Kulinaria 9 stycznia 2020

Zakwas żytni na chleb – jak przechowywać i jak dokarmiać?

Zakwas żytni na chleb to temat, który poruszam po raz kolejny. Ten niezbędny do wypieczenia zdrowego chleba na zakwasie składnik jest prosty do przygotowania, ale wymaga poświęcenia mu nieco czasu i uwagi.

Obiecałam w poprzednim wpisie, że podpowiem, jak przechowywać zakwas żytni na chleb i jak go dokarmiać. Po pewnych początkowych trudnościach doszłam już do zdecydowanej wprawy, i mój trzymiesięczny zakwas raz w tygodniu robi swoją robotę, czyli pomaga upiec pyszny i chrupiący bochenek chleba 🙂

Zakwas żytni na chleb – jak przechowywać?

Często pojawia się pytanie, jak powinno się przechowywać zakwas żytni na chleb, jeśli nie pieczemy z niego codziennie. Ja raz w tygodniu wypiekam 3 bochenki chleba, więc zabezpieczam zakwas w lodówce. Trzymam go w dwulitrowym słoju przykrytym od góry materiałem. W niskich temperaturach dzikie drożdże z zakwasu odpoczywają, ale nadal “żyją”, oddychają – nie można więc zakręcać słoja na amen. U mnie ta metoda się sprawdza, muszę jedynie pamiętać, by raz w tygodniu zakwas dokarmić. 

Jak przechowywać zakwas żytni na chleb w inny sposób? Moja znajoma tak robi, gdy nie planuje przez dłuższy czas piec chleba, a ma problem z pamięcią o tym, by zakwas dokarmiać. Ona rozsmarowuje resztki aktywnego zakwasu po przygotowaniu chleba na papierze do pieczenia rozłożonego na blaszce i zostawia go na szafce na kilka dni – aż się nie zeschnie.

Można także ustawić piekarnik na temperaturę ok. 20-25°C, ale nie więcej, bo zamordujecie zakwas. Po 2-3 godzinach można suche płatki zakwasu włożyć do słoika i szczelnie go zamknąć. Tak samo się go przechowuje w przypadku suszenia na blaszce. A jak go aktywować? Dolejcie do niego tyle ciepłej (ok. 35°C), przegotowanej wody, by po wymieszaniu powstała gęsta papka. Gdy po czasie będzie widać, że zakwas pracuje (bąbelkuje), można go zacząć dokarmiać.

zakwas żytni

Zakwas na żytni chleb – jak dokarmiać?

Jak dokarmiać zakwas na żytni chleb? Powiem Wam, jak robię to ja.

Jeśli zamierzam w sobotę upiec chleb, w piątek rano wyjmuję zakwas z lodówki i pozwalam mu się ogrzać przynajmniej z godzinę. Najczęściej po dwóch, gdy pojawią się bąble, w osobnym naczyniu mieszam taką samą ilość mąki żytniej (wybieram typ 2000) i ciepłej (maksymalnie 40°C), przegotowanej wody. Mówi się, że wody i mąki nie może być mniej, niż 60 ml. Ja wykorzystuję trochę więcej, bo piekę na raz 3 bochenki chleba. 

Gdy dobrze wymieszam składniki powstaje papka, dodaję ją do starego zakwasu i odstawiam w ciepłe miejsce – szybko można zauważyć, że zakwas staje się bardzo aktywny, bo bąbli jest mnóstwo i zdecydowanie się podnosi. Po kilku – kilkunastu godzinach, wieczorem wykorzystuję go do ciasta na chleb (ciasto rośnie w blaszkach do rana).

Im starszy zakwas, tym mniej czasu potrzebuje, by zaczął działać. Gdy wezmę tyle zakwasu ile potrzebuję, resztę (musi zostać kilka łyżek do kolejnego dokarmienia) nakrywam ściereczką i wkładam do lodówki. Wyjmuję dopiero wtedy, gdy znów planuję upiec chleb na zakwasie. I tyle.

P.S. Po trzech latach od opublikowania tego wpisu i obrastania w kolejne doświadczenia dodam w odpowiedzi na komentarz, że zakwas przechowuję nie pod ściereczką a pod nakrętką, ale tylko ją nakładam, nie zakręcam. Nakładanie ściereczki i przytrzymywanie jej gumką recepturką zaczęło mnie irytować i skusiło do wprowadzenia zmian. 

Subscribe
Powiadom o
guest

40 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Basia
Basia
4 lat temu

Cześć, dziękuję za artykuł. Czy możesz sprecyzować ile godzin po zmieszaniu zakwasu wyjętego z lodówki i świeżej mąki z wodą ma to stać w ciepłym miejscu? 10h? Tylko część chce wykorzystać tego na drugi dzień a druga część zakwasu z powrotem do lodówki kiedy?

Żaklina
Żaklina
4 lat temu
Reply to  Basia

Cześć! Pilnuję, by zakwas po wyjęciu z lodówki godzinę – dwie stał w cieple, i gdy pojawią się bąbelki, dokarmiam go i zostawiam w spokoju na minimum 8, a lepiej wspomniane przez Ciebie 10 godzin, nawet 12 – nie mam sztywnej ramy. Gdy zakwas jest już aktywny po upływie czasu, odkładam go tyle, ile potrzebuję do chleba, a resztę już bez dokarmiania od razu wkładam do lodówki. Dokarmiam dopiero następnym razem, gdy planuję pieczenie chleba, tym samym sposobem. Zawsze karmię zakwas rano i wieczorem wykorzystuję go do chleba. Jeśli nie piekę, raz w tygodniu dokarmiam go w ten sam sposób,… Czytaj więcej »

Zibonek
Zibonek
2 lat temu
Reply to  Żaklina

Nie powtarzaj kuchennych mitów bo tak usłyszałaś. Zakwas powinno trzymać się w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Marnujesz swój czas, i jedzenie czyli mąkę i wodę dokarmiając bezsensownie co tydzień i wyrzucając część zakwasu. Zakwas NIGDY nie zepsuje się nawet przez półtora miesiąca i będzie jednakowo mocny. Bez sensu jest ogrzewanie zakwasu przed dokarmianiem. Dokarmia się natychmiast po wyjęciu z lodówki i pozwala mu się rosnąć prze ok. 15 godzin. Gdy postoi 24 h też nic mu się nie stanie więc można bardzo elastycznie podchodzić do czasu pieczenia chleba. Postaraj się takie mity najpierw zweryfikować zanim je powielisz bez żadnej… Czytaj więcej »

basia
basia
2 lat temu
Reply to  Zibonek

wróciłam po 21 dniach z sanatorium,wyjąłam z lodówki zakwas , dokarmiłam i 12 godzin stal w kuchni … nic sie z nim nie stało.

Sławoj
Sławoj
2 lat temu
Reply to  Zibonek

w lodóce i szczelnie zamknięty… to jest dopiero mit 🙂 proszę poczytać trochę i porozmawiać z piekarzami!

Zibonek
Zibonek
2 lat temu
Reply to  Żaklina

Nie powtarzaj kuchennych mitów bo tak usłyszałaś. Zakwas powinno trzymać się w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu bo w innym przypadku nam po prostu niepotrzebnie wysycha. Zakwas nie potrzebuje powietrza żeby przetrwać. Marnujesz swój czas i jedzenie czyli mąkę i wodę dokarmiając bezsensownie co tydzień i wyrzucając część zakwasu. Zakwas NIGDY nie zepsuje się nawet przez półtora miesiąca i będzie jednakowo mocny. Bez sensu jest ogrzewanie zakwasu przed dokarmianiem. Dokarmia się natychmiast po wyjęciu z lodówki i pozwala mu się rosnąć przez ok. 15 godzin. Gdy postoi 24 h też nic mu się nie stanie więc można bardzo elastycznie podchodzić… Czytaj więcej »

Honorka
Honorka
2 lat temu

Żaklina, zgadza się, nie powinno się zamykać szczelnie zakwasu. Drugie, nalezy go karmić nawet jak stoi w lodówce, bo po prostu można go inaczej zagłodzić. Mimo, że temp. jest niska procesy fementacyjne trwają. Zakwas to nie tylko bakterie kwasu mlekowego, ale również drożdże, które z nimi współpracują. Kiedy zakwas nie będzie miał pozywienia, częstym, zjawiskiem jest rozwinięcie się aldehydu octowego, nie mylić z kwasem octowym. Jak już czuć zapach acetonu, to zakwas jest nie do uratowania i trzeba nastawić następny. No i trzecie, zdecydowanie korzystniej jest, aby po wyjęciu z lodówki ” przyszedł do siebie” w temp. pokojowej i dopiero… Czytaj więcej »

Sławoj
Sławoj
2 lat temu

Pani Żaklino, proszę nie przejmować się Panem Zibonek … to taki wszystkowiedzący i wprowadzający w błąd osobnik … on pewnie nie rozróżnia bakterii kwasu mlekowego od octowego, powiem tak dla niego alkohol to alkohol beZ różnicy czy metyl czy etanol czy jakiś inny.

xD
xD
1 rok temu
Reply to  Zibonek

Co za agresywny smutny facecik. 🙂

Monika
Monika
4 lat temu

Hej, piszesz, że pieczesz 3 bochenki chleba w tygodniu. Czy możesz zdradzić swój przepis? (wypracowany i sprawdzony przez ciebie jest dla mnie zdecydowanie dużo bardziej wiarygodny niż przypadkowe przepisy w internecie). Mam też kilka pytań dotyczących zakwasu: czy ma znaczenie jaki zakwas wykorzystuję do pieczenia chleba, bo póki co mam trzy: żytni z polskiej mąki, pszenny (to był eksperyment czy na angielskiej mące też wyjdzie (mieszkam w UK) 😉 ) i trzeci z polskiej mąki '3 zboża’. Czy mogę wykorzystać np. zakwas żytni, ale upiec chleb na mące pszennej? Czy to w ogóle ma jakieś znaczenie? I jeszcze jedno pytanie:… Czytaj więcej »

Żaklina
Żaklina
4 lat temu
Reply to  Monika

Cześć Moniko 🙂 Przepis na chleb znajdziesz m.in tutaj – https://wrolimamy.pl/chleb-na-zakwasie-pszenno-zytni-przepis/ zawsze mi wychodzi, choć teraz piekę też inne. Chwali go moja siostra, ciotka i koleżanka, więc też powinnaś być zadowolona 🙂 Odnośnie do zakwasu : 1. Z tego co wiem, chleb pszenny potrzebuje pszennego zakwasu – nigdy nie piekłam takiego chleba, więc tu nie doradzę. Piekę tylko chleby mieszane i czyste żytnie, wyłącznie na zakwasie żytnim. 2. Odnośnie do twojej uwagi -„‚3 zboża’ nie dość że rozwarstwiony, to jeszcze pod warstewką bardzo-brudno-szarej wody była podobna bardzo-brudno-szara, powierzchnia już samego zakwasu”. To, że zakwas się rozwarstwia, to normalne – im… Czytaj więcej »

Monika
Monika
4 lat temu
Reply to  Żaklina

Serdecznie dziękuję za odpowiedź 🙂 Po 8 dniach od tamtego brudno-szarego… Wtedy dokarmiłam, nabrał mocy, opadł i schowałam do lodówki, codziennie podpatrywałam jak wygląda. Dziś wyjęłam i dokarmiłam. Obserwacje: tym razem był w lodówce krócej, więc nie wyglądało to aż tak dramatycznie, ale warstwa 'brudu’ znowu się pojawiła, lekkie rozwarstwienie znowu ukazało brudnawą wodę. Zapach piękny (lekko acetonowy, taki jaki powinien być), smak kwaskowaty, dobry (spróbowałam, nadal żyję, bez problemów żołądkowych) 😉 Wniosek – ten 'brud’ to z mąki. Mąka '3 zboża’ po prostu nie jest biała, jedno ze zbóż jest wręcz szarawo-beżowe (nie wiem które, bo się nie znam),… Czytaj więcej »

Monika
Monika
4 lat temu

Dziękuję za odpowiedź. Wczoraj otworzyłam przepis, przeczytałam ze 4 razy, przygotowałam foremkę 30cmx7cmx11cm, postanowiłam zrobić tylko jedną (gdyby nie wyszło). 300g polskiej mąki żytniej, 300g angielskiej mąki pszennej (tu nie ma podanych numerków, po prostu piszą na torebce do czego jest; ta jest do wypieku chleba, więc na pewno wiecej niż typowa 550), 6 łyżek zakwasu ‘3 zboża’, sól, ok. 600ml wody o temperaturze 38˚C, wymieszałam, przełożyłam do formy, pięknie udekorowałam na skos ziarenkami i czarnuszką. Była godzina 23:30, a mój chlebek wyglądał prześlicznie. Ok. 1:00 już wiedziałam, że jak poczekam do 8 rano to będzie katastrofa… O 5:50 ciasto… Czytaj więcej »

Monika
Monika
4 lat temu

Hejka! Cieszę sie, że wciąż masz cierpliwość mi odpisywać. Chlebek na pszennym zakwasie… hmmm… zaczęłam od tego, że tym razem użyłam około 400g angielskiej pszennej mąki do chleba i tylko 3 płaskie łyżki zakwasu, plus oczywiście resztę składników (odrobinkę więcej soli, oczywiście proporcjonalnie do zmienionego przepisu, foremka ta sama). Długo, długo, długo… nie rosło nic, wreszcie ruszyło, w sumie pewnie z 16 godzin. Tym razem dekoracja się nie rozjechała, a wyrośnięty x2 chlebek wstawiłam do pieczenia postępując jak wcześniej. Wnioski: 1. Zakwas pszenny z mąki angielskiej rośnie nieco wolniej niż szalone polskie 3 zboża (już o tym pisałam), no i… Czytaj więcej »

Anna
Anna
4 lat temu

A jak to możliwe, że mój zakwas żytni po dokarmieniu, odstaniu w cieple i schowaniu do lodówki, po godzinie-dwóch rośnie. Mam go od ok. 1,5 miesiąca i pierwszy raz zastałam taką sytuację. Może wiesz co się z nim dzieje?

Irena
Irena
4 lat temu

Mój zakwas też rośnie po wsadzeniu do lodowki. Ma zapach zmywacza do paznokci.

Gigs
Gigs
4 lat temu

Witam wszystkich
Prosze Mi powiedziec jessli chce upiec chleb pelnoziarnisty 70 % zyto 30% Orkisz Ile w tym materiale powinni byc kwasu zytniego ??

Żaklina
Żaklina
4 lat temu
Reply to  Gigs

Dobre pytanie — nigdy nie korzystałam z takiej mieszanki. Ale zarówno na czyste żyto, jak i mieszankę żyta i pszenicy, daję na 500 g mąki 150 g zakwasu 🙂 gdybym miała piec taki chleb z orkiszem, zapewne dałabym rzeczone 150 g zakwasu żytniego.

Iwona
Iwona
4 lat temu

Ja mało kiedy czekam na ogrzanie się zakwasu.Dokarmuan mąką żytnią i ciepłą wodą.Już po kilku godzinach mogę robić ciasto na chleb. Mój zakwas w styczniu skończy 3 lata. Przez pierwsze miesiące dokarmiałam 2 razy w tygodniu. Od pewnego czasu średnio raz w tygodniu.

Żaklina
Żaklina
4 lat temu
Reply to  Iwona

ja również raz w tygodniu karmię, maksymalnie raz na 10 dni, więcej nie trzymałam bez karmienia. Jeśli piekę częściej, wiadomo — trzeba karmić częściej 🙂 Zakwas ogrzewam zawsze, bo wydaje mi się, że ciepły szybciej i lepiej buzuje. Obecnie przeciętnie czekam ok. 4-5 godzin, by upiec chleb , roczny zakwas znacznie lepiej sobie radzi z zadaniem, niż ten świeżo nastawiony.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Marcin
Marcin
4 lat temu

Dokarmia Pani zakwas taka ilością maki ile planuje Pani do wypieku użyc ? W czym i jak przechowuje Pani chleb żeby był dłużej świeży ?

Żaklina
Żaklina
4 lat temu
Reply to  Marcin

Dzień dobry 🙂 Zakwas dokarmiam różnie — jeżeli mam go mało, dokarmiam większą ilością mąki tak, bym miała te 150 g gotowego zakwasu na 500 g mąki (i żeby jeszcze co nieco zostało do kolejnego karmienia). Robię to na oko — jak mam więcej zakwasu, to minimum do odkarmienia to 60 ml wody i mąki tyle, by była gęsta papka. Czasem zdarza się mi piec 3 chleby na raz, zakwas dokarmiam dwa razy, dzień po dniu, żeby zakwasu było więcej. Albo robię raz, w dniu wypiekania, a dobrze — ze 150 ml wody i mąki — ale to bardzo orientacyjne.… Czytaj więcej »

Małgorzata
Małgorzata
3 lat temu

Hej!
A gdy zakwas jest już zrobiony i chcielibyśmy aby było go więcej to można codziennie dokarmiać przez np 4 dni do następnego bochenka ? Czy jak go dokarmiamy to on traci wtedy swoje właściwości?

YaGa
YaGa
2 lat temu

Prośba o poradę jak uzupełniać zakwas w takiej hipotetycznej sytuacji. – Użyłem do wypieku 300 g zakwasu żytniego. Pozostało go powiedzmy 50 g. Jak uzupełnić ten zakwas, aby za kilka dni (np. za 2- 3) dysponować ponownie identyczną iloscia(300 g) zakwasu?

Megi
Megi
2 lat temu

Wkładanie zakwasu do lodówki to głupota. Wie o tym każdy piekarz. W niskiej temperaturze zakwas cały czas lekko pracuje w ramach fermentacji octowej. Mlekowa jest wstrzymana i po kilku tygodniach mamy ostry kwas bez dobrych dla organizmu ludzkiego bakterii.
Najważniejsza w piekarni jest temperatura! Jak przelecimy 5 faz to mamy zdrowy chleb.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zakwas_chlebowy

Androna
Androna
1 rok temu

Zrobiłam tak ale on nie chce się ruszyć, czemu?

Żaklina
Żaklina
1 rok temu
Reply to  Androna

Proszę doprecyzować, co i jak Pani zrobiła, bo nie potrafię się odnieść do tego komentarza.

Ula
Ula
1 rok temu

Fajny artykuł, dla mnie, bo dopiero zaczynam przygodę z chlebem pieczonym w domu

Basia
Basia
1 rok temu

Dzień dobry. Jakiś czas temu nastawiłam sobie zakwas, zrobiłam pierwszy chlebek z tego zostawiłam oczywiście trochę zakwasu żeby było na następny chlebek, więc dalej przez ok.7dni go dokarmiałam na kolejny chlebek, bo daje 2 łyżki mąki 2 łyżki wody. Znowu zrobiłam chlebek i znowu tak samo zostało mi troszkę żeby dokarmiać. Czy ja aby napewno dobrze to robię?! Może powinnam zwiększyć ilość mąki i wody żeby ten zakwas był szybciej gotowy do użycia?!

Lifestyle 3 stycznia 2020

Jakie słuchawki dla dziecka? Nieobiektywny przegląd słuchawek

Jakie słuchawki dla dziecka? Idealna odpowiedź powinna brzmieć: „żadne”, ale teoria teorią, a życie życiem. Zamiast więc całkiem demonizować, postaram się przybliżyć Wam wady i zalety słuchawek.

Jakie słuchawki dla dziecka? Słuchawki douszne kontra dokanałowe

Ich największą zaletą jest niska waga i mała objętość. Zmieszczą się do kieszeni kurtki albo plecaka. Sprawdzą w podróży albo podczas spaceru (co samo w sobie jest karygodne). I na tym ich zalety się kończą. Jakość dźwięku pozostawia wiele do życzenia, ale nie to jest największym problemem. Słuchawki douszne i dokanałowe zatykają przewód słuchowy, co niestety przekłada się na podwyższenie temperatury i wilgotności w przewodzie słuchowym, a tym samym zwiększenie ryzyka infekcji ucha. Dlatego powinny być używane krótko i tylko jako słuchawki awaryjne. Na pewno nie powinny służyć przez wiele godzin bez przerwy. Większe wątpliwości budzą oczywiście słuchawki dokanałowe, które wkłada się głęboko do kanału, tym samym całkowicie blokując dopływ powietrza do wnętrza ucha. Z drugiej strony to właśnie te słuchawki zapewniają lepszą izolację od dźwięków otoczenia i dlatego są chętniej wybierane, nie tylko przez dzieci. Są też dołączane do telefonów i jako takie królują na ulicach czy w komunikacji miejskiej.

Jakie słuchawki dla dziecka? Słuchawki nauszne

Wyglądają jak tradycyjne duże słuchawki z pałąkiem na głowie – każdy od razu wie, o co chodzi. Ale niech Was nie zmyli wygląd – nie wszystkie słuchawki nauszne są takie same. Różnią się nie tylko ceną i jakością odtwarzanego dźwięku, ale także przepuszczalnością powietrza, a co za tym idzie – dźwięków otoczenia. Tutaj mamy wyraźny podział na słuchawki nauszne zamknięte, półotwarte i otwarte. Te pierwsze dobrze izolują od otoczenia, ale podobnie jak douszne i dokanałowe niosą ze sobą ryzyko infekcji ucha przy długotrwałym użytkowaniu. Brak dostępu powietrza, podniesienie temperatury i wilgotności i… zapalenie ucha gotowe. Oczywiście nie po jednorazowym użyciu, ale wielogodzinne słuchanie muzyki dzień w dzień w słuchawkach zamkniętych nie jest najlepszym rozwiązaniem. Przeciwwagą są słuchawki otwarte, ale te z kolei dopuszczają dźwięki z zewnątrz, przy okazji sprawiając, że słuchawki „przepuszczają”, czyli pozwalają otoczeniu zgadnąć, jakiej muzyki dziecko słucha. Takie dźwięki dobywające się ze słuchawek są dość irytujące, więc jeśli nie chcemy narażać dziecka na zwracanie mu uwagi przez obcych ludzi, lepiej takowych słuchawek nausznych otwartych nie kupować, a na pewno nie do używania w miejscach publicznych. W domu jak najbardziej.

Niejakim kompromisem są słuchawki półotwarte, ale kompromis to kompromis, coś, czego najmłodsi nie uznają.

Jakie słuchawki dla dziecka? Słuchawki bezprzewodowe

Moim prywatnym zdaniem – w domu tak, na ulicy nie. Słuchawki bezprzewodowe niewątpliwie są wygodne, ale… zbyt łatwo ściągnąć je z głowy. Nie ufam ulicznikom, nic na to nie poradzę. Minusem intensywnego użytkowania takich słuchawek  jest konieczność częstego ładowania, o czym łatwo zapomnieć. Plusem – brak kabla, a więc duża swoboda ruchów.

Jakie słuchawki dla dziecka? Słuchawki z aktywną redukcją szumu

Kiedyś sobie takie kupię, serio. To magiczne słuchawki, które całkowicie redukują dźwięki otoczenia i to nie przez mega szczelne nauszniki. Po prostu „słuchają” co się dzieje dookoła, wychwytują dźwięki i wysyłają coś na kształt antydźwięków. Dwie fale nakładają się na siebie i w słuchawkach mamy upragnioną ciszę. Bardzo by mi się przydały do pracy, szczególnie że mam uciążliwego sąsiada. Jednak nie kupiłabym takich słuchawek dziecku i to nie tylko dlatego, że te dobre kosztują około tysiąca złotych. Uważam, że całkowite odcięcie dziecka od dźwięków zewnętrznych może być dla niego niebezpieczne, szczególnie w otwartej przestrzeni. Słuchawki z aktywną redukcją szumu dla dziecka? Jeśli ktoś ma dużo kasy, to tak, ale tylko w domu.

Aha, znawcy twierdzą, że coś za coś. Technologia redukująca zewnętrzne hałasy przy okazji znacząco pogarsza jakość słuchanej muzyki.

Jakie słuchawki dla dziecka? Słuchawki z ograniczeniem głośności

Muszę przyznać, że w tym miejscu mam sporo wątpliwości. O ile nie neguję konieczności ograniczania decybeli dzieciom, o tyle wieści, jakimi karmi mnie internet, nie brzmią wiarygodnie. Zdaniem wujka G. słuchanie przez dziecko muzyki codziennie przez dziesięć godzin, z głośnością określaną na 85 dB jest dla małych uszu bezpieczne. Hmmm… Maksymalny hałas to 100 dB, ale 85 też nieźle daje w kość. Ciężko mi uwierzyć, że takie natężenie dźwięków jest obojętne dla dziecięcych uszu i psychiki. Jednak wiedziona blogerską uczciwością muszę napisać, że na rynku są takie właśnie słuchawki, stworzone specjalnie z myślą o dzieciach, które nie emitują dźwięków głośniejszych niż 85 dB. Może w przypadku młodzieży ma to jakiś sens…

Oczywiście teoretycznie możemy kontrolować, jak głośno dziecko słucha muzyki, ale znowu: „teoria teorią, a życie życiem”. Są nawet aplikacje ograniczające decybele, ale nie ma się co łudzić, jeśli my je umiemy włączyć, to dzieci umieją je wyłączyć.

Jakie słuchawki dla dziecka? Podsumowanie

Moim prywatnym zdaniem na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Każde dziecko jest inne, ma inne potrzeby, inaczej słyszy dźwięki i inaczej na nie reaguje. Co innego jest dla niego wygodne, a co innego uwierające. Jedno dziecko pokocha słuchawki douszne, drugie będzie narzekało na ich niestabilność. Podobnie z nausznymi – jedno dziecko je polubi, inne będzie narzekało na uciskanie.

A co z dbałością o słuch? Tu nie pomogą żadne słuchawki, jeśli nie nauczymy dziecka, że słuchanie non stop muzyki „na cały regulator” nie jest dla niego bezpieczne.

Moje dziecię samo sobie wybrało słuchawki nauszne (zdaniem dziecka wygodniejsze) metodą przetestowania kilku egzemplarzy w sklepie. Chociaż nie jestem pewna, czy ostatecznym argumentem nie był fioletowy kolor 😉 A i tak w domu obowiązują limity na ich używanie.  

 

Zdjęcie: Pixabay

Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paula
Paula
4 lat temu

Witam można wiedzieć jakiej firmy kupiła Pani słuchawki nauszne ?

Kulinaria 2 stycznia 2020

Zaczyn na chleb z mąki żytniej (bez drożdży)

Zaczyn na chleb czy zakwas? Wiele osób często myli ze sobą pojęcia zakwasu i zaczynu. Można powiedzieć, że zakwas to po prostu sfermentowana woda i mąka – pierwszy stopień do upieczenia chleba żytniego lub mieszanego, a zaczyn na chleb (takie wstępne ciasto, namnożony w dużej ilości aktywny zakwas), to bardziej rozbudowana wersja naszego zakwasu.

Można upiec chleb na samym zakwasie, jak i na zaczynie stworzonym z zakwasu, wody i mąki. Piekłam chleby na oba sposoby i oba działają :). Wszystko zależy od wymogów konkretnego przepisu na chleb.  

Zaczyn na chleb żytni (mieszany). Składniki i wykonanie

Samo przyrządzenie zaczynu jest śmiesznie proste, tylko wymaga pewnego czasu, żeby zaczyn odpowiednio popracował. Żeby przygotować zaczyn na chleb żytni (lub mieszany) z jednej keksówki, potrzeba:

  • 2-3 łyżki gotowego zakwasu żytniego (świeżego lub odstałego, dokarmionego, żeby był aktywny)
  • 150 g mąki żytniej (typ od 720 wzwyż – ja używam typu najwyższego, 2000)
  • 150 ml wody (najlepiej przefiltrowanej lub przegotowanej, ciepłej)

Składniki dobrze ze sobą mieszam, miskę przykrywam np. talerzem i odstawiam w spokojnie, ciepłe miejsce na co najmniej 12 godzin – czasem trzeba więcej, nawet do 16-18 godzin, jeśli zakwas użyty do zaczynu jest bardzo młody.

zaczyn na chleb

Kiedy zaczyn na chleb mocno “zabąbelkuje”, może się także pofalować na powierzchni i zwiększy zdecydowanie swoją objętość, wtedy użyjcie go do pieczenia chleba. 

zaczyn na chleb

Gotowy zaczyn na chleb

Zakwas czy zaczyn na chleb?

Zastosowanie samego zakwasu lub przygotowanie zaczynu zależne jest od danego przepisu na chleb. Znawcy tematu twierdzą, że jest pewna różnica pomiędzy pieczeniem chleba na samym zakwasie, a pieczeniem na zaczynie. Chleb pieczony na zaczynie powinien być bardziej spulchniony i mniej kwaskowaty, niż ten pieczony bezpośrednio na zakwasie. Chleb upieczony na zakwasie będzie bardziej kwaskowy i dłużej świeży. Taki chleb (i z zakwasu i z zaczynu) zawiera zdrowy kwas mlekowy, ten sam, który znajdziemy w kiszonej kapuście, burakach, ogórkach, czyli bardzo pożyteczny dla zdrowia i odporności. 

Mnie osobiście bardziej smakuje chleb upieczony bezpośrednio z aktywnego zakwasu, wyrastający w foremce całą noc. Myślę, że każdy powinien indywidualnie wypróbować obu sposobów i wybrać ten, który daje według uznania najlepszy efekt. Ja raz w tygodniu piekę na zakwasie trzy bochenki chleba żytnio-pszennego z ziarnami (mam swój sprawdzony przepis, wykombinowany z dwóch różnych) i nie wyobrażam sobie, bym miała kupić zwykły “dmuchany” chleb z supermarketu. Człowiek szybko przywyka do tego, co dobre, smaczne i zdrowe. 

zaczyn na chleb

Fot. Ż. Kańczucka. Gotowy domowy chleb

Fot. Ż. Kańczucka. Gotowy domowy chleb

Fot. Ż. Kańczucka. Gotowy domowy chleb

Na koniec gorąco polecam zajrzeć na kanał Tomka Lacha na YT, bo to właśnie od niego uczyłam się robić zaczyn i piec pierwszy chleb pszenno-żytni – wszystko z sukcesem :). 

Myślę, że powinniście na własne oczy zobaczyć, jak łatwo przygotowuje się chleb żytni i mieszany na zaczynie z zakwasu 🙂 

Powodzenia!

Subscribe
Powiadom o
guest

8 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota
Dorota
4 lat temu

Proszę o poradę. Zakwas wyszedł mi pięknie, więc zrobiłam zaczyn. Niestety stoi już 2 dni i nie rośnie. Zapach ma kwaskowaty. Czy należy go wyrzucić i zrobić nowy?

Żaklina
Żaklina
4 lat temu
Reply to  Dorota

Szczerze mówiąc nigdy nie zdarzyło mi się, by zaczyn nie urósł pokaźnie. Zdecydowanie powinien podwoić objętość. Jeśli zaczyn nie fermentuje i nie rośnie, nie urośnie na nim chleb – tak mi się wydaje. Nigdy nie miałam takiej sytuacji z zaczynem. Mam nadzieję, że kolejny uda się Pani koncertowo.
Pozdrawiam serdecznie ?
Żaklina

Andrzej
Andrzej
3 lat temu
Reply to  Żaklina

Zamiast wyrzucać można spróbować ratować, dodać zaczyn drożdżowy i upiec chleb. Być może zakwas był młody i jeszcze słaby. Pozdrawiam.

Mike
Mike
4 lat temu
Reply to  Dorota

Nie ma co się męczyć. Na Allegro znajdzie Pani niedrogo wieloletnie zakwasy. Kupiłem sobie raz taki i karmie go raz na jakiś czas i trzymam w lodowce. Wszystko rośnie na takim zakwasie jak szalone.

Andrzej
Andrzej
4 lat temu

Prosto i obrazowo opisane, jak zrobić chleb. To mi się podoba.

Lidka
Lidka
3 lat temu

Zakwas do zaczynu musi być aktywny, czyli wcześniej dokarmiony, tak?Uczę się pieczenia chleba i tych wszystkich procedur związanych z zakwasem, zaczynem:)
Czyli tak łopatologicznie dla mnie:)
wyjmuję zakwas z lodówki, który mam karmie (jakie proporcje) i potem (po ilu godzinach?) odejmuję 2-3łyżki do zaczynu, a co z resztą?Jak robić by nie było dużo odpadów?

Elżbieta
Elżbieta
2 lat temu

ile waży łyżka zakwasu?

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close