Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami
Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!
Składniki dla 4 osób:
• 1 mały pęczek białych szparagów
• 1 mały pęczek zielonych szparagów
• 12 świeżych truskawek
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
• 12 pomidorków koktajlowych
• ½ świeżego, oczyszczonego z nasion ogórka pokrojonego w cząstki
• 8 ugotowanych jajek przepiórczych
• 1 wędzona (ew. grillowana) pierś z kurczaka
Sos:
• 4 łyżki oliwy z oliwek Borges
• 1 łyżka musztardy francuskiej
• 2 dymki ze szczypiorem
• 1 ząbek czosnku
• 50 ml bulionu warzywnego
• Sok z ½ cytryny
• Sól, pieprz czarny mielony, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Szparagi obrać i ugotować (każdy rodzaj osobno) we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną cukru i wystudzić.
Sałaty wymieszać delikatnie w misce ze szparagami, ogórkiem, cząstkami truskawek i pomidorków koktajlowych oraz pokrojonym w paski kurczakiem.
Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem i doprawić do smaku. Tak powstałym sosem skropić sałatkę i udekorować ją cząstkami jajek przepiórczych.
Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:
Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii
Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki
Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty
Hiszpański chłodnik z pomidorów
Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami
Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka