Kulinaria 20 kwietnia 2023

Zakwas z buraków — przepis na domowe cudo do picia i na zupę

Zakwas z buraków to kolejna tradycyjna “kiszonka”, której wytwarzania nauczyłam się z myślą o wsparciu zdrowia rodziny. Jego przygotowanie nie nastręcza wiele trudności, choć warto uzbroić się w cierpliwość. 

Picie zakwasu buraczanego stanowi świetne wsparcie dla organizmu, po które można sięgać bez względu na porę roku. Bazując na własnym doświadczeniu zdradzę, jak zrobić domowy zakwas z buraków do picia i jak go przechowywać.

Zakwas z buraków — przepis na świeży zakwas buraczany

Cudownie, jeśli macie swojskie buraki, niepryskane, bez żadnej chemii. Na takich zakwas jest najlepszy, bo w pełni naturalny. Ze sklepowych buraków także można przygotować domowy zakwas, więc jeśli nie macie dostępu do ekologicznych warzyw, zróbcie go na zwykłych. 

Czego potrzebujecie do zrobienia domowego zakwasu z buraków?

Składniki na zakwas z buraków:

  • cztery duże buraki,
  • kilka liści laurowych, 
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka ząbków czosnku,
  • sól (płaska łyżka soli na litr wody),
  • ewentualnie gałązka kopru.

Powyższe składniki możecie podwoić, jeśli chcecie uzyskać na raz więcej zakwasu. Ja przygotowuję go w kamionkowym naczyniu o pojemności niespełna 3 litrów.

 

Jak przygotować domowy zakwas buraczany?

Na początek wymyjcie naczynie (byle nieplastikowe) i wyparzcie je, by pozbyć się ewentualnych szkodliwych drobnoustrojów.

  1. Buraki wyszczotkujcie pod bieżącą wodą, obierzcie i pokrójcie na plastry.
  2. Wrzućcie je do naczynia razem z liśćmi laurowymi, pieprzem, czosnkiem (nie trzeba go obierać). Niektórzy dodają jeszcze skórkę z razowego chleba, ale przestrzegano mnie, że choć przyspiesza fermentację, to lubi pleśnieć, więc nie próbowałam.
  3. Zalejcie buraki z przyprawami ciepłą wodą z solą (przypominam: płaska łyżka soli na litr wody). Składniki powinny być nią przykryte, inaczej mogą spleśnieć.  
  4. Naczynie przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 7-10 dni, co  zależy od temperatury i tempa procesu fermentacji. Raz dziennie zaglądajcie do tworzącego się zakwasu i zdejmujcie z jego wierzchu pianę. 

Po czym można poznać, że zakwas jest gotowy? Po wspaniałym smaku i zapachu oraz rubinowym kolorze. Jeśli coś pójdzie nie tak i na zakwasie pojawi się choć odrobina pleśni, niestety nadaje się już tylko do wylania. Wtedy trzeba ponownie wymyć i wyparzyć naczynie i powtórzyć całą procedurę do uzyskania oczekiwanego efektu. 

Gotowy zakwas można wykorzystać do picia lub dodać do czerwonego barszczu. Nadmiar przelejcie do wyparzonych szklanych butelek i przechowujcie w lodówce. Stać może tam przez kilka tygodni, ale u mnie znikał o wiele wcześniej, nie powiem więc dokładnie, jak długo da radę.

zakwas z buraków

Zakwas z buraków — właściwości

Zakwas z buraków to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Obecne są w nim witaminy z grupy B, witaminy C, A, K i E. Nie brakuje w nim łatwoprzyswajalnego żelaza, wapnia, magnezu, czy potasu. Ponieważ zakwas powstaje w wyniku fermentacji, jest bogaty w kwas mlekowy i probiotyki. 

Zakwas buraczany ma wspaniałe właściwości dla zdrowia. Wzmacnia odporność, poprawia wyniki krwi przy anemii, reguluje ciśnienie krwi. Wspiera pracę nerek i wątroby, poprawia procesy trawienne i metabolizm, ułatwia pozbywanie się toksyn z organizmu. Jest świetnym źródłem energii, zwiększa wydolność. Sprawdza się nie tylko podczas intensywnego wysiłku fizycznego, ale także intelektualnego. 

zakwas z buraków

Zakwas z buraków do picia — jak często można go stosować?

Warto sięgać po niego codziennie i robić to regularnie. Zacznijcie od łyżeczki i systematycznie zwiększajcie dawkę do pół szklanki dziennie. Dzieci mogą pić go dla zdrowia w dawce nie wyższej niż 50 ml dziennie. Oczywiście dzieciom również podawajcie go na początek w niewielkiej ilości. Organizm musi się przyzwyczaić do tego specyfiku. 

Zakwas buraczany — przeciwwskazania

Mimo fantastycznych właściwości dla zdrowia zakwas z buraków nie jest polecany każdemu. Uważać na niego powinny osoby cierpiące na kamicę nerkową, dnę moczanową i reumatyzm, ponieważ buraki są źródłem szczawianów. Zakwas mogą pić kobiety ciężarne i małe dzieci, choć w ich przypadku dobrze jest skonsultować z lekarzem taką decyzję. 


Fot. congerdesign/Pixabay

Odwiedź nas na Facebooku

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Sport 20 kwietnia 2023

Sporty wodne – jakimi aktywnościami warto się zainteresować?

Sporty wodne to jedne z ulubionych aktywności Polaków podczas wakacji i nie tylko. Wiele osób regularnie pływa na basenie, a w ostatnich latach popularne zrobiły się też deski SUP, windsurfing czy nurkowanie. Na co warto zwrócić uwagę i jakie akcesoria wybrać?

Sporty wodne: deska SUP do pływania na morzu czy jeziorze

SUP, czyli z angielskiego Stand Up Paddle. Mowa o dużej, szerokiej desce podobnej nieco na pierwszy rzut oka do klasycznej deski surfingowej. SUP sprawia jednak bardziej masywne wrażenie i nie ma żagla. Aby pływać, trzeba odpychać się wiosłem na stojąco lub siedząco. Brzmi mało rozrywkowo? Nic bardziej mylnego. SUP przywędrował do nas zza oceanu i z roku na rok widać coraz większe zainteresowanie tą formą aktywności. Jednak faktycznie, jest to raczej spokojna rekreacyjna zabawa i okazja do tego, aby być bliżej natury niż sport dla miłośników adrenaliny.

Na desce SUP raczej ciężko rozwinąć zawrotną prędkość, za to można na niej pływać zarówno w pojedynkę, jak i we dwójkę. Ogromną zaletą jest to, że większość desek jest dmuchana, więc odpada całkowicie problem przechowywania. SUP świetnie sprawdzi się na wakacjach, deskę można schować w bagażniku i napompować za pomocą pompki elektrycznej podłączonej do gniazda samochodu. Deski idealnie nadają się do eksplorowania jeziora czy do swobodnego pływania na otwartych akwenach.

Dobre deski SUP mają dużą wyporność i są bardzo stabilne, dlatego mogą z nich korzystać nawet osoby, które nie miały wcześniej do czynienia z windsurfingiem czy innymi sportami na desce. Nie potrzeba umiejętności balansowania równowagą ani opanowania specjalnej techniki pływania. Wystarczy odpychać się wiosłem w swoim tempie.

Są oczywiście sposoby na to, aby wiosłować jak najbardziej efektywnie, minimalizować opór powietrza i rozwinąć pewną prędkość. Tyle że w deskach SUP zupełnie nie o to chodzi. Stand Up Paddle to przede wszystkim zabawa, tzw. chillout na wodzie i cieszenie się piękną pogodą oraz ładnymi krajobrazami.

Lepszy SUP czy windsurfing?

SUP jest często porównywany do windsurfingu, ale tak naprawdę to dwie różne rzeczy. Dlatego nie da się jednoznacznie powiedzieć, co jest lepsze. Jeden i drugi sport wymaga pewnej siły, zwłaszcza rąk i ramion. Przy windsurfingu potrzeba trochę wysiłku, żeby manewrować żaglem czy podnieść go z wody, z kolei na desce SUP trzeba nieustannie wiosłować. Na windsurfingu pływa się raczej na morzu, a deski Stand Up Paddle nadają się najbardziej na jezioro czy rzeki o wolnym nurcie.

Deski windsurfingowe są bardziej zróżnicowane pod względem wielkości czy szerokości niż deski SUP, które są raczej uniwersalne, choć oczywiście między poszczególnymi modelami mogą być pewne różnice. Do uprawiania windsurfingu potrzeba wiatru, w przypadku deski z SUP wystarczy wiosło i siła własnych rąk co może być zarówno wadą, jak i zaletą tego sportu.

Niezbędne wyposażenie do SUP

Żeby móc w pełni cieszyć się przyjemnością z pływania na desce SUP warto wybrać dobre wiosło. Na https://sportano.pl/sup/wiosla-sup każdy miłośnik sportów wodnych znajdzie kompleksowe wyposażenie do swojego SUP. Jeśli zależy ci na dobrej zabawie, warto postawić na sprawdzonego producenta, który oferuje wiosła czy inne akcesoria wykonane z wysokiej jakości materiałów. Najlepsze są wiosła aluminiowe, epoksydowe i karbonowe.

Dla początkujących poleca się wiosła aluminiowe, warto też zwrócić uwagę na samą konstrukcję. Najprostsze są wiosła jednoczęściowe o stałej długości i dużej sztywności. Są też wiosła regulowane, gdzie długość można dopasować do wzrostu oraz wiosła składane, które są najbardziej elastyczne.

Wybierz odpowiednie wiosła do deski SUP

Wiosła do SUP nie są drogie, to jednorazowy wydatek rzędu kilkuset złotych i takie wyposażenie spokojnie posłuży ci przez wiele lat. Najlepsi producenci to na przykład Starboard, Fanatic, Aquastic, Aqua Marina, JP-AUSTRALIA. Co jeszcze jest ważne przy kompletowaniu sprzętu do SUP? Jeśli masz już pewne doświadczenia z pływaniem na desce, to można zastanowić się nad lepszym dopasowaniem SUP do swoich potrzeb i wagi. Im cięższa osoba, tym szerszy i bardziej wyporna musi być deska.

Równocześnie takie deski są też polecane zwykle dla początkujących osób i to nawet w przypadku małej wagi użytkownika. Niestety większa stabilność to również mniejsza dynamika i gorsza zwrotność co może mieć kluczowe znaczenie na przykład podczas pływania na morzu czy rzece, gdzie trzeba omijać różne przeszkody takie jak kamienie, gałęzie czy wystające korzenie drzew. Przyjmuje się, że bardziej doświadczeni i zaawansowani użytkownicy powinni wybierać deski nieco węższe i lżejsze, które dają więcej możliwości podczas zabawy na wodzie.

Inne ciekawe sporty wodne

Są ludzie, którzy od przebywania w wodzie, wolą eksplorować to, co znajduje się pod jej taflą, bliżej dna. Nurkować można na wiele sposobów, żeby na przykład zrobić to z butlą, potrzebny jest ukończony kurs i odpowiednie umiejętności, więc nie jest to sport dla każdego. Dużo tańsze i znacznie mniej wymagające jest nurkowanie z fajką, czyli tzw. snorkeling.

Tutaj tak naprawdę wystarczy umieć pływać, chociaż wcale nie trzeba wykazywać się znajomością specjalnej techniki, bo zwykle nurkuje się z płetwami, które znacznie ułatwiają poruszanie się w wodzie. Żeby uprawiać snorkeling, potrzebne są płetwy, fajka do oddychania oraz maska z zasłoniętym nosem, aby nie zachłysnąć się wodą.

To również podstawowa różnica między takim wyposażeniem a akcesoriami przeznaczonymi do pływania. Pływacy potrzebują odkrytego nosa, bo podczas intensywnego wysiłku i wynurzania się z wody często napiera się powietrze nosem, a nie ustami, aby zminimalizować ryzyko zachłyśnięcia się wodą.

Zadbaj o okulary lub wybierz maskę do pływania

Pływanie to wciąż najpopularniejszy sport wodny, który równocześnie można określić mianem najbardziej wymagającego pod względem kondycji oraz techniki. Pływa się najczęściej na zamkniętych basenach, a najważniejsze akcesoria to bez wątpienia kąpielówki, czepek i okulary lub maska do pływania. Na https://sportano.pl/plywanie/okulary-i-maski-do-plywania każdy pływak znajdzie dla siebie odpowiednie akcesoria.

Większość osób wybiera okulary, które mają mały rozmiar i bez trudu zmieszczą się do plecaka. Jednak niektórzy wolą maski pływackie, które są nieco bardziej zabudowane. Na pierwszy rzut oka maska pływacka może nieco przypominać tę do nurkowania, ale nie ma zakrytego nosa, więc można swobodnie oddychać nawet przy intensywnym wysiłku.

Najlepiej jest przymierzyć kilka różnych modeli, bo okulary i maski mają bardzo różne kształty i jest to kwestia indywidualnego dopasowania do twarzy. Źle dobrane okulary będą uwierać, mogą przeciekać czy parować, co odbiera sporo przyjemności z pływania.

Jak widać, miłośnicy zabawy w wodzie mają wiele opcji do wyboru – można pływać na windsurfingu na otwartych wodach czy w zatoce, na jeziorze nieźle sprawdzi się SUP, który może być ciekawą alternatywą dla klasycznego kajaka, a do pływania czy nurkowania trzeba zaopatrzyć się przede wszystkim w okulary pływackie lub maskę. Wybierz dobrej jakości sprzęt sportowy i ciesz się ulubioną aktywnością sportową.

 

Źródło informacji: Sportano
Obraz Pexels z Pixabay

 

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kulinaria 19 kwietnia 2023

Domowa pizza na wyciągnięcie ręki – przepis z Mąką Na Pizzę z Młyna Jaczkowice

Kto nie zna pizzy? Puszysty placek z dodatkiem aromatycznego sosu pomidorowego, ciągnącego się sera i pieczarek to klasyczny, włoski przysmak, który oczarował cały świat. Pizza może wystąpić w różnych konfiguracjach smakowych – na słono, ostro, z tradycyjnymi owocami lub tymi z morza, wszystko wedle uznania. Choć składniki mogą się zmieniać, to najważniejszym, niezmiennym elementem tego dania jest… ciasto. Dlatego warto przygotowywać je tylko z najlepszych składników.

Wyrabiając tradycyjny spód pizzy, włoscy kucharze stawiają na produkty wysokiej jakości składu oraz naturalnego pochodzenia. Jednak najistotniejsze podczas przygotowania ciasta na pizzę jest dobranie odpowiedniej mąki, dzięki której placek nie ugnie się pod ciężarem składników. Dlatego też dla domowych kucharzy oraz fanów włoskich wypieków, idealnym pomocnikiem będzie Mąka Na Pizzę z Młyna Jaczkowice.

Polsko-włoska pizza

Mąka Na Pizzę z linii „Domowa Piekarnia” od Młyna Jaczkowice to doskonałe rozwiązanie dla miłośników włoskiej kuchni. Wysoko rozdrobniona mąka nada ciastu delikatnego smaku i lekkości, równocześnie wzmacniając jego strukturę – tak, by nie uginał się pod ciężarem składników. Mąka sprawdzi się zarówno w cienkich, tradycyjnych spodach margherity, jak i miękkich, drożdżowych plackach w amerykańskim stylu. 

Odpowiednio upieczone ciasto charakteryzuje się nie tylko chrupkością, ale również zachowuje optymalny poziom wilgoci, by całość nie była przesuszona. Składnikiem za to odpowiedzialnym jest mąka, dlatego też warto wybrać produkt, który zarówno nada wypiekowi wilgotności, jak i po wypieczeniu zachwyci podniebienia lekkością. 

Wytworzona z najlepszych odmian pszenicy Mąka Na Pizzę z linii „Domowa Piekarnia” powstaje na żyznych ziemiach Dolnego Śląska. Wysoka jakość produktów Młyna Jaczkowice nadaje wypiekom lekkości i delikatności, która oczaruje kubki smakowe naszych gości oraz przeniesie ich do klimatu słonecznej stolicy pizzy – Neapolu. Domowe, chrupiące ciasto zachwyci niezwykłym aromatem, a w połączeniu z ulubionymi składnikami oczaruje domowników oraz zostanie gwiazdą każdej biesiady. 

Włoski przysmak na miarę każdej kuchni

Mąka Na Pizzę z Młyna Jaczkowice znakomicie sprawdzi się podczas przygotowania domowej, włoskiej pizzy. Wysoki stopień rozdrobnienia, znikoma zawartość popiołu oraz delikatny kolor zagwarantują naszym wypiekom lekkość, delikatny smak oraz doskonałą chrupkość. 

Źle dobrana mąka może zamienić wyczekiwaną gwiazdę kolacji w rozczarowujący zakalec. Dlatego podczas przygotowywania ciasta na pizzę, warto wybrać wysokiej jakości składniki, które zagwarantują udaną biesiadę oraz zadowolenie apetytu naszych gości. Mąka Na Pizzę z Młyna Jaczkowice wytwarzana jest przez doświadczonych młynarzy z najlepszej jakości pszenicy, co w późniejszym etapie nadaje wypiekom lekkości oraz oczaruje podniebienia gości chrupkością ciasta. 

pizza z mąki domowa piekarnia

Przepis na ciasto na pizzę

Składniki:

500 g Mąki na Pizzę „Domowa Piekarnia”

300 ml chłodnej wody

10 g świeżych drożdży

3 łyżki oleju

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Dodajemy rozpuszczone w chłodnej wodzie drożdże i cukier, a następnie olej. Mieszamy składniki. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, według uznania. Z porcji forujemy kulki, a następnie wkładamy do pojemników z przykrywką. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, dzięki czemu ciasto poddamy procesowi długiej fermentacji, wpływającemu na delikatność smaku. 

Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat. Równomiernie rozciągamy ciasto we wszystkie strony, zachowując grubszy rant. Następnie przekładamy ciasto na blachę posypaną mąką i nakładamy dodatki. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 250°C i pieczemy przez ok. 10-15 min aż do zarumienienia brzegów i spodu ciasta. 

pizza z mąki domowa piekarnia

 

Źródło zdjęć i wpisu: informacja prasowa

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close