Kulinaria 15 lipca 2013

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii

Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!

Składniki dla 20 osób:
• 200 g sera małych kulek sera mozzarella
• 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
• 4 zamarynowane i upieczone piersi z kurczaka pokrojone w plastry
• 50 g kiełków słonecznika
• 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
• 1 łyżka marynowanych kaparów

Sos:
• 100 ml oliwy z oliwek Borges
• 1 mały pęczek świeżej bazylii
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka prażonych orzeszków Pini
• 1 łyżka tartego parmezanu
• Sól do smaku

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem i doprawić do smaku.
Pozostałe składniki sałatki wymieszać w salaterce i przed samym podaniem połączyć je z przygotowanym wcześniej sosem. Sałatkę podawać z czosnkowymi grzankami z ciabatty.

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (16)

Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami

Koktajl ananasowy  z sokiem pomarańczowym i miodem

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kulinaria 15 lipca 2013

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki

Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!

Składniki dla 4 osób:
• 400 g świeżego łososia ze skórą
• Sok i sparzona skórka z 1 cytryny
• 2 obrane i posiekane szalotki
• Kilka gałązek posiekanego koperku
• 1 łyżeczka ulubionej musztardy gruboziarnistej
• 1 rozgnieciony ząbek czosnku
• 1 obrany, oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę ogórek
• Sól, pieprz Cayenne do smaku
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party

Sos:
• 2 upieczone czerwone papryki
• 2 łyżki oliwy z oliwek Borges
• Papryka słodka wędzona, kmin rzymski mielony, sól do smaku

Sposób przygotowania:
Upieczone papryki obrać ze skóry i dokładnie zmiksować blenderem z oliwą i przyprawami.
Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem łososia pokroić w kostkę a następnie zamarynować w soku z cytryny, szalotce, koperku, musztardzie, czosnku oraz przyprawach. Odstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny, co jakiś czas mieszając.
Zamarynowaną rybę połączyć ze świeżym ogórkiem i podawać na grzankach z pieczywa pełnoziarnistego bądź z racuszkami z mąki gryczanej oraz przygotowanym wcześniej sosem z pieczonej papryki.

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (12)

Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami

Koktajl ananasowy  z sokiem pomarańczowym i miodem

Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Milena Kamińska
8 lat temu

Ale romans podkradam przepis

W roli mamy - wrolimamy.pl

mi już tak w brzuchu burczy, że myśli nie słyszę 😉

Kulinaria 15 lipca 2013

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty

Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!

Składniki dla 4 osób:
• 500 g krewetek 16/20 zamarynowanych w oliwie Borges, czosnku i pieprzu cytrynowym
• 1 melon gallo
• 1 świeży ogórek
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Family
• Kilka listków posiekanej świeżej mięty
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 100 g kiełków słonecznika i soi
• 1 łyżka prażonego sezamu

Sos:
• 1 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę
• Sok z 1 cytryny
• 4 łyżki oliwy z oliwek Borges Extra Lite
• 1 łyżka posiekanego imbiru
• ½ łyżeczki pasty sambal oelek
• 1 pęczek świeżej kolendry

Sposób przygotowania:
Krewetki obsmażyć na złoty kolor, oprószyć solą i pozostawić do wystudzenia.
Wszystkie składniki sosu zmiksować w blenderze i doprawić do smaku.
Melona i ogórka obrać, usunąć pestki i pokroić w cienkie paseczki. Połączyć z sałatami,
świeżą miętą, olejem sezamowym, kiełkami oraz przygotowanymi wcześniej krewetkami.
Całość przed podaniem polać przygotowanym wcześniej sosem z mango i posypać ziarnami sezamu.

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (2)

Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami

Koktajl ananasowy  z sokiem pomarańczowym i miodem

Subscribe
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close