Zdrowie 14 listopada 2024

Dietetycy i ogrodnicy dla profilaktyki cukrzycy

Listopad to miesiąc edukacji cukrzycowej, a 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Z tej okazji na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym siły połączyli producenci warzyw, sadownicy i dietetycy. O roli warzyw i owoców w naszym codziennym odżywianiu i profilaktyce – dr hab. n. o zdr. Beata Sińska, p.o. kierownika Zakładu Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Zdrowiu WUM, Monika Hajduk, dietetyk kliniczny, Mirosław Łuska, prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, i dr Tomasz Lipa, przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.

Jedna na trzy osoby na świecie ma stan przedcukrzycowy, jedna na dziesięć choruje na cukrzycę, z czego połowa o tym nie wie, nie jest tego świadoma. Dane Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej sprawiły, że plagę cukrzycy uznano za pierwszą, niezakaźną epidemię naszej cywilizacji*. Rośnie zapotrzebowanie na skuteczną profilaktykę. Cukrzyca jest jednym z wielkich wyzwań zdrowotnych.

„Z okazji Dnia Cukrzycy ustanowiliśmy rekord Polski. Na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym powstała >>największa sztafeta jedzenia jabłek<< różnych odmian. 138 studentów degustowało 10 odmian jabłek. Ta forma promocji ucieszyła się dużą popularnością wśród pracowników, studentów, ale i władz uczelni” – mówi dr hab. n. o zdr. Beata Sińska, p.o. kierownika Zakładu Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Zdrowiu WUM.

„Mówimy głośno o cukrzycy, o problemie, ale i o rozwiązaniach, które mamy w zasięgu ręki. W profilaktyce cukrzycy jedno jabłko dziennie może naprawdę czynić cuda. Emocje z tym związane są dla mnie ogromne i ważne” – mówi dr hab. Beata Sińska.

Połowa talerza warzyw i owoc w każdym posiłku

„Cukrzyca jako choroba metaboliczna potrzebuje dobrego żywienia. Dobre żywienie to talerz, którego jedna połowa to warzywa i owoce. Jednym z owoców może być jabłko. Jabłko do obiadu zamiast deseru. Zacznijmy odczarowywać jabłka i odczarować mity związane z owocami w cukrzycy. Odpowiednia ich ilość to clou. To jedno jabłko dziennie nam pomoże” – dodaje dr hab. Beata Sińska.

Studenci i uczestnicy udanej próby ustanowienia rekordu degustowali jabłka odmian: Szampion, Golden Delicious, Gala, Jonaprince, Pinova, Ligol, Lobo, Mutsu, Antonówka Zwykła i Malinowa Oberlandzka.

W ramach promocji profilaktyki swoją wiedzę zaprezentowały studenckie koła naukowe Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM. Studenci SKN Żywienia Człowieka doradzali w sprawie zasad codziennego żywienia, w tym świeżych warzyw. Studenci z SKN Żywienia Klinicznego edukowali w zakresie doustnych preparatów odżywczych. SKN przy Zakładzie Podstaw Pielęgniarstwa – Zacznij od podstaw! – oferowało pomiary glikemii.

Jemy jabłka i obalamy mity

Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy. Cukrzycy powinni stosować tę zasadę wyjątkowo metodycznie.

„Jednym z najczęstszych mitów związanych z jedzeniem owoców jest fruktoza. Owszem, jest to rodzaj cukru prostego, czyli takiego, który jest łatwo wchłanialny w naszym przewodzie pokarmowym i powoduje szybsze wahnięcia glukozy i insuliny we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że nie jest to fruktoza wyizolowana w postaci jednej monocząsteczki w świeżych owocach. Ta fruktoza jest zawsze w towarzystwie ogromu składników bioaktywnych, witamin, składników mineralnych, no i przede wszystkim błonnika pokarmowego, który działa ochronnie” – mówi Monika Hajduk, dietetyk kliniczny i absolwentka WNoZ WUM.

„Szczególnie tej fruktozy boją się pacjenci z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej, jak cukrzyca, insulinooporność, hipoglikemia reaktywna oraz pacjenci z podwyższonym stężeniem trójglicerydów we krwi. W tym pierwszym przypadku – w zaburzeniach gospodarki glukozowo-insulinowej – wystarczy tylko umiejętnie to owoce wprowadzić do posiłku, zadbać o jego niski ładunek glikemiczny ogółem, a nie trzeba rezygnować ich z nich w całości. Z kolei przy wyższych trójglicerydach nie jest dla nas niebezpieczna fruktoza ze świeżego owocu, a syrop glukozowo-fruktozowy, który jest pozyskiwany komercyjnie na szeroką skalę i on dopiero przyczyna się właśnie do tych zaburzeń gospodarki lipidowej. Jego znajdziemy głównie w słodkich napojach, w nabiale wysoko słodzonym, w pieczywie cukierniczym słodyczach, i to jest realny powód do niepokoju” – dodaje Monika Hajduk, dietetyk kliniczny, właścicielka poradni Monvita.

Zacznij posiłek od warzyw, zakończ owocem

Mitem jest fruktoza zawarta w nich w postaci cukru owocowego. Najbardziej niedoceniane są natomiast warzywa. Odgrywają one bardzo ważną rolę w odżywianiu osób z cukrzycą. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, co pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Odpowiednia ilość warzyw pomaga także w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, co ma kluczowe znaczenie w zarządzaniu cukrzycą.

„W przypadku cukrzycy, a w szczególności cukrzycy typu drugiego, spożywanie warzyw jest bardzo korzystne. W szczególności warzyw surowych, tak zwanych ciepłolubnych. Takich jak ogórek, papryka, pomidor, bakłażan. Są niskokaloryczne, są fit i mają niski indeks glikemiczny” – podkreśla Mirosław Łuska, prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, członek ogrodniczego Core Teamu i jeden z liderów kampanii Moc Polskich Warzyw.

Profilaktyka cukrzycy i ustanowienie rekordu Polski były okazją do prezentacji jabłka. To doskonałe źródło błonnika, które pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Niski indeks glikemiczny jabłek sprawia, że są one bezpiecznym wyborem dla cukrzyków. Są również bogate w witaminy i minerały, co czyni je zdrową przekąską między posiłkami. Oprócz ogólnej atrakcyjności gatunku wszyscy zwrócili uwagę na bogactwo odmianowe, które jest charakterystyczne dla rynku polskiego.

Sadownicy zaproponowali oryginalną integracyjną promocję Dnia Cukrzycy

„Bicie rekordu to inicjatywa, która pokazuje konsumentom różnorodność odmianową. Można ocenić smak różnych odmian. Zachęcamy, by widzieć, kupować i wybierać te odmiany, które nam najbardziej smakują” – mówił zainteresowanym wspólną inicjatywą środowisk sadowniczych i WUM dziennikarzom dr Tomasz Lipa, przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Partnerami Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM w obchodach Dnia Cukrzycy byli producenci warzyw współpracujący w ramach projektu „Moc Polskich Warzyw” oraz polscy sadownicy, partnerzy kampanii „Jedno jabłko dziennie” – Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, Związek Sadowników RP, Unia Owocowa, Stowarzyszenie Sady Grójeckie oraz Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. W organizację zaangażowani byli także studenci Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Cukrzyca i dobre samopoczucie

„Cukrzyca i dobre samopoczucie” to temat przewodni obchodów Dnia Cukrzycy. Ogłosiła go Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna (IDF) na lata 2024-2026.

Regularna kontrola poziomu cukru, przyjmowanie leków i reżim diety – wszystko to ogranicza, wymaga systematyczności i samodyscypliny. Coraz więcej badań wskazuje na to, że cukrzyca może być dużym obciążeniem dla psychiki. Przy odpowiednim dostępie do opieki diabetologicznej i wsparciu dla dobrego samopoczucia każda osoba z cukrzycą ma szanse na dobre życie.

Opieka nad cukrzycą nie sprowadza się do kontroli poziomu cukru. Aż 3/4 chorych na cukrzycę chciałoby otrzymać od lekarza i dietetyka większe wsparcie w zakresie dbania o swoje samopoczucie i zdrowie psychiczne.

Regularna konsultacja z lekarzem, wsparcie psychologiczne czy terapeutyczne mogą pomóc w radzeniu sobie z emocjonalnymi trudnościami związanymi z chorobą. Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych zaprasza do udostępniania informacji i promocji badań glikemii.

Rekord Polski to inicjatywa środowisk sadowników. Ma przypomnieć, że warto jeść #1jabłkoDziennie. Więcej zdjęć w zakładce stronie 1jablko.pl w zakładce PressKit.

Więcej o walorach jabłek i badaniach konsumpcji na stronie 1jablko.pl.

#Fundusze Promocji

Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.

Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

* https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/cukrzyca-w-liczbach-czy-powinnismy-sie-bac/

 

Źródło informacji: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Podróże 13 listopada 2024

Zaznaj błogości w Premier Village Phu Quoc Resort: holistyczny odpoczynek dla zmysłów

Premier Village Phu Quoc Resort, obiekt zarządzany przez Accor, zaprasza podróżnych do uwolnienia się od szybkiego tempa codzienności i odkrycia spokojnej przystani, miejsca orzeźwienia, odnowy i odzyskania więzi ze sobą i z naturą. Wobec ogólnoświatowego wzrostu popularności podróży do obiektów odnowy biologicznej ten nagradzany ośrodek stał się pierwszorzędną lokalizacją turystyczną, która płynnie łączy takie aspekty jak holistyczna odnowa biologiczna, luksus i zrównoważony rozwój.

Otoczony turkusową wodą ośrodek położony na drugiej najpiękniejszej wyspie na świecie, na znanym z nieskazitelnej przyrody południowym półwyspie wyspy Phu Quoc, oferuje odwiedzającym spokój i odnowę ciała i duszy. Ośrodek zlokalizowany niecałą godzinę drogi od międzynarodowego portu lotniczego Phu Quoc zaprasza gości do odpoczynku w otoczeniu pokrytych bujną zielenią wzgórz, plaży z białym piaskiem i luksusowych willi.

Thinh Phan, dyrektor operacyjny Premier Village Phu Quoc, skomentował:

„Nasza wizja skupia się na odnowie biologicznej, zrównoważonym rozwoju i spersonalizowanej obsłudze, łącząc nowoczesną technologię z gościnnością zakorzenioną w tradycji. Kreujemy doświadczenia dostosowane do potrzeb każdego gościa, zachowując dbałość o ekologię i dobre samopoczucie”.

Przystań holistycznej odnowy biologicznej

Komfortowy obiekt Plumeria Spa położony na szczycie wzgórza zapewnia zabiegi rewitalizujące. W jego ramach mieści się nowoczesne centrum fitness, które oferuje zróżnicowane formy aktywności w zakresie odnowy biologicznej:

– Warsztaty z misami dźwiękowymi: doświadczanie kojącego wpływu dźwięku wydawanego przez ręcznie wykonane misy, który obniża poziom stresu;

– Sunrise Yoga: relaksująca praktyka jogi na plaży przy wschodzie słońca przy akompaniamencie szumu fal;

– Aqua Yoga: sesje jogi w wielopoziomowym basenie, stanowiące połączenie terapii wodnej i relaksacji.

Luksusowe wille

Olśniewające wille Premier Village Phu Quoc Resort są komfortowo umiejscowione wzdłuż półwyspu, aby zapewnić maksimum prywatności i zapierające dech widoki na ocean lub okoliczne wzgórza. Każdą z willi wyposażono w nowoczesne udogodnienia, baseny typu infinity i rozległe powierzchnie mieszkalne, w których można płynnie przechodzić między wnętrzem a przestrzenią na zewnątrz budynku.

Wśród wyróżniających się obiektów można wymienić Eden Retreat Villa Spa Inclusive, który zapewnia maksimum prywatności i olśniewające widoki na zatokę Phu Quoc Emerald Bay. Wielbicielom plaży przypadnie do gustu Beachfront Villa z bezpośrednim dostępem do nieskazitelnie czystej plaży i kryształowo przejrzystej wody, tworząc spokojne, ekskluzywne otoczenia idealne do relaksu.

Zrównoważony rozwój w centrum luksusu

Zrównoważony rozwój stanowi centralny element etosu ośrodka. Położony w otoczeniu lasów tropikalnych obiekt zapewnia posiłki ze świeżych, lokalnych produktów uzyskanych bezpośrednio od hodowców. Do stosowanych tutaj ekologicznych praktyk należą szklane butelki na wodę wielokrotnego użytku i sezonowe kwiaty. Gospodarze zachęcają gości do podziwiania pobliskich raf koralowych podczas nurkowania i udziału w ekowyprawach, które zwracają uwagę na działania ośrodka związane z ochroną środowiska.

Aktywności poza ośrodkiem

Goście mogą zwiedzać Sunset Town, cieszyć się niesamowitymi widokami z mostu Kiss Bridge lub oglądać pokaz Kiss of the Sea z muzyką, tańcem i fajerwerkami. Na północy wyspy entuzjaści golfa mogą korzystać z pola golfowego z 18 dołkami Eschuri Vung Bau, stanowiącego połączenie natury i kultury.

Doskonałość obiektu Premier Village Phu Quoc Resort potwierdzają liczne nagrody, m.in. dla czołowego wietnamskiego ośrodka willowego uzyskane w ramach World Travel Awards 2024, dla najlepszej lokalizacji miesiąca miodowego od L’Officiel Vietnam oraz czołowe wyróżnienia od TripAdvisor i City Travel Hotel Awards.

Rezerwacje: https://all.accor.com/hotel/B2R4/index.en.shtml

Kontakt: HB2R4-RE@accor.com

Źródło: Premier Village Phu Quoc Resort

 

 

Źródło informacji: PR Newswire

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Podróże 12 listopada 2024

„Ważne z kim, ciekawe dokąd” – Polskie Linie Lotnicze LOT w jesiennej odsłonie kampanii inspirują do podróżowania

Taszkent, Ateny, Rijad, Oradea, Lyon, Larnaka, Teneryfa, Innsbruck oraz Lizbona w jesiennej kampanii LOT-u pod hasłem „Ważne z kim, ciekawe dokąd”. Najnowsza kampania podkreśla rolę LOT-u, jako wyjątkowego partnera w podróżowaniu, a także inspiruje do odkrywania 9 nowych kierunków w siatce połączeń przewoźnika.

Podróżowanie i odkrywanie świata to czysta magia. Dzięki poszerzającej się w ostatnich miesiącach ofercie Polskich Linii Lotniczych LOT, wiele atrakcyjnych kierunków zachęca do spełniania podróżniczych marzeń, co przewoźnik podkreśla w swojej najnowszej kampanii pt. „Ważne z kim, ciekawe dokąd”.

Ważne z kim, ciekawe dokąd – kalejdoskop podróży z PLL LOT

Jesienna kampania „Ważne z kim, ciekawe dokąd” stawia także na inspiracje podróżnicze, podkreślając rolę LOT-u, jako najlepszego partnera w odkrywaniu nowych kierunków. Od malowniczych krajobrazów po tętniące życiem miasta. Przewoźnik oferuje połączenia do najpiękniejszych zakątków świata, z myślą o różnych potrzebach podróżnych – zarówno tych poszukujących relaksu, lubiących spędzać czas aktywnie, jak i szukających nowych możliwości biznesowych. Taszkent, Ateny, Rijad, Oradea, Lyon, Larnaka, Teneryfa, Innsbruck, Lizbona to kierunki promowane obecnie przez LOT.

„Jesienna odsłona naszej kampanii odzwierciedla dynamiczny rozwój PLL LOT – dzięki sukcesywnie dołączającym do floty samolotom, w tym roku ogłosiliśmy aż dziewięć nowych kierunków. To dowód naszej konsekwencji w realizowaniu strategii oraz spełnianiu potrzeb klientów. Chcemy, by marka LOT była mostem, który łączy pasażerów z nowymi, fascynującymi miejscami, inspirując ich do odkrywania świata. Wiemy, jak ważne w każdej podróży jest to, z kim podróżujesz, ale również jesteśmy ciekawi, dokąd nasi pasażerowie wyruszą w kolejną podróż marzeń. Zapraszamy na nasze gościnne pokłady, życząc Państwu wielu niezapomnianych doświadczeń” – podkreśla Ewa Lampart, Dyrektor Marketingu i Komunikacji Korporacyjnej PLL LOT.

Działania promocyjne

Działania promujące jesienną odsłonę kampanii „Ważne z kim, ciekawe dokąd” prowadzone są w kinie, radiu, prasie, digitalu oraz na kanałach social media narodowego przewoźnika. Przewidziane są także akcje specjalne, w tym konkurs radiowy, w którym do wygrania będą bilety lotnicze. Więcej informacji o kierunkach PLL LOT można znaleźć na stronie LINK.

Polskie Linie Lotnicze LOT S.A.

Polskie Linie Lotnicze LOT S.A. to nowoczesny przewoźnik łączący Europę Środkową i Wschodnią ze światem. W ofercie LOT-u są bezpośrednie rejsy dalekodystansowe do portów w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Chinach, Japonii i Korei Południowej. Polski przewoźnik konsekwentnie zwiększa częstotliwość i poprawia ofertę na tych kierunkach, wzmacniając tym samym swoją pozycję na rynku Europy Środkowo-Wschodniej. Połączenia dalekiego zasięgu obsługuje Boeingami 787 Dreamliner, jednymi z najnowocześniejszych szerokokadłubowych samolotów świata. Obecny na niebie od 1929 roku, polski przewoźnik jest 12 najstarszą linią lotniczą na świecie, będąc jedną z najbardziej międzynarodowych i rozpoznawalnych polskich marek.

 

 

Źródło informacji: PLL LOT

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close