Zdrowie 24 lipca 2023

Kolory warzyw i owoców – czy wiesz, za co odpowiadają?

Warzywa i owoce odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej codziennej diecie. Są one świetnym źródłem składników mineralnych, witamin, błonnika pokarmowego oraz fitoskładników – związków pochodzenia roślinnego. Sięgając po różnokolorowe warzywa i owoce, często nie zdajemy sobie sprawy, że ich barwa nie jest przypadkowa. Jakie korzyści mogą wynikać z wprowadzenia większej różnorodności kolorów na nasz talerz – wyjaśnia ekspert Barbora Polska.

Kolory warzyw i owoców to nie przypadkowy efekt, ale wynik obecności różnych związków chemicznych, takich jak flawonoidy, karotenoidy czy antocyjany. Do tej pory rozpoznano około 5000 różnych fitozwiązków, choć szacuje się, że jest ich znacznie więcej. [1]

Kolory czerwone i pomarańczowe

– Kolory warzyw i owoców wynikają z obecności kilku konkretnych fitozwiązków, a każdy z nich w nieco inny sposób przyczynia się do utrzymania organizmu w zdrowiu i dobrej kondycji. Czerwone warzywa i owoce swoją barwę zawdzięczają karotenoidom – silnym przeciwutleniaczom,  które hamują namnażanie wolnych rodników, pomagają obniżyć stres oksydacyjny oraz przeciwdziałają wystąpieniu wielu chorób, w tym chorób serca i nowotworów. Głównym karotenoidem odpowiadającym za czerwoną barwę jest likopen, a jego dobrym źródłem są pomidor, papryka, wiśnie oraz truskawki.

Za pomarańczowy kolor dyni, cytrusów czy marchwi również odpowiadają karotenoidy, choć tutaj przeważa alfa- i beta-karoten. Oba związki są przekształcane w naszym organizmie w witaminę A, odpowiedzialną między innymi za prawidłowe widzenie, stan skóry, włosów i paznokci oraz łagodzenie stanów zapalnych – wyjaśnia Sylwia Lenartowicz-Wojciechowska, dietetyk, ekspert supermarketu spożywczego online BARBORA.PL.

Kolory niebieskie i fioletowe

– Niebieskie i fioletowe produkty, takie jak bakłażany, borówki czy jeżyny, zawierają w sobie między innymi antocyjany i resweratrol – kolejne dwa silne przeciwutleniacze. Z kolei zielone warzywa to bogactwo kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz podziału komórek DNA. Ten jest niezwykle ważnym składnikiem diety kobiet w ciąży – odpowiednia ilość pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia wady cewy nerwowej, w tym rozszczepu kręgosłupa oraz wspomaga prawidłowy rozwój dziecka. – dodaje Sylwia Lenartowicz-Wojciechowska, ekspert BARBORA.PL.

Różnorodność warzyw i owoców to klucz do zdrowia

Przeprowadzone badania przez Harvard Nurses’ Health Study[2] wykazały zwiększone korzyści zdrowotne oraz mniejsze ryzyko wystąpienia niektórych chorób u spożywających odpowiednią ilość warzyw oraz owoców. Osoby, które do swojej diety włączyły 8 i więcej porcji tych produktów, były o 30% mniej narażone na wystąpienie zawału serca. Choć spożywanie warzyw i owoców ze wszystkich grup kolorystycznych przyniosło ogólną poprawę zdrowia, to zielone warzywa liściaste (sałata, szpinak) odznaczyły się najsilniejszym wpływem na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca. Również owoce jagodowe, w tym truskawki i borówki, wykazały korzystny wpływ na wzrost insuliny po posiłku, redukcję stanów zapalnych oraz obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Różnorodne, kolorowe warzywa i owoce to niezbędne składniki racjonalnej, zbilansowanej diety. Ogromny wybór, świeżość i gwarancję najwyższej jakości warzyw i owoców zapewnia sklep internetowy Barbora.

Kolorowy i sezonowy talerz pełen pyszności

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, w codziennej diecie powinno znaleźć się około 400 g różnorodnych warzyw i owoców.

– Choć wydaje się to oczywiste, czasami wcale nie tak łatwo zadbać o odpowiednią podaż wszystkich produktów. By włączyć większą ilość warzyw i owoców do codziennego jadłospisu, najłatwiej podzielić sobie je na 4-5 porcji, z zachowaniem przewagi warzyw nad owocami. Porcja warzyw lub owoców to na przykład jeden średni ogórek, jeden średni banan, jeden pomidor, 2-3 garści malin. Robiąc zakupy, zawsze dobrze włożyć do koszyka dodatkowe warzywo lub owoc – pamiętajmy, że im bardziej kolorowo, tym więcej różnych korzystnych składników dostarczymy swojemu organizmowi. Nie bójmy się eksperymentować i próbować nowych produktów, których do tej pory nie jedliśmy. By zapewnić sobie różnorodność na talerzu, można także kierować się zasadą “1 porcja warzyw lub owoców – 1 kolor”, czyli przynajmniej po jednej porcji zielonych, czerwonych, pomarańczowych i fioletowych warzyw lub owoców w ciągu dnia – podpowiada ekspert.

 

Więcej informacji: www.barbora.pl

 

[1] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/moc-kolorow-i-rodzajow-warzyw-i-owocow/
2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15523086/

 

Źródło wpisu: informacja prasowa
Obraz DEZALB z Pixabay
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Podróże 23 lipca 2023

Osiem sprawdzonych patentów na efektywne pakowanie bagażu

Urlop dopiero przed Tobą? A może właśnie wracasz i na samo wspomnienie pakowania walizki dostajesz gęsiej skórki? Niezależnie od tego, do której grupy należysz, przygotowaliśmy 8 sprawdzonych zasad, które przydadzą się zarówno na weekendowe wypady, jak i długie wyjazdy. Sprawdź, czy już je znasz!

Lato w pełni, czyli czas idealny na podróże. Nieważne, czy wybieramy się na biwak, czy lecimy na zagraniczną wycieczkę – przemyślana organizacja bagażu to lepiej zagospodarowane miejsce i mniej frustracji podczas wyjazdu. O czym warto pamiętać? 

Efektywne pakowanie bagażu – sprawdzone patenty:

1. Zrób listę potrzebnych rzeczy 

Pakowanie na dłuższy wyjazd bez listy może skończyć się tym, że o czymś zapomnimy albo zabierzemy sporo niepotrzebnych rzeczy. Sytuację uratuje „checklista” – możemy zrobić ją w telefonie lub na komputerze, aby korzystać z niej przy okazji różnych wyjazdów. 

2. Stwórz gotowe zestawy odzieżowe na co dzień

Zazwyczaj to odzież zajmuje najwięcej miejsca w bagażu. Dlatego przed wyjazdem sprawdźmy pogodę i zastanówmy się, co będzie nam potrzebne. Rozłożenie ubrań, butów i akcesoriów na podłodze czy sofie pozwoli wygodnie skompletować różne zestawy.

3. Nie składaj w kostkę, tylko roluj

To sposób na maksymalne wykorzystanie wolnej przestrzeni – zrolowane ubrania zajmują mniej miejsca i nie gniotą się.

4. Pogrupowane ubrania zapakuj do woreczków

– Pakowanie gotowych zestawów ubrań czy grup odzieży do plastikowych woreczków ma wiele zalet. Przede wszystkim korzystanie z tak zorganizowanego bagażu na wakacjach jest komfortowe i oszczędza czas. Wystarczy, że wyciągniemy ubrania z woreczka i włożymy je na siebie, bez wertowania zawartości całego bagażu. Dodatkowo zachowujemy porządek w walizce i mimo upływu kolejnych dni na wyjeździe, możemy łatwo znaleźć to, czego potrzebujemy. Dodatkowo woreczek ZIP chroni zawartość przed nieprzewidzianymi sytuacjami – np. otwarciem buteleczki z kosmetykiem czy uszkodzeniem perfum. Weźmy też kilka woreczków na zapas – przydadzą się szczególnie pod kątem brudnej bielizny albo przetransportowania wilgotnego kostiumu czy kąpielówek – podpowiada Marta Krokowicz, związana z marką Paclan i dodaje: Często spędzamy dużo czasu na spakowaniu walizki na wyjazd, ale wracając do domu, kierujemy się zasadą – nieważne jak, ważne, by zamknąć walizkę. Pamiętajmy, że pogrupowane ubrania w woreczkach ułatwią nam rozpakowanie, dając sygnał, co możemy schować od razu do szafy, a co należy wyprać. Po zakończonym wyjeździe nasze „podróżne” woreczki warto schować od razu do torby lub walizki, by mieć je przygotowane na kolejne pakowanie.

5. Wykorzystaj nieoczywiste schowki

I nie chodzi o przegródki czy kieszenie w walizce, a np. o buty, w których wnętrzu możemy ukryć zrolowane skarpetki czy bieliznę. Natomiast paski lub krawaty najlepiej rozłożyć wzdłuż ścianek walizki czy torby. W ten sposób nie zajmą dużo miejsca.

6. Zabezpiecz kosmetyki

Kosmetyki przelejmy z pełnowymiarowych opakowań do plastikowych butelek albo zabierzmy ze sobą próbki, które często zalegają w domu. Podobnie perfumy – wybierzmy praktyczne miniatury. Jeśli chcemy uniknąć przypadkowego rozlania płynów, to pod nakrętką umieśćmy kawałek folii spożywczej. Podobnie zadziała wacik kosmetyczny pod wieczkiem cieni do powiek czy różu w kamieniu, zabezpieczając kolorowe kosmetyki przed pokruszeniem. Umieśćmy wszystko w kosmetyczce lub plastikowym woreczku.

Niezależnie od tego, czy mamy oddzielną torbę na kosmetyki, warto je dodatkowo zabezpieczyć. Tu znów przydadzą się woreczki strunowe lub z zamknięciem typu ZIP. Zwróćmy uwagę na rodzaj worka – najlepsze będą szczelne, z wygodnym zamknięciem strunowym, co ułatwi wyciąganie przedmiotów. Dobrze dopasować także ich rozmiar do wielkości transportowanych przedmiotów – np. mniejsze wykorzystać do schowania kolorówki, a większe na kosmetyki i ubrania. Patrząc przez pryzmat naszej oferty, warto wybrać woreczki ZIP w obu dostępnych wariantach – 1L i 3L. Dodatkowym wsparciem mogą okazać się też jeszcze mniejsze woreczki strunowe, które przydadzą się do transportu małych przedmiotów. Taki zestaw w zupełności wystarczy nam na każdy wyjazd – mówi Marta Krokowicz, związana z marką Paclan.

7. Zabezpiecz elektronikę 

Ładowarki i słuchawki niedbale rzucone w bagażu mogą się poplątać, dlatego po zwinięciu warto spiąć je gumką lub specjalnymi opaskami. Aby elektronika była w jednym miejscu, a poszukiwania ładowarki nie zmuszały nas do wyciągnięcia całej zawartości walizki, znów warto sięgnąć po woreczki ZIP.

8. Od największych do najmniejszych 

Układając rzeczy w walizce, zaczynaj o tych największych i najcięższych, a najmniejsze i najdelikatniejsze umieść na wierzchu – np. kosmetyki. W ten sposób wykorzystasz optymalnie wolną przestrzeń i nie przygnieciesz drobiazgów.

Bez względu na to, czy pakujemy się na krótki wyjazd do plecaka, czy szykujemy się na długie wakacje z dużym bagażem, warto pamiętać o tych kilku zasadach. Dzięki nim pakowanie będzie o wiele efektywniejsze, a my zabierzemy to, co jest niezbędne i nie będziemy musieli na siłę domykać wieczka walizki lub testować wytrzymałość suwaka. Udanych wakacji!

 

Paclan. Robi różnicę każdego dnia. Marka należy do Cedo Sp. z o.o. – firmy, która od ponad 50 lat produkuje artykuły gospodarstwa domowego jednorazowego użytku, ułatwiając wykonywanie codziennych czynności. Poza szerokim wyborem worków na odpady, ściereczek, gąbek i papierów do pieczenia, w ofercie można znaleźć także folie spożywcze, torebki na mrożonki oraz woreczki na pieluszki. Paclan zachęca do dbałości o środowisko naturalne – stworzył linię For Nature, którą tworzą ekologiczne artykuły do gotowania, pieczenia, sprzątania oraz worki na śmieci z materiału z recyklingu. Więcej informacji na http://www.paclan.pl

 

Źródło wpisu: informacja prasowa
Obraz JamesDeMers z Pixabay
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Karmienie 22 lipca 2023

Mleko w diecie rocznego dziecka – jaki produkt odpowie na potrzeby takiego malucha?

Mleko to stały element diety – najpierw niemowlęcia, później małego dziecka, a w końcu osoby dorosłej. Pierwszym pokarmem, jaki noworodek otrzymuje po narodzinach, zazwyczaj jest mleko mamy. Z czasem, kiedy kobieta przestaje karmić piersią, w diecie malucha może pojawić się mleko krowie, w tym mleko modyfikowane, a także produkty mleczne. Warto przy tym pamiętać, że roczne dziecko wciąż ma zupełnie inne wymagania żywieniowe niż jego rodzice. Jakie mleko odpowie na wielkie potrzeby małego brzuszka i czy każde będzie dla niego odpowiednie? Podpowiadamy!

Potrzeby żywieniowe rocznego dziecka

Maluch, który zdmuchnął swoją pierwszą świeczkę z urodzinowego tortu, przestaje być już niemowlęciem, a staje się małym, ciekawym świata dzieckiem. W tym wieku zaczyna stawiać już pierwsze kroki, coraz śmielej pokazuje swoją samodzielność, chętnie naśladuje dorosłych i z radością odkrywa otaczający świat, w tym nowe pokarmy. Chociaż roczniak może wydawać się już taki „dorosły”, minie wiele lat, zanim jego organizm dojrzeje. Z procesem wciąż intensywnie trwającego rozwoju wiążą się szczególne potrzeby żywieniowe, zupełnie inne niż potrzeby rodziców czy innych starszych członków rodziny. Przykładowo roczne dziecko potrzebuje nawet do 6 razy więcej pewnych składników odżywczych niż osoba dorosła (w przeliczeniu na kilogram masy ciała). To np. 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia, jodu i żelaza oraz 3 razy więcej witamin A i  C [1]. Tak duże potrzeby małego brzuszka może zaspokoić tylko dopasowana do tych wymagań, odpowiednio skomponowana i urozmaicona dieta, uwzględniająca produkty spożywcze ze wszystkich grup – warzywa, owoce, produkty zbożowe, mleko i przetwory mleczne, mięso i ryby oraz tłuszcze.

Mleko krowie w diecie małego dziecka

Chociaż eksperci zalecają, aby kontynuować karmienie piersią rocznego dziecka, wiele mam z różnych powodów decyduje się na zakończenie takiego karmienia, kiedy maluch skończy 12 miesięcy. Wtedy w diecie dziecka pojawia np. mleko krowie. Chociaż ten produkt jest dobrym źródłem wapnia, zawiera niewiele witaminy D, jodu czy żelaza, czyli składników kluczowych dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Jednocześnie zawiera zbyt duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, sodu oraz białka [2] dla małego dziecka. Właśnie dlategomleko krowie nie powinno być podawane małemu dziecku w zbyt dużych ilościach – może stanowić część jadłospisu, np. dodatek do potraw. Roczniak nie powinien jednak spożywać więcej niż dwa kubki mleka krowiego dziennie (500 ml).

Mleko kozie w diecie małego dziecka

Niekiedy po podaniu dziecku mleka krowiego może wystąpić reakcja alergiczna. Białka mleka krowiego to jeden z najczęstszych alergenów, dlatego w takiej sytuacji (lub kiedy opiekunowie obawiają się, że maluch może mieć alergię na mleko krowie) rodzice często włączają do diety dziecka mleko kozie. Jednak doniesienia naukowe sugerują, że u 92% osób z alergią na białka mleka krowiego reakcja alergiczna pojawi się również po spożyciu mleka koziego [4]. Jeśli u dziecka nie występuje alergia na mleko i nabiał, mleko kozie – podobnie jak mleko krowie – może pojawić się w jego diecie okazjonalnie, jako urozmaicenie potraw. Jednocześnie, aby dostarczyć roczniakowi ważne dla rozwoju witaminy i składniki mineralne, warto włączyć do jego diety odżywczą formułę na bazie mleka.

Odżywcza formuła na bazie mleka – jaką wybrać?

Odżywcza formuła na bazie mleka, wzbogacona w witaminy i składniki mineralne (dawniej pod nazwą mleko modyfikowane typu junior) to produkt, który jest dopasowany do szczególnych potrzeb żywieniowych małych dzieci na kolejnych etapach ich rozwoju. Wprowadzenie takiego produktu do diety rocznego dziecka może pomóc zmniejszyć częstość występowania w tej grupie wiekowej niedoborów, m.in. witaminy D, nawet o 78% [5]. Badania dowodzą również, że dzieci dwuletnie, którym nadal są podawane takie formuły, otrzymują więcej składników odżywczych, w tym witaminy D, żelaza i jodu niż te, które rzadziej spożywają produkty na bazie mleka stworzone z myślą o małych dzieciach [6].

Przykładem takiego produktu jest Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert, którego spożycie 2 kubków po 200 ml dziennie pomaga pokryć zapotrzebowanie na ważne dla rozwoju roczniaka składniki odżywcze [7]:

  • wapń i jod – 71%,
  • żelazo – 74%,
  • witaminę D – 89%.

Produkt zawiera m.in. wapń i witaminę D niezbędne dla prawidłowego rozwoju kości i zębów, witaminy A, C i D dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, żelazo i jod wspierające prawidłowy rozwój poznawczy, kwas ALA (omega 3) niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i tkanki nerwowej[8], a także unikalną kompozycję GOS/FOS. W porównaniu do mleka krowiego 2% Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert zawiera aż 17 razy więcej witaminy C i 168 razy więcej witaminy D, czyli witamin ważnych dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu.

 

 

[1] W przeliczeniu na kg masy ciała zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod red. M. Jarosz i in. NIZP-PZH, 2020.
[2] Szajewska H. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy medyczne/Pediatria, 2021.
[3] Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Praktyczne zastosowanie norm i zaleceń żywieniowych pod red. H. Weker i wsp. Instytut Matki i Dziecka, 2020.
[4] Kaczmarski M., Korotkiewicz-Kaczmarska E., Alergia i nietolerancja pokarmowe. Mleko i inne pokarmy, wydanie pierwsze, wydawnictwo „Help-Med”, Kraków, 2013.
[5] W badaniu przeprowadzonym przez Akkermans i wsp., Am J Clin Nutr. 2017 Feb;105(2):391-399 sprawdzono, jak po włączeniu mleka modyfikowanego dla młodszych dzieci będzie wyglądać prawdopodobieństwo niedoborów witaminy D – po 20 tygodniach interwencji częstość występowania niedoborów witaminy D znacznie zmniejszyła się w grupie spożywającej produkt typu junior (prawdopodobieństwo niedoboru mniejsze o 78%).
[6] Komentarz do artykułu: Stosowanie mleka modyfikowanego dla młodszych dzieci, oprac. Piotr Socha, STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA, 2022/T19.
[7] % realizacji dziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku 1-3 lat zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod red. M. Jarosz, NIZP-PZH, 2020.
[8] Dla porcji 200 ml.

 

Źródło wpisu: informacja prasowa
Obraz StockSnap z Pixabay

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close