Poradnikowe poniedziałki 21 stycznia 2019

Czy można słodzić zdrowo? 9 zamienników dla zwykłego cukru

Wiele mówi się o tym, jak negatywny wpływ na ludzkie zdrowie ma nadmiar cukru w diecie. Cukier rafinowany postrzegany jest wręcz jako trucizna, która nie posiada żadnych wartości odżywczych. Ta biała słodycz to wyłącznie węglowodany, które w nadmiarze powodują kumulowanie się nadmiaru kalorii, a więc i tycie. Negatywnie wpływają na stan cery, samopoczucie, zwiększają ryzyko pojawienia się różnych chorób cywilizacyjnych i wpływają na szybsze starzenie się organizmu.

Dobrze jest ograniczyć, a nawet zupełnie zrezygnować ze stosowania rafinowanego cukru. Jednak to wcale nie jest takie łatwe. Organizm wręcz uzależnia się od niego i próby ograniczenia ilości słodyczy, niesłodzenia kawy czy herbaty, mogą wiązać się z bólami głowy, złym samopoczuciem, spadkiem energii. Najlepiej zrezygnować ze zwykłego cukru stopniowo, zastępując go innymi, zdrowszymi produktami.

1.Miód

Nie bez przyczyny uważano go za pokarm bogów. Miód zawiera wiele witamin, minerałów, aminokwasów, dzięki którym regeneruje, wzmacnia i uodparnia organizm. Jest on nieodzowny jesienią i zimą, ale warto sięgać po niego przez cały rok. Tu przeczytacie więcej o zaletach różnych rodzajów miodu.

  1.  Syrop klonowy

Czyli coś dla miłośników klasyki. Syrop klonowy pozyskuje się z pnia drzewa klonowego.  Zawiera mangan, magnez, żelazo, cynk, wapń i witaminę PP, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Nierafinowany, poprawia funkcjonowanie wątroby, wykazuje działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Zawiera ponad 50 przeciwutleniaczy, które pomagają chronić komórki organizmu przed uszkodzeniem i przedwczesnym starzeniem się. Podobnie jak miodu, nie należy dodawać go do gorących napojów, bo straci część swoich właściwości. Syrop klonowy w 100 g zawiera 270 kcal.

  1. Erytrytol (erytrol)

Jest to słodzik, który na rynku funkcjonuje od niedawna. Pozyskuje się go z fermentacji glukozy przy pomocy drożdży. Praktycznie nie zawiera kalorii, nie podnosi poziomu glukozy we krwi, a jego IG wynosi 0. Mogą go stosować diabetycy i osoby chorujące na celiakię.

  1. Stewia

Stewia to słodzik dobrze nam znany, pochodzący z roślin rosnących w Paragwaju. Polskie Towarzystwo Dietetyki uznało ją za najlepszy zamiennik białego cukru. Stewia zawiera  żelazo, magnez, potas, wapń i witaminę C, a także kwas foliowy. Nie jest kaloryczna, więc nie powoduje tycia oraz próchnicy zębów.

  1. Ksylitol

Ksylitol to brzozowy słodzik, który w porównaniu do zwykłego cukru nie podnosi gwałtownie glukozy we krwi, bo ma niski poziom glikemiczny (IG 7, a zwykły cukier IG 70). Zawiera także o 40% mniej kalorii. Ksylitol pomaga chronić zęby przed próchnicą i co ciekawe, zwiększa przyswajanie wapnia, chroniąc kości i zęby przed jego utratą.

  1. Syrop z agawy

Agawa to roślina rosnąca w Meksyku, i to właśnie z niej produkuje się słodki syrop, bogaty w witaminy, minerały (wapń, magnez, żelazo, potas), a także błonnik i inulinę. Niestety po obróbce termicznej, nektar dostępny w sklepach traci cenne właściwości i niewiele różni się od tradycyjnego cukru. Dlatego należy wybierać produkt nierafinowany. W 100 g syropu z agawy kryje się 300 kcal.

  1. Syrop daktylowy

Powstaje z daktyli i jest bardzo słodki. Zawiera dużo błonnika oraz witamin z grupy B, A, C, PP, wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo. Zawiera przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo, obniża również poziom cholesterolu we krwi.

  1. Cukier kokosowy

Pozyskuje się go z kwiatostanu palmy kokosowej, dzięki czemu ma delikatny karmelowo-kokosowy posmak. Cechuje się niewysokim IG 35, zawiera potas, cynk, żelazo, magnez, wapń, witaminę C, B1. Należy uważać, bo cukier kokosowy składa się przede wszystkim z sacharozy, więc diabetycy powinni kontrolować ilość jego spożycia. W 100 g cukru kokosowego kryje się 391 kg kalorii.

  1. Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy wydaje się zdrowszą opcją dla białego cukru rafinowanego. Pozyskuje się z trzciny cukrowej i o ile powstaje bez procesu rafinacji, zawiera potas, magnez, wapń, żelazo. Przede wszystkim składa się z sacharozy i ma wysoki indeks glikemiczny, bo aż 68, nie jest więc polecany diabetykom. W 100 g cukru trzcinowego znajdziemy 397 kcal.

Jeśli traficie na rafinowany (oczyszczony) cukier trzcinowy, to kupujecie praktycznie to samo co biały cukier, tylko drożej. I uwaga na jeszcze jedną rzecz — cukier brązowy to nie to samo co cukier trzcinowy! Cukier brązowy to po prostu zwykły rafinowany cukier zabarwiony w sposób sztuczny.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close