Kulinaria 27 lutego 2019

Sałatka z kurczakiem i granatem

Sałatka, która zachwyca swoją prostotą i smakiem. Łatwa w przygotowaniu i dosyć szybka – najwięcej czasu zajmuje przyrządzenie mięsa, które warto pozostawić w marynacie na kilka godzin, a później upiec. Ma raptem kilka składników. Kroimy tylko pomidory i mięso, resztę wystarczy wsypać i zamieszać. Nic więc trudnego. 

Ilość składników dobieram na oko, w zależności od tego, jak dużą porcję sałatki chcę przygotować – tylko dla siebie na kolację, dla całej rodziny na obiad, czy zaserwować gościom na imprezie. Wam proponuję zrobić to samo.

Składniki sałatki z kurczakiem i granatem:

Mix sałat
Pomidory
Kukurydza konserwowa
Pierś z kurczaka
Orzechy nerkowca
Ziarna granatu
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, czosnek granulowany, suszona natka pietruszki, rozmaryn
Musztarda (ostra)
Miód
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny

Przygotowanie sałatki z kurczakiem i granatem: 

1. Kurczaka myję, osuszam, pozbawiam wszelkich błonek i ewentualnych chrząstek.

2. Nacieram mięso musztardą, przyprawami: solą, pieprzem, kurkumą, papryką, czosnkiem oraz ziołami i skrapiam odrobiną oliwy z oliwek. Wstawiam do lodówki na co najmniej jedną godzinę.

3. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.

4. Przekładam kurczaka do naczynia żaroodpornego, wstawiam do piekarnika i piekę około 40 minut.

5. Upieczone mięso kroję na kawałki – wedle uznania.

6. W wybranym naczyniu układam liście sałaty, na nie kawałki mięsa i pokrojone w ćwiartki pomidory. Następnie dodaję odsączoną z zalewy kukurydzę, orzechy nerkowca  oraz ziarna granatu.

7. Na koniec całość oblewam dressingiem przygotowanym z oliwy, ostrej musztardy, soku z cytryny i odrobiny miodu – tutaj też proporcje proponuję dobrać indywidualnie, biorąc pod uwagę fakt, czy wolicie bardziej ostry, czy słodki smak potraw.

Gotowe, można się delektować ;-)

  

Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close