Wielkanoc 29 marca 2023

Wielkanocna babka z migdałami i kokosem

Wielkanoc tuż, tuż. Jak co roku na naszych stołach nie może zabraknąć babki. Wielkanocna babka z migdałami i kokosem wpisze się w tradycję świąt, a jednocześnie zaskoczy nową feerią smaków. Smacznego!

Wielkanocna babka z migdałami i kokosem — przepis

Wielkanocna babka z migdałami. Składniki (foremka na babkę o średnicy około 23 cm):

• 225 g miękkiego masła
• 65 g płatków migdałowych KRESTO
• 80 g wiórków kokosowych KRESTO
• 180 g cukru lub erytrolu lub 200 g ksylitolu
• 4 jajka L + 2 żółtka (białka można zamrozić lub użyć do jajecznicy, omletu).
• 330 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub kilka kropli olejku waniliowego lub 1 mały cukier waniliowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 110 ml mleka kokosowego lub normalnego
• szczypta soli

Wielkanocna babka z migdałami. Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
2. Na suchej patelni przypraż płatki migdałowe i wiórki kokosowe aż lekko się zezłocą. Dzięki temu babka będzie miała intensywniejszy aromat. Bakalie ostudź.
3. Utrzyj na puszysty krem masło z cukrem i cukrem waniliowym (trwa to około 10 minut).
4. Oddziel żółtka od białek w 4 jajkach (wcześniej umytych). To samo zrób z pozostałymi dwoma jajkami, tylko tutaj pamiętaj, aby odłożyć białka do innych zastosowań.
5. Dodaj żółtka do masy maślanej i ubij kilka minut.
6. Dodaj białka, ubijaj 2–3 minuty.
7. Dodaj przesianą i wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia mąkę. Dodaj do masy i ubijaj 3–4 minuty.
8. Dodaj przestudzone bakalie, wymieszaj łyżką.
9. Wyłóż masę do wysmarowanej masłem/olejem foremki, wysypanej bułką tartą.
10. Piecz ciasto na półce niższej niż środkowa. Czas pieczenia to około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
11. Upieczoną babkę studź na kratce.
12. Przed podaniem babkę oprósz cukrem pudrem lub polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub polej lukrem.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dania główne 28 marca 2023

Wielkanocny obiad z egzotycznym twistem – przepisy inspirowane Azją

Wielkanoc już niebawem, najwyższy więc czas zaplanować świąteczne menu. Jeśli brakuje Ci pomysłu na obiad, albo chcesz zaskoczyć bliskich i zaserwować coś nowego, sprawdź przepisy inspirowane Azją.

Poniżej znajdziesz przepisy na:
1. Dorsz w panko ze szpinakiem.
2. Kotlet faszerowany jajkiem w panko w sosie z grzybów shiitake.
3.Pierś z indyka w sosie pomarańczowym
4. Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków
5. Roladka z kurczaka z suszonymi grzybami w panko
6. Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake w sosie teriyaki
7. Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami snow fungus w sosie teriyaki
8. Szynka duszona z ananasem

Obiad nr 1: Dorsz w panko ze szpinakiem

4 porcje
Czas: 45 minut

Składniki:

200 g Panierki panko House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki

50 ml Mleczka koksowego 16-18 % Kara

15 g Pasty miso House of Asia

600 g filetu z dorsza

2 jajka

100 g maki pszennej

200 g liści szpinaku

10 pomidorków cherry przekrojonych na pół

500 ml oleju

Pieprz czarny do smaku

Szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. Rybę oprósz solą, pieprzem i cukrem.
  2. Rybę obtocz w mące, roztrzepanym jajku i w panko. Usmaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor.
  3. Na drugiej patelni, na oleju podsmaż pastę z czosnku, dodaj mleczko kokosowe, pastę miso i całość doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj szpinak, pomidorki, delikatnie wszystko wymieszaj, dopraw pieprzem i podawaj z usmażoną rybą.

Obiad nr 2 : Kotlet faszerowany jajkiem w panko w sosie z grzybów shiitake

4 porcje
Czas: 60 minut

Składniki:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki

100 g Panierki panko House of Asia

600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 pokrojona w drobną kostkę i przesmażona cebula

5 jajek

2 łyżki posiekanej dymki

Mąka pszenna do panierowania

Sól i pieprz do smaku

Olej do smażenia

Sos:

200 g Sosu z grzybów shiitake House of Asia

200 ml Mleczka koksowego 16-19 % Kara

Przygotowanie:

  1. 4 jajka ugotuj na twardo, następnie je obierz ze skorupki.
  2. Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj cebulę oraz pastę z czosnku i dobrze wymieszaj. Następnie podziel mięso na 4 części i każdą z nich oblep ugotowane jajka. Potem obtocz w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w panko.
  3. Kotlety usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.
  4. Przygotuj sos: do rondla wlej mleczko kokosowe, dodaj sos z grzybów shiitake, doprowadź do wrzenia, a na końcu dopraw pieprzem i dodaj dymkę.
  5. Gotowe kotlety podawaj z sosem.

Obiad nr 3: Pierś z indyka w sosie pomarańczowym

4 porcje
Czas: 90 minut

Składniki:

500 g pierś z indyka

2-3 łyżki mąki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

Marynata:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

3 łyżki oleju

Sos:

100 ml Mleczka kokosowego 23-26% Kara

2 łyżeczki Pasty z imbiru czosnku i chili House of Asia

Sok wyciśnięty z 4 pomarańczy

1 cebula drobno posiekana

Przygotowanie: 

  1. Pierś pokrój na plastry, rozklep delikatnie i zamarynuj. Następnie mięso obtocz w mące, obsmaż na rumiany kolor i przełóż do garnka.
  2. Przygotuj sos: na patelni podsmaż cebulę, pastę, sok z pomarańczy i gotuj 5-6 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i całość doprowadź do wrzenia. Gotowy sos przełóż do garnka z mięsem i wymieszaj.
  3. Gotowe danie posyp szczypiorkiem.

Obiad nr 4: Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków

Ilość porcji: 2
Czas: 25 minut 

Składniki:

100 g Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

1 pierś z kaczki

Marynata:

2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Sałatka z buraków: 

1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia

1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia

1 łyżka Sezamu Białego House of Asia

1 ugotowany burak

1 czerwona cebula

2 łyżeczki miodu

1 łyżka drobno pokrojonej kolendry

2 łyżki oliwy z oliwek

Kilka liści sałaty rzymskiej

Do podania: 

3 łyżeczki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

Liście botwinki lub innego mixu sałat

Dymka pokrojona w słupki 3-4 cm do dekoracji

Przygotowanie: 

  1. Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
  2. Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj sosem do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut.
  3. Składniki na sałatkę pokrój w kostkę około 0,5 cm, wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, miodem i kolendrą.
  4. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie sosem do kaczki po pekińsku, ułóż liście botwinki/sałaty, potem sałatkę z burakami, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką.

Obiad nr 5: Roladka z kurczaka z suszonymi grzybami w panko

4 porcje
Czas: 45 minut

Składniki:

100 g suszonych Grzybów shiitake House of Asia

8 łyżek Panierki panko House of Asia

1 łyżka Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia

1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 posiekany ząbek

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia

500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka

1 cebula pokrojona w kostkę

1 jajko

100 g masła

100 g mąki pszennej

2 łyżki posiekanego koperku

Olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Grzyby shiitake zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, a następnie opłucz na sitku pod zimną wodą, osusz i pokrój w kostkę. Na oleju podsmaż cebulę, pastę z czosnku i grzyby. Odstaw do wystudzenia i wymieszaj z zimnym masłem i koperkiem. Tak przygotowane masełko grzybowe wstaw do lodówki.
  2. Mięso dopraw sosem ostrygowym, sojowym, pastą z imbiru, czosnku i chili, solą oraz pieprzem. Podziel farsz na kilka równych części, uformuj kule, ugnieć je na płasko, a do środka włóż po kawałku masełka grzybowego i zawiń, tak aby masło pozostało w środku roladki. Następnie obtocz w mące, roztrzepanym jajku i panko. Smaż na rumiany kolor.

Obiad nr 6: Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake w sosie teriyaki

6 porcji
Czas: 90 minut

Składniki:

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki

2 puszki Grzybów shiitake w zalewie House of Asia

1 kg schabu środkowego

2 cebule drobno pokrojone

1 łyżka majeranku

3 łyżki oleju

2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Marynata:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego  House of Asia

Pieprz czarny do smaku

Sos:

150 ml Sosu teriyaki House of Asia

100 ml wody

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Schab ułóż na desce i natnij wzdłuż, nie przecinając go do końca. Potem rozłóż, formując szeroki płat, delikatnie rozklep, zamarynuj i odstaw do lodówki najlepiej na noc.
  2. Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą i pastą z czosnku.
  3. Wyjmij mięso, na środek nałóż przygotowany farsz, całość zawiń w rulon i zwiąż sznurkiem . Obsmaż na patelni z każdej strony na rumiany kolor. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 60 minut.
  4. Przygotuj sos: do rondla wlej sos teriyaki, wodę i doprowadź do wrzenia. Skrobię wymieszaj z odrobiną zimnej wody i połącz z sosem.
  5. Mięso wyjmij z piekarnika pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem.

Obiad nr 7: Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami snow fungus w sosie teriyaki

Składniki:

150 g Grzybów Snow fungus suszonych

100 g Sosu teriyaki lub tonkatsu

2 łyżeczki Pasty z czosnku lub 2 pokrojone ząbki czosnku

1 łyżeczka Pasty z chili lub 1 papryczka drobno posiekana

200 g białej kiełbasy pokrojonej w plastry

2 cebule pokrojone w ćwiartki

2 kapusty pak-choy pokrojone w grubą kostkę

50 g jarmużu

1 marchewka pokrojona w słupki

50 g białej rzepy pokrojonej w zapałki

3 łyżki posiekanej kolendry lub szczypiorku

1 łyżeczka majeranku

Pieprz do smaku

3 łyżki oleju

50 ml wody

Przygotowanie:

  1. Grzyby namocz we wrzątku przez minimum 15 minut, następnie usuń zdrewniałe końcowi i pokrój na drobne kawałki.
  2. Do rozgrzanego woka wlej olej i podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj kiełbasę i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj marchew, rzepę, jarmuż, pak-choi, grzyby i smaż kolejne kilka minut, a pod koniec dopraw do smaku pieprzem.
  3. Wymieszaj pastę z chili z sosem teriyaki, jeżeli całość będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody i polej przygotowane danie i udekoruj kolendrą lub szczypiorkiem.

Obiad nr 8: Szynka duszona z ananasem

4 porcje
Czas: 90 minut

Składniki: 

2 łyżki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia

3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

500 g szynki wieprzowej

1 puszka ananasa

200 ml bulionu warzywnego

2 łyżeczki rozmarynu

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanej dymki

3 łyżki mąki

Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wyjmij ananasa z puszki i jedną połowę zmiksuj, a drugą pokrój na mniejsze kawałki i odłóż.
  2. Mięso pokrój w plastry, delikatnie rozklep. Wymieszaj ze sobą pastę z czosnku, imbiru i chili, sos sojowy, ostrygowy, rozmaryn, pieprz i zmiksowanego ananasa i zamarynuj w tej mieszance szynkę. Odstaw na 30 minut.
  3. Następnie mięso obtocz w mące i obsmaż na patelni na rumiany kolor, przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem i duś do miękkości pod przykryciem ok. 40 minut. Pod koniec podsmaż pozostałą część ananasa i dodaj do sosu.
  4. Gotowe danie posyp szczypiorkiem i dymką.

 

Źródło wpisu oraz zdjęcia: informacje prasowe agencji Commplace
Obraz -Rita-?‍? und ? mit ❤ z Pixabay
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Gra roku – nowość od Naszej Księgarnii

Gra roku  to kolejna część bestsellerowej serii, w której do tej pory ukazało się sześć tytułów. Wszystkie są lubiane i cieszą się dużym zainteresowaniem. Ich cechą szczególną jest to, że każda rozwija inną umiejętność: wyobraźnię, dodawanie i odejmowanie, opowiadanie, skojarzenia, pamięć, spostrzegawczość, czy szybkość reakcji. Nowa karcianka będzie miała swoją premierę już 19 kwietnia!

Gra roku – nowość

Autor gry: Reiner Knizia
Ilustracje: Małgorzata Wójcicka
Wiek: 8-108 lat, liczba graczy: 2-4
Wydawca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia
Premiera gry: 19 kwietnia 2023 r.

To spokojna i relaksująca gra rodzinna.

Gracie kartami przedstawiającymi 4 pory roku: WIOSNĘ, LATO, JESIEŃ i ZIMĘ. Staracie się zdobyć 12 kart tworzących rok. Wygra osoba, która stworzy rok z największą liczbą punktów.

Jeśli jesteście ciekawi szczegółów i chcielibyście przyjrzeć się bliżej zasadom, zajrzyjcie na stronę wydawnictwa Nasza Księgarnia.

Fot. Materiały prasowe

 

A teraz kilka słów o wcześniejszych grach z serii:

Gra słów

Autor: Julien Percot
Ilustracje: Małgorzata Wójcicka
Wiek: 6-106
Liczba graczy: 3-10
Czas gry: 20 min
Wydawca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia

Podczas rozgrywki gracze podejmują współpracę, aby wspólnymi siłami osiągnąć jak najlepszy wynik. Gra składa się z 3 rund wykorzystujących umiejętność kojarzenia, opowiadania oraz sprawdzającą pamięć. Gra słów pozwala na popis umiejętności kombinowania i pochwalenia się wyobraźnią. Rzeczywiście wymyślić i odpowiedzieć sensownie na różne powiązania (np. zegar i choinka, żaglówka i klepsydra) i jeszcze zapamiętać różne rzeczy momentami wymaga chwili zastanowienia. Jednak warto, bo gra zajmuje dzieci dłużej, niż na rzeczone 20 minut rozgrywki, widniejące w instrukcji gry.

gry karciane

Gra słów Fot. Ż. Kańczucka

Gra pozorów

Autor: Jonathan Chaffer
Ilustracje: Małgorzata Wójcicka
Wiek: 8-108 lat
Liczba graczy: 2-4
Czas gry: 20 min
Wydawca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia

Gra pozorów w naszym odczuciu jest łatwiejsza i szybsza do rozegrania niż Gra słów. Na początku rozgrywki należy przetasować karty i każdemu graczowi rozdać 15 kart. Z nierozdanych kart wybiera się jedną i rzuca na stół. Po haśle START każdy gracz w jednej chwili wrzuca jak najszybciej na rosnący stosik kartę, którą opisana jest przez poprzednią kartę, widoczną na stosie. Wygrywa ten, kto  jako pierwszy będzie miał puste ręce. Zastosowanie różnych, zwodniczych kształtów i kolorów (np. słowo – zielony napisano żółtą czcionką, co jest mylące) w finezyjny sposób ubarwia rozgrywkę. Wygrywa ten, który wyłoży na środek stołu swoją ostatnią kartę. Gra pozorów posiada także opcję “STOP”, która zatrzymuje akcję – ale po to odsyłam do szczegółowej instrukcji Gry pozorów .

gra pozorów

Gra pozorów Fot.  Ż. Kańczucka

Gra na emocjach

Autor: Manu Palau
Wiek: 10 -110 lat
Liczba graczy: 3-10
Czas gry: 20 minut
Wydawca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia

Gra na emocjach to prosta i szybka w założeniu gra, od której trudno się oderwać.  Rozgrywkę rozpoczyna pytanie – jak się czuję, gdy?, a reszta graczy wybiera z pięciu posiadanych jedną kartę, która ich zdaniem pasuje i dokłada ją jako odpowiedź na zadane pytanie. Gracz rozpoczynający wybiera jedną, która najlepiej opisuje jego emocje. Czyja karta wygra, ten dostaje punkt, a 3 uzbierane punkty oznaczają zwycięstwo.

gry karciane

Gra na emocjach Fot. Ż. Kańczucka

Gra roku

 

 

Źródło: materiały prasowe wydawnictwa Nasza Księgarnia i archiwum prywatne

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close