Wielkanoc w odświeżonym stylu – nowy sposób na świąteczne dania
Wielkanoc to święta bardzo tradycyjne: rodzinne święcenie koszyczka, wspólne śniadanie, na którym królują jajka, a potem świąteczny obiad z żurkiem i dodatkiem białej kiełbasy. Ze słodkości zabraknąć nie powinno też mazurka, babki czy paschy. A może by tak w tym roku odświeżyć tradycyjne przepisy i zaserwować świąteczne must have w nowej formie?
Świąteczne dania na Wielkanoc
Jajko musi być! Świąteczne dania na Wielkanoc
Nie ma Wielkanocy bez jajek: w koszyczku, w zupie, w cieście czy jako przekąska. Dwa dni Świąt z menu po brzegi wypełnionym tymi cennymi źródłami białka. Co zrobić, by jednak nie przejadły nam się jajka? W tym okresie królują na stole w wersji ugotowanej na twardo, czasem wypełnione farszem i okraszone majonezem. A co powiecie na to, żeby je upiec? Przygotuj tartę z jajkami i zaskocz rodzinę ich nowoczesną formą podania.
Tarta wielkanocna z jajkami
Składniki:
Ciasto:· 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej· 125 g zimnego masła ekstra Mazurski Smak· 1 duże jajko· 1-2 łyżki zimnej wody· duża szczypta soli· pół łyżeczki suszonego majeranku
Nadzienie:· 5 jajek ugotowanych na twardo· 3 surowe jajka· 2 cebule dymki· 2 łyżki majonezu· 2 łyżki chrzanu· 150 ml śmietanki UHT Łaciata 36 %· 50 ml śmietany 12 % Mazurski Smak· 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki· 0,3 łyżeczki mielonej pikantnej papryki· sól morska· świeżo mielony pieprz
Przygotowanie: Z mąki, pokrojonego na kawałki masła, jajka, wody, majeranku i soli zagniatamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je, a następnie przekładamy do formy na tartę o średnicy 26 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni. W międzyczasie przygotowujemy farsz: kroimy dymkę w plasterki. Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, śmietanę, majonez oraz chrzan. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mieloną paprykę i pokrojona dymkę, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy masę jajeczno-śmietanową na podpieczone ciasto, na wierzchu układamy połówki lub ćwiartki ugotowanych jajek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190°C lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 35 minut. Przed podaniem kawałki tarty możemy udekorować łyżeczką majonezu i świeżo pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Słodkości do święconki
Co powinno znaleźć się w Wielkanocnym koszyczku? Oczywiście: chleb, sól i pieprz, baranek, wędlina, jajko i ciasto. To ostatnie to stosunkowo młody zwyczaj, który jest symbolem umiejętności i doskonałości. Dlatego najlepiej, by był to domowy wypiek. Zamiast tradycyjnej wielkanocnej baby, przygotujcie do święconki pyszne i efektowne mini serniczki. To bardzo proste!
Mini serniczki do koszyczka
Składniki:·
250 g herbatników· 50 g masła ekstra Łaciate· 500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %· 50 ml schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 36 %· 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g· 100 g białego cukru· 2 średnie jajka· kolorowe jajeczka czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie: Herbatniki kruszymy lub drobno mielimy i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy, studzimy i zagniatamy z herbatnikami. Przekładamy ciasto do formy na muffinki i ugniatamy za pomocą łyżeczki, wyrównując powierzchnię. Do miski przekładamy ser twarogowy, dodajemy budyń (proszek), cukier i wbijamy 2 jajka. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, a następnie mieszamy (już bez miksowania) z masą serową. Masę serową przekładamy na przygotowane wcześniej spody z herbatników. Wyrównujemy wierzch. Rozgrzewamy piekarnik do 165 °C (bez termoobiegu), na najniższą półkę wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą. Dzięki unoszącej się podczas pieczenia parze wodnej serniczki nie opadną i będą bardziej wilgotne. Serniczki wstawiamy na środkową półkę i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i nie wyjmujemy serniczków, póki piekarnik nie ostygnie. Zimne serniczki wyjmujemy z formy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować np. kolorowymi jajeczkami.
Tradycyjna kiełbaska, ale zapiekana
Zamiast całe Święta jeść gotowaną białą kiełbasę z żurku, spróbujcie przyrządzić ją w piekarniku i to zapiekane w cieście. To znakomita propozycja na świąteczny obiad lub kolację. Wasi goście będą z pewnością zaskoczeni!
Białe kiełbaski zapiekane w cieście
Składniki:· 190 ml mleka Łaciate 3,2% UHT· 80 g mąki pszennej· 4 małe białe surowe kiełbaski· 4 gałązki tymianku· 2 jajka· sól i pieprz· olej rzepakowy
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 240⁰C. Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy tyle oleju, żeby pokrył dno. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut (olej ma się dobrze rozgrzać). Kiełbaski smażymy lub grillujemy. W misce mieszamy mleko, mąkę i jajka. Solimy i pieprzymy. Z gałązek tymianku zdejmujemy listki. Wyjmujemy naczynie żaroodporne i ostrożnie wlewamy masę (uważamy na pryskający olej). Następnie na górze układamy kiełbaski. Całość posypujemy listkami tymianku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut, do zarumienienia. W międzyczasie nie otwieramy piekarnika, żeby ciasto nie opadło.
Więcej przepisów na nowoczesne, świąteczne dania na Wielkanoc znajdziecie na www.najlpszewkuchni.pl.