Imbir. Korzeń idealny na jesień i zimę
Chyba każdy jest w stanie rozpoznać charakterystyczny imbir. Można go kupić pod wieloma postaciami – surowy, zmielony, kandyzowany, suszony w całości i marynowany. W kuchni sparwdzi się jako dodatek do ciast, potraw oraz napojów. Ten specyficzny w wyglądzie i smaku korzeń jest niezwykle cenny w naturalnej medycynie. Jego prozdrowotne i rozgrzewające właściwości sprawiają, że nie sposób się bez niego obejść w chłodne dni. Imbir ma znacznie wiele więcej zalet, które chciałabym Wam przedstawić:
- Wzmacnia odporność i przyspiesza zdrowienie
Imbir jest wprost nieoceniony wtedy, gdy coś zaczyna nas łapać. Jego korzeń jest bogaty w związki chemiczne, które pobudzają układ odpornościowy do wzmożonej walki z patogenami. Obfituje również w substancje antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne – można go śmiało dodać do tzw. “antygrypiny”
- Imbir rozgrzewa
Jego właściwości rozgrzewające są bardzo pomocne gdy przemarzniemy na dworze lub przyplącze się do nas przeziębienie. Imbir dzięki lotnym olejkom eterycznym wzmaga krążenie krwi, rozgrzewając zimne stopy i dłonie. Wspiera naturalne oczyszczanie organizmu poprzez wypocenie się.
- Może łagodzić ból
Imbir ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, w działaniu podobny jest do ibupromu. Badania przeprowadzone na ochotnikach pokazały, że pomógł on w przypadku bólu menstruacyjnego u kobiet, a olej z imbiru zmniejszył ból w kolanach u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów.
- Imbir łagodzi mdłości i wymioty
Jest nie tylko bardzo skuteczny, ale też bezpieczny, dlatego tak chętnie sięgają po niego kobiety ciężarne. Jego właściwości potwierdzono także w przypadku choroby lokomocyjnej oraz choroby morskiej. Można po niego również sięgać podczas zwykłej niestrawności oraz w chorobie refluksowej przełyku.
- Pomaga w odchudzaniu
Stosowanie imbiru do potraw czy napojów powoduje szybsze spalanie tłuszczów. Dzięki obecności kapsaicyny uaktywnia proces termogenezy (wytwarzanie ciepła w organizmie) co podkręca metabolizm i pozwala efektywniej “spalać” kalorie. Dodatkowo zapewnia dłuższe uczucie pełności, zapobiegając niekontrolowanemu podjadaniu.
- Imbir obniża poziom cukru we krwi
Imbir pozytywnie wpływa na aktywność enzymów wątrobowych, które przyczyniają się do rozkładu glukozy. Naukowcy twierdzą, że codzienne spożywanie 3 – 4 gram imbiru w niedługim czasie powinno dać trwały efekt. To szczególnie ważna informacja dla osób cierpiących z powodu cukrzycy typu 2.
- Sprzyja koncentracji
Imbir dobrze wpływa na ukrwienie mózgu, co przekłada się na poprawę koncentracji i możliwości zapamiętywania.