Lifestyle 10 kwietnia 2024

Praca stewardesy w Polskich Liniach Lotniczych LOT. 7 obowiązków stewardesy na pokładzie przed startem samolotu

Polskie Linie Lotnicze LOT opublikowały kolejne wideo zdradzające tajniki pracy stewardesy. O swojej profesji opowiada Dorota, bohaterka kampanii „Ważne, z kim podróżujesz”. W drugiej części filmu Dorota przedstawia obowiązki personelu pokładowego przed rozpoczęciem boardingu.

Praca stewarda czy stewardesy to jeden z najbardziej pożądanych zawodów świata. Z pewnością członkowie personelu pokładowego nie mogą narzekać na nudę i rutynę. Zdarza się, że śniadanie jedzą w Paryżu, kolację w Mediolanie, by już następnego dnia udać się w podróż na drugi koniec świata. Jednak ta wyjątkowa profesja to nie tylko podróże, ale przede wszystkim konieczność zapewnienia bezpieczeństwa pasażerom. Pierwsze obowiązki zaczynają się już w sali przedstartowej, w której załogi przygotowują się do lotu. Następnie, zanim pasażerowie zostaną zaproszeni na pokład, personel pokładowy wykonuje szereg czynności na pokładzie. Jakich? Na to pytanie zna odpowiedź szefowa pokładu w Polskich Liniach Lotniczych LOT, Dorota Żuchaj. Tutaj można obejrzeć wideo, w którym przedstawia 7 obowiązków stewardesy na pokładzie przed startem samolotu.

Link do zdjęć: https://we.tl/t-6zb6kd50iB

Polskie Linie Lotnicze LOT S.A. to nowoczesny przewoźnik łączący Europę Środkową i Wschodnią ze światem. W ofercie LOT-u są bezpośrednie rejsy dalekodystansowe do portów w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Chinach, Japonii i Korei Południowej. Polski przewoźnik konsekwentnie zwiększa częstotliwość i poprawia ofertę na tych kierunkach, wzmacniając tym samym swoją pozycję na rynku Europy Środkowo-Wschodniej. Połączenia dalekiego zasięgu obsługuje Boeingami 787 Dreamliner, jednymi z najnowocześniejszych szerokokadłubowych samolotów świata. Obecny na niebie od 1929 roku, polski przewoźnik jest 12. najstarszą linią lotniczą na świecie, będąc jedną z najbardziej międzynarodowych i rozpoznawalnych polskich marek.

 

 

Źródło informacji: PLL LOT

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Gry planszowe i nie tylko 10 kwietnia 2024

Wsiąść do pociągu: Paryż. Kolejny powód, żeby kochać grę w pociągi!

Jeśli znacie, którąkolwiek z edycji gier w pociągi, szykujcie się na zakupy, bo właśnie wyszła nowa edycja: Wsiąść do pociągu: Paryż. To nie będzie obiektywna recenzja, każdy, kto, mnie zna, wie, że pociągi kocham na zabój, a ta wersja aż prosi się o zabranie jej na wakacje. Mechanika pozostaje niezmienna, z jednym bonusikiem w klimacie Vive la France, grafika jest cudowna, a pociągi zamieniły się… w autobusy i nie tylko! Łapcie więcej szczegółów. To nowa pozycja obowiązkowa na liście planszówek.

Przenieś się do eleganckiego Paryża z szalonych lat dwudziestych XX wieku. Wskocz na otwartą platformę z tyłu autobusu i przejedź się Avenue des Champs-Élysées. Podziwiaj wieżę Eiffla i zakończ dzień pełen wrażeń, oglądając zachód słońca z balkonu starej kamienicy w Montmartre” – czytamy na zachętę, a potem jest tylko lepiej!

Wsiąść do pociągu: Paryż.

Fot. Archiwum prywatne

Wsiąść do pociągu: Paryż

W tej edycji gry mamy okazję wybrać się do Paryża i to w latach dwudziestych. Mechanika pozostaje ta sama, realizujemy wylosowane bilety, układamy wagoniki, choć w tym przypadku twórcy postanowili urozmaicić kolekcję i na planszy stawiamy miniaturowe autobusy i zdobywamy punkty.

Fot. Archiwum prywatne

Przygotowanie do gry i sama rozgrywka trzymają się stałych zasad. Tak samo, jak w przypadku pełnowymiarowej wersji gry, żeby utworzyć połączenie pomiędzy ważnymi punktami na mapie, musimy uzbierać karty w odpowiedniej ilości i kolorze, ułożyć znaczniki i zrealizować jak najwięcej biletów.

Fot. Archiwum prywatne

W paryskiej edycji pojawia się miły francuski akcent, realizując połączenie w kolorze niebieskim, białym lub czerwonym, po zagraniu kart możemy zostawić sobie jedną w danym kolorze. Gdy uzbieramy trzy kolory, czyli flagę Francji, karty oddajemy i dostajemy ekstra 4 punkty. Flagę można zbierać wielokrotnie w ciągu rozgrywki.

Fot. Archiwum prywatne

Pamiętajcie, że to wersja na szybkie rozgrywki, które potrwają 15 – 20 minut. Pudełko nie jest ogromne, więc poleca się na wakacje, nie zajmie wam zbyt dużo miejsca w walizce. Sprawdzi się też w przypadku bardziej wrażliwych graczy, ponieważ trasy są krótsze i łatwiej  można je zrealizować.

Wsiąść do pociągu: Paryż. Jak grać?

Zasady są bardzo proste. Na początku gry rozkładamy planszę, rozdajemy po dwie karty biletów na gracza — można zatrzymać obie lub tylko jedną. Następnie rozdajemy karty lokomocji, również po dwie na osobę. Pozostałe karty lokomocji (odpowiednik wagoników) kładziemy na stole i odkrywamy pięć kart. Jeśli pojawią się trzy tęczowe autobusy (lub więcej) zgarniamy całą pulę i odkrywamy nowe karty (ta zasada obowiązuje przez całą grę). Celem gry jest zrealizowanie wylosowanych biletów i stworzenie połączeń. Aby je utworzyć, potrzebujemy plastikowe wagoniki (autobusy) i karty w odpowiednim kolorze. To wszystko, tak w skrócie!

W czasie tury gracz może wykonać tylko jedną akcję:

  • dobrać karty wagoników,
  • utworzyć połączenie
  • lub dobrać nowe bilety.

Instrukcję do gry znajdziecie na stronie wydawnictwa: tutaj i oczywiście w pudełku 🙂

Gra jak zawsze jest piękna i doskonale wydana. Zresztą zobaczcie sami! Gorąco polecam, miłej gry!

Fot. Archiwum prywatne

Zaciekawieni? Wpadnijcie przeczytać moją recenzję grę: Wsiąść do pociągu: Legacy — Legendy Zachodu. To perełka dla zakochanych w kolei graczy!

Fot. Archiwum prywatne

Wsiąść do pociągu: Paryż

Autor: Alan R. Moon
Ilustracje: Julien Delval
Wydawca: Rebel


Wpis powstał we współpracy z Rebel

Zdjęcia: Archiwum prywatne, materiały prasowe

Odwiedź nas na Facebooku

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Lifestyle 9 kwietnia 2024

Grupa Żabka stawia na sprzedaż zbilansowanych posiłków

Racjonalne odżywianie nie musi iść w parze z czasochłonnym procesem planowania oraz przygotowywania posiłków – przekonują przedstawiciele Grupy Żabka. Zgodnie z tą tezą prezentują przygotowaną dla konsumentów ofertę zbilansowanych dań gotowych i zdrowych przekąsek marek własnych z etykietą „Porcja DobreGO!”.

7 kwietnia obchodziliśmy Światowy Dzień Zdrowia pod egidą WHO. Hasłem przewodnim tegorocznych obchodów jest „Moje zdrowie, moje prawo”. Program „Porcja DobreGO!” Grupy Żabka jest ukierunkowany na ułatwienie klientom podejmowania bardziej świadomych decyzji żywieniowych. Jak zapewniają twórcy programu, w jego ramach oferowane są dania dostosowane do preferencji smakowych i różnych stylów życia konsumentów, pod względem objętości i składu stanowiące pełnowartościowy posiłek.

„W Żabce ułatwiamy klientom zmianę ich codziennych nawyków na lepsze – dla nich i dla planety. Mając na uwadze, że dobre żywienie jest jednym z najistotniejszych czynników wpływających na stan zdrowia i samopoczucie każdego z nas, postawiliśmy je w centrum naszych działań, które realizujemy w ramach filaru >>Zrównoważony styl życia<< naszej Strategii Odpowiedzialności” – podkreśla Rafał Rudzki, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w Grupie Żabka.

Dodaje, że cztery obszary, na których aktualnie koncentruje się sieć handlowa, to m.in. promowanie produktów, które uzyskały ocenę Nutri-Score A, B lub C oraz tych oznakowanych tzw. czystą etykietą – pochodzenia roślinnego lub w stosunku do których zastosowano oświadczenia żywieniowe i zdrowotne zgodnie z przepisami unijnymi.

„Przykładem są inicjatywy takie jak program >>Porcja DobreGO!<<, które mają ułatwić życie naszych klientów, dając im dodatkową wartość” – mówi Rafał Rudzki.

„Porcja DobreGO!” z Żabki to stworzone we współpracy z dietetykiem wysokiej jakości dania gotowe i przekąski, zarówno charakterystyczne dla polskiej kuchni, jak i kuchni egzotycznych. Oznaczenie ,,Porcja DobreGO!” znajduje się na produktach marek własnych Żabki: Szamamm, HAPS! Dobra Karma czy Tomcio Paluch. Sukcesywnie wprowadzane są kolejne nowości produktowe.

Szamamm – to m.in. potrawy z min. 50-procentowym udziałem warzyw, Tomcio Paluch – to kanapki na pieczywie żytnim i proteinowym. Program obejmuje też napary herbaciane linii Wycisk oraz wybrane produkty w stuprocentowo roślinnej marce Plant Hunter. W produktach z jajkiem jako głównym składnikiem, zostały wyeliminowane jaja z chowu klatkowego. W ramach programu w 2024 r. została także rozszerzona linia płynnych przekąsek pod marką Foodini.

„Zdrowe odżywianie to dla większości z nas synonim dbania o siebie i swoich bliskich, a jednocześnie ogromne wyzwanie >>Jak to wcielić w zwykłą codzienność? <<. Nie zawsze mamy odpowiednią wiedzę i czas, by zaczynając od kupna odpowiednich składników poprzez przechowywanie, po przygotowywanie, komponowanie i serwowanie, kierować się zawsze zasadami zdrowego, smacznego i racjonalnego żywienia” – zaznacza Jakub Malec, Sustainable Food Manager w Grupie Żabka.

Ekspert wskazuje, że sieć Żabka czyni dobre żywienie zdecydowanie łatwiejszym, ponieważ posiada w asortymencie produkty marek własnych, które „są zarazem smaczne i zdrowe dzięki odpowiednim proporcjom w daniach gotowych, walorom odżywczym i zdrowotnym oraz jakości użytych składników”.

W sklepach Żabka pojawia się coraz więcej produktów z oznaczeniem „Porcja DobreGO!”. Kluczem do ich wyboru jest system Nutri-Score, którego oznaczenia znajdują się na wszystkich produktach marek własnych sieci. Posiłki i przekąski z naklejką „Porcja DobreGO!” posiadają najwyższe możliwe noty, czyli Nutri-Score A i B.

Z obecnie dostępnych opcji można wybrać na szybkie śniadanie np. kanapkę Tomcio Paluch z porem i jajkiem, na obiad – zupy Szamamm, np. krem pomidorowy ze śmietanką czy barszcz ukraiński. W ofercie znajdują się także gotowe dania główne – sałatka cezar czy makaronowa z kurczakiem lub z falafelem od marki Dobra Karma. Klasyczną pozycją są np. tradycyjne pierogi ruskie Szamamm, a także przekąski w postaci orzechów nerkowca i migdałów HAPS!

Jak podkreślają przedstawiciele Grupy Żabka, mając na względzie ograniczenie szkodliwego oddziaływania na glebę, powietrze, wodę i klimat, ale także na zdrowie człowieka, Żabka odpowiedzialnie podchodzi do tematu pochodzenia surowców i ich wpływu na środowisko naturalne.

Grupa Żabka zgodnie z „Polityką zrównoważonego pozyskania surowców roślinnych oraz zrównoważonego połowu ryb i owoców morza” określiła wymagania od dostawców asortymentu marki własnej legitymowania się certyfikatami zrównoważonego pozyskania dla wrażliwych grup towarów: Rainforest Alliance 2020 dla kawy, herbaty i kakao, a dla soi RTRS (Round Table on Responsible Soy) lub innych równoważnych np. ICSS (International Sustainability & Carbon Certification), ProTerra, SAN (Sustainable Agriculture Network), SSAP (U.S. Soy Sustainability Assurance Protocol), Donau Soya Standard. Natomiast dla ryb i owoców morza: ASC (Aquaculture Stewardship Council), MSC (Marine Stewardship Council) oraz BAP (Best Aquaculture Practices).

W trosce o ochronę ekosystemów działania Grupy Żabka zmierzają tam, gdzie jest to możliwe, do wyeliminowania ze składu produktów oleju palmowego oraz zastąpienie w oferowanych przez sieć produktach niecertyfikowanego oleju palmowego olejem certyfikowanym (produkty marek własnych nie zawierają w składzie oleju palmowego).

Konsekwentnie wdrażane są także działania, których ramy wyznaczyła „Polityka dobrostanu zwierząt”: z początkiem 2022 r. wycofano ze sprzedaży w sklepach jaja kurze pochodzące z chowu klatkowego, a w 2023 r. wyeliminowano je również jako składniki główne w produktach marek własnych.

Realizowany od 2023 r. program „Porcja DobreGO!” wpisuje się w Strategię Odpowiedzialności Grupy Żabka na lata 2021-2026 w filarze „Zrównoważony styl życia”. Jak wskazują przedstawiciele Grupy, program poprzez promocję bardziej świadomych wyborów żywieniowych, ułatwia klientom zmianę codziennych nawyków na lepsze.

 

 

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close