Syrop z imbiru, cytryny i miodu — sposób na przeziębienie dla starszych i młodszych
Syrop z imbiru, cytryny i miodu to domowy specyfik wzmacniający organizm i przyspieszający leczenie przeziębienia. Naturalne sposoby na infekcje rodem z apteczki babci wracają do łask i warto przekonać się samemu o ich dobroczynnym wpływie na zdrowie.
Syrop z imbiru, cytryny i miodu — z czego wynika jego działanie?
Syrop z imbiru, cytryny i miodu to specyfik pełen wartościowych dla zdrowia substancji. Imbir działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo, ułatwia wypocenie z organizmu szkodliwych substancji. Zawiera olejki eteryczne i żywice, kwasy organiczne, witaminy: C, B1 i B2,E, A i K, kwas foliowy. Nie brakuje w nim minerałów takich jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Herbata z imbirem jest świetnym sposobem na rozgrzanie się po chłodnym dniu, działa pobudzająco na krążenie krwi. Nic dziwnego, że jest podstawą domowego syropu polecanego na jesienno-zimowy czas.
Drugim składnikiem syropu imbirowego jest cytryna. To klasyka we wzmacnianiu odporności, wykorzystywana do produkcji różnych domowych specyfików, np. syropu z dodatkiem czosnku i miodu czy syropu z cebuli. Cytryna to świetne źródło antyoksydantów (m.in.: beta-karotenu i flawonoidów), oraz rutyny działającej przeciwzapalnie i uszczelniająco na naczynia krwionośne. Odpowiedni jej poziom w organizmie hamuje rozszerzanie się stanu zapalnego. Rutyna jest również niezbędna dla lepszego przyswajania witaminy C, której nie brakuje w cytrynie. Ponadto ten kwaśny owoc wzmacnia dzięki zawartości witaminy A, E, oraz witamin z grupy B (B1,B2, B3, B5, B6, B9), E. Nie brakuje w nim potasu, fosforu, magnezu, wapnia, czy żelaza.
Syrop z imbiru nie działałby w pełni, gdyby nie dodatek miodu. Miód to naturalny antybiotyk, który dzięki obecności nadtlenku wodoru radzi sobie z różnymi chorobotwórczymi drobnoustrojami. Wspiera leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, dzięki działaniu wykrztuśnemu pomaga przy męczącym kaszlu. W dodatku miód zawiera kwasy organiczne, olejki eteryczne i różne enzymy, które wspierają układ odpornościowy. W jego składzie wyszczególniono witaminy z grupy B, a także minerały takie jak: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan. Na kaszel najbardziej polecany jest miód gryczany, ale inne również zdadzą egzamin.
Przepis na syrop z imbiru, cytryny i miodu
- kawałek korzenia imbiru (ok. 4-5 cm)
- cytryna
- miód
Aby przygotować syrop, umyj i sparz wrzątkiem cytryny, a następnie pokrój je na pasterki. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Do wyparzonego słoika włóż plaster cytryny, dorzuć trochę imbiru i miodu. Dołóż następny plaster cytryny, imbir, łyżkę miodu, i powtarzaj kolejność aż do wykorzystania składników. Słój zakręć i wstrząśnij, by składniki się dokładnie połączyły, po czym odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie możesz korzystać z syropu, przechowując go w lodówce około tygodnia.
Jak dawkować syrop imbirowy?
W ramach wzmocnienia organizmu dorośli mogą spożywać jedną łyżkę syropu w ciągu doby, a dzieci jedną łyżeczkę. W czasie infekcji maksymalna dawka syropu wynosi 3 łyżki w ciągu doby dla dorosłych i 3 łyżeczki dla dzieci. Po konsultacji z pediatrą można podawać go dzieciom po ukończeniu 12. miesiąca życia. Mogą go stosować także kobiety ciężarne i matki karmiące piersią. Syrop z imbiru, cytryny i miodu można dodać do przestudzonej herbaty lub rozcieńczać z wodą.
- 5 powodów, dla których warto jeść kiszonki
- Antygrypina – prosty domowy sposób na grypę i przeziębienie
- Choroby wieku przedszkolnego, na które najczęściej zapadają dzieci
- Chrypka u dziecka – przyczyny, leczenie, domowe sposoby
- Ból ucha u dziecka – przyczyny, objawy, domowe sposoby
- Chcesz wiedzieć jak osłabić odporność u Twoich dzieci? Jest na to kilka sposobów…