Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka
Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!
Składniki dla 4 osób:
• 4 x 100 g piersi z kurczaka zamarynowane w pieprzu cytrynowym, imbirze, chili i utartej w moździerzu kolendrze
• 2 pomarańcze, obrane i filetowane
• 2 grejpfruty, obrane i filetowane
• 1 dojrzałe avocado, obrane i pokrojone w cząstki
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party
• 100 g sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
• 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
•
1 łyżka prażonych pestek dyni
Sos:
• 4 łyżki oliwy z oliwek Borges
• Sok powstały w trakcie filetowania owoców
• 1 łyżka miodu pszczelego
• Kilka gałązek świeżej mięty
Sposób przygotowania:
W blenderze zmiksować oliwę z oliwek z sokiem z owoców, miodem i świeżą miętą.
Mięso wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni grillowej na złoty kolor, a następnie pokroić na cienkie plastry.
Na talerzu układać kolejno sałaty, owoce, kurczaka, ser oraz pomidory i pestki dyni.
Całość skropić przygotowanym wcześniej sosem.
Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:
Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii
Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki
Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty
Hiszpański chłodnik z pomidorów
Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami
Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami