Sałatka z kurczakiem i granatem
Sałatka, która zachwyca swoją prostotą i smakiem. Łatwa w przygotowaniu i dosyć szybka – najwięcej czasu zajmuje przyrządzenie mięsa, które warto pozostawić w marynacie na kilka godzin, a później upiec. Ma raptem kilka składników. Kroimy tylko pomidory i mięso, resztę wystarczy wsypać i zamieszać. Nic więc trudnego.
Ilość składników dobieram na oko, w zależności od tego, jak dużą porcję sałatki chcę przygotować – tylko dla siebie na kolację, dla całej rodziny na obiad, czy zaserwować gościom na imprezie. Wam proponuję zrobić to samo.
Składniki sałatki z kurczakiem i granatem:
Mix sałat
Pomidory
Kukurydza konserwowa
Pierś z kurczaka
Orzechy nerkowca
Ziarna granatu
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, czosnek granulowany, suszona natka pietruszki, rozmaryn
Musztarda (ostra)
Miód
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
Przygotowanie sałatki z kurczakiem i granatem:
1. Kurczaka myję, osuszam, pozbawiam wszelkich błonek i ewentualnych chrząstek.
2. Nacieram mięso musztardą, przyprawami: solą, pieprzem, kurkumą, papryką, czosnkiem oraz ziołami i skrapiam odrobiną oliwy z oliwek. Wstawiam do lodówki na co najmniej jedną godzinę.
3. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
4. Przekładam kurczaka do naczynia żaroodpornego, wstawiam do piekarnika i piekę około 40 minut.
5. Upieczone mięso kroję na kawałki – wedle uznania.
6. W wybranym naczyniu układam liście sałaty, na nie kawałki mięsa i pokrojone w ćwiartki pomidory. Następnie dodaję odsączoną z zalewy kukurydzę, orzechy nerkowca oraz ziarna granatu.
7. Na koniec całość oblewam dressingiem przygotowanym z oliwy, ostrej musztardy, soku z cytryny i odrobiny miodu – tutaj też proporcje proponuję dobrać indywidualnie, biorąc pod uwagę fakt, czy wolicie bardziej ostry, czy słodki smak potraw.
Gotowe, można się delektować 😉
Smacznego!
Fot. Archiwum prywatne J.Fizia