Łatwy domowy chleb na drożdżach z przepisu Martina Johanssona
Bardzo lubię piec domowy chleb. Najczęściej i najchętniej piekę żytni i mieszany na zakwasie. Rzadko zabieram się za pieczywo na drożdżach, ale mam pewien sprawdzony przepis na łatwy biały chleb, którym chcę się dziś podzielić.
Zazwyczaj nastawiam go na kolację, ponieważ cała zabawa zabiera ok. 3 godzin i nie trzeba się szczególnie gimnastykować, żeby bochenek wyrósł. To mój ulubiony przepis, kiedy nikomu nie chce się iść do sklepu po pieczywo, a zjadłoby się coś dobrego. Przepis na łatwy biały chleb pochodzi z książki Martina Johanssona „Chleb. Domowe wypieki to bułka z masłem” i muszę wam powiedzieć, że odkąd mam tę książkę, którą przy okazji serdecznie polecam, pieczenie chleba to sama przyjemność.
Przepis na biały domowy chleb na drożdżach
Aby upiec biały domowy chleb na drożdżach, potrzebujesz:
- 10 g świeżych drożdży
- 350 ml letniej wody
- 450 g mąki chlebowej (najlepiej typ 650 lub 750)
- 10 g (półtorej łyżeczki) soli.
Do tego konieczny jest mikser lub robot kuchenny, którym dokładnie wymieszasz wszystkie składniki. Poniżej podaję oryginalny przepis autora oraz, alternatywnie, mój sposób formowania chleba.
Łatwy biały chleb na drożdżach. Wykonanie:
- Dokładnie rozmieszaj drożdże z letnią wodą i dodaj do mąki chlebowej z solą.
- Wyrób ciasto na średnich obrotach miksera przez około 10 minut. Użyj haka do ciasta drożdżowego.
- Po upływie tego czasu przykryj miskę folią spożywczą (ew. pokrywką lub gęstą ściereczką), żeby ciasto nie wyschło, i zostaw je na ok. 90 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyciągnij na obficie posypaną mąką ściereczkę i uformuj bochenek chleba. Poniżej znajdziesz fotografię z książki autora, która obrazuje, jak krok po kroku formować bochenek.
- Następnie bochenek odwróć złączeniem do dołu i złóż ściereczkę tak, aby go zakryła, po czym zostaw na 45, max. 60 minut do wyrośnięcia. Ja z kolei formuję chleb i przekładam go złączeniem do góry, do posypanego mąką ziemniaczaną koszyka rozrostowego i również przykrywam ściereczką. Wolę ten sposób, bo chlebek wyrasta mi wręcz wzorowo, a łączenie chleba po obróceniu koszyka znajdzie się pod bochenkiem. Bochenki, które wyrastały bez koszyka, bardziej rozjeżdżały mi się na boki.
- W międzyczasie, gdy chleb rośnie, rozgrzej piekarnik (tak na pół godziny przed pieczeniem) do temperatury 250°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Gdy chleb wyrośnie (po upływie wspomnianych 45-60 minut) wyłóż bochenek na blaszkę. Ja jednym ruchem odwracam koszyk do dołu i „zrzucam” z minimalnej odległości chleb na blaszkę, po czym nacinam go jeszcze od góry w równych odstępach, bardzo ostrym nożem, by pękał w kontrolowany sposób. Nie musisz tego robić. Dodatkowo na blaszkę obok chleba wkładam kokilki z zimną wodą, żeby skórka była chrupiąca, ale nie za bardzo spieczona. Też nie musisz tego robić 🙂
- Włóż blaszkę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 230°C. Piecz chleb przez mniej więcej 35 minut. Oceń po skórce, czy jest już odpowiednio wypieczona.
- Gdy chleb będzie gotowy, wyłóż go od razu na kratę i ostudź. Krojenie zbyt ciepłego chleba może sprawić, że będzie się kruszył.
Choć musiałam się rozpisać, by wyjaśnić, jak krok po kroku upiec łatwy biały chleb, to przepis naprawdę jest banalnie prosty a efekt rewelacyjny. Koniecznie spróbuj, a może się okazać, że nie znajdziesz prostszego przepisu na pyszny, domowy chleb 🙂
Fot. Żaklina Kańczucka