Kulinaria 1 kwietnia 2023

Wielkanoc w odświeżonym stylu – nowy sposób na świąteczne dania

Wielkanoc to święta bardzo tradycyjne: rodzinne święcenie koszyczka, wspólne śniadanie, na którym królują jajka, a potem świąteczny obiad z żurkiem i dodatkiem białej kiełbasy. Ze słodkości zabraknąć nie powinno też mazurka, babki czy paschy. A może by tak w tym roku odświeżyć tradycyjne przepisy i zaserwować świąteczne must have w nowej formie?

Świąteczne dania na Wielkanoc

Jajko musi być! Świąteczne dania na Wielkanoc

Nie ma Wielkanocy bez jajek: w koszyczku, w zupie, w cieście czy jako przekąska. Dwa dni Świąt z menu po brzegi wypełnionym tymi cennymi źródłami białka. Co zrobić, by jednak nie przejadły nam się jajka? W tym okresie królują na stole w wersji ugotowanej na twardo, czasem wypełnione farszem i okraszone majonezem. A co powiecie na to, żeby je upiec? Przygotuj tartę z jajkami i zaskocz rodzinę ich nowoczesną formą podania.

Tarta wielkanocna z jajkami

Składniki:

Ciasto:· 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej· 125 g zimnego masła ekstra Mazurski Smak· 1 duże jajko· 1-2 łyżki zimnej wody· duża szczypta soli· pół łyżeczki suszonego majeranku

Nadzienie:· 5 jajek ugotowanych na twardo· 3 surowe jajka· 2 cebule dymki· 2 łyżki majonezu· 2 łyżki chrzanu· 150 ml śmietanki UHT Łaciata 36 %· 50 ml śmietany 12 % Mazurski Smak· 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki· 0,3 łyżeczki mielonej pikantnej papryki· sól morska· świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: Z mąki, pokrojonego na kawałki masła, jajka, wody, majeranku i soli zagniatamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je, a następnie przekładamy do formy na tartę o średnicy 26 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni. W międzyczasie przygotowujemy farsz: kroimy dymkę w plasterki. Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, śmietanę, majonez oraz chrzan. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mieloną paprykę i pokrojona dymkę, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy masę jajeczno-śmietanową na podpieczone ciasto, na wierzchu układamy połówki lub ćwiartki ugotowanych jajek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190°C lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 35 minut. Przed podaniem kawałki tarty możemy udekorować łyżeczką majonezu i świeżo pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

 Słodkości do święconki

Co powinno znaleźć się w Wielkanocnym koszyczku? Oczywiście: chleb, sól i pieprz, baranek, wędlina, jajko i ciasto. To ostatnie to stosunkowo młody zwyczaj, który jest symbolem umiejętności i doskonałości. Dlatego najlepiej, by był to domowy wypiek. Zamiast tradycyjnej wielkanocnej baby, przygotujcie do święconki pyszne i efektowne mini serniczki. To bardzo proste!

Mini serniczki do koszyczka

Składniki:·

250 g herbatników· 50 g masła ekstra Łaciate· 500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %· 50 ml schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 36 %· 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g· 100 g białego cukru· 2 średnie jajka· kolorowe jajeczka czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie: Herbatniki kruszymy lub drobno mielimy i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy, studzimy i zagniatamy z herbatnikami. Przekładamy ciasto do formy na muffinki i ugniatamy za pomocą łyżeczki, wyrównując powierzchnię. Do miski przekładamy ser twarogowy, dodajemy budyń (proszek), cukier i wbijamy 2 jajka. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, a następnie mieszamy (już bez miksowania) z masą serową. Masę serową przekładamy na przygotowane wcześniej spody z herbatników. Wyrównujemy wierzch. Rozgrzewamy piekarnik do 165 °C (bez termoobiegu), na najniższą półkę wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą. Dzięki unoszącej się podczas pieczenia parze wodnej serniczki nie opadną i będą bardziej wilgotne. Serniczki wstawiamy na środkową półkę i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i nie wyjmujemy serniczków, póki piekarnik nie ostygnie. Zimne serniczki wyjmujemy z formy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować np. kolorowymi jajeczkami.

Tradycyjna kiełbaska, ale zapiekana

Zamiast całe Święta jeść gotowaną białą kiełbasę z żurku, spróbujcie przyrządzić ją w piekarniku i to zapiekane w cieście. To znakomita propozycja na świąteczny obiad lub kolację. Wasi goście będą z pewnością zaskoczeni!

Białe kiełbaski zapiekane w cieście

Składniki:· 190 ml mleka Łaciate 3,2% UHT· 80 g mąki pszennej· 4 małe białe surowe kiełbaski· 4 gałązki tymianku· 2 jajka· sól i pieprz· olej rzepakowy

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 240⁰C. Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy tyle oleju, żeby pokrył dno. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut (olej ma się dobrze rozgrzać). Kiełbaski smażymy lub grillujemy. W misce mieszamy mleko, mąkę i jajka. Solimy i pieprzymy. Z gałązek tymianku zdejmujemy listki. Wyjmujemy naczynie żaroodporne i ostrożnie wlewamy masę (uważamy na pryskający olej). Następnie na górze układamy kiełbaski. Całość posypujemy listkami tymianku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut, do zarumienienia. W międzyczasie nie otwieramy piekarnika, żeby ciasto nie opadło.

Więcej przepisów na nowoczesne, świąteczne dania na Wielkanoc znajdziecie na www.najlpszewkuchni.pl.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Desery 1 kwietnia 2023

Najciekawsze przepisy na wielkanocne desery

Bakalie to jedne z podstawowych składników wielkanocnych potraw. Dzięki mieszance intensywnych w smaku włoskich orzechów, słodko-kwaśnej żurawinie czy miękkiej suszonej moreli powstają nie tylko wytrawne dania, ale także pyszne, świąteczne desery. Spraw radość swoim bliskim i zaskocz ich najciekawszą odsłoną bakaliowych, kulinarnych kompozycji. Oto najciekawsze przepisy na wielkanocne desery.

Spotkania przy wielkanocnym stole to możliwość do długich rozmów z rodziną i próbowania smacznych potraw. Tradycją stało się, że po obiedzie podawany jest deser. To moment, w którym można sprawić wyjątkową przyjemność swoim gościom i poczęstować ich pysznymi słodkościami. W ich przygotowaniu zainspiruj się smakami innych kuchni.

Najciekawsze przepisy na wielkanocne desery

Deserowy Panforte

Dla wielbicieli bakalii polecamy kakaowy, włoski deser Panforte. Jego głównymi składnikami są orzechy, migdały i suszone morele oraz daktyle. Doskonale smakuje podawany z kawą latte.

Składniki:

  • 150 g miodu
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 30 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta białego pieprzu
  • 50 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
  • 50 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
  • 50 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
  • 50 g  suszonych daktyli Bakal Soft
  • 50 g suszonych moreli Bakal Naturalnie
  • 50 g suszonych fig Bakal Soft

Wykonanie:

Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Figi, morele oraz daktyle pokroić na  średniej wielkości kawałki, tak aby były wyczuwalne w cieście. Orzechy włoskie, orzechy laskowe i migdały posiekać. Bakalie przesypać do dużej miski. Następnie dodać mąkę, pieprz, gałkę muszkatołową oraz kakao. Starannie wymieszać. Na małym ogniu podgrzać miód, cukier oraz masło. Po połączeniu składników, gotować otrzymaną masę około 3 minuty. Następnie przelać ją do przygotowanych wcześniej bakalii i energicznie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i piec około 40 minut w 165 stopniach.

Przepisy na wielkanocne desery: Marchewkowy tort

Na zakończenie wizyty gości, poczęstuj ich wyśmienitym tortem marchewkowym. To smaczne ciasto
o wilgotnej konsystencji, pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jego niewątpliwą zaletą jest proste wykonanie. Dodatek bakalii sprawi, że tort nabierze wielkanocnego charakteru.

Składniki na ciasto:

  • 250 g startej na drobnych oczkach surowej marchewki
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 90 g drobnego cukru
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ mielonych goździków
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 40 g suszonych moreli Bakal Soft
  • 40 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
  • 40 g suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
  • 10 całych orzechów Chandler Bakal Naturalnie (do dekoracji)

Składniki na krem do przełożenia:

  • 200 g sera białego (może być sernikowy)
  • 70 g miękkiego masła
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Wykonanie:

W misce połączyć składniki suche: mąka, proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem aż do otrzymania gładkiej masy. Połączyć zawartość obu pojemników i dodać startą marchewkę oraz posiekane bakalie oprócz orzechów włoskich. Gotową masę przelać do tortownicy
o średnicy 20, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 170 stopni i piec ciasto do suchego patyczka, czyli około 50 minut. Ostudzić i podzielić na 2 blaty. Składniki na serowy krem zmiksować do uzyskania gładkiej masy, a następnie przełożyć nim blaty. Na koniec udekorować ciasto orzechami włoskimi.

Do wielkanocnych, słodkich wypieków warto podchodzić kreatywnie. Bakalie to doskonałe składniki, które pozwalają na odkrywanie bogactwa smaków, a przy tym wyśmienicie komponują się z wielkanocnymi potrawami. Co więcej, ich właściwości wpływają na lepszy nastrój. Czego chcieć więcej!


O Bakal:

Bakal to marka, która już ponad 29 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.

Motto firmy brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Wielkanoc 1 kwietnia 2023

Sernik na makowym cieście

Sernik to prawdziwy król wśród wypieków – dzisiaj proponujemy tradycyjny wypiek, lecz z zaskakującym twistem! Makowy biszkopt i czekoladowe akcenty tworzą razem doskonałą i niebanalną kompozycję, która idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole.

Sernik na makowym cieście

Sernik na makowym cieście

Fot. Materiały prasowe/Sernik na makowym cieście

Składniki:

Biszkopt z makiem:

• 8 jajek – rozmiar L

• 200 g cukru – 1 szklanka

• 150 g mąki pszennej – 1 szklanka

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 200 g mielonego maku BackMit

• aromat migdałowy lub pomarańczowy – opcjonalnie

Sernik gotowany:

• 200 g masła

• 200 g cukru

• 1 kg twarogu na sernik

• 4 jajka – rozmiar L

• 2 opakowania budyniu waniliowego — na pół litra mleka bez cukru

• 200 ml mleka

Polewa czekoladowa:

• 200 ml śmietany kremówki 30%

• 200 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Biszkopt z makiem:

1. Jajka zmiksuj razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.

2. W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia.

3. Dodaj do mąki mielony mak i zmieszaj do połączenia.

4. Do ubitych jajek dodaj aromat (jeśli używasz).

5. Zmniejsz obroty miksera i dosypuj mąkę z makiem, ciągle miksując.

6. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

7. Przelej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.

8. Po upieczeniu biszkopt ostudź i przekrój na 3 blaty.

Sernik gotowany:

1. W większym garnku rozpuść masło.

2. Dodaj cukier i wymieszaj.

3. Dodaj twaróg, zmieszaj i dodaj pojedynczo jajka – dokładnie wymieszaj masę.

4. Gotuj twaróg aż zaczną się pojawiać lekkie bąbelki.

5. Dodaj do twarogu budynie zmieszane z mlekiem i dokładnie wymieszaj.

6. Gotuj, aż masa zgęstnieje – możesz na koniec zmiksować sernik blenderem, aby masa była bardziej jednolita.

Wykończenie:

1. Do foremki włóż spodni blat ciasta z makiem i wyłóż na niego mniej więcej połowę masy sernikowej (możesz wylać ją gorącą).

2. Połóż drugi blat ciasta i wyłóż resztę sernika.

3. Przykryj wierzch ostatnim blatem ciasta.

4. Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie bardzo ciepła dodaj do niej połamaną czekoladę – mieszaj aż się rozpuści.

5. Posmaruj polewą wierzch sernika.

6. Schłodź sernik w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close