Ocet jabłkowy – właściwości i zastosowanie
Ocet jabłkowy zdobył w ostatnim czasie szerokie grono miłośników. Ja również dałam się przekonać do jego smaku, a i właściwości, które mu się przypisuje, działają na jego korzyść.
Co rano sięgam po szklankę wody z łyżeczką octu jabłkowego na czczo. W ciągu dnia też zdarzy mi się taką miksturę wypić, bo kwaskowata woda z octem dobrze gasi pragnienie. W moim odczuciu smakiem przypomina zwykły ocet, może jest mniej ostry, czy też kwaśny, więc doskonale nadaje się do sałatek i np. jako sposób na zakwaszenie potraw.
Ocet jabłkowy – właściwości
Ocet jabłkowy jest mętnym płynem pozyskiwanym z fermentacji jabłek (nadają mu charakterystyczny zapach) oraz miodu (lub cukru) i wody, bogaty jest więc w składniki odżywcze, takie jak: sód, potas, fosfor, żelazo, magnez i wapń, witaminę C, witaminę E, tiaminę, witaminę B2, witaminę B3, kwas pantotenowy, witaminę B6, biotynę i kwas foliowy, pektyny, aminokwasy. Zawiera także naturalne probiotyki, nieocenione dla odporności organizmu.
Zwolennicy octu jabłkowego twierdzą, że wykazuje on wiele cennych właściwości dla zdrowia. Wymieniają na tej liście m.in.:
- przyspieszenie trawienia, przez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych i syntezy enzymów trawiennych,
- wzmaganie uczucie sytości,
- oczyszczanie organizmu z toksyn,
- regulację poziomu cukru we krwi (kwas octowy spowalnia wchłanianie cukrów z pożywienia oraz rozkład skrobi na cukry proste),
- zmniejszanie ilości trójglicerydów we krwi,
- wspieranie odporności,
- obniżanie poziomu złego cholesterolu,
- regulację ciśnienia krwi,
- zapobieganie zaparciom (o ile pity jest z wodą na czczo).
Nie należy spożywać czystego octu jabłkowego, ponieważ może podrażniać, a nawet poparzyć przełyk, uszkadzać szkliwo. Nie powinno się pić więcej niż dwie łyżki octu w ciągu dnia (najlepiej rozcieńczyć go wodą i popijać przez cały dzień).
Ocet jabłkowy nie jest zalecany przy problemach z żołądkiem i wątrobą. Należy pamiętać o robieniu przynajmniej tygodniowych przerw przy regularnym piciu wody z octem.
Ocet jabłkowy na włosy
Ocet jabłkowy jest nieoceniony także dla pielęgnacji urody, jako środek bogaty w składniki odżywcze, a ponadto bakterio i grzybobójczy. Ja stosuję płukankę po umyciu włosów – do litra wody dodaję łyżkę octu, mieszam i tym powoli płuczę skórę głowy i włosy. No dobra, przyznam się – włosy mam prawie do pasa, więc po prostu nachylam głowę i wkładam je do miseczki i czekam parę chwil, a resztę wylewam na głowę. Po takiej płukance włosy są sypkie i bardziej błyszczące. Nie należy przekraczać jednak dawki octu w wodzie, bo jego nadmiar może przesuszać czuprynę. Ja stosuję ten sposób maksymalnie dwa razy w tygodniu i moim włosom to służy.
Ocet z jabłek na skórę
Ocet jabłkowy sprawdzi się także jako składnik domowego toniku na skórę. Jedną część octu jabłkowego łączę z jedną częścią wody mineralnej lub (lub naparu z ziół czy kwiatów np. piwonii, róży) i przelewam do buteleczki. Trzymam w lodówce najdłużej przez tydzień, wacikiem przecieram twarz po umyciu rano i wieczorem.
Wiem także, że stosuje się go w postaci nierozcieńczonej w walce np. z grzybicą stóp, jednak ja nigdy nie musiałam z tego korzystać. Ponadto kwas prosto na skórę może ją podrażnić – tak mi się przynajmniej wydaje.
Jeśli obawiacie się zapaszku octu, pocieszę Was – bardzo szybko wietrzeje, więc go nie czuć i we włosach i na twarzy. Poza tym, człowiek szybko przywyka 😉
Jeśli zalety i zastosowanie octu jabłkowego Was zaciekawiły, następne, co opiszę, to jak zrobić ocet jabłkowy w domu. Taki domowy wyrób bije na głowę inne, kupne. A dlaczego, to opowiem kolejnym razem 🙂
źródło: www.healthline.com