Tarta z rabarbarem – szybki i prosty przepis dla każdego

Tarta z rabarbarem chodziła za mną już od dłuższego czasu. Choć formę mam już parę lat, to nie udało mi się w niej nic upiec. Miałam jakiś wewnętrzne przekonanie, że tarta to trudne ciasto i zapewne mi się nie uda.
Tej wiosny przełamałam lody i upiekłam pierwszą tartę z rabarbarem. Zniknęła w oka mgnieniu, jeszcze przed obiadem. To był znak, że muszę zrobić drugą, a że w domu mam smakoszów rozkochanych w rabarbarze, to przepis przewałkowałam kilka razy i wspólnie doszliśmy do idealnej proporcji składników.
Tarta z rabarbarem – składniki
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła lub margaryny
- 5 łyżek cukru
- mała szczypta soli
- zimna woda (około 5 łyżek)
- wiórki kokosowe lub bułka tarta do posypania spodu ciasta
Składniki na nadzienie
- 1 kg rabarbaru, czyli około 8-10 lasek
- 150 g cukru
- pół szklanki soku np. pomarańczowego, jabłkowego, malinowego
- 1 cukier wanilinowy
- 4 łyżki dżemu truskawkowego lub powideł ze śliwek
- łyżeczka cynamonu lub więcej jeśli lubicie
- oraz cukier puder do posypania gotowej tarty.
Przepis
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności polecam wykonać ciasto, gdyż musi poleżeć w lodówce minimum pół godziny, jak przystało na kruche ciasto.
- Suche składniki mieszam w jednej misce i dodaję pokrojoną w kostkę zimną margarynę.
- W trakcie zagniatania ciasta dodaję do 4 – 5 łyżek zimnej wody.
- Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na minimum 30 minut.
- Rabarbar myję, osuszam ręcznikiem papierowym i obieram.
- Następnie kroję w grubą kostkę i przekładam do garnka.
- Do garnka wsypuję cukier, cukier wanilinowy, cynamon. Następnie dodaję dżem i sok.
- Całość duszę na małym ogniu pod przykryciem około 5-10 minut.
- W dalszej kolejności przecedzam rabarbar, a sok wlewam ponownie do garnka i zostawiam na małym ogniu.
- Gdy sok zmniejszy swoją objętość o połowę i zgęstnieje, dodaję odłożony rabarbar, dobrze mieszam i odkładam do lekkiego przestudzenia.
- Następnie formę na tartę o średnicy 26 cm smaruję margaryną.
- W tej chwili warto włączyć piekarnik, góra-dół i ustawić temperaturę na 190°C.
- Stolnicę posypuję mąką i wyjmuję z lodówki ciasto, które dzielę na dwie nierówne części.
- Większą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na przygotowaną formę. Następnie dobrze uklepuję ciasto i posypuję je wiórkami kokosowymi lub bułką tartą.

Fot. Tarta z rabarbarem
- Na tak przygotowany spód wykładam nadzienie z rabararu.

Fot. Tarta z rabarbarem
- Drugą część ciasta rozwałkowuję i tnę na paseczki, które układam na nadzieniu.
- Na koniec smaruję ciasto jajkiem.
- Całość wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika (dół i góra) do 190°C.
- Tartę z rabarbarem piekę około 50-55 minut.
- Gdy ostygnie posypuję cukrem pudrem.

Tarta z rabarbarem
Smacznego!
Pozostaje mi życzyć Wam smacznego, a ja uciekam po rabarbar, póki jest jeszcze na targu!
Zdjęcia: A. Jelinek