Kulinaria 15 lipca 2013

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!

Składniki dla 4 osób:
• 6 dojrzałych pomidorów
• 2 szalotki pokrojone w kostkę
• 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
• 1 ogórek oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę
• 2 ząbki czosnku
• 100 ml oliwy z oliwek Borges
• Kilka listków świeżej bazylii
• Kilka zielonych oliwek Borges do dekoracji
• Sól, pieprz biały mielony, kumin (kmin rzymski) do smaku

Sposób przygotowania:
Wszystkie pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
1 pomidora (oczyszczonego i pokrojonego w kostkę) oraz trochę pozostałych warzyw odłożyć, resztę włożyć do dzbanka (w zestawie z blenderem) i dokładnie zmiksować blenderem z czosnkiem oraz przyprawami.
Pod koniec miksowania, nie wyłączając blendera, dodać oliwę z oliwek oraz listki bazylii.
Gotowy chłodnik przelać do bulionówek i udekorować pokrojonymi w kostkę warzywami oraz oliwkami.

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (15)

Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty

Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami

Koktajl ananasowy  z sokiem pomarańczowym i miodem

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close