, lecz o pisaniu, stąd nazwa. Jajka, których zdobienie ogranicza się do zabarwienia skorupki na jeden kolor to kraszanki. Z kolei w drapankach wzór wydrapuje się na zabarwione skorupce, a oklejankach (naklejankach) powstaje ze skrawków papieru, tkanin, nici, włóczki, a nawet kwietnych płatków. Ażurki (inaczej jaja rzeźbione) są zaś wykonywane z wydmuszek, na których wywierca się wzory za pomocą wiertełka i miniszlifierki. Po rzeźbieniu maluje się je farbą, najczęściej białą. Oczywiście można podejść do tradycyjnych metod w kreatywny sposób i wymyślić oryginalne dekoracje.

Jaki kolor skorupki jaj wybrać na świąteczny stół, brązowe czy białe?

– Pamiętajmy, że kolor skorupki nie wpływa na wartości odżywcze ani walory smakowe jaj – podkreśla ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Wybierając jajka na Wielkanoc, możemy więc kierować się względami estetycznymi. Łatwiej będzie osiągnąć zamierzony efekt przy ich zdobieniu, jeśli wykorzystamy te o jasnej skorupce pozbawionej plam. 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ciąża i dziecko 1 kwietnia 2023

Rozszerzasz dietę malucha? Oto wskazówki, jakie posiłki podawać, a jakich unikać w jadłospisie niemowlęcia

1000 pierwszych dni to okres, w którym rodzice mogą wspierać prawidłowy rozwój dziecka – m.in. poprzez sposób żywienia dopasowany do jego potrzeb. Skąd jednak mieć pewność, że to, co wybierasz dla malucha, jest dla niego bezpieczne? Jak w gąszczu informacji i porad ekspertów zadbać o właściwy jadłospis najmłodszych? Dowiedz się, co możesz zrobić, aby codzienna dieta wspierała prawidłowy rozwój Twojego dziecka.

Rozszerzanie diety niemowlęcia. Kiedy niemowlę jest gotowe na posiłki inne niż mleko mamy?

Młody organizm jest bardzo delikatny i intensywnie się rozwija, dlatego prawidłowy przebieg rozszerzania diety jest kluczowy. Od momentu narodzin przez pierwsze pół roku najlepszym pokarmem dla niemowlęcia, w pełni odpowiadającym na potrzeby młodego organizmu, jest mleko mamy. Z czasem, gdy zapotrzebowanie malucha na różne składniki pokarmowe i energię się zwiększa, do jego diety należy stopniowo wprowadzać posiłki uzupełniające (przy jednoczesnym kontynuowaniu karmienia piersią bądź mlekiem modyfikowanym).

Pamiętaj, że:

  • Rozszerzanie jadłospisu powinno nastąpić nie wcześniej niż w 17. tygodniu życia (początek 5. miesiąca) i nie później niż w 26. tygodniu (początek 7. miesiąca)[1].
  • Jako pierwsze w jadłospisie maluszka powinny pojawić się warzywa (najlepiej na początek zielone), po około 2 tygodniach – owoce, a w następnej kolejności – produkty zbożowe i inne, tj. mięso, ryby, jaja czy przetwory mleczne.
  • Po skończeniu 6. miesiąca życia mleko mamy lub następne wciąż powinno stanowić podstawę jadłospisu dziecka, a rozszerzanie diety ma na celu zapewnienie odpowiedniej podaży energii i składników odżywczych, na które zapotrzebowanie wzrasta wraz z rozwojem niemowlęcia. Rozszerzanie diety niemowlęcia to czas zapoznawania malucha z nowymi smakami i konsystencjami.
  • To rodzic decyduje, co i kiedy dziecko zje, ale to dziecko decyduje, czy posiłek zje i w jakiej ilości.
Malutki żołądek, a tak duże potrzeby

Czy wiesz, że żołądek niemowlęcia jest 11 razy mniejszy, a małego dziecka 8 razy mniejszy niż żołądek dorosłego? Mimo to w przeliczeniu na kilogram masy ciała zapotrzebowanie najmłodszych na energię i składniki odżywcze jest kilkakrotnie wyższe niż u mamy czy taty. Wszystko za sprawą intensywnego rozwoju i dojrzewania narządów.

Na schabowego z „dorosłego” talerza przyjdzie jeszcze czas

1000 pierwszych dni życia to czas intensywnego wzrastania oraz dojrzewania wielu układów ustroju człowieka. W tym okresie narządy nie funkcjonują tak wydajnie, jak u osób dorosłych. Intensywnie rozwija się mózg, układ nerwowy i odpornościowy, które są wyjątkowo wrażliwe na różnego rodzaju zanieczyszczenia[1]. Ze względu na wrażliwość narządów oraz dojrzewanie funkcji organizmu maluchy dopiero przygotowują się na posiłki z rodzinnego stołu i wymagają szczególnego sposobu żywienia.
Tego nie podawaj swojemu dziecku

Komponując dietę niemowlęcia, należy unikać posiłków smażonych, zawierających dużą ilość tłuszczów nasyconych (np. zawierających tłuste mięso, pełnotłusty nabiał, duże ilości masła czy smalcu), dań dosalanych, z dodatkiem cukru oraz przypraw, zwłaszcza tych ostrych. Pamiętaj, że w wielu na pozór nieszkodliwych produktach, np. bułkach maślanych, wędlinie, serku czy krakersach z kolorowym misiem na opakowaniu, mogą znajdować się duże ilości niewskazanych w jadłospisie najmłodszych dodatków.

Rozszerzanie diety niemowlęcia. O czym należy wiedzieć, wybierając produkty dla niemowlęcia?

W komponowaniu diety niemowlęcia istotny jest nie tylko dobrze zbilansowany jadłospis, niepodawanie produktów z dodatkiem cukru, soli czy dodatków do żywności niedozwolonych w żywieniu najmłodszych, ale przede wszystkim wysoka jakość i bezpieczeństwo posiłków. Tego, czy warzywa, owoce, zboża, ryby lub mięso są bezpieczne dla niemowlęcia, nie da się ocenić za pomocą zmysłów. Warto sięgać po żywność stworzoną specjalnie dla najmłodszych, ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Takie produkty można z łatwością rozpoznać. Na etykiecie zawierają informację, po 6. czy 9. miesiącu życia, co jest gwarancją dopasowania zarówno składu, jak i konsystencji do potrzeb dziecka na określonym etapie rozwoju.
Ciekawostka

Produkty przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci spełniają o wiele bardziej restrykcyjne normy jakości niż te określone dla żywności ogólnego przeznaczenia, spożywanej przez dorosłych. Na przykład dla pestycydów w owocach są 3000 razy bardziej restrykcyjne, a dla pestycydów w warzywach – do 5000 razy bardziej restrykcyjne[3].

Jakość potwierdzona na 100%

Warzywa czy owoce z gospodarstw przeznaczonych pod uprawę z myślą o najmłodszych są kontrolowane na każdym etapie produkcji – po to, aby cały proces – już od momentu zasiewu – pozwalał na uzyskanie odpowiedniej jakości produktów. Czy wiesz, że przykładem produktów, które zawierają 100% warzyw i owoców z kontrolowanych upraw, są posiłki BoboVita? To, co je charakteryzuje, to również 100% mięsa bez pozostałości antybiotyków, które pochodzi wyłącznie od sprawdzonych dostawców*, 100% dziko żyjących ryb z certyfikowanych połowów oraz 0% konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku**. Wybierając te produkty, rodzic podaje swojemu dziecku posiłki dostosowane do jego potrzeb, które powstały ze szczególną dbałością o jakość i bezpieczeństwo. W dodatku ich wygodny sposób przygotowania sprawia, że podanie posiłku niemowlęciu to dla rodzica duże ułatwienie.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

* Zgodnie z limitami i zakazami określonymi prawem.

** Zgodnie z przepisami prawa żywność dla niemowląt i małych dzieci nie zawiera konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.


[1] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci , Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.

[2] „Raport: bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”. Pod redakcją: prof. dr hab. n. med. Piotra Sochy oraz  dr hab. inż. Anny Harton, 2022 RAPORT Bezpieczeństwo żywności, a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci (1000dni.pl). Dokument ten stanowi kompendium wiedzy na temat wpływu bezpieczeństwa żywności na stan zdrowia dziecka teraz i w przyszłości.

[3] Tamże.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close