Jarzębina dobra nie tylko na korale! Sprawdzi się również w kuchni i domowej apteczce
Jarzębina, tudzież jarząb pospolity, to bardzo popularne drzewo. Rośnie w parkach, lasach, czy ogrodach. Sama również posadziłam sobie kilka szczepek i czekam niecierpliwie, aż urosną i będą cieszyć moje oczy pomarańczowo-czerwonymi owocami. Jednak jarzębina zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na swój urok, lecz również w związku ze swoimi właściwościami zdrowotnymi.
Jarzębina – właściwości
Być może niewiele z Was wie, ale owoce jarzębiny bogate są w witaminę C oraz antocyjany i karoten, którym zawdzięczają swoją barwę. Ponadto zawierają również kwasy organiczne, garbniki, sole mineralne i witaminy: B, E, K, P i nieco A.
Owoce jarzębiny ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wzmacniające wykorzystywane są do walki z przeziębieniem i grypą, a także w ramach profilaktyki, w okresach obniżonej odporności. Nieznacznie obniżają także ciśnienie krwi, działają żółciopędnie i moczopędnie. Usprawniają pracę układu pokarmowego.
Jarzębina – zastosowanie
Pewnie wiele z Was zaskoczę, sama do niedawna też o tym nie wiedziałam, ale jarząb pospolity jest rośliną miododajną.
W sztuce kulinarnej z walorów smakowych i prozdrowotnych można wykorzystywać owoce jarzębiny, jednak co bardzo ważne – surowe owoce są niejadalne! Nie tylko dlatego, że mają gorzki smak, ale przede wszystkim dlatego, że zawierają trujący składnik – kwas parasorbowy – który wywołuje biegunkę i wymioty. Ulega on jednak rozpadowi pod wpływem działania wysokiej lub niskiej temperatury, należy więc jarzębinę poddać obróbce cieplnej lub przemrozić.
Jarzębinę najczęściej przerabia się więc na dżemy, konfitury, syropy, soki, nalewki czy musy. Można też ją suszyć, najlepiej w temperaturze około 30-40 stopni, i w takiej formie dodawać do herbat, nalewek, sosów lub przygotowywać z niej napar, do płukania jamy ustnej w przypadku chrypki, a także jako naturalny środek wzmacniający.
Napar można również stosować w przypadku zaparć, podwyższonego poziomu cukru we krwi oraz kamicy nerkowej i dny moczanowej. Aby go przygotować, należy rozdrobnione owoce zalać wrzącą wodą, przykryć naczynie i pozostawić na około 30 minut.
W przypadku biegunki warto spożywać marmolady i dżemy z owoców jarzębiny, a także przygotowywać odwary – w tym celu stołową łyżkę rozdrobnionych owoców zalewa się 1,5 szklanki letniej wody i gotuje około 5 minut pod przykryciem. Tak przygotowany odwar należy przecedzić i popijać 2-3 razy dziennie po mniej więcej pół szklanki.
Przy przeziębieniu i problemach z trawieniem wykorzystuje się nalewkę, tzw. jarzębinówkę, którą otrzymuje się poprzez zalanie owoców alkoholem.
Jarzębina – zbieranie
Kwiaty jarzębiny zbiera się w okresie kwitnienia, czyli na przełomie maja i czerwca. Owoce zaś gromadzi się, gdy osiągną pełną dojrzałość, mniej więcej od sierpnia do października. Odcina się wówczas całe baldachy i później oddziela od szypułek. Mówi się, że najlepszy czas na zbiory owoców jest po pierwszych przymrozkach, które sprawiają, że owoce tracą nieco swojej goryczy. Jeśli jednak chcemy zebrać je wcześniej, można je po prostu włożyć na trochę do zamrażalnika, uzyskując ten sam efekt.
- Olej z pestek dyni na pasożyty i nie tylko. Dlaczego warto mieć go w kuchni?
- Dynia jako sekret zdrowia i urody
- Antygrypina – prosty domowy sposób na grypę i przeziębienie
- Czosnek na przeziębienie i nie tylko
- 5 powodów, dla których warto jeść kiszonki
- Choroby wieku przedszkolnego, na które najczęściej zapadają dzieci
- Domowe sposoby na kaszel. Znasz te produkty i na pewno masz w kuchni – wykorzystaj je!
- Jak wzmocnić organizm malucha jesienią?
- Jesieni nie unikniesz, za to przeziębieniom i grypie możesz zapobiegać, dzięki prostym radom
- Domowe SPA – maseczka z miodu…
- Chcesz wiedzieć jak osłabić odporność u Twoich dzieci? Jest na to kilka sposobów…