Rozwój 19 marca 2023

TOP 5 sposobów na wspieranie odporności dziecka po 1. roku życia

Układ odpornościowy dziecka rozwija się jeszcze długo po narodzinach. Proces ten najintensywniej zachodzi w ciągu 3 pierwszych lat życia malucha. W tym czasie zadaniem rodziców jest wspieranie odporności dziecka. Istnieje kilka sposobów, które mogą pomóc w ochronie przed wirusami i bakteriami oraz wspomóc rozwój układu odpornościowego. Jednym z nich jest zrównoważona i prawidłowo skomponowana dieta, która dostarczy młodemu organizmowi niezbędne witaminy i składniki mineralne. Jak jeszcze rodzice mogą wspierać odporność dziecka? Podpowiadamy w artykule.

Jak wspierać odporność dziecka? TOP 5 sposobów

1. Bogata i zróżnicowana dieta

W okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka (liczonym od urodzenia do ok. 3. roku życia) trwa intensywny rozwój jego młodego organizmu. Aby proces ten przebiegał prawidłowo, roczne dziecko potrzebuje nawet do 6 razy więcej niektórych witamin i składników mineralnych niż osoba dorosła (w przeliczeniu na kilogram masy ciała)[1]. Młody organizm wszystkie niezbędne substancje odżywcze czerpie właśnie m.in. z odpowiednio skomponowanych posiłków. Odpowiednia dieta jest istotna również dla prawidłowego rozwoju układu odpornościowego. Co ciekawe, z przewodem pokarmowym jest związanych aż ok. 70-80% wszystkich komórek odpornościowych. Odpowiednio zbilansowany jadłospis, dostarczający dziecku niezbędne witaminy i składniki mineralne, to jeden ze sposobów na wsparcie układu immunologicznego i harmonijnego rozwoju malucha.
Prawidłowe ułożenie diety roczniaka jest wyzwaniem dla rodziców. Jak mu sprostać i prawidłowo komponować posiłki dopasowane do wyjątkowych potrzeb małego dziecka? Pomocny może być przygotowany przez ekspertów z Instytutu Matki i Dziecka modelowy talerz żywieniowy. Przedstawia on udział poszczególnych produktów w codziennej diecie w określonych ilościach i proporcjach. Zgodnie z tymi wskazówkami dziecko po 1. roku życia każdego dnia powinno otrzymywać 5 porcji produktów zbożowych, 5 porcji warzyw, 4 porcje owoców, od 1 do 2 porcji mięsa, drobiu, ryb, jajek, 3 porcje mleka i produktów mlecznych oraz od 1 do 2 porcji tłuszczów. Codziennie maluch powinien spożywać około 4-5 posiłków, np. w podziale na śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację[2]. U dzieci w wieku 1-3 lat zapotrzebowanie na płyny wynosi ok. 1300 ml na dobę. Głównym źródłem wody dla organizmu dziecka powinno być mleko i dobrej jakości woda[3].

2. Istotna rola mleka

Zgodnie z zaleceniami ekspertów małe dziecko każdego dnia powinno spożywać dwie porcje mleka, w tym m.in. mleka modyfikowanego, a także porcję innych produktów mlecznych, np. sera białego, sera żółtego, jogurtu naturalnego czy kefiru[4]. Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają kontynuowanie karmienia piersią dziecka po 1. roku życia – matczyny pokarm powinien być jedną z trzech codziennych porcji mleka i przetworów mlecznych w diecie malucha nawet do jego 2. roku życia lub dłużej – tak długo, jak będzie chciała tego i mama, i dziecko[5]. Wykluczenie bądź ograniczenie spożycia mleka i produktów mlecznych w codziennej diecie może stwarzać ryzyko niedoboru wapnia. To składnik, który jest materiałem budulcowym kości i zębów, więc jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju niemowląt oraz małych dzieci[6].
Jeśli z pewnych powodów karmienie piersią po 12. miesiącu życia dziecka nie jest możliwe, warto sięgnąć po odżywczą formułę na bazie mleka (dawniej mleko modyfikowane typu Junior), wzbogaconą w witaminy i składniki mineralne. Przykładem takiego produktu jest Bebilon 3 Advance Pronutra. To bogactwo składników dla prawidłowego rozwoju oraz wsparcia układu odpornościowego[7] dziecka po 1. roku życia. Już 2 kubki po 200 ml tej formuły dziennie jako część zróżnicowanej diety pomogą zapewnić dziecku odpowiednią ilość spożywanych witamin, składników mineralnych oraz kwasu tłuszczowego ALA z grupy omega 3. Formuła zawiera immuno-kompozycję: witaminy A, C, D oraz cynk ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. jak wspierać odporność dziecka

3. Kluczowe znaczenie witaminy D

Witamina D pełni w organizmie dziecka wiele istotnych funkcji, m.in. wpływa na wzrost i budowę kości oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego[8]. Okazuje się, że nawet 94% dzieci po 1. urodzinach otrzymuje zbyt małą ilość witaminy D wraz z dietą[9]. Jak temu zapobiec? Warto podawać dziecku m.in. ryby (np. makrelę atlantycką i łososia) czy żółtko jaja. Dodatkowo w porozumieniu z lekarzem pediatrą należy suplementować witaminę D, zależnie od dobowej ilości przyjętej z pokarmem[10]. Zapotrzebowanie organizmu dziecka na witaminę D może pomóc pokryć również odżywcza formuła na bazie mleka. 400 ml Bebilon 3 Advance Pronutra każdego dnia pomaga uzupełnić 89% dziennego wystarczającego spożycia witaminy D.

4. Ważny jest sen

Małe dziecko powinno się wysypiać, czyli mieć zapewniony spokojny, niczym nie zakłócony sen. Oprócz odpowiedniej ilości snu istotna jest stała pora odpoczynku, aby młody organizm mógł się zregenerować. Maluch, który skończył roczek, powinien spać około 12-13 godzin na dobę (wliczając drzemki). Kiedy dziecko śpi, ważne jest, by temperatura w pokoju nie przekraczała 22 stopni Celsjusza. Warto zadbać także o utrzymanie odpowiedniej wilgotności powietrza. Najlepiej, jeśli jest ona na poziomie 40-60%.

5. Jak wspierać odporność dziecka? Ruch i aktywność są ważne

Dzięki spędzaniu czasu z dzieckiem poza domem jego organizm ma szansę przyzwyczaić się do różnych warunków atmosferycznych – zimna, wiatru czy deszczu. Wspólne wyjścia w połączeniu z aktywnością ruchową umożliwiają hartowanie młodego organizmu. Dlaczego? Intensywny ruch na świeżym powietrzu pobudza układ odpornościowy do produkcji białych krwinek, a te są odpowiedzialne za unieszkodliwianie chorobotwórczych drobnoustrojów, które wtargnęły do organizmu i mogą wywołać chorobę. Dodatkowo codzienna dawka aktywności na świeżym powietrzu wpływa korzystnie na wydolność oddechową.
Dowiedz się więcej!

Więcej informacji m.in. na temat rozwoju i odporności małego dziecka oraz komponowania diety dziecka po 1. roku życia można znaleźć na www.BebiProgram.pl. Do dyspozycji rodziców są także eksperci – lekarze i specjaliści – którzy doradzą, w jaki sposób wspierać rozwój dziecka oraz zadbać o jego odpowiednie żywienie.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.


[1] Zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod red. M. Jarosz i in. NIZP-PZH, 2020.

[2] Weker H. i wsp. Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2020.

[3] Weker H. I in. Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat. Standardy Medyczne/Pediatria, 2022; 19:1-18.

[4] Weker H. i wsp. Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2020.

[5] World Health Organization, Infant and young child feeding, 2009.

[6] Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Praktyczne zastosowanie norm i zaleceń żywieniowych pod red. H. Weker i wsp. Instytut Matki i Dziecka, 2020.

[7] Bebilon Advance Pronutra 3 zawiera witaminy A, C i D dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz jod i żelazo dla prawidłowego rozwoju poznawczego.

[8] Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod red. M. Jarosz i in. NIZP-PZH, 2020.

[9] Raport z badania: Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok, Weker H., Socha P., wsp., Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017.

[10] Rusińska A., Płudowski P. i wsp. Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – Nowelizacja 2018 r., Postępy Neonatologii 2018;24(1).
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Karmienie 19 marca 2023

Jak karmić niemowlę z alergią pokarmową?

Dzieci z alergią pokarmową przybywa. Rodzice nie zawsze wiedzą, jak rozszerzać dietę maluszków uczulonych na określone składniki i prawidłowo komponować ich jadłospis. W tym artykule, eksperci programu edukacyjnego dla rodziców Nestlé Baby&me zebrali najważniejsze informacje, których poszukują rodzice rozszerzający dietę dziecka z alergią lub nietolerancją pokarmową. Niemowlę z alergią pokarmową 

Alergia w liczbach

Nadwrażliwość na pokarmy jest już dużym problemem zarówno w Polsce, jak w i całej Europie, a częstość jej występowania stale rośnie. Według danych Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej, mleko krowie jest pokarmem, który na naszym kontynencie uczula najczęściej – alergię na ten składnik stwierdza się u około 6% mieszkańców. Dalej plasują się pszenica (3,6%), jaja kurze (2,5%) oraz orzechy (2,2%)[1]Znacznie częściej niż u dorosłych alergie i nietolerancje pokarmowe pojawiają się u dzieci – wynika to z niedojrzałości przewodu pokarmowego i odpornościowego w momencie narodzin.

Karmienie piersią a niemowlę z alergią pokarmową

Karmienie naturalne to najlepszy sposób żywienia niemowląt, także dlatego, że mleko mamy może zmniejszać ryzyko pojawiania się u maluszka alergii. Jest to możliwe m.in. dzięki obecnym w nim oligosacharydom mleka kobiecego (HMO).  Nie ma potrzeby, by mama karmiąca piersią zapobiegawczo wykluczała ze swojej diety jakiekolwiek pokarmy w obawie, że wywołają one u dziecka objawy alergii. Jeśli jednak maluszek ma już zdiagnozowaną nadwrażliwość na określony produkt, konieczne może być wprowadzenie diety eliminacyjnej, wykluczającej, np. mleko krowie czy jaja. Uczulające białka ze spożywanych przez mamę pokarmów mogą bowiem przedostawać się do pokarmu kobiecego i wywoływać u maluszka reakcję alergiczną. Jeśli dziecko nie jest już karmione piersią, a należy do grupy podwyższonego ryzyka wystąpienia alergii, lekarz może zalecić stosowanie mleka następnego typu HA z częściowo hydrolizowanym białkiem.

Ważne: U niemowląt, u których stwierdzono alergie na białko mleka krowiego nie należy stosować NAN® EXPERTpro HA 2.

Dieta eliminacyjna

To lekarz decyduje co i na jak długo powinno zostać wykluczone z jadłospisu maluszka z alergią lub jego mamy. Zwykle 7 dni to minimalny czas trwania diety pozwalający ocenić, czy nietolerancja na dany produkt występuje, zaś 10 dni uznaje się za optymalny okres eliminacji potencjalnego alergenu.[2]

Dieta w alergii nie polega jednak na prostym wykluczeniu z menu uczulającego pokarmu. Zawarte w nim składniki odżywcze mogą być bowiem kluczowe dla zdrowia dziecka. Np. w przypadku alergii na białka mleka krowiego usunięcie z menu niemowlęcia produktów mlecznych może ograniczyć ilość dostarczanego wapnia, a jest to składnik ważny dla rozwoju kości u najmłodszych. Istotne jest więc zastępowanie eliminowanych produktów innymi, o podobnej wartości odżywczej.

Co ważne, nawet jeśli nadwrażliwość na określony składnik zostanie stwierdzona, nie oznacza to, że maluszek do końca życia nie będzie mógł go spożywać – większość dzieci „wyrasta” z objawów do pierwszy urodzin, a u reszty w większości znikają one w ciągu pięciu pierwszych lat.

Niemowlę z alergią pokarmową — rozszerzanie diety alergika

Schemat wprowadzania pokarmów uzupełniających u dziecka z alergią i zdrowego maluszka jest bardzo podobny. Pierwsze produkty inne niż mleko powinny pojawić się w jadłospisie nie wcześniej niż po 17. tygodniu życia (4 miesiące) i nie później niż w 26. tygodniu (7. miesiąc). Zbyt wczesne ich podawanie może zwiększać ryzyko nietolerancji pokarmowych, a zbyt późne – wpływać niekorzystnie na rozwój maluszka. Podczas rozszerzania diety dziecka z alergią przydatne mogą być poniższe zasady.

  1. Nowe produkty najlepiej wprowadzać pojedynczo, w 2-3-dniowych odstępach, zaczynając od niewielkich ilości (2-3 łyżeczki) i obserwując reakcję dziecka – pozwoli to łatwo wychwycić pokarm, który potencjalnie wywołuje u maluszka objawy alergii.
  2. Warto notować, np. w kalendarzu, kiedy w jadłospisie maluszka pojawiło się po raz pierwszy dane warzywo czy owoc – dzięki temu łatwiej będzie ustalić, co ewentualnie uczuliło niemowlę.
  3. W przypadku pojawienia się niepożądanych objawów, nie należy wykluczać z menu pociechy jakichkolwiek produktów „na własną rękę” – pediatra na podstawie informacji od rodziców i badania dziecka zaproponuje najlepszy sposób postępowania.
  4. Na początek sprawdzą się warzywa, najlepiej zielone, takie jak brokuł – pomogą oswoić się dziecku ze smakiem wytrwanym.
  5. Po 2 tygodniach od wprowadzenia warzyw w jadłospisie mogą pojawić się pierwsze owoce, np. jabłko, gruszka czy banan.
  6. Kluczowa jest jakość składników, z których powstają posiłki dla najmłodszych z alergią – powinny pochodzić one z pewnego źródła i być bezpieczne pod względem m.in. pozostałości metali ciężkich czy pestycydów. Rozwiązaniem mogą być produkty o jakości baby grade, przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci, czyli posiadające na etykiecie wiek podawania.
  7. Alergen może być obecny także w produktach, w których trudno się go spodziewać, dlatego warto uważnie czytać etykiety. Najczęstsze alergeny są zawsze wyraźnie zaznaczone na liście składników (np. podkreślone lub pogrubione).
  8. Dobrze jest regularnie kontrolować masę ciała oraz wzrost dziecka i sprawdzać prawidłowość wyników na siatkach centylowych – pozwoli to wykluczyć ewentualny niekorzystny wpływ alergii na rozwój fizyczny maluszka.

Nestlé Sinlac – sposób na zbilansowaną dietę dziecka

Chociaż nie jest to łatwe, skomponowanie zbilansowanego, zróżnicowanego menu dziecka z alergią jest możliwe. Pomóc może w tym Nestlé Sinlac – produkt stworzony m.in. właśnie z myślą o najmłodszych z alergią lub nietolerancją na białka mleka krowiego, gluten i białko sojowe oraz laktozę, a także mamach, które karmią piersią maluszka z alergią na te składniki.

Nestlé Sinlac już od 20 lat pomaga urozmaicać dietę eliminacyjną dzieci tak, by bez mleka, glutenu soi i laktozy zapewniała maluszkom składniki, których potrzebują. Produkt powstał na bazie mączki chleba świętojańskiego (karobu) znanej z doskonałych właściwości odżywczych oraz ryżu. Chleb świętojański to roślina strączkowa ze strąkami podobnymi do fasoli. Ma długą historię – uprawiany jest od przynajmniej 4 tys. lat. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, a otrzymywana z niego pożywna mączka jest źródłem wysokiej jakości białka oraz składników mineralnych, m.in. wapnia i żelaza. Ryż jest często polecany jako pierwsze zboże wprowadzane do diety dziecka. Jest naturalnie bezglutenowy i łatwy do strawienia przez niedojrzały jeszcze przewód pokarmowy dziecka. Dodatkowo, wyróżnia się niską alergennością, więc bardzo niewielkie jest ryzyko, że wywoła u dziecka alergię.

Nestlé Sinlac nie wymaga dodania mleka, by stworzyć pełnowartościowy posiłek z witaminami i składnikami mineralnymi – wystarczy woda i gotowe. Produkt może być wykorzystywany także do przygotowania bardziej złożonych dań, jak placuszki, kluseczki czy naleśniki – ciekawe przepisy znaleźć można na stronie programu edukacyjnego dla rodziców Nestlé Baby&me.

Każda porcja Nestlé Sinlac dostarcza:

  • energii potrzebnej do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz codziennego funkcjonowania organizmu – aż 215 kcal*;
  • białka roślinnego – aż 7 g**;
  • niezbędnych witamin i składników mineralnych, w tym immunoskładników (cynk, żelazo, witamina A** i C), pomagających wspierać układ odpornościowy dziecka dzień po dniu oraz wapnia – istotnego dla prawidłowego rozwoju kości maluszka, i żelaza dla prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych.

Nestlé Sinlac dostępny jest także w wersji bez dodatku cukru, która zawiera naturalnie występujące cukry.

Po więcej przydatnej wiedzy z zakresu rodzicielstwa serdecznie zapraszamy na stronę zdrowystartwprzyszlosc.pl oraz do zapisu do bezpłatnego programu Nestlé Baby&me.

Ważna informacja. Gdy maluszek przyjdzie na świat, najlepszym dla niego sposobem żywienia jest karmienie piersią. Mleko mamy zapewnia zbilansowaną dietę i chroni przed chorobami. W pełni popieramy zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące wyłącznego karmienia piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia dziecka. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat. Zdajemy sobie też sprawę z tego, że nie zawsze rodzice mogą karmić swoje dziecko mlekiem mamy. Zachęcamy do skonsultowania sposobu żywienia dziecka ze specjalistą ochrony zdrowia. Jeśli zdecydowaliście, że Wasze dziecko nie będzie karmione piersią, powinniście pamiętać, że ta decyzja jest trudna do odwrócenia – rozpoczęcie częściowego dokarmiania butelką spowoduje zmniejszenie ilości wytwarzanego mleka. Rezygnacja z karmienia piersią niesie ze sobą konsekwencje socjalne i finansowe, które należy wziąć pod uwagę. Jeśli zdecydowaliście, że maluszek będzie karmiony piersią, przypominamy, że prawidłowe zbilansowanie jadłospisu mamy jest bardzo istotne. Jej zdrowa dieta w czasie ciąży i po porodzie pomaga gromadzić składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego przebiegu ciąży, przygotowuje do okresu laktacji i pomaga ją utrzymać. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego czas wprowadzenia posiłków uzupełniających należy skonsultować z lekarzem lub położną. Aby uniknąć ryzyka dla zdrowia ważne jest, by żywność dla dziecka przygotowywać, stosować i przechowywać zawsze zgodnie z informacją na opakowaniu.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut mleka kobiecego, zróżnicowanej i zbilansowanej diety dziecka oraz zdrowego trybu życia. Nie przekraczaj zalecanej dziennej porcji do spożycia. Przed użyciem zasięgnij porady lekarza. Przechowuj w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla zdrowia ważna jest urozmaicona i zróżnicowana dieta oraz zdrowy tryb życia.


* 1 porcja = 50 g Nestlé Sinlac + 150 ml wody

** Zawartość zgodnie z przepisami prawa

Niemowlę z alergią pokarmową

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Karmienie 19 marca 2023

Prawidłowo zbilansowana kolacja dla niemowlęcia

Kolacja to ważny posiłek w codziennej diecie niemowlęcia, a później małego dziecka. Prawidłowo skomponowana kolacja dla niemowlęcia dostarczy maluszkowi potrzebne składniki odżywcze. Dlaczego kolacja odgrywa istotną rolę w jadłospisie niemowlęcia i na co zwracać uwagę podczas jej komponowania? Na te pytania odpowiada dr n. med. Magdalena Wołoszko, pediatra, ekspert BoboVita.

Mleko mamy to najlepszy pokarm dla niemowlęcia, w pełni dostosowany do jego wyjątkowych potrzeb w pierwszych 6 miesiącach życia. Zgodnie z zaleceniami ESPGHAN (z ang. Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci) oraz EFSA (z ang. Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) wprowadzanie produktów uzupełniających należy rozpocząć po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia, ale nie później niż 26. tygodnia życia [1]. Właśnie w tym czasie maluszek jest już gotowy na nowe smaki i konsystencje, sygnalizując zainteresowanie jedzeniem, łyżeczką czy bacznie obserwując jedzące osoby z najbliższego otoczenia. Komponowanie prawidłowego jadłospisu niemowlęcia może budzić wątpliwości wśród opiekunów, którzy poszukują dla swoich pociech produktów wartościowych, zapewniających energię i uczucie sytości, a jednocześnie nie obciążających delikatnego układu pokarmowego dziecka. Właściwe i różnorodne odżywianie w początkowym okresie życia dziecka ma niezwykle istotne znaczenie, ponieważ wspiera optymalny rozwój dziecka oraz ochronę przed nadmiarem lub niedoborem niezbędnych składników pokarmowych. Podczas rozszerzania diety optymalne dobranie składników zapewnia właściwy stan odżywienia oraz rozwój młodego organizmu.

Dlaczego kolacja to kluczowy posiłek dla niemowlaka?

Kolacja to ważny posiłek w ciągu dnia, który powinien stanowić cenne źródło białka, witamin i składników mineralnych. Prawidłowo skomponowana zaspokoi potrzeby energetyczne i odżywcze oraz ograniczy konieczność budzenia się maluszka z powodu głodu. Organizm nawet podczas snu potrzebuje energii do kluczowych procesów. W trakcie snu do krwioobiegu wydzielany jest hormon wzrostu, a mózg nieustannie pracuje, przetwarzając wrażenia i umiejętności zdobyte w ciągu dnia. Warto jednak pamiętać, że zbyt duża, ciężkostrawna kolacja może obciążyć układ pokarmowy i tym samym zaburzyć prawidłowy przebieg snu. Ta zawierająca znaczną ilość węglowodanów – pochodzących np. ze zbóż – nie obciąży żołądka, a jednocześnie będzie stanowić sycący posiłek na dobry sen maluszka. Przykładem takiego posiłku są odpowiedniej jakości kaszki zbożowe, które dzięki swoim wartościom odżywczym będą wsparciem dla delikatnego układu pokarmowego dziecka.

Smaczna i bezpieczna kolacja dla niemowlęcia

Troska o niemowlę w okresie 1000 pierwszych dni jego życia – przejawiająca się również w sposobie żywienia dziecka – ma kluczowe znaczenie dla jego prawidłowego rozwoju i harmonijnego funkcjonowania. Niewielkich rozmiarów organizm, z niewykształconym w pełni układem pokarmowym i odpornościowym, jest dużo bardziej wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych, w tym również spożywanej żywności. To czas, w którym rodzice powinni zwracać szczególną uwagę na jakość posiłków podawanych maluszkowi. Mleczne kaszki przeznaczone specjalnie dla najmłodszych (ze wskazaniem wieku na opakowaniu) zawierają różnorodne zboża, spełniające wyjątkowo restrykcyjne normy jakościowe, oraz są dostępne w wielu pysznych smakach. Taka kompozycja idealnie urozmaici jadłospis maluszka, a jednocześnie będzie stanowić posiłek dostosowany do jego wyjątkowych potrzeb. Ponadto zgodnie z obowiązującym prawem kaszki dla niemowląt i małych dzieci to produkty o odpowiednio zbilansowanym składzie, nie zawierające barwników i wzmacniaczy smaku. Wybierając kaszkę ze wskazaniem wieku na opakowaniu na ostatni posiłek w ciągu dnia dla niemowlęcia rodzic ma pewność, że podaje mu to, co odpowiednie dla wieku i potrzeb dziecka.

[1] Szajewska, Hanna, et al. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Pediatria 11.3 (2014): 321-338.
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close