Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty
Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!
Składniki dla 4 osób:
• 500 g krewetek 16/20 zamarynowanych w oliwie Borges, czosnku i pieprzu cytrynowym
• 1 melon gallo
• 1 świeży ogórek
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Family
• Kilka listków posiekanej świeżej mięty
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 100 g kiełków słonecznika i soi
• 1 łyżka prażonego sezamu
Sos:
• 1 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę
• Sok z 1 cytryny
• 4 łyżki oliwy z oliwek Borges Extra Lite
• 1 łyżka posiekanego imbiru
• ½ łyżeczki pasty sambal oelek
• 1 pęczek świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Krewetki obsmażyć na złoty kolor, oprószyć solą i pozostawić do wystudzenia.
Wszystkie składniki sosu zmiksować w blenderze i doprawić do smaku.
Melona i ogórka obrać, usunąć pestki i pokroić w cienkie paseczki. Połączyć z sałatami,
świeżą miętą, olejem sezamowym, kiełkami oraz przygotowanymi wcześniej krewetkami.
Całość przed podaniem polać przygotowanym wcześniej sosem z mango i posypać ziarnami sezamu.
Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:
Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii
Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki
Hiszpański chłodnik z pomidorów
Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami
Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka
Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami