Ciasto z dyni i jabłek to wypiek, który jadłam po raz pierwszy w życiu, w dodatku zrobiłam je sobie sama. Skorzystałam z tortownicy, bo bałam się, że z dużej blachy [...]
Końcówka jesieni to dobry czas, by kupić dynię i przyrządzić z niej coś pysznego jak pasztet z dyni. Ja w tym roku miałam prawdziwe urwanie głowy – dostałam w prezencie [...]
Czy Waszym dzieciom zdarza się mieć zachciankę na coś słodkiego, a w dodatku żeby same ją przygotowały? Nam się zdarza, wówczas szukam jakiegoś szybkiego i łatwego deseru. Czasem zdarza się, [...]
Jedliście kiedyś liście rzodkiewki? Ja nigdy! Odkąd sięgam pamięcią w mojej rodzinie jadło się tylko korzeń, a zielone części warzywa zawsze lądowały w koszu na śmieci. I prawdę powiedziawszy, nigdy [...]
Jak zagęścić zupę i sos? To pytanie pojawia się często, bo nie zawsze nasze kulinarne starania przynoszą idealny efekt i czasem trzeba sięgnąć po sprytny sposób, by pewne niedociągnięcia ukryć. [...]
Sezon ogórkowy powoli się kończy, ale zanim ostatnie ogórki zostaną pocięte na mizerię lub zostaną ukiszone, spróbujcie dwóch innych pomysłów na te warzywa. Proponuję więc przepis na ogórki w słodko-kwaśnej [...]
Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą na zimę to przysmak, który po raz pierwszy jadłam jakieś 17 lat temu. Od tego czasu wiele się zmieniło, ale nie moje zamiłowanie [...]
Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem to sztandarowe danie, które serwowała moja babcia, mama i oczywiście, robię je także ja. Od kiedy pamiętam, placki jedliśmy na słodko, od razu z [...]
Sos musztardowo-miodowy to idealna słodko-kwaśna kombinacja do różnego typu sałatek. Szukając ostatnio inspiracji, natrafiłam właśnie na ten przepis. Delikatnie go zmodyfikowałam i stwierdziłam, że to jest to, czego właśnie potrzebuję. [...]
Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym to moje ostatnie objawienie. Szukałam przepisu prostego, ale robiącego odpowiednie wrażenie zarówno w smaku, jak i w wyglądzie. A że kwiaty cukinii akurat miałam pod [...]
Suszone pomidory to genialny sposób na zachowanie smaku i zapachu tych letnich warzyw. Ja uwielbiam pasjami – świeże, w pastach i oczywiście suszone pomidory, mogę jeść bez końca. Bo przecież [...]
Zupa z botwiny na gorąco to pomysł na obiad, który podrzucam Wam w ostatniej chwili. Przełom wiosny i lata to idealny czas, by skorzystać z obfitości botwiny, czyli młodych buraczków [...]