Ciastka owsiane z masłem orzechowym – na deser, drugie śniadanie, czy przekąska w drogę!
Przepis na ciastka owsiane z masłem orzechowym, który Wam przedstawię znalazłam kiedyś na pewnej angielskiej stronie (omgchocolatedesserts.com). Nieco go zmodyfikowałam dodając kilka składników i zmieniając trochę sposób przygotowania. Efekt wizualny jest podobny, ale w smaku na pewno ciekawszy i bogatszy.
Ciasteczka nie są słodkie (choć to można zmienić dodając więcej miodu i/lub zamieniając czekoladę gorzką na mleczną), idealnie nadają się więc dla osób będących na diecie, lubiących zdrowsze wersje łakoci, czy dla dzieciaków. Mogą stanowić poobiedni deser, drugie śniadanie, lub przekąskę, którą z powodzeniem można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, spacer bądź wycieczkę.
Do przygotowania potrzeba tylko kilku składników, więc robi się je szybko i łatwo. W oryginalnym przepisie poszczególne warstwy na chwilę wkłada się do zamrażarki, ja jednak pierwszą – owsianą część lekko zapiekłam w piekarniku, dzięki czemu ciasteczka są chrupiące.
Składniki na ciastka owsiane z masłem orzechowym:
1-2 szklanki płatków owsianych,
1 szklanka posiekanych orzechów arachidowych (fistaszków) – tyle przewiduje bazowy przepis, do którego dla wzbogacenia smaku dodałam jeszcze: orzechy włoskie, płatki migdałowe i sezam,
4 łyżki płynnego lub roztopionego miodu,
3 łyżki roztopionego masła.
Wypełnienie:
Około pół szklanki roztopionego masła orzechowego
Polewa:
Roztopiona gorzka i/lub mleczna czekolada
Przygotowanie ciastek owsianych z masłem orzechowym:
1. Płatki owsiane wsypuję do miski wraz z orzechami, płatkami migdałowymi i sezamem. Dodaję płynny miód oraz masło. Całość dokładnie mieszam, następnie wykładam do foremek wysmarowanych masłem. W oryginalnym przepisie jest to metalowa forma na babeczki, ja natomiast użyłam foremek do mini tartaletek.
2. Przygotowaną masę owsianą wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę około 10-15 minut.
3. W między czasie w garnuszki roztapiam masło orzechowe, a w kąpieli wodnej czekoladę.
4. Upieczone i ostudzone owsiane spody, polewam masłem orzechowym i wkładam na 10 minut do zamrażarki.
5. Następnie wyciągam ciasteczka i oblewam je roztopioną czekoladą, obsypując wierzch płatkami migdałowymi. Ponownie wkładam je na 5-10 minut do zamrażarki.
I tyle, ciasteczka owsiane są gotowe. Można je spakować do pudełka i zabrać ze sobą w drogę 😉
Moim dzieciom posmakowały, choć obstawiam, że trzeba lubić słony posmak masła orzechowego, by je polubić.
Fot. Archiwum prywatne J.Fizia