Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii
Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!
Składniki dla 20 osób:
• 200 g sera małych kulek sera mozzarella
• 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
• 4 zamarynowane i upieczone piersi z kurczaka pokrojone w plastry
• 50 g kiełków słonecznika
• 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
• 1 łyżka marynowanych kaparów
Sos:
• 100 ml oliwy z oliwek Borges
• 1 mały pęczek świeżej bazylii
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka prażonych orzeszków Pini
• 1 łyżka tartego parmezanu
• Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem i doprawić do smaku.
Pozostałe składniki sałatki wymieszać w salaterce i przed samym podaniem połączyć je z przygotowanym wcześniej sosem. Sałatkę podawać z czosnkowymi grzankami z ciabatty.
Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:
Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki
Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty
Hiszpański chłodnik z pomidorów
Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami
Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka
Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami