Żelazo w diecie maluszka a produkty zbożowe – jak komponować posiłki?
Układanie jadłospisu pociechy, która dopiero odkrywa nowe smaki i konsystencje, to ważne zadanie, jakie stoi przed rodzicami. Jednym z kluczowych składników w menu maluszka jest żelazo. Na co wpływa? Gdzie go szukać? Dlaczego jest tak ważne?
Żelazo jako ważny składnik diety dziecka
Zdrowe niemowlęta, urodzone w terminie mają zapas żelaza przekazany przez mamę w czasie życia płodowego. Pokrywa on ich zapotrzebowanie na ten składnik nawet do końca 6. miesiąca życia. W drugim półroczu dzienna ilość żelaza, jakiej potrzebuje organizm dziecka, znacząco wzrasta, dlatego trzeba je dostarczać maluszkowi wraz z posiłkami. Żelazo ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych u maluszka. Odpowiedni poziom żelaza wspiera również układ odpornościowy niemowlaka. Ważne jest zatem, by uwzględniać w jadłospisie dziecka produkty bogate w żelazo. Co włączyć więc do diety dziecka?
W jakich produktach szukać żelaza?
Kiedy nasz maluszek zaczyna poznawać nowe smaki, rodzice powinni zadbać o to, by jadłospis dziecka był zbilansowany, czyli zawierał wszystkie niezbędne dla niego składniki odżywcze, w tym składniki mineralne i witaminy. Jednym z nich jest właśnie żelazo. Produktami bogatymi w żelazo są:
- czerwone mięso,
- jaja,
- nasiona roślin strączkowych.
Zapotrzebowanie niemowlaka na żelazo w przeliczeniu na kilogram masy ciała jest nawet o 5 razy większe niż u osoby dorosłej. Sprytnym sposobem na to, aby dostarczyć maluszkowi każdego dnia odpowiednią ilość tego składnika jest podawanie mu posiłków wzbogaconych o taki składnik, przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. Wśród nich wymienić można np. kaszki Nestlé, które doskonale mogą się sprawdzić w roli pierwszych produktów zbożowych.
Sposób na pokrycie zapotrzebowania na żelazo
Po 4.-6. miesiącu życia, kiedy maluszek zdobędzie umiejętności niezbędne do spożywania pokarmów innych niż mleko, można wprowadzać do diety nowe produkty, w tym kaszki zbożowe. Rodzice mają do wyboru produkty glutenowe lub kleiki i kaszki – np. kaszki mleczno-ryżowe Nestlé. To bezglutenowy posiłek wyprodukowany z wysokiej jakości ryżu, w składzie którego znajdziemy:
- immunoskładniki, takie jak: cynk, żelazo, witaminy A* i C, wspierające układ odpornościowy dziecka,
- żelazo ważne dla rozwoju funkcji poznawczych dziecka. Jedna porcja** kaszki dostarcza ponad 50% dziennego zapotrzebowania dziecka na żelazo, a obecność witaminy C wspomaga jego wchłanianie,
- ALA (kwas alfa-linolenowy z rodziny omega-3), wspierający rozwój mózgu dziecka.
- jod, który wspiera rozwój poznawczy dziecka,
- kultury bakterii Bifidobacterium lactis, które naturalnie zasiedlają przewód pokarmowy dzieci karmionych piersią.
Kleiki i kaszki stworzone z myślą o najmłodszych, w tym kaszki mleczno-ryżowe Nestlé należą do grupy żywności dla niemowląt i małych dzieci. To produkty wysokiej jakości, które muszą spełniać rygorystyczne normy m.in. w zakresie wykorzystywanych składników oraz procesu produkcyjnego. Kaszki i kleiki dla niemowląt i małych dzieci są badane np. pod kątem obecności pestycydów i metali ciężkich, takich jak kadm, ołów i arsen.
Żelazo to ważny składnik niemowlęcej diety. Dbając o urozmaicony, zawierający produkty bogate w nie jadłospis dziecka, rodzice mają szansę pomóc maluszkowi dostarczyć odpowiednią ilość żelaza każdego dnia i w ten sposób wspierać jego prawidłowy rozwój!
*zawartość zgodnie z przepisami prawa
**1 porcja = 45 g kaszki + 150 ml wody
Ważna informacja
W okresie pierwszych 6 miesięcy życia dziecka zalecane jest wyłączne karmienie piersią. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat i dłużej. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego czas wprowadzenia posiłków uzupełniających należy skonsultować z lekarzem lub położną.
Artykuł powstał we współpracy z programem edukacyjnym dla rodziców Nestlé Baby&me