Dom 17 lipca 2013

Zdrowe warsztaty kulinarne – smaczna fotorelacja

Ostatnie dni czerwca, żar leje się z nieba, autobus się spóźnia… dodajmy do tego duży brzuch, 2,5 letnie dziecko w wózku. Co otrzymamy? Fantastycznie spędzone przedpołudnie! A tak!Mimo ósmego miesiąca ciąży, nieklimatyzowanego autobusu – którym dojeżdżałam, upału i małej „marudy” u boku- już dawno nie uczestniczyłam w tak dobrze zorganizowanych i cieszących uczestników warsztatach!

A było to tak…

… Warsztaty zorganizowane przez marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges odbywały się w Centrum Domowych Inspiracji, pod czujnym okiem szefa kuchni Konrada Birka. Było bardzo smacznie, towarzysko i inspirująco. O tym ile radości może przynieść gotowanie, nie muszę chyba wspominać. Dodajcie do tego kuchenne wyposażenie marzeń, podkręconą klimatyzację, pyszne produkty, łatwe przepisy, pomocną dłoń fachowca i zjednoczone w jednym celu grono ludzi.

Zamysł warsztatów zachęcał do poznawania się i wspólnego spędzania czasu w kuchni. Zostaliśmy losowo podzieleni na kilku osobowe grupy, każda otrzymała za zadanie przygotować jedną z potraw. Naprawdę świetna zabawa, mimo że Klara była jedynym dzieckiem i troszkę musiała zająć się kolorowanką (gdy noże latały, a garnki czerwieniały z gorąca) udało się fajnie zaangażować ją do wspólnego gotowania w odpowiednim zakresie jej kompetencji . Jej popisowe numery opierały się na degustacji, obserwacji i układaniu. Grunt, że była bardzo zadowolona, bo bardzo lubi „magać” (w języku wolnych ludzi: pomagać) mamie w kuchni.

Muszę przyznać, że byłam zachwycona wyposażeniem, a sprzęt Boscha – główny bohater kuchennego blatu, bardzo przypadł mi do gustu! Muszę również nieskromnie przyznać, że wszystkie potrawy wyszły nam po mistrzowsku, a przepisy są warte wypróbowania! Nie zniechęcajcie się ich finezją – naprawdę nie trzeba kulinarnego geniuszu, żeby je przygotować w domu.

Wspólne gotowanie to również świetny pomysł na spotkanie ze znajomymi – oczywiście uprzedźcie ich o pomyśle. Nie trzeba przecież odmawiać sobie małego spotkanka ze względu na trud przygotowań, przecież wszyscy razem mogą się tym zająć :) bawcie się gotowaniem i korzystajcie  z pogody – latem ciasną polską kuchnię, można zamienić na grilla na ogródku ;)

A teraz zapraszam Was do obejrzenia jak było i wypróbowania przepisów – zaręczam Wam, że uwinęliśmy się razem w godzinę, a potem już tylko zajadaliśmy z uśmiechem!

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (3)

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (10)

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (11)

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (9)

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (8)

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (7)

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (6)

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (5)

Sprawdźcie koniecznie przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami

Koktajl ananasowy  z sokiem pomarańczowym i miodem

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Kulinaria 15 lipca 2013

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami

Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!

Składniki dla 4 osób: 
• 1 mały pęczek białych szparagów
• 1 mały pęczek zielonych szparagów
• 12 świeżych truskawek
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
• 12 pomidorków koktajlowych
• ½ świeżego, oczyszczonego z nasion ogórka pokrojonego w cząstki
• 8 ugotowanych jajek przepiórczych
• 1 wędzona (ew. grillowana) pierś z kurczaka
Sos:
• 4 łyżki oliwy z oliwek Borges
• 1 łyżka musztardy francuskiej
• 2 dymki ze szczypiorem
• 1 ząbek czosnku
• 50 ml bulionu warzywnego
• Sok z ½ cytryny
• Sól, pieprz czarny mielony, cukier do smaku

Sposób przygotowania:
Szparagi obrać i ugotować (każdy rodzaj osobno) we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną cukru i wystudzić.
Sałaty wymieszać delikatnie w misce ze szparagami, ogórkiem, cząstkami truskawek i pomidorków koktajlowych oraz pokrojonym w paski kurczakiem.
Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem i doprawić do smaku. Tak powstałym sosem skropić sałatkę i udekorować ją cząstkami jajek przepiórczych.

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (18)

Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka

Koktajl ananasowy  z sokiem pomarańczowym i miodem

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Kulinaria 15 lipca 2013

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka

Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!

Składniki dla 4 osób:
• 4 x 100 g piersi z kurczaka zamarynowane w pieprzu cytrynowym, imbirze, chili i utartej w moździerzu kolendrze
• 2 pomarańcze, obrane i filetowane
• 2 grejpfruty, obrane i filetowane
• 1 dojrzałe avocado, obrane i pokrojone w cząstki
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party
• 100 g sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
• 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów

1 łyżka prażonych pestek dyni
Sos:
• 4 łyżki oliwy z oliwek Borges
• Sok powstały w trakcie filetowania owoców
• 1 łyżka miodu pszczelego
• Kilka gałązek świeżej mięty

Sposób przygotowania:
W blenderze zmiksować oliwę z oliwek z sokiem z owoców, miodem i świeżą miętą.
Mięso wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni grillowej na złoty kolor, a następnie pokroić na cienkie plastry.
Na talerzu układać kolejno sałaty, owoce, kurczaka, ser oraz pomidory i pestki dyni.
Całość skropić przygotowanym wcześniej sosem.

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie

Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami

Koktajl ananasowy  z sokiem pomarańczowym i miodem

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close